Σε αρκετά καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση της ΕΠΣΡ και των μελών της, τα σωματεία δηλαδή που ψάχνουν να δουν κι εκείνα πως θα κυλήσει η φετινή σεζόν.
Η πανδημία έχει αφήσει τα σημάδια της σε όλους τους χώρους κι οπωσδήποτε, δεν ήταν δυνατό να μην επηρεάσει και τα τοπικά μας πρωταθλήματα, τόσο σε ροή όσο και σε ζημίες οικονομικού επιπέδου.
Στα γραφεία της ΕΠΣ Ρεθύμνου λοιπόν συγκεντρώθηκαν 13 εκπρόσωποι των σωματείων του νομού, αριθμός μικρός όπως μπορεί να αναλογιστεί κάποιος για ζητήματα καίρια που άπτονται του ποδοσφαίρου του τόπου μας. Από την άλλη πάλι, η συζήτηση αυτή διεξήχθη σε μια χρονική στιγμή τέτοια που οι δουλειές ή οι επιχειρήσεις, βρίσκονται στο… “πικ”!
Στην συγκέντρωση το παρόν έδωσαν τα εξής σωματεία: ΟΦΑ, Αγγελιανά, Μελιδόνι, Δόξα, Ρεθυμνιακός, Αστέρας Ρεθύμνου, ΕΑΠ, Σπήλι, Ποσειδώνας, Γεράκια, Ολυμπιακός, Άρης και Αστέρας Περάματος.
Άμεση προτεραιότητα το καταστατικό
Είναι γεγονός πάντως ότι στην ευρεία αυτή συνάντηση τέθηκαν επί τάπητος σημαντικά ζητήματα που άπτονται του ποδοσφαίρου μας και της νέας ποδοσφαιρικής σεζόν 2022-2023. Ο πρόεδρος της ΕΠΣΡ κ. Τίτος Χνάρης και τα μέλη του ΔΣ κ. Γιώργος Δασκαλομαρκάκης, κα Αικατερίνη Ντορμπάρη-Δεσποτοπούλου, κ.κ. Νικόλαος Μαρκουλιδάκης, Γεώργιος Κανακάκης, Δημήτριος Κουργιαντάκης, Ιωάννης Γαζανός, ενημέρωσαν τα σωματεία για την κατάσταση που επικρατεί σχετικά με την εγγραφή στο Μητρώο ΓΓΑ, την επικαιροποίηση των καταστατικών τους, ζητήματα τα οποία παρότρυναν τα μέλη τους να “τρέξουν” τις διαδικασίες.
Η ΓΓΑ δεν φαίνεται να κάνει πίσω σε τίποτα γι’ αυτό και τα σωματεία θα πρέπει να επισπεύσουν να φτιάξουν τα καταστατικά τους.
Με 14 ομάδες το Α’ τοπικό αναφέρει το καταστατικό
Παράλληλα αναφορά έγινε στις δηλώσεις συμμετοχών που εκπνέουν στις 31 Αυγούστου 2022, αλλά και στη διεξαγωγή των διοργανώσεων (Κυπέλλου, Α’ και Β’ Κατηγορία) της νέας σεζόν 2022-2023.
Εκεί είχαμε και θα έχουμε ένα μεγάλο ζήτημα για το πως θα πράξουν οι ομάδες. Πέρυσι το πρωτάθλημα της Α’ κατηγορίας διεξήχθη με 16 ομάδες και ως γνωστό, από εκεί υποβιβάστηκαν κατά σειρά, ΕΑΠ, Αρκάδι Αγγελιανών και ΟΦ Αρμένων.
Την άνοδο στην Α’ κατηγορία πήραν οι Μέλαμπες όμως… στη διάρκεια του καλοκαιριού ως γνωστό, ο ΑΟ Ψηλορείτης ενημέρωσε άπαντες ότι διακόπτει τη λειτουργία του ανδρικού τμήματος του ποδοσφαίρου ενώ όπως όλα δείχνουν, τον ίδιο δρόμο ακολουθεί και η Ασή Γωνιά. Μένουν λοιπόν δύο θέσεις κενές κι αυτό γιατί και οι Μέλαμπες (δεν ήταν παρούσες στην συνάντηση) σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, δεν θα συμμετάσχουν στο πρωτάθλημα της Α’ κατηγορίας.
Συνεπώς σε μια τέτοια περίπτωση (δεν υπάρχει τετελεσμένο γεγονός), η ΕΠΣΡ θα κληθεί να ρωτήσει γραπτώς μία προς μία τις ομάδες που ακολουθούν στην βαθμολογία της Β’ κατηγορίας, ποιές δύο θέλουν να ανέλθουν στην Α’ κατηγορία. Εφόσον εισπράξει αρνητικές απαντήσεις τότε, θα ρωτήσει επίσης γραπτώς αυτές που υποβιβάστηκαν (κατά προτεραιότητα τις ομάδες που υποβιβάστηκαν με καλύτερη βαθμολογία), δηλαδή ΟΦ Αρμένων, Αρκάδι Αγγελιανών και ΕΑΠ αντίστοιχα.
Επίσης σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, εφόσον κληθούν να απαντήσουν, ο ΟΦΑ προθυμοποιείται να παραμείνει όπως ίσως το Αρκάδι Αγγελιανών. Όλα αυτά όμως με το “εφόσον” και το “ίσως”.
Η αποδεκατισμένη β’ κατηγορία
Ερωτηματικό ωστόσο θα αποτελέσει και ο τρόπος διεξαγωγής της Β’ κατηγορίας αφού, αν ανέβουν δύο ομάδες ή παραμείνουν εκείνες της Α’ κι επειδή δεν έχουμε κάποια πρόθεση ομάδας που έχει αποχωρήσει από το ποδόσφαιρο του Ρεθύμνου να επανεμφανιστεί (π.χ. Κάλυβος, Ακούμια), θα μείνει με μόλις 4 ή 6 ομάδες! Σε μια τέτοια περίπτωση ίσως έχουμε διεξαγωγή πρωταθλήματος με 4 γύρους προκειμένου να συγκεντρωθεί ένας σχετικά καλός αριθμός αγώνων σε μια σεζόν.
Η σειρά των ομάδων έτσι όπως ολοκλήρωσαν πέρυσι τα πρωταθλήματά τους:
Α’ κατηγορία:
Αστέρας Περ., Αστέρας Ρεθ., Άρης, Ερμής, Λιβάδια, Ρεθυμνιακός, Ασή Γωνιά, Ποσειδώνας, Τάλως Μελ., Ψηλορείτης, Δόξα Πλατανέ, Φοίνικας, Σπήλι, ΟΦ Αρμένων, Αρκάδι Αγγ., ΕΑΠ.
Β’ κατηγορία:
Μέλαμπες, Φλόγα Ρ., Παναρκαδικός, Λίβας, Γεράκια, Απόλλων, Αγία Γαλήνη.
Το ηλικιακό όριο με δύο νεαρούς ποδοσφαιριστές
Επί τάπητος τέθηκαν και σημαντικά ζητήματα που απασχολούν διαχρονικά το ρεθυμνιώτικο ποδόσφαιρο, όσον αφορά την εξέλιξη των ομάδων, ρίχνοντας το βάρος στις υποδομές για την ανάδειξη νέων ταλαντούχων ποδοσφαιριστών.
Εδώ τοποθετήθηκαν τα μέλη της ΕΠΣΡ και παράλληλα αυτά των μελών της (εκπρόσωποι των σωματείων) και φαίνεται πως είναι κοντά στο να προκριθεί η άποψη να μπει ξανά στη ζωή των ομάδων, να χρησιμοποιούνται εξ αρχής δύο νεαροί ποδοσφαιριστές που έχουν γεννηθεί από το 2002 και εντεύθεν.
Τέλος, από την κουβέντα δεν θα μπορούσε να λείψει το πλέον σοβαρό ζήτημα, τους τρόπους δηλαδή εύρεσης εξάλειψης της βίας. Εκεί αναφέρθηκαν συγκεκριμένα σημεία σε γήπεδα όπου θα πρέπει να ασφαλιστούν οι θύρες-πόρτες προκειμένου να καταστεί αδύνατη η είσοδος οπαδών στους αγωνιστικούς χώρους όπως π.χ. έγινε πέρυσι στο ντέρμπι Ερμή Ζωνιανών – Αστέρα Περάματος στα Ζωνιανά.
Η ΕΠΣΡ μετά από αυτή την πρώτη συγκέντρωση -μην ξεχνάμε ότι εκκρεμεί η Γενική Συνέλευση όπου όλες οι ομάδες θα πρέπει να εναρμονιστούν με τον νέο αθλητικό νόμο (να φτιαχτούν τα νέα καταστατικά- εξέδωσε σχετική ανακοίνωση αναφέροντας στην κατακλείδα της: “Εκφράζουμε την ικανοποίηση μας για το επίπεδο της συζήτησης, όπως και την συμμετοχή των σωματείων-μελών μας. Σκοπός μας είναι να υπάρξει νέα συνάντηση πριν από την έναρξη των διοργανώσεων Κυπέλλου και Πρωταθλήματος Α’ και Β’ Κατηγορίας”.