22 °C Rethymno, GR
07/10/2022

ΔΙΕΡΕΥΝΩΝΤΑΙ ΟΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Στο ΚΑΣ η μελέτη φωτισμού του ενετικού λιμανιού

Στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο του Υπ. Πολιτισμού αποστέλλεται η μελέτη που αφορά το φωτισμό του ενετικού λιμανιού του Ρεθύμνου ενώ παράλληλα διερευνώνται οι δυνατότητες χρηματοδότησης του έργου ο προϋπολογισμός του οποίου σύμφωνα με την μελέτη ανέρχεται σε 170.000 ευρώ.

Η μελέτη στηρίζεται  στην εξοικονόμηση ενέργειας και σύμφωνα με αυτή  ο περίπατος των πεζών που έχει μεταφερθεί προς την πλευρά της θάλασσας αναδεικνύεται με τον κατάλληλο φωτισμό των νέων φωτιστικών. Με υπόγειο δίκτυο σωληνώσεων συστήνεται η όδευση στην άκρη της προβλήτας προς το διάδρομο περιπάτου ενώ η τροφοδοσία γίνεται από το γενικό πίλλαρ ηλεκτροφωτισμού στην είσοδο του νέου λιμανιού. Παράλληλα για την προσθήκη νέων φωτιστικών που προτείνει η μελέτη, θα υπογειοποιηθούν από την υφιστάμενη όδευση. Επίσης, οι δεσμίδες φωτός από προβολέα θα αναδείξουν τον Αιγυπτιακό Φάρο και το σύνολο του λιμενοβραχίονα-καρνάγιο Ενετικού. Όπως αναφέρεται ,η τελευταία εξέλιξη της τεχνολογίας καθιστά το σύστημα απόλυτα ελεγχόμενο  με συνεχόμενο έλεγχο καταναλώσεων αλλά και βλαβών –αστοχιών.

Σε σχετική ανακοίνωση της η Πρόεδρος του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου  Ειρήνη Κουτσαλεδάκη τονίζει « Με το έξυπνο σύστημα ελέγχου ηλεκτροφωτισμού επιχειρείται η άρτια ενσωμάτωση του  σχεδιασμού για την αντιμετώπιση ενιαίου εικαστικού συνόλου στο τόσο ισχυρό τοπόσημο μας .Τα φωτιστικά που έχουν επιλεγεί και εγκριθεί από την  τοπική Αρχαιολογική Υπηρεσία ταιριάζουν στο ύφος του τοπίου, υπακούουν στην τεχνολογική αρτιότητα διασφαλίζοντας υψηλή ποιότητα κατασκευής, βελτίωση απόδοσης του μέσω LED αλλά και απρόσκοπτη λειτουργία εξοικονόμησης ενέργειας. Μεγάλο στοίχημα η εξεύρεση χρηματοδότησης της προμήθειας νέων φωτιστικών και αντικατάστασης άλλων, μετά τις απαραίτητες εγκρίσεις της μελέτης φωτισμού ,  που όπως και τόσες άλλες με επιμονή ,διερεύνηση και μεθοδικότητα θα πραγματοποιηθεί.                                                  

Η εκπόνηση της μελέτης ξεκίνησε με τη θεώρηση του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος και τον φωτισμό  προσβασιμότητας μιας ενδιαφέρουσας ιστορικά περιοχής όπως το Ενετικό λιμάνι μας, χαρακτηρισμένης και ως  Μνημείο Πολιτισμικής κληρονομιάς από το 1965.Στην ευρύτερη περιοχή έχουν ολοκληρωθεί  επεμβάσεις  λειτουργικής  και αισθητικής ανάπλασης-αναβάθμισης βάσει εγκεκριμένης  μελέτης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου,  με  κυριότερη την απομάκρυνση ξύλινων κατασκευών και την τοποθέτηση ομπρελών αλλά και την  τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων έξω από τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ελευθερώνοντας το εξωτερικό κρηπίδωμα για περιήγηση πεζών. Παράλληλα στην ευρύτερη περιοχή εξελίσσονται μελέτες ανάδειξης του κτιρίου του Παλιού λιμεναρχείου ως προς  αρχιτεκτονικά ,στατικά και Η/Μ ,ανάδειξης του Αιγυπτιακού Φάρου ,της βιοκλιματικής ανάπλασης της περιοχής Κιουλούμπαση ,της διερεύνησης θέσεων χωροθέτησης εμπορικού λιμένα Ρεθύμνης εκτός αστικού ιστού .Στην  εν λόγω φάση μελετάται ο φωτισμός του Ενετικού  λιμένα, του λιμενοβραχίονα και η αντικατάσταση των παλαιών φωτιστικών και ιστών στη διαδρομή περιπάτου των επισκεπτών της περιοχής   μέσω φωτιστικών LED.Η σπουδαιότητα της μελέτης είναι αξιοσημείωτη μιας και εκτός από την αισθητική βελτίωση , το περιβαλλοντικό αποτύπωμα ως προς την εξοικονόμηση παρουσιάζει ενδιαφέρον  .Το Διαδημοτικό Λιμενικό Ταμείο σαν φορέας διαχείρισης αναλαμβάνει μέσω επιμέρους  μελετών να αναδείξει τη σπουδαιότερη περιοχή αρμοδιότητας του και η εν λόγω μελέτη φωτισμού συμβάλλει τα μέγιστα σε αυτό .Με σύμμαχο τη μέριμνα  της Διοίκησης και της  Υπηρεσίας του ΔΛΤΡ  ,τη θετική εισήγηση  της Τοπικής Αρχαιολογικής Υπηρεσίας που η συνεργασία μας  ήταν  άψογη, αλλά και το ενδιαφέρον του Υπουργείου Πολιτισμού η ωρίμανση της μελέτης προχωρεί  στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) .Οφείλω να  επισημάνω και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού κ Διδασκάλου για την εξέλιξη της μελέτης αλλά και τη διάθεση διερεύνησης κονδυλίου χρηματοδότησης του και τον ευχαριστούμε για αυτό».