Απάντηση στις αντιδράσεις των αγροτών, των παραγωγών και των κτηνοτρόφων για την τελευταία καταβληθείσα δόση του ΟΠΕΚΕΠΕ έδωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας, κατά τη διάρκεια παρουσίας του στο Ηράκλειο και στην εκπομπή της Μίρκα Οικονομοπούλου στην τηλεόραση CRETA, με αφορμή το 2ο Περιφερειακό Συνέδριο Μεσογειακής Υδατοκαλλιέργειας. Ο Υπουργός, έκανε αναφορά επίσης στην επεξεργασία της εφαρμογής «Αγροτικό 112», που θα προειδοποιεί τους παραγωγούς για τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως επίσης και σημείωσε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει καταβληθεί η αποπληρωμή της ενιαίας ενίσχυσης.
«Ενδεχομένως να φτάσουμε στις 7 πληρωμές μέχρι το τέλος του χρόνου»
Αναφορικά με το αν οι αντιδράσεις που προέκυψαν από τον αγροτικό κλάδο για τις αποζημιώσεις που καταβλήθηκαν στην τελευταία δόση του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο κ.Τσιάρας ανέφερε ότι έγινε μία προσπάθεια απονομής δικαιοσύνης και ισοτιμίας μεταξύ των παραγωγών, παραδεχόμενος ότι δόθηκαν χρήματα, έπειτα από λάθος υπολογισμούς. «Στις 30 Οκτωβρίου πληρώθηκε η βασική ενίσχυση, δεν ήταν τόσο πολλές οι φωνές των διαμαρτυριών, σε σχέση με προηγούμενες αντίστοιχες πληρωμές. Αντίθετα, αν υπήρξαν κάποιες διαφοροποιήσεις στα ποσά που ανέμεναν οι παραγωγοί, οι κτηνοτρόφοι και οι αγρότες, αυτό οφείλονταν κυρίως στο γεγονός ότι είχε συμφωνηθεί εδώ και αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα η λεγόμενη εσωτερική σύγκληση, δηλαδή να πριμοδοτηθούν με κοινοτικές επιδοτήσεις και πόρους και νέες καλλιέργειες. Άρα έτσι θα αφομοιώνονται τα χρήματα τα οποία θα κατευθύνονταν στις παλιές καλλιέργειες. Ταυτόχρονα, από την άλλη μεριά υπήρξε και η μερική επιστροφή των αχρεωστήτως καταβληθέντων, μίας και από λάθος υπολογισμούς είχαν δοθεί χρήματα, σε κάποιους παραγωγούς, τα οποία δεν δικαιούνταν και αυτό δημιουργούσε ένα κανόνα άνισης μεταχείρισης μεταξύ των ίδιων των παραγωγών. Από τότε έγιναν άλλες 3-4 επιπλέον πληρωμές και έπονται 3-4 πληρωμές, ενδεχομένως να φτάσουμε στις 7 μέχρι το τέλος του χρόνου, γεγονός που ποτέ στην ιστορία του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν έχει συμβεί. Οι παραγωγοί πρέπει να περιμένουν την εξόφληση της βασικής ενίσχυσης μέχρι το τέλος του χρόνου»,ανέφερε.
Σε μία προσπάθεια επιτήρησης και εξυγίανσης έχει ενταχθεί ο ΟΠΕΚΕΠΕ τους τελευταίους μήνες, με τον Υπουργό να ακολουθεί τις οδηγίες και το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Το τελευταίο χρονικό διάστημα προσπαθούμε να κάνουμε τα απαραίτητα βήματα, ώστε ο ΟΠΕΚΕΠΕ να βρεθεί σε μία επόμενη μέρα. Η ανάγκη που διατυπώνεται από το σύνολο του παραγωγικού κόσμου συναντιέται με έναν ΟΠΕΚΕΠΕ, ο οποίος λειτουργεί με κανόνες διαφάνειας και κανόνες δικαιοσύνης. Αυτή η συζήτηση γίνεται σε ευρωπαΪκό επίπεδο και αυτές είναι οι συστάσεις που κάνει η ΕυρωπαΪκή επιτροπή προς την Ελλάδα. Από τις 14 Σεπτεμβρίου έχω αναλάβει να θέσω σε επιτήρηση τον ΟΠΕΚΕΠΕ και να παρακολουθήσω την υλοποίηση ενός συμφωνηθέντος με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδίου δράσης, το οποίο θα εξυγιάνει τον ΟΠΕΚΕΠΕ και θα τον πάει στην επόμενη μέρα».
«Αγροτικό 112»
Σε επεξεργασία βρίσκεται η εγκαθίδρυση της καινοτόμας ψηφιακής εφαρμογής «Αγροτικό 112», η οποία μπορεί προειδοποιεί τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους για τα ακραία καιρικά φαινόμενα, που αναμένεται να πλήξουν την περιοχή, όπως σημείωσε ο κ.Τσιάρας μιλώντας στην Τηλεόραση CRETA: «Είναι στις σκέψεις μας η λειτουργία ενός αγροτικού 112, κυρίως γιατί υπάρχουν θέματα και ζητήματα, τα οποία η κλιματική κρίση έχει αναδείξει ως ζητήματα άμεσης προτεραιότητας. Είμαστε μπροστά σε μία εντελώς διαφορετική συνθήκη, αυτό πρέπει να το παραδεχτούμε, να βρούμε τον τρόπο να το διαχειριστούμε και να στηρίξουμε όλους τους παραγωγούς, τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους, τους ψαράδες σε μία συνθήκη που διαμορφώνεται χωρίς τη δική τους ευθύνη, αλλά δημιουργεί εντελώς διαφορετικά δεδομένα. Η βασική κεντρική πολιτική είναι να κάνουμε ό,τι δυνατόν για να στηρίξουμε τον πρωτογενή τομέα της χώρας μας».