Παράταση στη διαβούλευση για το χωροταξικό πλαίσιο του τουρισμού δόθηκε έως την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου, με τους ξενοδόχους του νησιού να επισημαίνουν τις ενστάσεις τονίζοντας ότι, σε προτεραιότητα πρέπει να βρίσκεται ο οδικός χάρτης που θα βάλει το νησί σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης.
Το χωροταξικό σχέδιο προτείνει συγκεκριμένους κανόνες τουριστικής ανάπτυξης αλλά και πλαίσιο περιορισμών.
Ο εθνικός χώρος κατηγοριοποιείται με βάση τη χωρική διάρθρωση των τουριστικών καταλυμάτων και προσδιορίζει τις δυνατότητες ανάπτυξης τουριστικών καταλυμάτων.
Στην Α κατηγορία είναι οι περιοχές ελέγχου, στη Β οι ανεπτυγμένες περιοχές, στη Γ οι αναπτυσσόμενες, στη Δ οι περιοχές με δυνατότητες ανάπτυξης και στην E οι μη ανεπτυγμένες περιοχές.
Στον νομό Ρεθύμνου δεν υπάρχουν περιοχές ελέγχου (κατηγορία Α) αλλά στην κατηγορία των ανεπτυγμένων περιοχών εντάσσονται οι Δημοτικές Ενότητες, όπως αναφέρονται, Ρεθύμνου, Αρκαδίου και Γεροποτάμου.
Στις συγκεκριμένες «κορεσμένες» περιοχές προτείνεται η κατασκευή νέων καταλυμάτων σε κατηγορίες 4 και 5 αστέρων.
Σε επίπεδο Κρήτης στις «περιοχές ελέγχου» περιλαμβάνονται οι δημοτικές ενότητες Μαλίων, Χερσονήσου και Νέας Κυδωνίας Χανίων.
Αντίστοιχα, στις «ανεπτυγμένες περιοχές» περιλαμβάνονται οι δημοτικές ενότητες: Γαζίου Ηρακλείου, Γουβών Ηρακλείου, Αγίου Νικολάου Λασιθίου, Βραχασίου Λασιθίου, Ρεθύμνης, Αρκαδίου Ρεθύμνης, Γεροποτάμου Ρεθύμνης, Χανίων, Αρμένων Χανίων, Βάμου Χανίων, Γεωργιουπόλεως Χανίων και Πλατανιά Χανίων.
Ενστάσεις για το νέο χωροταξικό σχέδιο του τουρισμού από τους ξενοδόχους της Κρήτης
Την ανάγκη για προστασία της βιωσιμότητας του προορισμού και προώθησης ενός αειφόρου τουριστικού μοντέλου για το νησί στο πλαίσιο του χωροταξικού σχεδίου, τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κρήτης και πρόεδρος του συλλόγου Ξενοδόχων Μανόλης Τσακαλάκης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της Τηλεόρασης Creta.
Χαρακτηριστά σημείωσε: «Οι ξενοδόχοι το θέλουν το χωροταξικό σχέδιο. Θέλουν ένα οδικό χάρτη, ούτως ώστε να μην εξαρτώνται διαρκώς από την ερμηνεία κάθε υπαλλήλου. Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει χωρίς διαβούλευση. Δεν μας ρώτησε κανείς για το ποια είναι η άποψή μας. Δεν έλαβαν υπόψη τους το χωροταξικό, το περιφερειακό που υπάρχει. Από την άλλη πλευρά υπάρχουν ασάφειες. Σε λίγο καιρό θα ξεκινήσει η λειτουργία του αεροδρομίου Καστελίου το οποίο θα φέρει παραπάνω επισκέπτες: Σε πρώτη φάση ένα έως δύο εκ. περισσότερους από το Ν. Καζαντζάκης. Επομένως θα πρέπει να κατασκευαστούν νέες κλίνες. Που θέλουν οι τουρ οπερέιτορς να κατασκευαστούν οι νέες κλίνες; Αν κατασκευαστούν σε άλλα σημεία μακριά από το αεροδρόμιο, τότε αυξάνεται το κόστος μεταφοράς κτλ. Οπότε υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να λυθούν. Εμείς θέλουμε σε κάθε περίπτωση βιώσιμη ανάπτυξη, με κανόνες ασφαλείας ως προς τη βιωσιμότητα και από την άλλη να γίνει διαβούλευση για να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των ξενοδόχων αλλά και όλων εκείνων που θέτουν ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος».
Απαντώντας σε ερώτημα σε σχέση με τη συνεργασία της Ένωσης Ξενοδόχων με την Περιφέρεια Κρήτης τόνισε ότι υπάρχει πλήρη ταύτιση απόψεων όπως και με τον δήμο Χερσονήσου Μαλίων: «Με την περιφέρεια Κρήτης συναντηθήκαμε την προηγούμενη εβδομάδα και υπάρχει πλήρης ταύτιση απόψεων. Επίσης πλήρης ταύτιση απόψεων υπάρχει και με τον δήμο Χερσονήσου – Μαλίων όπου ο κ. Δοξαστάκης και το Δημοτικό Συμβούλιο, παμψηφεί ενέκριναν αυτά που πρεσβεύουμε εμείς και η περιφέρεια Κρήτης. Αυτό που ζητάμε και ενημερώσαμε και τους βουλευτές της Κρήτης, είναι μία συνάντηση έτσι ώστε να εκθέσουμε με κάθε λεπτομέρεια τις απόψεις μας και όπου αυτές είναι θεμιτές με το χωροταξικό του τουρισμού, να προχωρήσουμε. και όπου μας βρίσκουν κάθετα αρνητικούς πρέπει να το ξανασκεφτούμε και να δούμε αν ισχύουν πράγματι οι δεσμεύσεις που έχουν μπει από τον μελετητή».
Σημειώνεται ότι μία από τις βασικές κατευθύνσεις του χωροταξικού σχεδίου έχει να κάνει με την επιβολή περιορισμών στον αριθμό των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης σε συνάρτηση με τις διαθέσιμες ξενοδοχειακές κλίνες.
Ο Στράτος Μπερέτης, μέλος του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων Ρεθύμνου σημείωσε ότι το χωροταξικό πρέπει να βασιστεί στην ισορροπία και όχι τη δαιμονοποίηση οποιουδήποτε τμήματος του τουριστικού κλάδου: «Το Ειδικό Χωροταξικό πλαίσιο για τον Τουρισμό πρέπει να διατηρήσει την ισορροπία ανάμεσα σε airbnb και ξενοδοχειακές μονάδες. Αν δείτε το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο, από το 2019 και μετά μέχρι σήμερα, ο ξενοδοχειακός κλάδος είναι αυτός που ανεβάζει τις κλίνες κάθε χρόνο με 3000 καινούργιες στην Κρήτη. Του χρόνου χτίζουν εννέα ξενοδοχεία στα Χανιά. Που θα πρωτοπάει ο κόσμος; Ισορροπία, δικαιοσύνη και όχι δαιμονοποίηση κανενός τουριστικού τομέα».