18 °C Rethymno, GR
20/05/2022

ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 25-26-27 ΜΑΡΤΙΟΥ

«Ιωάννης Γαβριήλ Μπόρκμαν» από το Μικρό Θέατρο Ρεθύμνου

Το Μικρό Θέατρο Ρεθύμνου παρουσιάζει την παράσταση «Ιωάννης Γαβριήλ Μπόρκμαν» του Χένρικ Ίψεν, σε σκηνοθεσία του Γιάννη Περογαμβράκη, στο Σπίτι του Πολιτισμού, στις 25, 26 και 27 Μαρτίου και ώρα 21:00.

Το 1896 ο νορβηγός θεατρικός συγγραφέας επηρεασμένος από τις μεγάλες αμφισβητήσεις του ανερχόμενου τότε καπιταλισμού και της πρώτης παγκοσμιοποίησης, επινόησε τον «Τζον Γαβριήλ Μπόρκμαν» και έγραψε το συνώνυμο έργο.

Ο Ίψεν επινόησε τον Τζον Γαβριήλ Μπόρκμαν πριν από 166 χρόνια, αλλά το πρόσωπο, ο χαρακτήρας ζει και ξαναζεί, καθώς το κλασικό είναι διαχρονικό και η παρούσα διεθνής πιστωτική κρίση αποκάλυψε παντού στον κόσμο άπειρα πιστά αντίγραφα.

Τα διλλήματα πολλά και υπαρκτά που ταλανίζουν τους ήρωες και προβληματίζουν τους θεατές. Το τραγικό ακροβατεί με το κωμικό όπως στη ζωή, και ο άνθρωπος φέρει ακέρια την ευθύνη για τις αποφάσεις του. Υλικός ευδαιμονισμός, πλουτισμός, το δίκαιο της πυγμής, οικογενειοκρατία, αθέμιτος ανταγωνισμός, μοναξιά, απομόνωση, λυκοφιλία, καταδικασμένοι έρωτες, συμφεροντολογικές σχέσεις, χάσμα γενεών, μεγάλες προσδοκίες, άδειες ζωές, μαύρες ζωές που προσπαθούν να κρατηθούν από κάπου. Θάνατος. Λύτρωση και μια νέα αρχή ….

 

Λίγα λόγια για το έργο

Ο Ιψενικός ήρωας είναι τραπεζίτης του καιρού του, με φιλόδοξα επιχειρηματικά σχέδια και όραμα κατακτητικό. Αντικατοπτρίζει την απαξίωση της ηθικής, την ανυπαρξία των συναισθημάτων και το ανελέητο κυνήγι χρήματος και δύναμης, που θα βρεθούν εν τέλει αντιμέτωπα με την αναζωογονητική δύναμη της νέας γενιάς και το δρόμο που θέλει να τραβήξει.

Απόλυτα αλαζονικός, περιφρονητικός, παθιασμένος με τον πλούτο, νιώθει ότι του αξίζει να ξεχωρίσει, να κερδίσει την αναγνώριση, τη δόξα και τη φήμη που του πρέπει. Στον δρόμο προς την επιτυχία, θυσιάζει και καταστρέφει καταθέτες, φίλους, οικογένεια, εν τέλει και τον ίδιο του τον εαυτό. Κάπως έτσι όμως φυλακίζεται, παρανομεί και απομονώνεται με μοναδική περιστασιακή παρέα ένα φτωχό λογιστή και αποτυχημένο συγγραφέα τον Βίλεμ Φολντάλ. Ο Φολντάλ, το alter ego του Μπόρκμαν, είναι εκεί για να του υπενθυμίζει με κωμικοτραγικό τρόπο την αποτυχία του.

Αλλά ακόμη και στην πτώση του επιμένει. Εμμονικός με τα φιλόδοξα σχέδια του κυνηγώντας χίμαιρες οδηγείται σε ακόμη μεγαλύτερη πλάνη, σε σημείο ώστε να μην μπορεί να αξιολογήσει την πραγματικότητα που ζει. Ο Τζον Γαβριήλ Μπόρκμαν αμετανόητος και άφρων ζει μέχρι την τελευταία του ανάσα την ψευδαίσθηση της δημιουργίας της προσωπικής του αυτοκρατορίας.

Τον ήρωα πλαισιώνουν δύο γυναίκες που τον αγάπησαν και τον πίστεψαν βαθιά – η σύζυγός του Γκούνχιλντ και η δίδυμη αδελφή της Έλλα και που εκείνος τις χρησιμοποίησε αδίστακτα, σαν σκαλοπάτια για να αναρριχηθεί στο παιχνίδι της εξουσίας και του πλούτου.

Ρημαγμένες ζωές, δύο σκιές που πασχίζουν για δικαίωση. Σύμβολα μιας εποχής που πέρασε ανεπιστρεπτί και ακύρωσε κάθε ίχνος ευτυχίας και ζωή. Μέσα σ’ ένα αποπνιχτικό περιβάλλον απομόνωσης, μοναξιάς, διεκδικήσεων και συγκρούσεων υπό τον ήχο του dance macabre, ο νεαρός γιος της οικογένειας – Έρχαρτ Μπόργκμαν – σπάει κάθε δεσμό μαζί τους, ακολουθώντας τη ζωή και την ευτυχία που του επιτάσσει μια νέα ηθική τάξη πραγμάτων, μια νέα οπτική ζωής. Πλάι του στέκονται δύο ακόμη γυναίκες – η κυρία Βίλτον και η μικρή Φρίντα – φορείς του νέου κόσμου που έρχεται. Στην ουσία, όμως, αναπαράγεται το μοντέλο της ιψενικής ηθικής δοσμένο πια απροκάλυπτα.

 

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Γιάννης Περογαμβράκης – Ερμηνεύουν:Βιβή Χατζικωτούλα, Γιάννα Παγιαβλή, Βίλμα Μπούζα, Θωμάς Μάσκας, Costantino Costa, Μαρήνη Βελονάκη, Πέτρος Μιχαλακελης – Σύνθεση/Μουσική επιμέλεια:Μαρία Μαντικού – Ηχητικά εφέ:Μιχάλης Φλουρής – Φωτογραφία/promo video:Γιώργος Δαράκης

 

Εισιτήρια

Είσοδος:12€ – Προπώληση:10€ (Οπτικά Costa Costa,Κ.Γερακαρη 41)