16 °C Rethymno, GR
03/12/2022

Ημερίδα στο Ρέθυμνο για τη Βιολογική Μελισσοκομία

Ο Μελισσοκομικός Σύλλογος  Ρεθύμνης «ΜΕΛΙΤΤΕΥΣ» διοργανώνει ημερίδα  με θέμα «Βιολογική Μελισσοκομία» την Κυριακή  9 Οκτωβρίου 2022 από 11.00 έως 17.00 στο Ρέθυμνο, στην αίθουσα του Ωδείου Ρεθύμνου «Παντελή Πρεβελάκη».

Η ημερίδα αποτελεί μία δράση για την ενημέρωση των μελισσοκόμων αλλά και κάθε ενδιαφερόμενου:

  • σχετικά με τις διαδικασίες ένταξης κάθε μελισσοκόμου στην Βιολογική Μελισσοκομία,
  • τον χειρισμό των Βιολογικών Μελισσιών,
  • τους κανονισμούς,
  • τις υποχρεώσεις του μελισσοκόμου,
  • την παραγωγή και τις πιστοποιήσεις του βιολογικού μελιού
  • την ορθή εφαρμογή καλών πρακτικών για την υγιεινή των Μελισσιών

Οι  βασικές ενότητες που θα αναπτυχθούν αφορούν την παρακάτω θεματολογία:

  • Γενική Ενημέρωση- Δράσεις και προβλήματα μελισσοκόμων.
  • Είναι Βιώσιμη η βιολογική μελισσοκομία; Είναι δυνατή η μελισσοκομία χωρίς χημικές επεμβάσεις;
  • Ενθυλάκωση βιοδραστικών ουσιών και άλλες ουσίες ενάντια στη Βαρρόα. (Μαγνητοσκοπημένη ομιλία)
  • Βιολογικό Μέλι – Χειρισμός Βιολογικών Μελισσιών, πιστοποιήσεις βιολογικού μελιού, κανονισμοί, υποχρεώσεις μελισσοκόμου.
  • Το ΟΖΟΝ στην Βιολογική Καλλιέργεια και στην Αγροδιατροφική Αλυσίδα.
  • Κλιματική αλλαγή, προσαρμογή μελισσών βελτίωση αποδόσεων και ανθεκτικότητας.
  • Βιολογική Μελισσοκομία, έγγραφα και διαδικασίες ένταξης του μελισσοκόμου σε αυτή.
  • Εξάχνωση και αποτελεσματικότητα στην θεραπεία της Βαρρόα.

Η ημερίδα θα έχει την στήριξη και την συμμετοχή εκπροσώπων και φορέων των  Μελισσοκόμων και άλλων εμπλεκομένων στην θεματολογία και την επιτυχία  της ημερίδας. Συνδιοργανώνεται με την Περιφέρεια Κρήτης , ενώ τελεί  υπό την αιγίδα  του Δήμου Ρεθύμνης και του Επιμελητηρίου Ρεθύμνης.

Η  είσοδος θα είναι  ελεύθερη για όλους τους Μελισσοκόμους, αλλά και κάθε άλλο ενδιαφερόμενο.

 

 Πρόγραμμα Ημερίδας

11:00 -11:30: Προσέλευση- καφές (30’)

11:30-11:45: Έναρξη – χαιρετισμοί (15’)

11:45 -12:15: Γενική Ενημέρωση- Δράσεις και προβλήματα μελισσοκόμων. (30’)- (Κουβαρά Χριστίνα – πρόεδρος μελισσοκομικού Συλλόγου Ρεθύμνης «ΜΕΛΛΙΤΕΥΣ»)

12:15 – 12:45: Είναι Βιώσιμη η βιολογική μελισσοκομία; Είναι δυνατή η μελισσοκομία χωρίς χημικές επεμβάσεις. (30’)-(Εισηγήτρια: Δρ Φανή Χατζήνα, βιολόγος διευθύντρια Ερευνών, Τμήμα Μελισσοκομίας ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ» και πρόεδρος της Παγκόσμιας Επιστημονικής Επιτροπής της ΑΡΙΜΟΝDΙΑ για την Υγεία των Μελισσών).

12:45 -13:15: Ενθυλάκωση βιοδραστικών ουσιών και άλλες ουσίες ενάντια στη Βαρρόα (Μαγνητοσκοπημένη ομιλία) (30’)-(Εισηγητής: Δρ. Λεωνίδας Χαριστός, εντεταλμένος ερευνητής Ινστιτούτου Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής – Τμήμα Μελισσοκομίας ΕΛΓΟ, ΔΗΜΗΤΡΑ)

13:15 -13:45: Διάλλειμα. (30’)

13:45 -14.15: Βιολογικό Μέλι – Χειρισμός Βιολογικών Μελισσιών, πιστοποιήσεις βιολογικού μελιού, κανονισμοί, υποχρεώσεις μελισσοκόμου (30’)-Εισηγητής: Λαζαρίδης Γιώργος, Υποστράτηγος ε.α. Ελληνικής Αστυνομίας – Αστυκτηνίατρος – Επιθεωρητής τροφίμων).

14:15 -14:45: Το ΟΖΟΝ στην Βιολογική Καλλιέργεια και στην Αγροδιατροφική Αλυσίδα (30’)-(Εισηγητής: Νέστωρ Ποπώλης, Μηχανολόγος – Ηλεκτρολόγος Μηχανικός -Εταιρεία «OZONISE»).

14:45 -15:15: Κλιματική αλλαγή, προσαρμογή μελισσών βελτίωση αποδόσεων και ανθεκτικότητας (30’)-(Εισηγήτρια: Δρ Φανή Χατζήνα, βιολόγος διευθύντρια Ερευνών, Τμήμα Μελισσοκομίας ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ» και πρόεδρος, της Παγκόσμιας Επιστημονικής Επιτροπής της APIMONDIA για την Υγεία των Μελισσών).

15:15 -15:45: Διάλλειμα (30’)

15:45 -16:15: Βιολογική Μελισσοκομία, έγγραφα και διαδικασίες ένταξης του μελισσοκόμου σε αυτή (30’)-Εισηγητής: Μιχάλης Ραλλάκης, γεωπόνος Γ.Π.Α.

16:15 -16:45: Εξάχνωση και αποτελεσματικότητα στην θεραπεία της Βαρρόα (30’)-(Εισηγήτρια: Δρ Φανή Χατζήνα, βιολόγος διευθύντρια Ερευνών, τμήμα Μελισσοκομίας ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ» και πρόεδρος της Παγκόσμιας Επιστημονικής Επιτροπής της APIMONDIA για την Υγεία των Μελισσών)

16:45 -17:00: Ερωτήσεις – Απαντήσεις – Απονομή Βεβαιώσεων – Λήξη Ημερίδας