H τουριστική σεζόν του 2022 στη χώρα μας,τελειώνει με θετικό πρόσημο όσον αφορά τις πληρότητες των ξενοδοχειακών μονάδων ωστόσο το πρόβλημα που αντιμετώπισε τη φετινή περίοδο ο τουριστικός κλάδος, ήταν αυτό με την έλλειψη προσωπικού. Έλλειψη που σημειώθηκε όχι μόνο στις ξενοδοχειακές μονάδες αλλά γενικότερα στον κλάδο φιλοξενίας.
Στην Ελλάδα, οι ελλείψεις προσωπικού φτάνουν, ούτε λίγο ούτε πολύ, το 25% επί του συνολικού αριθμού εργαζομένων ή 55.000 θέσεις εργασίας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΗOTREC, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ξενοδοχίας, Εστίασης και Αναψυχής, από τους σημαντικότερους φορείς του ευρωπαϊκού τουρισμού, όπου μάλιστα στη θέση του προέδρου εξελέγη πρόσφατα ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Αλέξανδρος Βασιλικός.
Για τη χώρα μας έχουν ενδιαφέρον τα στοιχεία για το πού καταγράφονται φέτος οι μεγαλύτερες ελλείψεις. Σύμφωνα με στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η Uworc, η νέα, εξ ολοκλήρου ψηφιακή εταιρεία ανθρώπινου δυναμικού για τις επιχειρήσεις στους κλάδους φιλοξενίας και εστίασης, οι ξενοδόχοι εντοπίζουν τη μεγαλύτερη έλλειψη προσωπικού στις εξής ειδικότητες: υπάλληλοι σέρβις (18%), καμαριέρες (16%), μάγειρες (11%), υπάλληλοι μπαρ (9%) και υπάλληλοι υποδοχής (7%).
Αντίστοιχα, οι ιδιοκτήτες εστιατορίων αναζητούν κατά βάση μάγειρες (36%), υπαλλήλους λάντζας (22%), υπαλλήλους σέρβις (21%), διανομείς (7%) και υπαλλήλους μπαρ (7%).
Ωστόσο,η Ελλάδα, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της HOTREC, δεν είναι η μοναδική περίπτωση που αντιμετωπίζει τόσο μεγάλες ελλείψεις. Για παράδειγμα, το 2022 στη Γαλλία υπήρξαν στο peak της σεζόν πάνω από 250.000 θέσεις εργασίας στον κλάδο που δεν καλύφθηκαν ποτέ (κατά μέσον όρο σε ετήσια βάση ο αντίστοιχος αριθμός φτάνει τις 50.000), στην Ιταλία καταγράφονται 250.000 θέσεις εργασίας που παραμένουν ακάλυπτες, στην Αυστρία 33.000, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο υπολογίζεται ότι λείπουν από τον κλάδο φέτος περισσότερες από 174.000 θέσεις εργασίας.
Προκειμένου να αντιμετωπιστεί το μεγάλο έλλειμμα,από τις βασικές προτάσεις της HOTREC είναι να υπάρξουν λύσεις σε εθνικό και πανευρωπαϊκό επίπεδο: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να είναι σε θέση να δημιουργήσει ένα ευνοϊκό νομικό περιβάλλον που θα επιτρέπει στους μετανάστες να ενσωματωθούν στον τομέα με νόμιμο τρόπο (π.χ. με ένα πακέτο νόμιμης μετανάστευσης), να προωθήσει σχετικές συμφωνίες με τρίτες χώρες, να δημιουργήσει μία ευρωπαϊκή δεξαμενή ταλέντων για τον κλάδο, να υποστηρίξει τη σωστή κατάρτιση και εκπαίδευση εργαζομένων με ευρωπαϊκούς πόρους, να προωθήσει διαφορετικές μορφές εργασίας (π.χ. περιστασιακή εργασία ανάλογα με τη χειμερινή ή θερινή περίοδο, τις υποχρεώσεις των εργαζομένων)», τονίζει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ξενοδοχίας, Εστίασης και Αναψυχής.
Η ανησυχία είναι διάχυτη και για την επόμενη χρονιά, αφού επί της ουσίας δεν έχει βρεθεί λύση. Όπως ανέφερε σε πρόσφατες δηλώσεις του στα στα «Ρ.Ν.» ο πρόεδρος του συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου Μανόλης Τσακαλάκης αυτή την περίοδο σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης γίνεται η καταγραφή των κενών θέσεων προκειμένου στη συνέχεα να ζητηθούν εργαζόμενοι από τρίτες χώρες.
Το γεγονός αυτό όπως είχε πει σε συνδυασμό με τις αυξήσεις που θα ακολουθήσουν το επόμενο δίμηνο με την υπογραφή της συλλογικής σύμβασης εργασίας εκτιμάται ότι θα «ανακουφίσει» λίγο την κατάσταση και θα μετριαστεί το πρόβλημα.
«Αυτήν τη στιγμή γίνεται καταγραφή των κενών θέσεων εργασίας σε επίπεδο περιφερειών, ώστε να μπορέσουμε να φέρουμε προσωπικό από τρίτες χώρες. Τις άδειες για εισαγωγή προσωπικού από τρίτες χώρες θα τις δίνουν οι περιφέρειες. Οι θέσεις αυτές που ζητούνται είναι για τα ξενοδοχεία και τους αγρότες. Ελλείψεις υπάρχουν στα ξενοδοχεία στις θέσεις καθαριστριών/ων, κηπουρών, βοηθών, καμαριέρων. Τώρα γίνεται η καταγραφή και δηλώνει ο καθένας αυτούς που χρειάζεται. Αυτό δεν θα λύσει το πρόβλημα, αλλά θα το απαλύνει. Αυτήν τη στιγμή το πρόβλημα είναι έντονο. Θεωρώ ότι με τις αυξήσεις που έδωσαν οι ξενοδόχοι, με τις αυξήσεις που ετοιμαζόμαστε τώρα να δώσουμε ως Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων για όλη την Ελλάδα στους εργαζόμενους, θα υπάρξει μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Από την άλλη μεριά, η άνοδος του πληθωρισμού θα παρακινήσει να ξανά εργαστούν και εκείνοι που έπαιρναν τα επιδόματα και δεν εργάζονταν, συν αυτοί που θα έρθουν απ’ έξω θα απαλύνει κατά κάποιο τρόπο το πρόβλημα που έχουμε αυτήν τη στιγμή» υποστήριξε ο κ. Τσακαλακης.