Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, τόνισε ότι «Αν είχαμε κτηματολόγιο πριν χρόνια, ο Β.Ο.Α.Κ θα είχε προχωρήσει πιο γρήγορα»
Απέκλεισε το ενδεχόμενο να δοθεί επιπλέον παράταση από τις 30 Νοεμβρίου στην υποβολή των δηλώσεων κατοχύρωσης ακινήτων των περιουσιών στην Κρήτη, ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης, υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σε συνέντευξή του χθες το μεσημέρι στη Σώτια Πεντεδήμου, στην τηλεόραση CRETA.
Οι δηλώσεις κτηματολογίου, όπως επανέλαβε, είναι μία απλή διαδικασία που μπορεί να πραγματοποιηθεί εύκολα και σύντομα, ηλεκτρονικά και δια ζώσης και εξυπηρετεί πολίτες και ιδιώτες, προστατεύοντάς τους από μελλοντικές γραφειοκρατικές και δικαστικές περιπέτειες, στις οποίες θα καλούνται να αποδείξουν την κυριότητα της περιουσίας τους. Σύμφωνα με τον κ. Κυρανάκη, η διαδικασία κτηματογράφησης στη χώρα θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2025 και θα αποτελέσει εφαλτήριο για την ενίσχυση της ταχύτητας με την οποία πραγματοποιούνται μεγάλα δημόσια έργα και επενδύσεις.
«Η ικανοποίηση για τις δηλώσεις ακινήτων αφορά τους πολίτες και όχι το υπουργείο»
Η διαδικασία κτηματογράφησης αφορά τις περιοχές του βόρειου Ηρακλείου και των νομών Χανίων και Ρεθύμνου, αλλά όχι τις πόλεις του νησιού, όπως σημείωσε ο υφυπουργός, τονίζοντας ότι: «Δεν θα δοθεί άλλη παράταση για τις δηλώσεις κτηματολογίου, γιατί στις περιοχές που είναι ακόμα ανοιχτές στην Κρήτη, μετά από πολλαπλές παρατάσεις, έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που δεν πάει άλλο. Πέρσι τέτοια εποχή που ψηφίσαμε τον νόμο δώσαμε μία προθεσμία για ακόμη ένα χρόνο και αυτός έφτασε. Για να γίνει ξεκάθαρο, δεν μιλάμε για όλες τις περιοχές της Κρήτης, ούτε για όλη την Ελλάδα, αλλά για το βόρειο Ηράκλειο, τους νομούς Ρεθύμνου και Χανίων, πλην των πόλεων σε αυτούς τους νομούς. Η συζήτηση δεν αφορά ούτε το Λασίθι, ούτε το Ηράκλειο, ούτε τις τρεις πόλεις, αλλά τις περιοχές που είναι διαθέσιμες στον ψηφιακό χάρτη που είναι διαθέσιμος στο ktimatologio.gr. Τελική προθεσμία για αυτές τις περιοχές η 30η Νοεμβρίου».
Η ψηφιακή διαδικασία κατοχύρωσης των περιουσιών καθίσταται πολύ απλή μέσω της εφαρμογής του κτηματολογίου, ενώ συνολικά η διαδικασία προσφέρεται για τη μέριμνα των πολιτών και δεν σχετίζεται με εμμονές του υπουργείου, όπως επεσήμανε ο κ. Κυρανάκης μιλώντας στην τηλεόραση CRETA:
«Η ικανοποίηση δεν είναι κάτι που κρίνει το υπουργείο ή ο αρμόδιος υπουργός, η ικανοποίηση θα έχει ή δεν θα έχει ο ιδιοκτήτης ενός ακινήτου που θα δει ή δεν θα δει κατοχυρωμένη την περιουσία του. Εμείς δεν έχουμε κάποια εμμονή, ούτε επιβάλλουμε σε κάποιον να το δηλώσει, απλά είναι το συμφέρον του. Τα ψηφιακά εργαλεία που δεν είχαμε παλιά, τα έχουμε φέτος και υπάρχει μία εφαρμογή που λέγεται dilosi.ktimatologio.gr, η οποία μπορεί να αντλήσει τα στοιχεία σου αυτόματα με μία απλή σύνδεση, εντοπίζει το ακίνητό σου και αν συμφωνείς με τα γεωγραφικά όρια για το ακίνητό σου δεν χρειάζεται να πληρώσεις, ή αν υπάρχει μία μικρή απόκλιση δεν υπάρχει λόγος άγχους. Αν η κυριότητά σου προέρχεται από αγοραπωλησία χρειάζεται το συμβόλαιό σου ή αν προέρχεται από κληρονομιά χρειάζεται τα σχετικά χαρτιά αποδοχής κληρονομιάς ή αν δεν έχεις αποδοχή, αυτά τα οποία προβλέπονται και γνωρίζουν οι δικηγόροι. Αν δεν έχεις τίποτα από αυτά, χρειάζεσαι ένα Ε9 και μερικές βεβαιώσεις».
«Έχουμε καθήκον απέναντι στο συνεπή Κρητικό»
Η απλότητα της διαδικασίας και οι λύσεις που προσφέρουν στην εξυπηρέτηση τα γραφεία κτηματολογίου διευκολύνουν, όπως τόνισε, ανθρώπους με δυσκολίες προσαρμογής στην ψηφιακή εποχή. Επιπλέον, υπογράμμισε, η κτηματογράφηση προστατεύει τους πολίτες από απατεώνες που προσπαθούν να υποστηρίξουν ότι τους ανήκουν περιουσίες που δεν είναι δικές τους, καταθέτοντας ψεύτικα δικαιολογητικά. «Δεν είναι τόσο περίπλοκα τα πράγματα, όσο τα παρουσιάζουν κάποιοι, προφανώς θέλει λίγο ψάξιμο, εμείς όμως λέμε στους Κρητικούς είτε ψηφιακά, είτε στα αρμόδια γραφεία κτηματογράφησης, ακόμα και αν υπάρχει μία τυπική έλλειψη μέχρι τις 30 Νοεμβρίου, θα δώσουμε τη δυνατότητα να την προσκομίσει και αργότερα. Αυτός ο οποίος δεν κατοχυρώνεται είναι ο αδιάφορος, αυτός ο οποίος δεν θέλει να κάνει αυτή τη διαδικασία λεπτών που σας περιέγραψα.
Οι άνθρωποι οι οποίοι δεν αισθάνονται οικεία με τις ηλεκτρονικές εφαρμογές μπορούν να πάνε δια ζώσης στα γραφεία κτηματογράφησης, όπου θα τους εξυπηρετήσει ένας υπάλληλος. Δεν είμαστε απόλυτοι ότι πρέπει να γίνει ψηφιακά η διαδικασία. Αν θέλει όμως κάποιος, μπορεί να μπει ψηφιακά στην εφαρμογή του κτηματολογίου και να εντοπίσει στον χάρτη το ακίνητό του και να επιβεβαιώσει ότι έχει οριοθετηθεί σωστά. Θέλω να τονίσω, επίσης, ότι όσο αφήνονται περιουσίες και ολόκληρα ακίνητα αδήλωτα, υπάρχει χώρος για επιτήδειους. Έχουμε δει σε περιοχές της χώρας που ήταν για πολύ καιρό ανοικτή η κτηματογράφηση εμφανίζονται κακόβουλοι που δηλώνουν το ακίνητο του γείτονά τους» ανέφερε ο κ. Κυρανάκης.
Οι άνθρωποι που έχουν κάνει τις δηλώσεις τους εδώ και χρόνια απαιτούν να πιστοποιηθεί επιτέλους η κυριότητα του ακινήτου τους, προκειμένου να μπορέσουν να το εκμεταλλευτούν όπως εκείνοι κρίνουν, χωρίς κωλύματα, σύμφωνα με τον κ. Κυρανάκη: «Το δικό μας καθήκον είναι και απέναντι στον συνεπή Κρητικό. Αυτός που πήγε πριν από μερικά χρόνια και δήλωσε το ακίνητό του, πρέπει και αυτός να δει κατοχυρωμένη την περιουσία του. Δεχόμαστε πολλά μηνύματα από συνεπείς Κρητικούς που ζητούν μία ασφαλή αξιοποίηση και πιστοποίηση του ακινήτου τους. Σε ένα ακίνητο αγνώστου θα μπορέσεις να κάνεις διορθωτική δήλωση μετά την προθεσμία υποβολής για το κτηματολόγιο. Αυτό όμως δεν μπορούμε να εγγυηθούμε ότι είναι ασφαλές, γιατί αν ένας γείτονας δηλώσει μέρος του οικοπέδου του, της γης του, θα μπλέξει με πιθανότητα κατάληξης στα δικαστήρια και σε έξοδα», δήλωσε.
Τέλος, η απουσία ολοκληρωμένου κτηματολογίου έχει βλάψει μακροχρόνια την Ελλάδα και την Κρήτη, προκαλώντας χρονικές και οικονομικές φθορές σε επενδύσεις και μεγάλα δημόσια έργα, όπως είναι ο Β.Ο.Α.Κ.: «Η κτηματογράφηση θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2025 σε όλες τις περιοχές της χώρας. Κάθε σπιθαμή και εκατοστό ελληνικής γης θα αντιστοιχεί σε έναν κωδικό ελληνικού κτηματολογίου, ώστε να ξέρει ο καθένας μέσω του δικηγόρου του, τι ανήκει σε ποιον. Επίσης, θα ξέρει το κράτος τι μπορεί να χτίσει, να προχωράει τις επενδύσεις, τα μεγάλα δημόσια έργα όπως ο Β.Ο.Α.Κ. Αν είχαμε κτηματολόγιο λίγα χρόνια πριν, αυτό το μεγάλο έργο του Β.Ο.Α.Κ θα είχε προχωρήσει πολύ πιο γρήγορα, όπως και το αεροδρόμιο και μία σειρά από άλλα δημόσια έργα. Θα δούμε, δηλαδή, ταχύτητα σε τέτοιες σημαντικές υποδομές», υπογράμμισε ο υφυπουργός Κυρανάκης.