Κανονικά θα πραγματοποιηθεί η λαϊκή των βιολογικών προϊόντων της Τετάρτης (7 Ιανουαρίου) στην οδό Κουμουνδούρου και η μεγάλη λαϊκή της Πέμπτης (8 Ιανουαρίου) στον Δημοτικό Κήπο, όπως δήλωσε στα “Ρ.Ν.”, ο Μανόλης Σκαλίδης, πρόεδρος παραγωγών Λαϊκής Αγοράς Ρεθύμνου.
Σύμφωνα με τον ίδιο θα γίνει απεργία ωστόσο το Σάββατο, 10 Ιανουαρίου, οπότε και δεν θα πραγματοποιηθεί η λαϊκή αγορά δίπλα στο KTEΛ στη Σοχώρα.
Έπείτα, όπως είπε ο κ. Σκαλίδης, θα πραγματοποιθεί εκ νέου Παγκρήτια σύσκεψη ώστε να αποφασιστεί το μέλλον των κινητοποιήσεων.
Ακόμη, σύμφωνα με τον κ. Σκαλίδη, στα Χανιά οι παραγωγοί των λαϊκών αγορών θα απεργήσουν Τετάρτη και Παρασκευή, ενώ στο Ηράκλειο Τετάρτη και Πέμπτη.
Υπενθυμίζεται πως στην υπόλοιπη χώρα έχει κηρυχθεί επ’ αόριστον απεργία των λαϊκών αγορών από την Τετάρτη 7 Ιανουαρίου, απόφαση που πάρθηκε από κοινού από τη Συνομοσπονδία Λαϊκών Αγορών Ελλάδας, την Παναττική Ομοσπονδία Σωματείων Πωλητών Λαϊκών Αγορών, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Παραγωγών Πωλητών Λαϊκών Αγορών, την Ομοσπονδία Περιφερειακών Λαϊκών Αγορών Αττικής, καθώς και από όλες τις Ομοσπονδίες επαγγελματιών και παραγωγών πωλητών λαϊκών αγορών της χώρας.
Η κινητοποίηση, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, αποτελεί μονόδρομο, με μια σειρά αιτημάτων όπως επισημαίνουν οι παραγωγοί και οι πωλητές της λαϊκής, που έχει να κάνει κατά κύριο λόγο με τις υψηλές τιμές με τις οποίες φτάνουν στον καταναλωτή τα ελληνικά προϊόντα, που είναι όπως λένε αποτέλεσμα του αυξημένου κόστους παραγωγής, των αλλεπάλληλων φόρων που επιβάλλονται στους παραγωγούς, την ακρίβεια που διογκώνεται και περιορίζει τελικά την αγοραστική δύναμη των πολιτών, συμπιέζοντας και τα εισοδήματα των παραγωγών και επαγγελματιών πωλητών.
Ακόμη, μεταξύ άλλων αίτημα αποτελεί η στήριξη των αγροτών και η μείωση του κόστους παραγωγής με ουσιαστικά, όπως επισημαίνεται, μέτρα, ενώ διεκδικείται και η κατάργηση του τεκμαρτού τρόπου φορολόγησης. Επιπλέον, οι παραγωγοί και πωλητές των λαϊκών αγορών αντιδρούν και για το μέτρο που αφορά στο ηλεκτρονικό δελτίο αποστολής, όπου ζητάνε να παραμείνει χειρόγραφο το εν λόγω παραστατικό για αυτή την επαγγελματική ομάδα καθώς κάνουν λόγο για αντικειμενικές δυσκολίες που φέρει η ψηφιοποίησή του. «Η πανελλαδική απεργία επ’ αόριστον αποτελεί μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση. Οι λαϊκές αγορές στηρίζουν τα νοικοκυριά, τους αγρότες και τους καταναλωτές. Δεν θα επιτρέψουμε να μετατραπούν σε θύμα πολιτικών που οδηγούν στην ακρίβεια, στη συγκέντρωση της αγοράς και στην απαξίωση του πρωτογενούς τομέα. Οι λαϊκές αγορές είναι και θα παραμείνουν πρώτα Λαϊκές και μετά Αγορές», καταλήγει, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση.













