Του ΓΙΑΝΝΗ ΚΩΣΤΑΚΟΓΛΟΥ
«Είναι υποχρέωσή μας να ενισχύσουμε τους ανθρώπους του πρωτογενή τομέα τόνισε χθες από το Ρέθυμνο όπου βρέθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Τσιάρας αναφερόμενος στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Κρήτης.
Ο κ. Τσιάρας είχε συνάντηση το απόγευμα στην αντιπεριφέρεια με φορείς του τόπου, όχι όμως με τους α γροτοκτηνοτρόφους, ο οποίοι ως αντίδραση δεν παραβρέθηκαν στη σύσκεψη δηλώνοντας αποφασισμένοι να προχωρήσουν στην κινητοποίησή τους αύριο Τετάρτη όπως έχουν προγραμματίσει με παγκρήτιο συλλαλητήριο στο Ηράκλειο.
Ο κ. υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αναφερόμενος στα προβλήματα του αγροτικού κόσμου, σημείωσε ότι οι προβληματισμοί έχουν πραγματική βάση ωστόσο όπως πρόσθεσε: «Πρέπει να δει κανείς τη μεγάλη εικόνα, όμως. Πρέπει να αποφασίσουμε τι θα κάνουμε με τον πρωτογενή τομέα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι αδιάφορη, γι’ αυτό και δίνει τόσα χρήματα. Ο πρωτογενής τομέας είναι μεγάλο στοίχημα για την Ευρώπη και την Ελλάδα, δεν μπορώ να φανταστώ την πατρίδα μας χωρίς αυτόν. Η μαγική συμβολή του πρωτογενή τομέα είναι στην κοινωνική συνοχή, το να μπορείς να κρατάς τους ανθρώπους στα μικρά απομακρυσμένα χωριά. Είναι υποχρέωσή μας να ενισχύουμε τους ανθρώπους του πρωτογενή τομέα. Ζούμε σε μια περίοδο αδιανόητων προκλήσεων, με πρώτη την κλιματική κρίση. Εδώ και ένα δύο χρόνια γίνεται προσπάθεια να έρθει καινούργιος κανονισμός του ΕΛΓΑ, αλλά προκύπτουν συνέχεια καινούργια προβλήματα. Ο ΕΛΓΑ κρατάει όρθιο τον πρωτογενή τομέα της χώρας μας. Με τις μεγάλες πλημμύρες και πυρκαγιές ο ΕΛΓΑ έδωσε χρήματα και αποζημιώσεις που δεν έχουν δοθεί ποτέ. Τα τελευταία χρόνια έχει δώσει πάνω από 1 δισ. σε αποζημιώσεις. Η επίδραση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι πολυεπίπεδη και φάνηκε από την ευρύτητα των θεμάτων που θέσατε. Θα δοθούν αρκετά σημαντικά ποσά για να γίνουν μεγάλα αρδευτικά έργα στην Κρήτη, πάντα υπάρχει η πρόθεση να στηριχθούν όλες οι προσπάθειες για την επάρκεια και τη διαχείριση του αρδευτικού νερού».
Ο κ. Τσιάρας έδωσε έμφαση στα μεγάλα αρδευτικά έργα και στη στήριξη κτηνοτρόφων, αλιέων και γεωργών, μέσα από έναν στρατηγικό σχεδιασμό αγροτικής πολιτικής, όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά τη διάρκεια της επίσκεψής του χθες το απόγευμα στο Ρέθυμνο και της συνάντησης που είχε με διοικητικούς φορείς του τόπου και εκπροσώπους συνεταιρισμών και ενώσεων της αγροτικής παραγωγής, στην αίθουσα συνεδριάσεων του κτιρίου της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης. Ο υπουργός δεσμεύτηκε να εξεταστούν λύσεις για τα ζητήματα των κόκκινων δανείων των αγροτών, της αδεσποτίας, της εφαρμογής του Μεταφορικού Ισοδύναμου καθώς και της ένταξης των παραγωγών στο πρόγραμμα θερμοκηπικών καλλιεργειών.
Ο κ. Τσιάρας άκουσε τα αιτήματα των παραγωγών, των δημάρχων των πέντε δήμων του νομού Ρεθύμνης και της Περιφέρειας Κρήτης, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση ανάμεσα στους παρευρισκόμενους.
Παρόντες στη σύσκεψη ήταν μεταξύ άλλων ο Σταύρος Αρναουτάκης, περιφερειάρχης Κρήτης, η Μαρία Λιονή, αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου, ο Γιάννης Κεφαλογιάννης υφυπουργός Εθνικής Άμυνας και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, ο Λευτέρης Αυγενακης, βουλευτής Ηρακλείου της Νέας Δημοκρατίας, ο Γιώργος Μαρινάκης, δήμαρχος Ρεθύμνου, ο Σωκράτης Κεφαλογιάννης, δήμαρχος Ανωγείων, ο Γιάννης Ταταράκης, δήμαρχος Αγίου Βασιλείου, ο Γιώργος Κλάδος, δήμαρχος Μυλοποτάμου, ο Παντελής Μουρτζανός, δήμαρχος Αμαρίου, ο Θεόδωρος Νίνος, πρόεδρος του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης, ο Μιχάλης Βάμβουκας, αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας οι περιφερειακοί σύμβουλοι Βαγγέλης Τσουδερός και Μιχάλης Σαρρής, εκπρόσωποι από τρεις μελισσοκομικές ενώσεις, εκπρόσωποι από τη Διεύθυνση αγροτικής ανάπτυξης, οι πρόεδροι των δύο αγροτικών ενώσεων Ρεθύμνου και εκπρόσωποι από το Εμπορικό Επιμελητήριο Ρεθύμνου.
Ο Γιάννης Κεφαλογιάννης αναφέρθηκε στα οικολογικά σχήματα, στα οποία έχουν τη δυνατότητα να μετέχουν οι γεωργοί, ανάλογα με τις καλλιέργειες της εκμετάλλευσής του και στα συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα που πρέπει να τοποθετηθούν, προκειμένου να λειτουργήσει αποτελεσματικά αυτό το σύστημα.
«Να δοθεί δυνατότητα περεταίρω ανάπτυξης του πρωτογενή τομέα»
«Το Ρέθυμνο είναι ένας από τους πλέον συνδεδεμένους με τον πρωτογενή τομέα νομούς της Ελλάδος, οπότε και το προσωπικό μου ενδιαφέρον, αλλά και γενικότερα το ενδιαφέρον του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης δεν μπορεί παρά να είναι μεγάλο και συνεχές, μιας και η ανθεκτικότητα του πρωτογενούς τομέα είναι ένα από τα μεγάλα στοιχήματα όσον επιχειρούμε στο πλαίσιο διαμόρφωσης πολιτικών το τελευταίο χρονικό διάστημα» σημείωσε σε δηλώσεις του ο κ. Τσιάρας προσθέτοντας ότι: «Υπάρχουν έργα τα οποία σχεδιάζονται και αφορούν στην άρδευση. Είναι γεγονός ότι η κλιματική κρίση μας φέρνει αντιμέτωπους με πολλά νέα ζητήματα και με πολλές νέες προκλήσεις, όπως επίσης είναι αλήθεια ότι πρέπει μέσα από όλη αυτή την κατεύθυνση των ευρωπαϊκών πόρων από το στρατηγικό σχέδιο της κοινής αγροτικής πολιτικής, να δοθεί η δυνατότητα της περαιτέρω ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα και στο Ρέθυμνο και της στήριξης όλων γενικότερα των κτηνοτρόφων, των γεωργών, των αλιέων, σε μια προσπάθεια να παραμένει ανθεκτικός ο πρωτογενής τομέας».
Αναφορικά με την απουσίας των αγροτικών και των κτηνοτροφικών συλλόγων από τη συνάντηση, ο υπουργός δήλωσε: «Δεν θα μπορούσα να κάνω κάποιο σχόλιο για την απόφαση των αγροτοκτηνοτρόφων της Κρήτης να μην παραβρεθούν στη σύσκεψη. Προφανώς είναι δημοκρατικό δικαίωμα του κάθε θεσμικού φορέα να συμμετέχει σε ένα συλλαλητήριο. Δεν προϋπήρξε κάποιος διάλογος ή κάποια συζήτηση. Πολύ περισσότερο δεν μου ετέθησαν παρά μόνο σήμερα τα ζητήματα που απασχολούν το συγκεκριμένο συλλαλητήριο. Έχω δηλώσει ότι η πόρτα του γραφείου μου είναι ανοιχτή, η πρόθεσή μου να έχω τη δυνατότητα της συζήτησης και της αναζήτησης λύσεων σε οποιοδήποτε ζήτημα απασχολεί γενικά τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα και είμαι εδώ για να προσπαθήσουμε. Προφανώς δεν θα κρίνω το ό,τι επιχειρούν να κάνουν μέσω του συλλαλητηρίου ή μέσω των όποιων κινητοποιήσεων, είναι όμως σημαντικό να δούμε όλοι μαζί ποια είναι η πραγματικότητα, τι πρέπει να κάνουμε, τι πρέπει να σχεδιάσουμε για την επόμενη ημέρα και πως μαζί θα βρούμε τις απαραίτητες λύσεις βλέποντας μπροστά και σχεδιάζοντας το μέλλον».
«Ίδρυση τυροκομικής σχολής στο Ρέθυμνο»
Η Μαρία Λιονή σε δήλωσή της ανέφερε: «Είναι μεγάλο θέμα το ότι ήταν απόντες οι αγροτικοί και οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι, δηλαδή ο κόσμος, του πρωτογενή τομέα, τους οποίους κυρίως αφορούσε η επίσκεψη του υπουργού και η συζήτηση. Τα προβλήματα του πρωτογενή τομέα είναι αρκετά και μεγάλα, τόσο στην Κρήτη όσο και στην Ελλάδα, κυρίως λόγω της νησιωτικότητας της περιοχής και του κόστους παραγωγής».
Στη συνέχεια, η αντιπεριφερειάρχης υπογράμμισε τις συζητήσεις που έγιναν ανάμεσα στους δημάρχους και τον υπουργό, καταγράφοντας μία σχετική ικανοποίηση εκ μέρους των τοπικών αρχόντων, με βάση τα αιτήματα που εξέφρασαν στον υπουργό: «Η Περιφέρεια φιλοξένησε τη συνάντηση. Από τους φορείς οι οποίοι επέλεξαν να έρθουν και να μιλήσουν για τα θέματα, δηλαδή οι ενώσεις, οι μελισσοκομικοί σύλλογοι και οι δήμαρχοι τέθηκαν πολλά ζητήματα και θέματα στρατηγικού σχεδιασμού, που αφορούν την πατρίδα μας, αλλά και στην Κρήτη και ειδικότερα θέματα που αφορούσαν στον κάθε δήμο, ανάλογα με το αν ήταν ορεινός, ή τέλος πάντων τα ειδικότερα προβλήματα που έχει ο κάθε δήμος με τον πρωτογενή τομέα. Υπήρξαν κάποιες απαντήσεις οι οποίες ικανοποίησαν τους εκπροσώπους των φορέων και αρκετά πράγματα, τα οποία δεν έχουν γίνει και τώρα ξεκινούν τον σχεδιασμό τους».
Η Σχολή Ασωμάτων επίσης επισημάνθηκε στον υπουργό, με την Περιφέρεια να διαθέτει ήδη φάκελο, που να περιλαμβάνει τις οικονομικές προβλέψεις για τη διενέργεια του έργου, σύμφωνα με την κ. Λιονή. «Εγώ έθεσα το θέμα της σχολής Ασωμάτων, διότι σήμερα θα επισκεφθεί ο υπουργός τη Γεωργική σχολή στη Μεσσαρά, ήδη έχει πάει ένας φάκελος, ο οποίος περιλαμβάνει την οικονομική μας μελέτη και άρα έχουν γνώση στο υπουργείο, γιατί έχει ξεκινήσει και το τι θέλουμε να κάνουμε στη σχολή αυτή, ποιος είναι ο φορέας, ποιοι συμμετέχουν, τι χρηματοδότηση έχει από την Περιφέρεια, ποιες είναι οι μελέτες που τελειώνουν τώρα, κυρίως που αφορούν κτίρια, σταυλισμούς ζώων, μεγάλες αποθήκες και όλα αυτά τα οποία χρειάζεται για ξεκινήσουμε να αυξάνουμε τον αριθμό των προβάτων, που έχουμε τώρα».
Η Μαρια Λοινη επανέφερε το αίτημα για ίδρυση τυροκομικής σχολής στο Ρέθυμνο τονίζοντας ότι: «Βεβαίως του έθεσα ένα πάγιο αίτημα της Κρήτης, για να μην πω όλης της Νότιας Ελλάδας, που ήταν η ίδρυση τυροκομικής σχολής, εδώ στο Ρέθυμνο. Εμείς θεωρούμε ότι η σχολή ασωμάτων είναι ένας ιδανικός τόπος, αφού θα περιλαμβάνει και τις υπόλοιπες λειτουργίες για τον κτηνοτροφικό κόσμο, αλλά τέλος πάντων η ίδρυση τυροκομικής σχολής είναι άκρως απαραίτητη, διότι όταν πας σε μία Περιφέρεια η οποία δεν στηρίζεται μόνο στον τουρισμό, αλλά και στον πρωτογενή τομέα, κατεξοχήν στην κτηνοτροφία και το Ρέθυμνο είναι ο κατεξοχήν κτηνοτροφικός νομός, νομίζουμε ότι είναι και δίκαιο και επιτακτικό νέοι άνθρωποι να ασχοληθούν επαγγελματικά με το θέμα της τυροκομίας».
Αιτήματα συνεταιρισμών, συλλόγων και οργανισμών
Ο Γιάννης Γλετζάκης, πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Ρεθύμνου απευθύνθηκε στον υπουργό λέγοντας μεταξύ άλλων: «Εδώ χτυπάει η καρδιά της κτηνοτροφίας. Είμαστε ο πρώτος νόμος στην Ελλάδα σε επαγγελματισμό. Το κόστος παραγωγής είναι αυτό που δυστυχώς μας έχει οδηγήσει στο να μην αξίζει να παράγουμε. Όλα τα προγράμματα πρέπει να βγαίνουν ανά Περιφέρεια και ανά τις ανάγκες της κάθε περιφέρειας. Πρέπει να βοηθήσουμε τους παραγωγούς στα νησιά. Έχουμε τρανταχτά μειονεκτήματα σε σχέση με τη Βόρεια Ελλάδα».
Από την Ένωση Μυλοποτάμου ζητήθηκε το εξής: «Ζητάμε στήριξη στους ελαιοπαραγωγούς που έχουν χάσει μέχρι και το 60-70% της παραγωγής τους». Ο γαλακτοκομικός σύλλογος Ανωγείων πρότεινε συνάντηση με τους υπόλοιπους συναδέλφους στο υπουργείο, καθώς όπως ειπώθηκε, «τα προβλήματα δεν λύνονται ποτέ». Παράλληλα διατυπώθηκε ερώτηση προς τον υπουργό για το αν θεωρεί λογικό και σωστό να μην καταβάλλονται οι επιδοτήσεις σε αγρότες χωρίς απολυτήριο λυκείου.
Από τις Ενώσεις των μελισσοκόμων η Χριστίνα Κουβαρά, αναφέρθηκε: «Στο Ρέθυμνο είμαστε σαν οικογένεια και στηρίζουμε ο ένας τον άλλον. Η κατάσταση είναι πραγματικά τραγική. Η Κρήτη έχει ιδιαιτερότητες που δεν μπορεί να γνωρίζει κάποιος αν δεν έχει ζήσει εδώ. Να ενταχθούν οι μελισσοκόμοι στην νέα ΚΑΠ, για να μπορούν να κρατηθούν στον κλάδο. Η ανομβρία και η ξηρασία έχει πλήξει την παραγωγή». Με τη σειρά του, εκπρόσωπος από το δίκτυο οινοποιείων έθιξε τα προβλήματα που υπάρχουν με τις αδειοδοτήσεις των φυτεύσεων και ζήτησε τη βοήθεια του υπουργού.
Ο Θεόδωρος Νίνος, Πρόεδρος του ΟΑΚ ανέφερε μεταξύ άλλων: «Σταθερά η Κρήτη επενδύει στον πρωτογενή τομέα. Σαν ΟΑΚ έχουμε ως στόχο να παρέχουμε επάρκεια και ποιότητα νερού για την ύδρευση και την άρδευση, σε συνεργασία με το Υπουργείο. Έχουμε προτεραιοποιήσει τέσσερα έργα για την εξασφάλιση της οικονομίας 5-10% άμεσα στον υδάτινο πόρο. Πρέπει επίσης να πετύχουμε την οικονομία κλίμακος. Ο αγροτικός τομέας χρειάζεται επάρκεια σε νερό, αλλά και σε φθηνό νερό. Τα έσοδα της ύδρευσης ουσιαστικά στηρίζουν τον πρωτογενή τομέα. Αυτό πρέπει να πάψει να συμβαίνει».
Ο Κωνσταντίνος Σπυριδάκης, Αντιπρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Ρεθύμνης σημείωσε: «Πρώτο πλέγμα παραγωγής του αγροτικού προϊόντος είναι οι δομές άρδευσης, ενώ η Αγροτική οδοποιία είναι επίσης ένα σημαντικό κομμάτι. Ζητάμε επίσης προγράμματα ενίσχυσης εκσυγχρονισμού των παγίων. Ο πιο κοντινός πελάτης του αγρότη είναι ο τουρισμός, άρα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να διασυνδεθούν τα αγροτικά προϊόντα με τον τουρισμό. Τέλος, ο αγρότης πρέπει να γνωρίζει το ποσό της ενίσχυσης του την ημέρα που θα ξεκινήσει την οργάνωση της παραγωγής του». Ο υπουργός αναγνώρισε τα προβλήματα του ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά αναφέρθηκε επίσης και στην προβληματική κατάθεση των απαραίτητων δικαιολογητικών εκ μέρους των αγροτών, η οποία δημιουργεί «ερωτηματικά και αμφιβολίες».
Οι εκκλήσεις των πέντε δημάρχων του νομού Ρεθύμνης προς τον υπουργό
Ο Γιώργος Μαρινάκης μιλώντας παράλληλα και με την ιδιότητα του ως αντιπρόεδρος του ΣΕΔΗΚ ανέφερε μεταξύ άλλων ότι πρέπει να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ. «Δεν θα έχουμε πλέον πολλά χιόνια, αλλά πολλούς καύσωνες. Ο Κρητικός δεν λαμβάνει τελικά αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ. Έχουν γίνει έρευνες που λένε ότι από τις 100 μονάδες νερού οι 86 πάνε στον πρωτογενή τομέα. Υπάρχει έλλειψη κοινής λογικής. Πρέπει να γίνει διαχωρισμός των δικτύων. Υπάρχουν νερά που χάνονται. Χρειαζόμαστε μικρούς αποταμιευτήρες με τριπλή λειτουργία, προστασία, ως δεξαμενές και ως ανάσα στη γη για να τραβήξει νερό. Πρέπει να σεβαστούμε το προϊόν και τον παραγωγό και φυσικά τον φυσικό πόρο. Να δώσουμε ανάσα στην υπαιθρο».
Ο Γιάννης Ταταρακης, δήμαρχος Αγίου Βασιλείου αναφέρθηκε στην ανάγκη μείωσης του κόστους παραγωγής, η οποία δεν πρέπει να συνδέεται μόνο με τις επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά και με μια σειρά από μέτρα που θα εξυπηρετήσουν τον αγροτικό τομέα.
Ο Παντελής Μουρτζανός, δήμαρχος Αμαρίου μίλησε για την έλλειψη εργατικού δυναμικού, που αποτελεί ένα τεράστιο πρόβλημα, ιδιαίτερα της ελαιοπαραγωγής, καθώς και για το εν εξελίξει έργο του φράγματος στο Πλατύ και για το τυροκομικό τμήμα της σχολής Ασωμάτων, για την οποία υπάρχει μια δέσμευση για υλοποίηση.
Ο Σωκράτης Κεφαλογιάννης, δήμαρχος Ανωγείων ανέφερε: «Πρέπει να γίνει στελέχωση των υπηρεσιών για να ικανοποιούνται όλα τα αιτήματα. Είναι δύσκολο να λέμε ότι μια ολόκληρη περιοχή ασχολείται αποκλειστικά με την κτηνοτροφία και να μην υπάρχει απαραίτητο προσωπικό κτηνιάτρων», ενώ στη συνέχεια ζήτησε από τον υπουργό να αναλαμβάνει το υπουργείο έργα μεγάλης κλίμακας σε ορεινές περιοχές, όπως στις πλαγιές του Ψηλορείτη, καθώς και μελέτες χρηματοδότησης για τα κτηνοτροφικά πάρκα και για τις λιμνοδεξαμενές, έργα που θα ενισχύσουν την κτηνοτροφία.
Ο Γιώργος Κλάδος, δήμαρχος Μυλοποτάμου ανέφερε: «Είμαστε ο μοναδικός δήμος της χώρας που υπερτερούν οι γεννήσεις, των θανάτων, καθώς και ο πιο κτηνοτροφικός δήμος της χώρας. Πρέπει να γίνει αναβάθμιση των υποδομών για την βελτίωση της ποιότητας ζωής, την αύξηση της αγροτικής παραγωγικότητας και της ορθότερης διαχείρισης των υδάτινων πόρων. Ένα μεγάλο πρόβλημα στον δήμο Μυλοποτάμου είναι η αγροτική οδοποιία. Θέλουμε βοήθεια πάνω σε αυτό». Ο υπουργός δεσμεύτηκε για την παροχή χρηματοδοτικών πόρων, αφήνοντας ωστόσο ένα ερωτηματικό για το ύψος των συγκεκριμένων χρηματοδοτήσεων.
Τέλος, η κ. Λιονή αναφέρθηκε στο θέμα της υποστελέχωσης των αγροτικών διευθύνσεων και υπηρεσιών στην Κρήτη, με τους κτηνιάτρους να είναι ελάχιστοι, καθώς ο μεγαλύτερος κτηνοτροφικός νόμος της Ελλάδας έχει τρεις κτηνιάτρους και πέντε σφαγεία, ενώ η μία κτηνίατρος είναι απευθείας ανάθεση και βοήθεια από το υπουργείο. «Τίθενται θέματα δημόσιας υγείας. Οι κτηνίατροι έχουν πάθει ιδρυματισμό», σημείωσε, ενώ σε δεύτερο χρόνο αναφέρθηκε στη σχολή Ασωμάτων, μια προσπάθεια που γίνεται από την Περιφέρεια Κρήτης και ήταν γενική απαίτηση η διάνοιξη της με όρους 21ου αιώνα. Ζήτησε λοιπόν μια οικονομική βοήθεια για την ολοκλήρωση αυτού του εγχειρήματος.