Επιμέλεια: ΝΙΚΟΛΕΩΝ .Ι. ΤΣΟΥΠΑΚΗΣ
Εξαιρετικό το νέο βιβλίο του ιστοριοδίφη και συγγραφέως Παρασκευά Συριανόγλου, όπως άλλωστε και όλα τα βιβλία που έχει γράψει.
Δεν είναι τυχαίο ότι οι συντοπίτες, μόλις πληροφορηθούν την ημερομηνία που θα κυκλοφορήσει το κάθε βιβλίο του, σπεύδουν αμέσως να το αποκτήσουν. Αυτή τη φορά μιλάμε για το ιστορικό μυθιστόρημα που φέρει τον τίτλο «Ήθελα μόνο τ’ όνομά σου». Πρόκειται για μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία με ιδιαίτερη πλοκή και το γλαφυρό ύφος του γνωστού Μικρασιάτη συγγραφέως.
Το νέο αυτό απόκτημα της Κρητο-μικρασιατικής βιβλιοθήκης, το οποίο συμπίπτει χρονολογικά με την πάροδο των 100 χρόνων από την «ελληνοκτόνο» περίοδο της ιστορίας μας, και αποκαλείται Μικρασιατική Καταστροφή, ο κ. Συριανόγλου, το αφιερώνει «Στη μνήμη εκείνων που έδωσαν τη ζωή τους για την Ελληνική Ανατολή». Ο ίδιος μάλιστα εκφράζοντας τις ευχαριστίες του για το νέο αυτό βιβλίο, αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Ένα βιβλίο δεν γεννιέται μόνο από τη βούληση του συγγραφέα. Τοπία, στιγμές, αφηγήσεις, μεγάλες και μικρές ιστορίες αποτελούν το δομικό υλικό του. Κυρίες όμως οι άνθρωποι.
Θα ήθελα από τη θέση αυτή να ευχαριστήσω τον Γιώργο Σίμο και Γιάννη Χατζηβασιλείου. Ο πρώτος γέννημα θρέμμα του Αγρινίου, μου παρείχε πολύτιμες πληροφορίες για τον τόπο του και την ευρύτερη περιοχή κατά τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα. Ο δεύτερος μου έδωσε εξαιρετικές πληροφορίες και άρθρα από το διαδίκτυο, που μου επέτρεψαν να συμπληρώσω τις ψηφίδες της αφήγησης.
Τις ίδιες θερμές ευχαριστίες οφείλω στον Παντελή Μυριοκεφαλιτάκη, που έσκυψε με αγάπη πάνω από το κείμενο, επισημαίνοντας λάθη και αβλεψίες, και στην Έλενα Νταντή για την επιμέλεια του κειμένου και της έκδοσης».
![](http://rethnea.gr/wp-content/uploads/2022/04/s3.gy_.digital_klapsinakis_gr_uploads_asset_data_87636_232.435_1.jpg)
Μικρή πρόγευση από το βιβλίο
«Στις φλέβες του Γιώργη Καλαβρυτινού δεν κυκλοφορεί αίμα, αλλά μούστος που βράζει. Γι’ αυτό κι έπιασε τ’ άρματα. Για το καλό της πατρίδας έφυγε από το Βραχώρι κι έφτασε στο Σκρα κι έγινε ένα με τη φωτιά και το μπαρούτι.
Νικητής πήγε στη Σμύρνη. Πάλεψε στο Καλέ Γκρότο. Αντίκρισε τον Χάρο, που δεν τόλμησε να τον αγγίξει. Έζησε πρωτάρης τον έρωτα μαζί με τη μεγάλη συμφορά της Ρωμιοσύνης κι ύστερα βρέθηκε στον Πειραιά να περιμένει. Μάταια όμως.
Πέρασαν από τότε δέκα χρόνια για να μάθει. Το κόκκινο τριαντάφυλλο της καρδιάς είχε ήδη μαραθεί…».
Δυο λόγια για τον συγγραφέα
Ο Παρασκευάς Γ. Συριανόγλου γεννήθηκε στην Αγία Παρασκευή Ρεθύμνου το 1945.Οι γονείς του ήταν πρόσφυγες από την Νέα Φώκαια και το Αϊβαλί. Ασχολείται με θέματα του Μικρασιατικού Ελληνισμού και έχει εκδώσει οκτώ βιβλία. Διετέλεσε για δεκατέσσερα χρόνια πρόεδρος του συλλόγου Ρεθύμνιων Μικρασιατών στον οποίο θεώρει ότι οφείλει πολλά.
Έχει γράψει τα εξής βιβλία:
«Θεμέλια του Πολιτισμού μας», «Λαϊκός Πολιτισμός – Λαογραφικά Νέας Φώκαιας Μικράς Ασίας», «Όσα δεν έγραψε η Ιστορία – Νέα Φώκαια Μικράς Ασίας», «Η Δύσης της Ανατολής», «Μία Αγάπη, Δύο Θεοί», «Μνήμες Γεύσης – Συνταγές μαγειρικής και Ζαχαροπλαστικής από τα Δυτικά παράλια της Μικράς Ασίας», «Mετοικεσία», «’Ηθελα μόνο τ’ όνομά σου».
Εν κατακλείδι
Οφείλω να ομολογήσω ότι ο Παρασκευάς Συριανόγλου, προσφέρει πολλά στην τοπική ιστορία και την παράδοση με το πλούσιο και ποιοτικό συγγραφικό του έργο, καθιστώντας το «κτήμα ες αεί», δια τις επερχόμενες γενιές, ‘όπως έλεγε και ο προπάτοράς μας Θουκυδίδης, ο Αθηναίος.
Εκτός από ιστοριοδίφης ο Παρασκευάς Συριανόγλου είναι και φυσιοδίφης, καθώς έχοντας εντρυφήσει στη βαθιά γνώση των φυτών και των θεραπευτικών τους ιδιοτήτων, και συνδυάζοντας τη σοφία των παλαιών μας, δύναται να φτιάχνει έλαια, που συμβάλλουν ουσιαστικά στην ευεξία του ανθρώπου.
Όσο για την προσφορά του στον «μικρασιατικό ελλήνισμό», είναι ανεκτίμητη και απρόσκοπτη. Προσωπικά τον θεωρώ στυλοβάτη των Ελλήνων Μικρασιατών και μέντορα των ενδιαφερομένων σε θέματα που αφορούν στη Μικρά Ασία, ήτοι την Ελλασία, όπως αρέσκομαι να αποκαλώ την Ελλ(ηνική) Ασία, την άγια και μαρτυρική τούτη χώρα, που το 1922 έγινε η «Ιφιγένεια» των συμφερόντων και των επιδιώξεων «φαύλων συμμάχων και πολιτικών».