Τα εγκαίνια της έκθεσης «Ο Πικάσο στην Κρήτη: Η χαρά της ζωής» στο μουσείο της Αρχαίας Ελεύθερνας πραγματοποίησε πριν από λίγο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο κατάμεστο από κόσμο μουσείο παρουσία υψηλών προσωπικοτήτων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Η κ. Σακελλαροπούλου εγκαινιάζοντας την έκθεση ανέφερε:
«Είναι μεγάλη χαρά για εμένα να εγκαινιάζω εδώ σε αυτό τον όμορφο ειδυλλιακό τόπο μια έκθεση που αποτυπώνει την ιδιαίτερη σχέση που ανέπτυξε ο Πικάσο με το φως, το πνεύμα την πνευματική ουσία της Ελλάδας. Μια έκθεση που οργανώθηκε έτσι, ώστε τα έργα του να συνομιλούν με τις ελληνικές αρχαιότητες, αποκαλύπτοντας πόσο βαθιά επηρέασε το μεγάλο αδιάκοπα ανήσυχο αυτό δημιουργό η λιτότητα και η καθαρότητα της ελληνικής γραμμής αλλά και η φιλοσοφίας της ζωής των αρχαίων που όριζε την ευδαιμονία ως το ύψιστο αγαθό του ανθρώπινου βίου. Με το τέλος του Β παγκοσμίου πολέμου ζώντας πλέον στη νότια Γαλλία με την Φρανσουάζ και τα παιδιά του Παλόμα και Κλωντ ο Πικάσο θα εγκαταλείψει τις παραμορφωμένες στρεβλές και αποτρόπαιες μορφές που είχε γεννήσει ο πόλεμος και θα εισέλθει σε εκείνη την περίοδο που χαρακτηριστικέ ως η χαρά της ζωής. Ο Μινώταυρος σίγουρα τω πιο σκοτεινών πτυχών της ανθρώπινης ψυχής και της τερατωδίας του πολέμου δίδει τη θέση του σε δαμάλα υιο . Η Νέμεση στρέφεται σε φυγή μπροστά στην ευγενική Αμαρυλλίδα. Νύμφες και σάτυροι Φαύνοι και Κένταυροι χορεύουν και στροβιλίζονται με μια έκσταση που την ενισχύει η επίγνωση του εφήμερου. Με έναν ερωτισμό που συνδιαλέγεται κατευθείαν με την γονιμότητα της μεσογειακής γης. Από το πινέλο του ξεπηδούν η γλαύκα της Αθηνάς και το περιστέρι της Αφροδίτης. Ο τραγοπόδαρος Πάνας ,κατσίκες και ήμεροι ταύροι. Τα εντυπωσιακά κεραμικά του παραπέμπουν στην ομορφιά των ληκύθων και των αττικών ερυθρόμορφων αγγείων. Πιο Έλληνας απο τους Έλληνες όπως τον χαρακτήρισε ο τεχνοκριτικος Φρνα γκρατ δημιουργεί αυτή την περίοδο μορφές σαν να έχουν αποσπαστεί απέ τα αρχαία τεχνουργήματα και να έχουν μετοικήσει τα όνειρα και τις φαντασιώσεις του. Είναι τώρα όπως χαρακτηριστικά έχει ειπωθεί ένας Θεόκριτος που αντάλλαξε το φλάουτο με το πινέλο .Θα απολαύσουμε λοιπόν τα έργα του Πικάσο πλάι στα καλλιτεχνήματα του παρελθόντος. Όπως έλεγε ο Πάμπλο Πικάσο στη τέχνη δεν υπάρχει παρελθόν και μέλλον. Ένα σπουδαίο έργο τέχνης ζει πάντα στο παρόν για να εμπνέει τους μεταγενέστερους που το διαβάζουν από το δικό τους φως και το εντάσσουν στο δικό τους όραμα για τον κόσμο”.
Κλείνοντας, η κ. Σακελλαροπούλου, συνεχάρη τους συντελεστές της έκθεσης για τον τρόπο με τον οποίο ανέδειξαν αυτή τη μεγάλη αλήθεια.
Στα εγκαίνια παραβρίσκόνται υψηλές προσωπικότητες όπως η Βασιλομήτωρ Σοφία της Ισπανίας, η Πριγκίπισσα Ειρήνη, η Πριγκίπισσα Ολυμπία Τορλόνια, οι κυρίες Μαρία Εμπειρίκου, Αλίκη Γουλανδρή και πολλοί άλλοι επώνυμοι, ηθοποιοί, καλλιτέχνες και φίλοι του Μουσείου από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Παρούσα είναι και η Μαρέβα Μητσοτάκη καθώς και ο γνωστός καλλιτέχνης Σταύρος Ξαρχάκος.
Στη λαμπρή εκδήλωση παραβρίσκεται και η οικογένεια της Grecotel που είναι τα τελευταία χρόνια αρωγός στην προσπάθεια του καθηγητή Νίκου Σταμπολίδη. Η Μαρί Δασκαλαντωνάκη με το σύζυγο της Νίκο Σηφουνάκη και τις δύο κόρες τους Οδύσσεις και Νίκη.
Το παρών δίνουν όλοι οι τοπικοί φορείς του Ρεθύμνου μεταξύ των οποίων ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, η αντιπεριφερειάρχης Μαρία Λιονή, ο δήμαρχος Γιώργης Μαρινάκης, ο μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Πρόδρομος.