Περιήγηση στον διατροφικό κόσμο του Ρεθύμνου πριν και μετά την άφιξη των προσφύγων της Μικρασίας οργανώνεται από τη «Γιορτή Κρητικής Διατροφής» την Πέμπτη 7 Ιουλίου 2022.
Με εμψυχωτή τον Χάρη Στρατιδάκη, συγγραφέα του βιβλίου «Η τροφή του Ρεθύμνου», οι ξεναγούμενοι θα περιηγηθούν στο Ρέθυμνο της περιόδου πριν και μετά την μικρασιατική καταστροφή και ανταλλαγή στη συνέχεια των πληθυσμών. Θα γνωρίσουν χώρους εμπορίου τροφίμων και εστίασης, τόσο εκείνων που έφυγαν, των 1.743 μουσουλμάνων δηλαδή Ρεθυμνίων που ανταλλάχτηκαν, όσο κι εκείνων που ήλθαν, των 4.222 δηλαδή και πλέον χριστιανών προσφύγων από τη Μικρασία.
Οι συμμετέχοντες θα κοντοσταθούν μπροστά στα ζαχαροπλαστεία Σουλεϊμάν, Νικολαΐδη και Τσακάλη, στα εμπορομανάβικα Λαρέντζου και Γιάντζου, στα καφενεία Γιαχάκη, Ζαμφώτη, Θωμά και Μπελά, στα κρεοπωλεία Κάρταλη και Χάσικου, στα μαγέρικα των Σιμιτζήδων και του Μακρή, στο φύλλο κρούστας του Χατζηπαράσχου και του Χαλβατζή, στα παντοπωλεία του Δεληγιώργη, Μουμτζή, των αδελφών Χάσικου, του Αναγνώστου και του Συμσίρη, στο υπαίθριο εμπόριο του Ντινιόζου, του Χατζημακρή και του Λυρή και στα ξηροκαρπάδικα του Σιμιτζή και των αδελφών Κουτρουλή. Τιμητική αναφορά θα γίνει στον κλάδο των καραγωγέων που εφοδίαζαν με τις μεταφορές τους από το λιμάνι την πάντα ελλειμματική σε τρόφιμα αγορά του Ρεθύμνου, καθώς και σ’ εκείνους που απασχολήθηκαν στους τομείς της φορτοεκφόρτωσης των τροφίμων και της θάλασσας.
Ο περίπατος θα ξεκινήσει στις 7.30 το απόγευμα από την πλατεία στο κέντρο του Δημοτικού Κήπου και θα καταλήξει σ’ αυτήν. Στη συνέχεια, στις 8.30-9.30 μ.μ., στον ίδιο χώρο θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη στους ιστορικούς περιπάτους προβολή-συζήτηση, με τον τίτλο «Διατροφικές συνήθειες και γευστικές μνήμες στο Ρέθυμνο της δεκαετίας του 1920». Σ’ αυτήν όσοι πάρουν μέρος θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μέσω μιας εκατοντάδας ιστορικών φωτογραφιών τον μετασχηματισμό της διατροφικής κατάστασης, στην πρωτογενή παραγωγή, στις υπηρεσίες εμπορίου και εστίασης και στο οικογενειακό τραπέζι. Οι μέχρι τότε συνήθειες ανατράπηκαν και η ώσμωση των δύο κόσμων, των γηγενών και των προσφύγων, που σημειώθηκε οδήγησε σ’ ένα καινούριο Ρέθυμνο, συνολικά και ειδικότερα στον διατροφικό τομέα.