Μεταφερόμαστε στις Βρυξέλλες, στην «καρδιά» των ευρωπαϊκών εξελίξεων, για να γνωρίσουμε τον Σύλλογο Κρητών Βελγίου. Ιδρύθηκε το 1981 και αριθμεί πάνω από 500 μέλη: Κρητικοί πρώτης, δεύτερης και τρίτης γενιάς με έντονη και θετική παρουσία στη βελγική κοινωνία.
Ο καταγόμενος από το Κεντροχώρι Ρεθύμνου πρόεδρος του συλλόγου Σταύρος Περδίκης μάς «ξεναγεί» στην κρητική παροικία απ’ την απαρχή του, πάνω από μισό αιώνα πίσω. Επικεντρώνεται και στο σήμερα, ευχόμενος να περάσει όσο πιο σύντομα γίνεται η μπόρα της πανδημίας. Μας δίνει όμως και μία πρώτη εικόνα απ’ την πολλαπλές αλυσιδωτές κρίσεις, τα επίχειρα της τραγωδίας η οποία μαίνεται στην Ουκρανία, που καλείται να αντιμετωπίσει από εδώ και πέρα η Ευρώπη και σύσσωμη η ανθρωπότητα.
Οι Κρητικοί του χθες και του σήμερα
Το Βέλγιο εδώ και πολλά χρόνια «Είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς τόπους εγκατάστασης μόνιμων μεταναστών και μη, κυρίως λόγω της γενναιόδωρης κοινωνικής πολιτικής του, κάτι που έχει κάνει τους Βέλγους να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε κάθε συζήτηση που έχει να κάνει με τη φιλοξενία και την εγκατάσταση περισσότερων μεταναστών» σημειώνει ο κ. Περδίκης.
Οι πιο πρόσφατες μαζικές αφίξεις συμπατριωτών μας, για δουλειά και μόνιμη εγκατάσταση στη χώρα της βόρειας Ευρώπης, έγιναν στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, την περασμένη δεκαετία.
«Οι περισσότεροι Κρητικοί ζουν στις Βρυξέλλες. Αρκετοί από αυτούς απασχολούνται στα Ευρωπαϊκά Όργανα και άλλους διεθνείς Οργανισμούς. Έχουμε αρκετούς επιτυχημένους αυτοαπασχολουμένους επαγγελματίες και επίσης πολλούς νέους που ήρθαν μετά το 2010 τα χρόνια της οικονομικής κρίσης!» θα μας πει ο πρόεδρος του Συλλόγου Κρητών, ο οποίος έχει κι άλλες ιδιότητες: Είναι ενεργό μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Παγκρητικής Ομοσπονδίας Ευρώπης και υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών, όπου στο παρελθόν διατελέσει και αντιπρόεδρος και γενικός γραμματέας του.
«Τα μέλη του συλλόγου μας είναι Κρήτες 1ης ,2ης, και 3ης γενιάς και ξεπερνούν τα 500 άτομα! Στις κρητικές βραδιές που διοργανώνουμε γεμίζουμε και με το παραπάνω αίθουσα 450 θέσεων!» καμαρώνει ο κ. Περδίκης. «Ο σύλλογος έχει ιδρυθεί το 1981 και είναι ένας από τους πλέον δραστήριους και ζωντανούς εθνικοτοπικούς συλλόγους του Βελγίου». Εδρεύει στην πρωτεύουσα, όμως οι πρώτοι Κρητικοί βρέθηκαν σε άλλες πόλεις: «Στο Σαρλερουά, στο Λιμβούργο και τη Λιέγη έχουμε τους Κρήτες που πρωτοήλθαν στο Βέλγιο μετά την υπογραφή της Ελληνοβελγικής σύμβασης του 1957, ως ανειδίκευτοι εργάτες στα ανθρακωρυχεία και τη μεταλλουργία. Πολλοί από αυτούς δεν επέστρεψαν στην Κρήτη, αλλά έμειναν και έκαναν οικογένεια για να έχουμε σήμερα σε αυτές της περιοχές αρκετούς Κρήτες 2ης και 3ης γενιάς» είναι η ανιστόρηση του κ. Περδίκη, που κλίνει το γόνυ στην πρόοδο και την εν γένει παρουσία των συντοπιτών του: «Πρέπει να σημειωθεί, ότι οι Κρήτες όπως και οι άλλοι συμπατριώτες μας, έχουν μια επιτυχημένη παρουσία στο Βέλγιο, είτε σαν επιστήμονες είτε σαν επαγγελματίες ή στελέχη επιχειρήσεων. Έχουν μία έντονη και θετική παρουσία στην κοινωνική και πολιτική ζωή του τόπου που ζούμε».
Οι προκλήσεις της πανδημίας και του πολέμου
Ο σύλλογος ανέστειλε, για την ακρίβεια τροποποίησε τις δραστηριότητές του την τελευταία διετία ελέω covid. Οι ξακουστές κρητικές βραδιές των εκατοντάδων ατόμων αναγκαστικά μετατράπηκαν σε διαδικτυακές εκδηλώσεις.
«Οι δραστηριότητες του συλλόγου μας έχουν χαρακτήρα πολιτιστικό και κοινωνικό! Δυστυχώς τα τελευταία δυο χρόνια εξ αιτίας των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν και εδώ λόγω του κορoνοϊού, υποχρεωθήκαμε να αναστείλουμε όλες τις δραστηριότητες μας, που απαιτούσαν τη φυσική παρουσία των μελών μας. Περιοριστήκαμε σε διαδικτυακές εκδηλώσεις αλληλεγγύης, ενημέρωσής και προβολής του τόπου καταγωγής μας: Μόνοι μας ή σε συνεργασία με άλλους ομογενειακούς φορείς» περιγράφει στα «Ρ.Ν.» ο κ. Περδίκης, που εντοπίζει μία αχτίδα αισιοδοξίας: «Ήδη έχουν αρχίσει να αίρονται πολλοί από τους περιορισμούς. Ελπίζουμε ότι γρήγορα θα αποκατασταθεί η ομαλή λειτουργία του συλλόγου, και η καθημερινότητα μας θα επανέλθει στα φυσιολογικά πλαίσια!».
Κι αν την πανδημία τη θέσαμε – με την απόλυτη συμβολή της επιστήμης – υπό κάποιο έλεγχο, τα τραγικά πολεμικά γεγονότα πραγματικά ξεπερνούν τις δυνάμεις μας, δοκιμάζοντας τα αντανακλαστικά και τις αντοχές του πλανήτη.
«Από τη στιγμή που άρχισαν να χτυπούν τα τύμπανα του πολέμου στην Ουκρανία, είναι άξια ενδιαφέροντος η στάση της συνήθως απαθούς και αδιάφορης για διεθνή θέματα βελγικής κοινωνίας» παρατηρεί ο κ. Περδίκης. «Οι πολίτες έδειξαν να συμφωνούν με την κυβερνητική απόφαση για αποστολή στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία και τις ενέργειες για δημιουργία δεκάδων χιλιάδων θέσεων φιλοξενίας από το Εθνικό Δίκτυο Φιλοξενίας, πέραν αυτών που ήδη υπάρχουν».
Τα πρώτα κύματα ξεριζωμένων Ουκρανών άρχισαν να φτάνουν στο Βέλγιο. «Είναι μεγάλη η ανταπόκριση στο κάλεσμα εθελοντικής προσφοράς για υποδοχή και φιλοξενία προσφύγων, από ομάδες βοήθειας που δημιουργήθηκαν για αυτό το σκοπό» λέει ο κ. Περδίκης. «Επίσης είναι μεγάλη η βοήθεια από την ουκρανική κοινότητα Βρυξελλών και άλλες ομάδες, που χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τη συγκέντρωση και αποστολή στην Ουκρανία ειδών πρώτης ανάγκης και ιατροφαρμακευτικού υλικού».
Όπως μας αναφέρει ο πρόεδρος του τοπικού Συλλόγου Κρητών, «Πριν λίγες ημέρες η κυβέρνηση ζήτησε από όλους τους δήμους της χώρας να κάνουν απογραφή των διαθέσιμων καταλυμάτων τους και με ανακοίνωσή της η Ένωση Ξενοδόχων Βρυξελλών διαθέτει εκατοντάδες δωμάτια για φιλοξενία». Εξίσου αξιοσημείωτη για τον ίδιο είναι και « η μεγάλη ανταπόκριση των πολιτών στο κάλεσμα για άνοιγμα των σπιτιών τους στους περισσότερους από 4.000 πρόσφυγες των τελευταίων 10 ημερών, εν αναμονή πολύ περισσότερων αφίξεων τις επόμενες ημέρες».
Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως θα πει ο κ. Περδίκης:«Έχει γίνει ανάμεσα σε άλλα και η ενεργοποίηση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για Προσωρινή Προστασία, ώστε να δοθεί γρήγορη και αποτελεσματική βοήθεια στους έχοντες ανάγκη. Προσφέρεται δηλαδή άδεια διαμονής, εκπαίδευσης, πρόσβαση στο σύστημα αγοράς εργασίας, στέγασης, βοήθειας κοινωνικής πρόνοιας, ιατρικής βοήθειας (παροχή ιατρικών υπηρεσιών) και παρέχεται προστασία στα ασυνόδευτα παιδιά. Επίσης, όλοι οι Ουκρανοί έχουν 90ημερη πρόσβαση στην Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς βίζα με δυνατότητα παράτασης!».
Μέσα σε όλα τ’ άλλα, ανέκυψε και η ενεργειακή – οικονομική κρίση. «Στο Βέλγιο όπως και στις άλλες ευρωπαϊκής χώρες είδαμε ξαφνικά τις τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα, το φυσικό αέριο και τα υγρά καύσιμα σε κάποιες περιπτώσεις να υπερδιπλασιάζονται, με αποτέλεσμα ο πρωθυπουργός να δηλώνει ότι επανεξετάζεται η απόφαση της κυβέρνησης για κατάργηση της παραγωγής πυρηνικής ενέργειας» επισημαίνει ο πρόεδρος του τοπικού Συλλόγου Κρητών.