Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η κοινή θεατρική παράσταση «Ιστορίες ν’ απορείς» του Ομίλου Θεατρικής και Μουσικής Παιδείας του Πειραματικού ΓΕ.Λ. Ρεθύμνου Πανεπιστημίου Κρήτης (https://dramamusiclub.blogspot.com/) και της Θεατρικής Ομάδας του Λυκείου Λινόπετρας Λεμεσού της Κύπρου, που σηματοδότησε μια απόπειρα συνεργασίας, επικοινωνίας και σύνδεσης μαθητών και μαθητριών μέσα από την Tέχνη. Η παράσταση, που ανέβηκε στο ιστορικό θέατρο «Ριάλτο» της Λεμεσού τη Δευτέρα 31 Μαρτίου, ήταν το αποτέλεσμα της προσπάθειας πολλών συντελεστών και αποτέλεσε ένα εξαιρετικό παράδειγμα πολιτιστικής συνύπαρξης και αλληλεπίδρασης.
Οι «Ιστορίες ν’ απορείς…» είναι ένα σπονδυλωτό θεατρικό έργο, το οποίο αποτελείται από τα εξής επιμέρους θεατρικά έργα: «Περιπτώσεις «Mania Grandiosa» (από το ομώνυμο διήγημα του Άντον Τσέχωφ), «Ο πνιγμένος», «Το φτάρνισμα», «Η Νταντά» και «Ένα ανυπεράσπιστο πλάσμα» (όπως έχουν διασκευαστεί ως μονόπρακτα από τον Νηλ Σάιμον και περιλαμβάνονται στο σπονδυλωτό έργο του «Ντόκτορ Τσέχωφ»), «Η Ψεύτρα» (διασκευασμένο μονόπρακτο του Ζαν Κοκτώ), «Ω! τι κόσμος μπαμπά» (διασκευασμένο απόσπασμα από το ομώνυμο θεατρικό έργο του Κώστα Μουρσελά), «Μια αεροπειρατεία» (διασκευασμένο απόσπασμα από το ομώνυμο θεατρικό έργο του Γιώργου Νεοφύτου).
Μέσα από τα μονόπρακτα και τα αποσπάσματα των έργων των θεατρικών συγγραφέων, εξετάζεται με ύφος κωμικοτραγικό το πώς οι άνθρωποι διαχειρίζονται τις αδυναμίες τους, τις ανασφάλειές τους, την ανάγκη για αποδοχή, τον κοινωνικό έλεγχο και τον φόβο του θανάτου οδηγούμενοι από ψευδαισθήσεις που καθορίζουν την ταυτότητά τους. Η ανάγκη του ανθρώπου για ψεύδος, φαντασίωση και αυταπάτη αποτελεί κυρίαρχο μέσο επιβίωσης. Το έργο μάς φέρνει σε επαφή με τα πιο σκοτεινά αλλά και πιο εσωτερικά κομμάτια της ύπαρξής μας.
Η συνεργασία μεταξύ του Πειραματικού ΓΕ.Λ. Πανεπιστημίου Κρήτης και του Λυκείου Λινόπετρας Λεμεσού με στόχο τη δημιουργία μιας κοινής θεατρικής παράστασης και την παρουσίασή της στο θεατρικό κοινό τόσο της Λεμεσού όσο και του Ρεθύμνου, αποτέλεσε εξαρχής μια μεγάλη πρόκληση αλλά ταυτόχρονα και ένα δύσκολο εγχείρημα. Ο αρχικός σχεδιασμός ξεκίνησε έναν χρόνο πριν χάρη στην ιδέα της κ. Κωνσταντίνας Ανδρέου, υπεύθυνης καθηγήτριας της θεατρικής ομάδας του Λυκείου Λινόπετρας Λεμεσού και στη διαμεσολάβηση του πρώην αντιδημάρχου Παιδείας – Δια βίου μάθησης και μέλους της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας Δήμου Ρεθύμνου, κ. Γιώργου Γεωργαλή. Η ιδέα αγκαλιάστηκε εξαρχής και προωθήθηκε από τους διευθυντές των δύο Λυκείων κ. Γεώργιο Φωτεινάκη και κ. Θεόκλητο Παραγυίου και τις υπεύθυνες καθηγήτριες του Ομίλου Θεατρικής και Μουσικής Παιδείας του Πειραματικού ΓΕ.Λ. Ρεθύμνου, Μαρία Μανιουδάκη και Κασσάνδρα Μπεικάκη. Και κάπως έτσι το ταξίδι ξεκίνησε…
Οι δύο θεατρικές ομάδες έκαναν συστηματικά πρόβες και βρίσκονταν σε συνεχή επικοινωνία μεταξύ τους σε όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Η πρώτη δια ζώσης συνάντηση έγινε στην Κύπρο, την οποία επισκέφθηκαν οι μαθητές/-τριες του Ρεθύμνου από τις 28/3/2025 μέχρι την 1/4/2025. Εκεί όλοι/-ες μαζί είχαν την ευκαιρία να ολοκληρώσουν τις προετοιμασίες της παράστασης και να κάνουν μια σειρά δημιουργικών δραστηριοτήτων που περιλάμβαναν πρόβες, συζητήσεις, ανταλλαγή ιδεών κ.ά. Έμαθαν να εκφράζονται ελεύθερα, να εργάζονται ομαδικά και να ενισχύουν την επικοινωνία και την εμπιστοσύνη μεταξύ τους. Και αυτό φάνηκε στο αποτέλεσμα. Οι μαθητές και οι μαθήτριες έπαιξαν με εξαιρετική συνέπεια και πάθος, αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις στους θεατές.
Η καθημερινή αλληλεπίδραση, η συνεργατική δουλειά και η κοινή εμπειρία της παράστασης δημιούργησαν ισχυρούς δεσμούς και στενές και ουσιαστικές σχέσεις φιλίας μεταξύ των μαθητών/-τριών των δύο σχολείων -δεσμούς που ξεπερνούν τις γεωγραφικές αποστάσεις. Το συγκεκριμένο γεγονός δεν ήταν μόνο μια καλλιτεχνική επιτυχία αλλά και μια αναγνώριση της σημασίας της διαπολιτισμικής ανταλλαγής μεταξύ σχολείων από διαφορετικές περιοχές.
Ισχυροί δεσμοί, επίσης, αναπτύχθηκαν και μεταξύ των εκπαιδευτικών. Οι συνοδοί της ομάδας της Κρήτης (Μαρία Μανιουδάκη, Κασσάνδρα Μπεϊκάκη, Γεώργιος Πενθερουδάκης, Γεώργιος Φωτεινάκης) ξεναγήθηκαν από τους Κύπριους συναδέλφους τους στους χώρους του σχολείου, ενημερώθηκαν για το εκπαιδευτικό σύστημα της Κύπρου και απόλαυσαν μια πολύ ζεστή και εγκάρδια φιλοξενία.
Η όλη εμπειρία άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμά της στις εκπαιδευτικές κοινότητες και των δύο σχολείων.
Η ταυτότητα της παράστασης (Στην Κύπρο)
Σκηνοθετική επιμέλεια: Κωνσταντίνα Ανδρέου, Μαρία Μανιουδάκη, Κασσάνδρα Μπεικάκη, Βοηθός σκηνοθέτη: Άννα Πατεράκη, Μουσική σύνθεση: Κωνσταντίνος Διονύσης, Σκηνικά: Σεσήλια Ελευθερίου, Αντωνία Παπαϊακώβου, Φιλοτέχνηση Αφίσας: Στέφανη Κυριάκου, Φιλοτέχνηση προγράμματος: Αντωνία Παπαιακώβου.
Από τον Όμιλο του Πειραματικού ΓΕ.Λ. Ρεθύμνου συμμετείχαν οι μαθητές και οι μαθήτριες: Μαρία-Ελένη Μοσχονά, Ελένη Τσίγκρη, Βασίλης Μυγιάκης, Βασιλική Μιχελιουδάκη, Παναγιώτης Κιντάς, Σμαράγδα-Μαρίνα Μαραγκάκη-Σωτηροπούλου, Μάριος Ανυφαντάκης (2ο ΓΕ.Λ. Ρεθύμνου), Μάρκος Σάμιος, Καλλιόπη Γαζοράκη. Από το Λύκειο Λινόπετρας Λεμεσού συμμετείχαν οι μαθητές και οι μαθήτριες: Έλενα Αλεξάνδρου, Ηλίας Δημιώτης, Έλενα Ζήνωνος, Ευστάθιος Παναγιώτου, Αναστασία Θεοδώρου, Βικτώρια Κωνσταντίνου, Παρθένα Φορτζίδου, Ξένια Αργυρίδη, Γιώργος Χριστοφή, Μαρία Γκάντου, Μυρσίνη Χαρτόσια, Ευστάθιος Παναγιώτου.
Το Πειραματικό Λύκειο θα ήθελε να ευχαριστήσει θερμά όλους όσοι βοήθησαν να υλοποιηθεί η φιλόδοξη αυτή προσπάθεια και ιδιαιτέρως την τράπεζα ALPHABANK και το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Ρεθύμνου, που κάλυψαν τα έξοδα μετακίνησης της ομάδας από το Ρέθυμνο προς τη Λεμεσό και από τη Λεμεσό προς το Ρέθυμνο και απέδειξαν έμπρακτα τη στήριξή τους σε καινοτόμες και δημιουργικές πολιτιστικές πρωτοβουλίες.
Το κοινό του Ρεθύμνου θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει την παράσταση την Κυριακή, 22 Ιουνίου 2025 στο ανοιχτό θέατρο «Ερωφίλη» στο κάστρο της Φορτέτζας στο Ρέθυμνο.
Από το Πειραματικό ΓΕ.Λ. Ρεθύμνου Π.Κ.