Με αρτοκλασία υπέρ υγείας των μελών και των ευεργετών της και συμμετοχή αντιπροσωπευτικού τμήματος των χορευτικών της συγκροτημάτων, στην περιφορά της Ι. Εικόνας και Τιμίου Ξύλου εκ του Ζωοποιού Σταυρού, από την Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μικροκάστρου, της Ι. Μητροπόλεως Σισανίου και Σιατίστης στους δρόμους της Καστέλλας, ξεκίνησαν οι τετραήμερες εορταστικές εκδηλώσεις της «Ομόνοιας» για την επέτειο ίδρυσής της, την παραμονή του Σταυρού, στον ομώνυμο Ιερό Ναό.
Το πρωί της κυριωνύμου ημέρας, αμέσως μετά τη θεία λειτουργία εψάλη στον εορτάζοντα ναό, τρισάγιο στη μνήμη των μελών της αδελφότητας, που έπεσαν στους αγώνες κατά της Τουρκοκρατίας και την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, στον Μακεδονικό Αγώνα, στους Βαλκανικούς Πολέμους, στην Μικρασιατική Εκστρατεία, στους Παγκόσμιους Πολέμους και στην περίοδο της Γερμανικής κατοχής. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ.κ. Σεραφείμ, ο οποίος χοροστάτησε και στις δύο λειτουργίες, δεν παρέλειψε να εκφραστεί με ιδιαιτέρως κολακευτικά λόγια για τη Διοίκηση του σωματείου και τα μέλη του και να τους ευχαριστήσει για την αδιάλειπτη συμμετοχή τους.
Γιορτή νεολαίας
Οι πανηγυρικές εκδηλώσεις συνεχίστηκαν το βράδυ της ίδιας μέρας με τη «Γιορτή νεολαίας» που πραγματοποίησε η «Ομόνοια» στην παραλία της Φρεαττύδας, η οποία γέμισε νιάτα και ξενοιασιά. Μικρά και μεγάλα «παιδιά» τραγούδησαν, χόρεψαν και γλέντησαν με το συγκρότημα του Νίκου Ζωιδάκη και του Μανώλη Κονταρού, κάνοντας με το κέφι τους τη ζεστή φθινοπωρινή βραδιά μοναδική.
Καλωσορίζοντας τους προσκεκλημένους ο πρόεδρος της Αδελφότητας, κάλεσε τους πιο μικρούς μαθητές του, που ήταν ντυμένοι με τις παραδοσιακές τους ενδυμασίες, ν’ ανοίξουν τον χορό. Ακολούθησε ο ίδιος με τους μεγαλύτερους μαθητές και σιγά-σιγά όλοι οι παρευρισκόμενοι έγιναν μια μεγάλη παρέα, που χόρεψε, γλέντησε και απόλαυσε το παραδοσιακό κρητικό κέρασμα που τους προσφέρθηκε.
Κρητική Καντάδα
Η «Κρητική Καντάδα» που πλημμύρισε την πόλη του Πειραιά, στις 22 Σεπτεμβρίου 2017, ήρθε να συμπληρώσει τους εορτασμούς. Ο Θ. Ποθουλάκης με τη λύρα του και ο Μ. Πλυμάκης με το λαγούτο του συνόδεψαν τους χορευτές και τη διοίκηση του σωματείου, στους εμπορικούς δρόμους του Πειραιά, με παραδοσιακές μελωδίες της Κρήτης και μαντινάδες, γεμίζοντας με νοσταλγία τους μεγαλύτερους και ενθουσιασμό τους νεότερους. Παραδοσιακά κεράσματα από τη μουσική συντροφιά, άφθονη ρακή και πολλές ευχές για «Καλό Φθινόπωρο» στους περαστικούς και «Καλές δουλειές» στους καταστηματάρχες, δημιούργησαν μια γιορτινή ατμόσφαιρα, ενώ συχνές στάσεις σε διάφορα σημεία για χορό, έκαναν τον κόσμο να σταματά για να απαθανατίσει με μια φωτογραφία τις όμορφες στιγμές από τη φιλόμουση αυτή παρέα. Στην Πλατεία Κοραή οι θαμώνες των καφέ θαύμασαν το μουσικό σύνολο, το οποίο έκανε ένα εντυπωσιακό φινάλε στο Δημοτικό θέατρο, με πολύ χορό κάτω από το φως του φεγγαριού.
Θα έλεγε κανείς πως με την επιστροφή της στην «Ομόνοια» η συντροφιά θα αποζητούσε λίγη ξεκούραση. Και όμως… Οι κανταδόροι αν και κατάκοποι μόλις μπήκαν στο Μέγαρο του σωματείου, έπιασαν το χορό και συνέχισαν το γλέντι τους μέχρι αργά.
«Μας χωρίζει η θάλασσα, μας ενώνει ο Πειραιάς»
Το τετραήμερο αφιέρωμα στην ίδρυση του σωματείου, με αφορμή τη συμπλήρωση 137 χρόνων ζωής του ολοκληρώθηκε με τη μεγάλη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2017, στο Βεάκειο θέατρο Πειραιά με θέμα: Μας χωρίζει η θάλασσα, μας ενώνει ο Πειραιάς.
Όσοι από τους προσκεκλημένους αψήφησαν το τσουχτερό για την εποχή κρύο, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα οδοιπορικό στη ναυτική διαδρομή της Κρήτης, από τη Μινωική περίοδο μέχρι σήμερα, σε κείμενα και αφήγηση της αντιπροέδρου Α.-Μ. Ντουντουνάκη, πλαισιωμένη με χορούς και τραγούδια, από τα μουσικοχορευτικά συγκροτήματα του Συλλόγου.
Η βραδιά ξεκίνησε εντυπωσιακά, με όλα τα χορευτικά συγκροτήματα να κατακλύζουν το θέατρο και τα μικρά παιδιά να μεταφέρουν ένα φωταγωγημένο καράβι.
Λαμβάνοντας τον λόγο ο πρόεδρος της «Ομόνοιας» Θεόδωρος Τσόντος τόνισε μεταξύ άλλων, ότι η εκδήλωση αυτή διαφέρει από κάθε άλλη, γιατί δεν είναι ούτε θρησκευτικού ούτε εθνικού χαρακτήρα, αλλά μια βραδιά αφιερωμένη στη θάλασσα που χωρίζει μεν γεωγραφικά την Κρήτη από τον Πειραιά και την υπόλοιπη Ελλάδα, κάνει όμως το νησί δυνατό και υλοποιεί τη ναυτική γραμμή και διαδρομή επικοινωνίας, των αξιόπιστων επιβατικών και εμπορικών πλοίων.
Κατά τη ροή του καλλιτεχνικού προγράμματος έγινε εκτενής αναφορά στο ρεύμα της εσωτερικής μετανάστευσης που έφερε και τους Κρητικούς στον Πειραιά και στην ανάγκη τους να ιδρύσουν ένα σωματείο, το οποίο θα συμπαραστεκόταν σε όλους όσους έφταναν την εποχή των κρητικών επαναστάσεων κατατρεγμένοι, από την Κρήτη στον Πειραιά. Ο Ύμνος της Αδελφότητας σε στίχους της αντιπροέδρου και τα «Παιδιά του Πειραιά» που αφιέρωσαν οι Κρητικοί 2ης και 3ης γενιάς στην 2η πατρίδα τους, έκλεισε το πρώτο μέρος της εκδήλωσης συγκινητικά. Ακολούθησε η ζεστή φωνή του Μάνου Μουντάκη σε παλιά και καινούργια τραγούδια για τη θάλασσα, με τη συνοδεία κιθάρας και αμέσως μετά ο Μανώλης Κονταρός με το συγκρότημά του, απογείωσε το γλέντι με τις κοντυλιές του. Μικροί και μεγάλοι τον συνόδεψαν ακόμα και στο τραγούδι, ενώ χόρεψαν πάνω και κάτω από τη σκηνή ζεσταίνοντας με το κέφι τους την ατμόσφαιρα και τις καρδιές των παρευρισκομένων, που έφυγαν με τις καλύτερες εντυπώσεις.
Τις πανηγυρικές εκδηλώσεις για την ίδρυση του σωματείου τίμησαν με την παρουσία τoυς μεταξύ άλλων: ο π. υπουργός Θ. Δρίτσας, ο αντιπεριφερειάρχης Nήσων Π. Χατζηπέρος, ο π. βουλευτής Δ. Καρύδης, ο π. δήμαρχος Περάματος Γ. Γλύκας, η αντιδήμαρχος Α. Χαρβαλάκου – Γλύκα, η πρόεδρος του Ο.Π.Α.Ν. Σ. Αντωνάκου, ο Δ.Σ. Πειραιά Η. Σαλπέας, η Δ.Σ. Περάματος Α. Μπριλάκη, η πρόεδρος του Β’ Διαμερίσματος Ε. Αθανασίου, ο διευθυντής αστυνομικής διεύθυνσης Πειραιά, Α. Φουτάκης, ο υποναύαρχος Λ.Σ. Λ. Μανωλάκος, ο π. περιφερειάρχης Σ. Σπυρίδων, ο π. αντινομάρχης Ι. Ιερωνυμάκης, οι επ. πρόεδροι της «Ομόνοιας» Γ. Ψαρομμάτης και της Παγκρητίου, Κ. Ξυλούρης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αποκορώνου Γ. Τερεζάκης, οι αντιπρόεδροι της Π.Ο.Κ.Σ. Α. Βλαχιώτης, Β. Κολιδάκης και Γ. Χριστοδουλάκης, πρόεδροι και εκπρόσωποι φορέων και σωματείων και πλήθος κόσμου.