Στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου βρίσκεται για την απαραίτητη γνωμοδότηση το σχέδιο της κανονιστικής απόφασης για τη λειτουργία της παλιάς πόλης, το οποίο το προσεχές διάστημα αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση στο δημοτικό συμβούλιο Ρεθύμνου.
Ένα σχέδιο κανονιστικής για το οποίο, όπως έχει επανειλημμένως αναφέρει ο δήμαρχος, υπάρχει σχετική γνωμοδότηση από την Πυροσβεστική Υπηρεσία και την Τροχαία, ενώ έχουν προηγηθεί συναντήσεις με επιχειρηματίες και εμπόρους που δραστηριοποιούνται στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Υπενθυμίζουμε ότι αντίθετοι με την τροποποίηση της κανονιστικής της παλιάς πόλης του Ρεθύμνου είναι οι κάτοικοι, οι οποίοι τονίζουν ότι η πρόταση του δήμου Ρεθύμνου δεν προσθέτει τίποτα στην υπάρχουσα κανονιστική, αντιθέτως όπως τονίζουν, νομιμοποιεί παραβάσεις της τελευταίας τριετίας. Σε υπόμνημα που έχει καταθέσει ο Σύλλογος Κατοίκων της παλιάς πόλης ζητά να αποσυρθεί η ψήφιση της κανονιστικής και αντ’ αυτού να γίνει ένας προγραμματισμός ενός συνολικού σχεδίου διαχείρισης, στο οποίο θα συμμετέχουν όλοι οι συναρμόδιοι φορείς και υπηρεσίες και οπωσδήποτε και το υπουργείο Πολιτισμού.
Η κανονιστική είναι απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία του ιστορικού κέντρου τόσο για τους κατοίκους, όσο και για τους επιχειρηματίες αλλά και τους επισκέπτες του Ρεθύμνου, οι οποίοι ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες είναι εκατοντάδες. Το ζήτημα είναι έκτος από την οριοθέτηση των κανόνων αυτοί να τηρούνται από όλους.
Τα «Ρ.Ν.» συνομίλησαν με την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου, Αναστασία Τζιγκουνάκη, η οποία τις επόμενες ημέρες, όπως μας είπε, αναμένεται να καταθέσει στον δήμο Ρεθύμνου την εισήγηση – γνωμοδότηση της υπηρεσίας σε σχέση με την κανονιστική της παλιάς πόλης.
Όπως η ίδια τόνισε, αναφερόμενη στο σκεπτικό της εισήγησης της Εφορείας Αρχαιοτήτων: «Μία κανονιστική, πρέπει να προβλέπει και όχι να πηγαίνει πίσω από τις παράνομες τοποθετήσεις καταστημάτων και να τις επικυρώνει στη συνέχεια. Θα πρέπει να δει κανείς ολόκληρη την παλιά πόλη. Να δει που υπάρχουν χώροι εν δυνάμει για αξιοποίηση. Θα πρέπει να δει αν αυτοί οι χώροι έχουν από πάνω σπίτια που μένει κόσμος. Να εξετάσει αν θα δημιουργεί όχληση με την ακουστική; Ποιοι είναι οι χώροι που μπορούν να αναπτυχθούν καταστήματα; Σε ποιες περιοχές; Ακόμα κι αν εκεί δεν έχει εμφανιστεί κάποιο κατάστημα, αλλά η κανονιστική μπορεί να προβλέπει ότι υπάρχει η δυνατότητα.
Μία κανονιστική βάζει τις δυνατότητες του τι μπορεί να κάνει ένας πολίτης. Όχι αν ο πολίτης βγάλει απέξω την καρέκλα του και το τραπέζι του, να έρθει μετά η κανονιστική να πει εγκρίνω και αυτό το κομμάτι. Αυτό είναι το δικό μας σκεπτικό. Ότι πρέπει να γίνεται ουσιαστική μελέτη εις βάθος, με χρήσεις γης, με χρήσεις της παλιάς πόλης. Γιατί αν γίνεται ανυπόφορο για κάποιους που μένουν εκεί, τι νόημα έχει; Ή αν είναι ένας δρόμος που δεν είναι κατοικήσιμος και δεν του δίνεις καμία χρήση, μετατρέπεται σε φάντασμα. Αυτά πρέπει να ζυγιαστούν» και πρόσθεσε δίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στον κίνδυνο ερημοποίησης της παλιάς πόλης τους χειμερινούς μήνες: «Είναι πολύ σημαντικό να μην γίνει ερημοποίηση της παλιάς πόλης σε συγκεκριμένες περιόδους που δεν υπάρχουν τουρίστες. Αυτό είναι μεγάλο λάθος. Είναι καταστροφή. Περνάς το χειμώνα από κάποιος δρόμους και τρομάζεις. Τώρα έχω βάλει όρους στα καταστήματα, τουλάχιστον να έχουν στις τζαμαρίες σταθερά πετάσματα να κατεβαίνουν κάτω. Όλα είναι με εφημερίδες, χαρτιά. Περνάς και τρομάζεις τον χειμώνα, ενώ το καλοκαίρι δεν μπορείς να περάσεις από τον κόσμο».
Αναφορικά με τα εμπορικά καταστήματα, τόνισε ότι φέτος ήταν απαράδεκτη η κατάσταση και συμπλήρωσε ότι η Εφορεία Αρχαιοτήτων θα θέσει όρους και προδιαγραφές, ενώ όπως εξήγησε τα εμπορικά λαμβάνουν άδειες από τον δήμο Ρεθύμνης: «Τα εμπορικά δεν έρχονται σε εμάς για άδεια και για αυτό κάνουν ό,τι θέλουν. Εμείς δεν μπορούμε να τους το επιβάλλουμε, διότι δεν τους δώσαμε κάποια έγκριση. Είναι αρμοδιότητα του δήμου. Η εικόνα φέτος ήταν απαράδεκτη».