Δευτέρα, 20 Ιουλίου, 2026
No Result
View All Result
Ρεθεμνιώτικα Νέα
Advertisement
  • ΡΕΘΥΜΝΟ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • Πολιτική
  • ΠΑΙΔΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  • ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
  • ΑΤΖΕΝΤΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
Ρεθεμνιώτικα Νέα
  • ΡΕΘΥΜΝΟ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • Πολιτική
  • ΠΑΙΔΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  • ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
  • ΑΤΖΕΝΤΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
Ρεθεμνιώτικα Νέα
No Result
View All Result
Αρχική Παιδεία

M. Mαραγκάκης: «Η προκήρυξη του διαγωνισμού για τα ειδικά σχολεία είναι καρπός οραματισμού, διοικητικής συνέπειας και κοινωνικής ευθύνης»

Newsroom Από Newsroom
14/07/2025 - 10:23 πμ
στην κατηγορία Παιδεία, Ρέθυμνο
ΔΔΕ ΕΙΔΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Ως μία ιστορική στιγμή για την Ειδική εκπαίδευση στο Ρέθυμνο και ένα όραμα δεκαετιών της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου περιγράφει μέσα από ανακοίνωσή του ο Μανούσος Μαραγκάκης, Διευθυντής της Δ.Δ.Ε Ρεθύμνου την προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού για την κατασκευή νέων σχολικών υποδομών για τα Ειδικά Σχολεία της ΔΔΕ Ρεθύμνου, ένα έργο με προϋπολογισμό 9.950.000 €, το οποίο θα υλοποιηθεί μέσω του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» σε συνεργασία με τον Δήμο Ρεθύμνης, που ανακοινώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα.

Όπως αναφέρει ο κ. Μαραγκάκης:

«Μια ιστορική στιγμή για την Ειδική  Εκπαίδευση (ΣΜΕΑΕ) στο Ρέθυμνο. Το όραμα δεκαετιών της Δ.Δ.Ε. Ρεθύμνου παίρνει σάρκα και οστά. Η προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού για την κατασκευή νέων, σύγχρονων σχολικών υποδομών για τα Ειδικά Σχολεία της ΔΔΕ  Ρεθύμνου αποτελεί μια σημαντική στιγμή – δικαίωση δεκαετιών αδιάκοπης προσπάθειας, πίστης, επιμονής αλλά και υπομονής. 

Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου, από τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, μέσω του τότε Γραφείου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, υπήρξε πρωτοπόρος στη διαμόρφωση του αιτήματος για τη δημιουργία Ειδικών Επαγγελματικών Σχολείων στο νομό.  Ήδη από το 2011, ζητήθηκε θεσμικά η παραχώρηση του ανενεργού χώρου του εκπαιδευτηρίου του ΚΕΓΕ νομού Ρεθύμνου, ως χώρου για τη φιλοξενία των μονάδων Ειδικής Αγωγής – ένα αίτημα που συνοδεύτηκε από συστηματικές παρεμβάσεις και διεκδικήσεις με συνέργειες. 

Από την ίδρυση ως την εδραίωση

Η ίδρυση και λειτουργία των Ειδικών Σχολείων αποτέλεσε ένα συλλογικό στοίχημα για τη Δ.Δ.Ε. Ρεθύμνου, η οποία:

• Στελέχωσε τα σχολεία με δεκάδες οργανικές θέσεις εκπαιδευτικών, και μελών, συμβάλλοντας στην εκπαιδευτική σταθερότητα και στην εδραίωση παιδαγωγικής συνέχειας.

• Φρόντισε κάθε σχολικό έτος για την πλήρη κάλυψη των κενών με αναπληρωτές, ώστε κανένας μαθητής να μη στερηθεί το δικαίωμα στην εκπαίδευση.

• Στήριξε τον καθημερινό αγώνα μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων, ακόμη και υπό αντίξοες συνθήκες προσωρινής στέγασης και υποδομών.

· Υποστήριζε σθεναρά την τότε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και στη συνέχεια το Δήμο Ρεθύμνου  για την παραχώρηση  του ΚΕΓΕ και το όραμα για αξιοπρεπή στέγη. 

· Για περισσότερα από δέκα χρόνια, τα Ειδικά Σχολεία του Ρεθύμνου λειτουργούν με αυταπάρνηση σε υποδομές με ελλείψεις και περιορισμούς, αναμένοντας την οριστική λύση στο στεγαστικό τους ζήτημα.

Σήμερα: Το αύριο πιο κοντά από ποτέ

Η πρόσφατη ανακοίνωση της προκήρυξης του διεθνούς διαγωνισμού από το Δήμο Ρεθύμνης με προϋπολογισμό 9.950.000 € μέσω του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» δεν είναι απλώς ένα τεχνικό – οικονομικό βήμα. Είναι καρπός οραματισμού, διοικητικής συνέπειας και κοινωνικής ευθύνης. Είναι η απόδειξη ότι η εκπαίδευση όλων των παιδιών -χωρίς αποκλεισμούς- είναι υποχρέωση του κράτους και υπόθεση της τοπικής κοινωνίας.  Είναι στρατηγική μας υποχρέωση ως τοπική κοινωνία και θεσμοί  να προτείνουμε ακόμα και πιεστικά προς αξιοποίηση κάθε τετραγωνικό μέτρο δημόσιας γης που βρίσκεται σε εγκατάλειψη για τις ειδικές ανάγκες των νέων μας σε όλο το νομό. Η Δημόσια αυτή οικοπεδική έκταση που ανήκει σε όλους τους νέους του νομού, είχε ιστορικά ιδιοκτήτη και διαχειριστή της το τότε Υπουργείο Γεωργίας και σήμερα με αυτή την αξιοποίηση θα συνεχίσει την γεωργική εκπαίδευση τόσο στο ΕΕΕΕΚ όσο και στον τομέα Γεωπονίας του Επαγγελματικού Γυμνασίου – Λυκείου  (ΕΝΕΕΓΥΛ). Επίσης θα παρέχει δυνατότητες  δια βίου εκπαίδευσης και μαθητείας  των ατόμων με ειδικές ανάγκες και σε  άλλες ειδικεύσεις. 

Η Δ.Δ.Ε. Ρεθύμνου εκφράζει δημόσια την ικανοποίησή της, ευχαριστώντας θερμά: 

• Τον Δήμο Ρεθύμνης και τις τεχνικές και οικονομικές του υπηρεσίες,

 • Τα Υπουργεία: Παιδείας  Θρησκευμάτων και Αθλητισμού,  Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Γεωργίας), 

• Το Υπουργείο Εσωτερικών και όλους τους τοπικούς πολιτικούς και θεσμικούς εκπροσώπους  που εξασφάλισαν και στήριξαν σθεναρά τη χρηματοδότηση και πρωτύτερα το αίτημα για την παραχώρηση του ακινήτου.

• Τους/τις εκπαιδευτικούς, μαθητές/τριες και τις οικογένειές τους, που κράτησαν τα σχολεία ζωντανά και λειτουργικά σε δύσκολες συνθήκες,

• Όλους όσους εργάστηκαν με αφοσίωση για ένα σχολείο ίσης αξίας και ίσων ευκαιριών για κάθε παιδί του νομού μας. 

Το όραμα συνεχίζεται

Τα Ειδικά Σχολεία του Ρεθύμνου (ΕΕΕΕΚ και ΕΝΕΕΓΥΛ) συνεχίζουν να προοδεύουν, να καινοτομούν, να διαμορφώνουν περιβάλλοντα αποδοχής, ενδυνάμωσης και ένταξης. Με τις νέες υποδομές που δρομολογούνται, δημιουργούνται προϋποθέσεις για μια εκπαιδευτική εμπειρία αντάξια των επαγγελματικών αναγκών και των ονείρων των μαθητών μας και των γονέων τους. 

Θέτουμε τη Διεύθυνσή μας που είναι υπεύθυνη  για την οργάνωση, λειτουργία και εποπτεία των σχολικών αυτών μονάδων αλλά και την πολύτιμη εμπειρία των δεκάδων μονίμων ειδικευμένων Εκπαιδευτικών και μελών Ειδικού Επιστημονικού και Βοηθητικού προσωπικού στη διάθεση των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ρεθύμνης  και του αναδόχου μελετητή καθώς έχουν εκείνες την αρμοδιότητα  οικοδόμησης των διδακτηρίων. 

Προσβλέπουμε στο σχεδιασμό μιας διπλής σχολικής επαγγελματικής δομής όπως αυτές που εργαζόμαστε στις εκπαιδευτικές μας επισκέψεις στις χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά,  στο πλαίσιο της κινητικότητας των Εράσμους καθώς στη χώρα μας δεν έχουμε αντίστοιχες ποιοτικά υποδομές ΣΜΕΑΕ».

ΔΔΕ ΕΙΔΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

 

ΔΔΕ ΕΙΔΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Tags: sidebar_nowΔιεύθυνση Δευτεροβάθμιας ΕκπαίδευσηςΕΙΔΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑΜανούσος ΜαραγκάκηςΡΕΘΥΜΝΟ'
Share240Tweet150Send
Newsroom

Newsroom

Σχετικά νέα

5519679480824564 images (96)

Άσκοποι πυροβολισμοί και σύλληψη 53χρονης στο Ρέθυμνο 

29/06/2026 - 12:26 μμ
5513694567089342 images (88)

Δύο συλλήψεις για άσκοπους πυροβολισμούς στο Ρέθυμνο

22/06/2026 - 2:11 μμ
sxoleio

ΕΛΜΕΡ: Το Εφετείο Χανίων δικαιώνει τους εκπαιδευτικούς που διορίστηκαν το 2021

03/06/2026 - 8:24 μμ
5474177609644814 istoriko

Ανακαίνιση τριών ακόμα σχολείων του Ρεθύμνου από το πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου»

07/05/2026 - 8:29 μμ
Επόμενο άρθρο
ΕΛΜΕΠΑ

Το ΕΛΜΕΠΑ ως μία ελκυστική επιλογή για το ακαδημαϊκό και επαγγελματικό μέλλον υποψήφιων φοιτητών και φοιτητριών 

Τελευταία νέα

52η επέτειο από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο: Το μήνυμα του Στ. Αρναουτάκη

52η επέτειο από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο: Το μήνυμα του Στ. Αρναουτάκη

19/07/2026 - 5:56 μμ
Προβολή του Λασιθίου σε 6 εκ. τηλεθεατές στο Ηνωμένο Βασίλειο

Προβολή του Λασιθίου σε 6 εκ. τηλεθεατές στο Ηνωμένο Βασίλειο

19/07/2026 - 5:50 μμ
Μια ανάσα από τα 2 ευρώ η αμόλυβδη – Το άλμα του πετρελαίου απειλεί να «σβήσει» τις εκπτώσεις

Μια ανάσα από τα 2 ευρώ η αμόλυβδη – Το άλμα του πετρελαίου απειλεί να «σβήσει» τις εκπτώσεις

19/07/2026 - 4:06 μμ
Συνελήφθη 22χρονος στο Ηράκλειο για ναρκωτικά

Συνελήφθη 22χρονος στο Ηράκλειο για ναρκωτικά

19/07/2026 - 10:58 πμ
Τροχαίο με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στα Χανιά

Τροχαίο με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στα Χανιά

19/07/2026 - 9:52 πμ
Επιχείρηση διάσωσης 47 μεταναστών νότια του Ηρακλείου

Επιχείρηση διάσωσης 47 μεταναστών νότια του Ηρακλείου

19/07/2026 - 9:44 πμ
Διήμερο αφιερωμένο τις Γενιές του Πηλού των Μαργαριτών Μυλοποτάμου από τον Ρόδακα

Διήμερο αφιερωμένο τις Γενιές του Πηλού των Μαργαριτών Μυλοποτάμου από τον Ρόδακα

19/07/2026 - 9:38 πμ
Μ.Η.Τ. 242157
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης

© 2025 rethnea.gr

No Result
View All Result
  • ΡΕΘΥΜΝΟ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • Πολιτική
  • ΠΑΙΔΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  • ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
  • ΑΤΖΕΝΤΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

© 2025 rethnea.gr

No Result
View All Result
  • ΡΕΘΥΜΝΟ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • Πολιτική
  • ΠΑΙΔΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  • ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
  • ΑΤΖΕΝΤΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

© 2025 rethnea.gr