Ημερίδα με θέμα «Η πορεία αναβάθμισης του Σταθμού Γεωργικής Έρευνας Ασωμάτων σε «Δίκτυο Έρευνας και Κτηνοτροφικής Ανάπτυξης Σχολής Ασωμάτων» – Επένδυση για την ανάπτυξη της αιγοπροβατοτροφίας στην Κρήτης», πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στο Αμάρι,στο κτήμα Πάνακρον.
Υπενθυμίζεται ότι με την προγραμματική σύμβαση η οποία υπογράφτηκε τον Ιούλιο του 2021, τα τρία συμβαλλόμενα μέλη, δηλαδή η Περιφέρεια Κρήτης, ο Δήμος Αμαρίου και ο Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός Δήμητρα έχουν καθορίσει το πλαίσιο συμφωνίας και συνεργασίας πάνω στο οποίο θα πορευτούν με σκοπό την επαναλειτουργία της Σχολής ιδρύοντας ως φορέα διαχείρισης το «Δίκτυο Έρευνας και Κτηνοτροφικής Ανάπτυξης Σχολής Ασωμάτων».
Κατά την ομιλία της,η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης Μαρία Λιονή, εστίασε την παρουσίαση της στη μελέτη νέων κτιριακών υποδομών και εξοπλισμού για την μετέγκατασταση της Σχολής Γεωργικής Έρευνας Ασωμάτων, για την οποία η Περιφέρεια Κρήτης έχει διαθέσει κονδύλια ύψους 721.183,91 ευρώ και σήμερα βρισκόμαστε στο στάδιο του οριστικού αναδόχου.
Το έργο των νέων εγκαταστάσεων προδιαγράφεται ώστε να σέβεται την υφιστάμενη εικόνα και φυσιογνωμία του σταθμού και της ευρύτερης περιοχής και για το λόγο αυτό υπήρξε στενή συνεργασία με τις υπηρεσίες της Δ/σης Δασών Ρεθύμνου και της Αρχαιολογίας. Επίσης λήφθηκαν υπόψη όλες οι πολεοδομικές διατάξεις και νομικές απαιτήσεις.
Οι υποδομές σχεδιάστηκαν να είναι επιδείξιμες, να αντιπροσωπεύουν όλες τις δυνατότητες Σχεδίων εγκαταστάσεων που ενδείκνυνται για την ευρύτερη περιοχή και την Κρήτη για τα διάφορα συστήματα εκτροφών που εφαρμόζονται στην Κρήτη και στις Μεσογειακές χώρες. Επίσης οι υποδομές έχουν την δυνατότητα να εξυπηρετούν πλήθος in vivo πειραματισμών σε πρόβατα και αίγες. Oι υποδομές που προτείνονται εξυπηρετούν τις ανάγκες ενός σύγχρονου κέντρου γενετικής βελτίωσης με δυνατότητα εφαρμογής μεθόδων βιοτεχνολογίας (τεχνητή σπερματέγχυση κ.ά), την εκτροφή βελτιωμένων νεαρών ζώων για προώθηση στους παραγωγούς.
Οι σχεδιαζόμενες υποδομές εξυπηρετούν την εκπαίδευση αγροτών, προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών σε θέματα αιγο-προβατοτροφίας, επεξεργασίας του γάλακτος και βελτίωσης βοσκοτόπων και ζώων.
Όπως χαρακτηριστικά ανάφερε η κ. Λιονή: «Στόχος είναι να αξιοποιηθεί η Σχολή Ασωμάτων αναπτυξιακά προς όφελος ολόκληρης της Κρήτης με την μετεξέλιξή της σε εκπαιδευτικό κέντρο για τον πρωτογενή τομέα, αλλά και σε κέντρο υλοποίησης εναλλακτικών μορφών τουρισμού, με την πρόσληψη ειδικού επιστημονικού προσωπικού. Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών περίφραξης των εγκαταστάσεων, για τις οποίες η Περιφέρεια Κρήτης διέθεσε 200.000 ευρώ, ο φορέας διαχείρισης, μέσα από ανοικτό διαγωνισμό, προχώρησε ήδη στην πρόσληψη της διαχειριστή της εταιρίας. Για την επίτευξη των σκοπών της η εταιρεία θα στελεχωθεί με το κατάλληλο προσωπικό, όμως έχουμε επενδύσει πολλά στη στρατηγική μας συνεργασία με τα ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα του νησιού μας, όπως το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο και το ΙΤΕ, που τους θεωρούμε πολύτιμους συμβούλους και εταίρους και σε αυτή την αναπτυξιακή προσπάθεια».
Χαιρετισμό στην εκδήλωση, η οποία έλαβε χώρα στο πλαίσιο του 7ου Amari Green Festival, απεύθυνε, ως οικοδεσπότης, ο Δήμαρχος Αμαρίου κ. Παντελής Μουρτζανός σημειώνοντας μεταξύ άλλων, πως: «Η αξιοποίηση του κεφαλαίου που λέγεται Σχολή Ασωμάτων είναι βέβαιο ότι θα προσδώσει νέα αναπτυξιακή δυναμική στην ευρύτερη περιοχή, καθώς, κατά τη γνώμη μου, συνδέεται άμεσα με τη βιωσιμότητα της κτηνοτροφίας στην Κρήτη. Ενσωματώνει όμως και προεκτάσεις οι οποίες αγγίζουν στην ρίζα του, το κοινωνικό φαινόμενο της εγκατάλειψης της υπαίθρου και της παραδοσιακής ενασχόλησης με τον πρωτογενή τομέα. Σε μια εποχή που οι συνθήκες είναι εξαιρετικά δύσκολες, η Πολιτεία οφείλει να σταθεί δίπλα στους παραγωγούς που επιλέγουν και παραμένουν σε ορεινές και απομακρυσμένες από τα αστικά κέντρα περιοχές, ενασχολούμενοι αποκλειστικά με τον πρωτογενή τομέα και να τους βοηθήσει πραγματικά στην βελτίωση της αποτελεσματικότητας των μεθόδων παραγωγής καθώς και στον εκσυγχρονισμό και εμπλουτισμό πρακτικών, αναβαθμίζοντας τους εν τέλει επαγγελματικά. Μόνο έτσι μπορεί να επιτευχθεί η αναγκαία ελκυστικότητα των αγροτικών περιοχών της ενδοχώρας. Μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορεί να υπάρξει ελπίδα και να αντιστραφεί η δυστυχώς διαρκώς αυξανόμενη εγκατάλειψη της υπαίθρου. Στο Δήμο Αμαρίου, εδώ που χτυπάει γεωγραφικά η καρδιά της Κρήτης, αυτό το γνωρίζουμε καλά αντιλαμβανόμενοι πλήρως τη σπουδαιότητα της αναβίωσης και αναβάθμισης της Γεωργικής Σχολής Ασωμάτων».
Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με τις ομιλίες της Δρ. Σμαράγδας Σωτηράκη, Διευθύντριας Ερευνών από τον ΕΛ.Γ.Ο. με θέμα: «Υγεία των προβάτων/αιγών, κρητική βιοποικιλότητα, κυκλική οικονομία. Η Κρήτη πρωτοπορεί στην έρευνα», του Δρ. Αλέξανδρου Στεφανάκη, Κτηνιάτρου, με θέμα: «Το μέλλον του κρητικού αρνιού», καθώς και του Δρ. Νίκου Βουτζουράκη, Διαιτολόγους/Διατροφολόγου, με θέμα: «Το αιγοπρόβειο γάλα στην Κρήτη πηγή για ξεχωριστά προϊόντα», καθώς και την ομιλία του Δρ. Χαράλαμπου Φασουλά με θέμα το Γεωπάρκο του Ψηλορείτη.