16 °C Rethymno, GR
28/01/2023

ΕΝΘΑΡΡΥΝΤΙΚΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ

Ικανοποιητική η ροή των τουριστικών κρατήσεων για τη σεζόν του 2023

-Τέλος Μαρτίου ανοίγουν τα πρώτα ξενοδοχεία στο Ρέθυμνο για να υποδεχτούν επισκέπτες

Ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα για τη νέα σαιζόν του 2023, η οποία θα ξεκινήσει στα τέλη Μαρτίου στον νομό Ρεθύμνου, οπότε και θα ανοίξουν τα πρώτα λίγα ξενοδοχεία για να υποδεχτούν τους πρώτους επισκέπτες, ενώ η κίνηση σταδιακά θα ενισχύεται μέσα στον Απρίλιο για το Πάσχα, τόσο των καθολικών όσο και των ορθόδοξων στις 9 και 16 του μήνα αντίστοιχα. Οι κρατήσεις κινούνται σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα, χωρίς ωστόσο να φτάνουν τα νούμερα του 2019 την αντίστοιχη περίοδο, όμως χαρακτηρίζονται από τους παράγοντες της αγοράς πολύ καλά, δεδομένης της οικονομικής συγκυρίας και της ενεργειακής κρίσης που έχει επηρεάσει ολόκληρη την Ευρώπη και σίγουρα θα έχει κάποια επίπτωση και στον κλάδο του τουρισμού.

Η Κρήτη και το Ρέθυμνο διατηρούν τη δημοφιλία τους, κάτι που φαινότανε στις προτιμήσεις και τις επιλογές των τουριστών ανά την Ευρώπη, ωστόσο δεν περνά απαρατήρητο το γεγονός ότι πλέον οι επισκέπτες αναζητούν φθηνότερους προορισμούς. Ήδη, όπως είναι γνωστό, τα τουριστικά πακέτα φέτος θα είναι αυξημένα από 8 έως 12% σε σχέση με πέρυσι και πρόπερυσι, όπου οι τιμές ήταν ίδιες με αυτές του 2019. Η αύξηση αυτή κρίθηκε αναγκαία από τους ξενοδόχους, οι οποίοι επιφορτίστηκαν την αύξηση του ενεργειακού κόστους, αλλά και της σωρείας ανατιμήσεων πρώτων υλών που εκτόξευσαν στα ύψη τα λειτουργικά κόστη των ξενοδοχείων την περασμένη σεζόν. Κατόπιν συμφωνίας με τους τουρ οπερέιτορς κατέληξαν σε μια αύξηση την οποία θα επιβαρυνθούν φέτος οι επισκέπτες, μαζί με τις όποιες άλλες αυξήσεις τυχόν προκύψουν από τις αεροπορικές εταιρίες, λόγω της αύξησης των καυσίμων. Πάντως μέχρι στιγμής δεν φαίνεται η γενικότερη κρίση να έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τον τουρισμό, κάτι βέβαια που θα ξεκαθαρίσει το επόμενο τρίμηνο, όπως υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς.

«Η ζήτηση υπάρχει. Το ταξίδι αποτελεί πλέον προτεραιότητα. Το διαπιστώσαμε το 22 και επιβεβαιώνεται ως τάση και για το 23. Τα προμηνύματα είναι θετικά παρά τις μεγάλες προκλήσεις που υπάρχουν σε σχέση με τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία, την ενεργειακή κρίση και το παγκόσμιο τσουνάμι του πληθωρισμού. Η τάση επιβεβαιώθηκε στη διεθνή έκθεση του Λονδίνου και φαίνεται πως η βρετανική αγορά θα πρωταγωνιστήσει στη σεζόν του 23. Αλλά και από μελέτη επίσης του ΙΝΣΕΤΕ διαπιστώνεται πως, με βάση τις αναζητήσεις τουριστικών πακέτων τον Δεκέμβριο του 22 στις γερμανόφωνες χώρες, η Ελλάδα διατηρεί την ελκυστικότητά της και παραμένει μέσα στους πέντε κορυφαίους προορισμούς των αναζητήσεων», ανέφερε προχθές από τη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος της ΠΟΞ Γρηγόρης Τάσσιος.

Από την πλευρά του ο υπουργός Τουρισμού σημείωσε ότι η εξαιρετική σεζόν του 2022 έχει δώσει ισχυρή ώθηση στη φετινή τουριστική περίοδο, ενώ ταυτόχρονα έχουν δρομολογηθεί σημαντικά έργα ανάπτυξης τόσο από την κυβέρνηση, όσο και από διεθνείς κολοσσούς που έρχονται και επενδύουν στη χώρα μας.

 

 Ενθαρρυντικά τα μηνύματα για τον νομό

Παρά την άνοδο των τιμών που έρχεται ως λογικό επακόλουθο του πληθωρισμού και της ισχυρής ζήτησης για διακοπές στην Ελλάδα, τα μεγάλα τουριστικά γραφεία εκτιμούν πως θα μπορέσουν να πουλήσουν ακόμα περισσότερα πακέτα φέτος ενώ, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του συνδέσμου τουριστικών πρακτόρων Ρεθύμνου Στράτος Μπερέτης, είναι ενισχυμένος και ο προγραμματισμός πτήσεων από τους τουρ οπερέιτορς.

«Έχουμε μια αρκετά καλή εικόνα μέχρι στιγμής, καθώς ο ρυθμός των κρατήσεων είναι ικανοποιητικός, αντίστοιχος με την περίοδο του 2018-2021.

Βέβαια, υπάρχει μια τάση, όπως δείχνουν οι έρευνες, οι καταναλωτές να στρέφονται σε οικονομικότερες λύσεις διακοπών. Εμείς σαν προορισμός διαθέτουμε προϊόντα για όλα τα βαλάντια, ωστόσο μένει να δούμε πόσο θα αναγκαστούμε να κάνουμε προσφορές. Είναι σαφές για εμάς ότι η σεζόν θα κινηθεί πολύ με κρατήσεις της τελευταίας στιγμής και με προσφορές. Ας μην ξεχνάμε ότι το 2022 ήταν μια χρονιά ρεκόρ, οπότε με τη ροή κρατήσεων που υπάρχει αυτή τη στιγμή φαίνεται πως δεν θα μπορέσουμε να πιάσουμε τα περυσινά νούμερα ρεκόρ. Θεωρούμε όμως ότι με προσφορές θα προσελκύσουμε επιπλέον πελάτες. Εμείς όλοι οι εμπλεκόμενοι στον κλάδο, είμαστε ικανοποιημένοι, με δεδομένη την κατάσταση που επικρατεί με την ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια. Εκτός του ότι ο ρυθμός των κρατήσεων δεν είναι κακός, οι τουρ οπερέιτορς έχουν ανακοινώσει αν όχι το ίδιο, αυξημένο πρόγραμμα για το 2023. Οι εταιρίες χαμηλού κόστους έχουν μεγάλο πρόγραμμα πτήσεων στα Χανιά και η TUI έχει βγάλει ανακοινώσεις ότι η Κρήτη θα πάει πολύ καλά. Οπότε από όλες τις πλευρές τα μνήματα είναι θετικά. Παράλληλα, το ενδιαφέρον από τις τουριστικές εκθέσεις είναι πολύ ζωντανό από Ολλανδία, Πολωνία και Βρετανία. Εκτιμώ ότι θα ναι μια καλή σεζόν», ανέφερε ο κ. Μπερέτης, ο οποίος επεσήμανε ότι η εικόνα θα ξεκαθαρίσει στις αρχές Γενάρη, οπότε και λήγουν τα πρώτα early booking και θα υπάρχει μια πρώτη εικόνα, η οποία θα οριστικοποιηθεί τον Μάρτιο, μετά την έκθεση του Βερολίνου.

Μέχρι τότε είθισται να πραγματοποιείται το 35% των τουριστικών κρατήσεων της σεζόν και αποτελεί ένα πρώτο δείγμα για το πως θα κυλίσει η τουριστική περίοδος. Το διάστημα αυτό χαρακτηρίζεται κρίσιμο από τους επιχειρηματίες του κλάδου, που εκτιμούν ότι τότε θα φανεί πως και πόσο το ενεργειακό κόστος επηρεάζει τη ζωή και τη γενικότερη στάση των Ευρωπαίων απέναντι στα ταξίδια. Με δεδομένο ότι η ενεργειακή κρίση αποτελεί βαρύ πλήγμα για όλους τους πολίτες της Ευρώπης, οι λογαριασμοί των προσεχών μηνών (εν μέσω χειμώνα) σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς θα αποτελέσουν βαρόμετρο για την τουριστική ζήτηση. Και αυτό γιατί οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί μειώνονται και αποτελεί ζητούμενο αν τελικά θα ταξιδέψουν το φετινό καλοκαίρι ή αν τα οικονομικά δεδομένα είναι τέτοια που θα τους κρατήσουν στη χώρα τους. Σε αυτό πρέπει να συνυπολογιστεί και το κόστος των αεροπορικών εισιτηρίων, το οποίο θα εξαρτηθεί από τις τιμές των καυσίμων και έρχεται να προστεθεί στο κόστος του τουριστικού πακέτου. Αυτοί είναι παράγοντες που, όπως εκτιμούν οι άνθρωποι της αγοράς, θα επηρεάσουν σημαντικά την τουριστική ζήτηση. Οι ίδιοι πάντως διατηρούν την αισιοδοξία τους, εκτιμώντας ότι η ανάγκη για διακοπές θα υπερισχύσει. Όπως άλλωστε λένε μπορεί οι αφίξεις του 2023 να μην αγγίξουν τα νούμερα του 2022, αλλά να φτάσουν στα νούμερα του 2019 που θεωρείται μια ακόμα καλή τουριστική χρονιά.

Από την άλλη οι επιχειρηματίες επισημαίνουν τη μεγάλη δυναμική του ξενοδοχειακού στόλου, ο οποίος συνεχώς επεκτείνεται με αποτέλεσμα, όπως λένε, ακόμα και αν οι αφίξεις παραμείνουν σταθερές τα ξενοδοχεία αυξάνονται, με αποτέλεσμά να μην καταγράφονται πολύ υψηλές πληρότητες.

Σύμφωνα πάντως με τον πρόεδρο του συνδέσμου τουριστικών πρακτόρων Ρεθύμνου στις 25 Μαρτίου ξεκινάνε τα πρώτα τσάρτερ στην Κρήτη με τους πρώτους επισκέπτες να φτάνουν και στο Ρέθυμνο. «Κάποια λίγα ξενοδοχεία στον νομό θα ανοίξουν στα τέλη Μαρτίου, καθώς οι επισκέπτες εκείνη την περίοδο θα είναι λίγοι, όμως μέσα στον Απρίλιο εκτιμώ ότι θα ενισχυθεί η κίνηση», είπε.