11 °C Rethymno, GR
28/01/2023

ΔΡΑΣΕΙΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Καταγραφή των εμπορικών καταστημάτων για τη δράση «Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου»

Στο στάδιο της επικαιροποίησης των εμπορικών καταστημάτων, που θα συμμετέχουν στη δράση «Open Mall» του Ρεθύμνου, βρίσκεται ο Εμπορικός Σύλλογος. Ήδη έχουν προστεθεί σαράντα νέες επιχειρήσεις στο πρόγραμμα, μετά την απόφαση για τη χωρική επέκταση των δρόμων (έως το τέρμα της οδού Αρκαδίου και στις αρχές της Μελισσινού), στους οποίους θα αναπτυχθεί η δράση «Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου».

Την επόμενη εβδομάδα, όπως ανάφερε η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, θα γίνει εκ νέου καταγραφή των επιχειρήσεων που είχαν προ διετίας εκδηλώσει ενδιαφέρον να συμμετέχουν στο προγράμματα. Αυτό είναι απαραίτητο, διότι στα χρόνια της πανδημίας και μέχρι σήμερα αρκετές επιχειρήσεις άλλαξαν χέρια ή και χρήση και κρίνεται να υπάρξει εκ νέου καταγραφή, ώστε στη συνέχεια το σύνολο των καταστημάτων που θα συμμετέχουν με τις παρεμβάσεις που θα συμφωνηθούν για τις προσόψεις να κατατεθούν στην αρχαιολογική υπηρεσία του Ηρακλείου, ώστε να μπορέσει το πρόγραμμα που έχει «μπλοκάρει» να ξεκινήσει και να μην διακινδυνευτεί η εξασφαλισμένη χρηματοδότησή του.

Η φιλοσοφία του «open mall» βασίζεται σε τρεις σημαντικούς πυλώνες που θα «μεταμορφώσουν» ουσιαστικά το ρεθεμνιώτικο επιχειρείν. Τα καταστήματα που θα συμμετέχουν σε αυτό θα έχουν παρόμοιες προσόψεις, θα μπορούν να οργανώνουν από κοινού δράσεις, ενώ οι επιχειρήσεις θα εκσυγχρονιστούν τεχνολογικά προβάλλοντας μέσω συγκεκριμένης εφαρμογής τα προϊόντα τους στο διαδίκτυο, την ίδια στιγμή που θα αναβαθμιστούν αισθητικά και όλες οι παρακείμενες.

Το έργο έχει εξασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις από το ΕΣΠΑ και υλοποιείται από τον δήμο Ρεθύμνου στο κομμάτι των έργων υποδομών αλλά και από τον Εμπορικό Σύλλογο ως προς τις δράσεις προώθησης και προβολής των επιχειρήσεων.

«Από αυτήν την βδομάδα ξεκινώ να επικαιροποιήσω τα παλιά καταστήματα που είχαν δηλώσει ενδιαφέρον να συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Με τα καινούργια καταστήματα είμαστε εντάξει, καθώς προστέθηκαν επιπλέον 40 καταστήματα, που αφορούν στη συνέχεια της οδού Αρκαδίου μέχρι τη γωνία στη Μελλισινού μετά την επέκταση που κάναμε. Σε ό,τι αφορά τις παρεμβάσεις στα καταστήματα μετά τις διαβουλεύσεις που προηγήθηκαν με τη Διαχειριστική Αρχή του προγράμματος θα κάνουμε πολύ λιγότερες επεμβάσεις στο εξωτερικό κομμάτι των επιχειρήσεων, οπότε θεωρώ ότι δεν θα έχουν πρόβλημα. Από αύριο ξεκινάω δειλά-δειλά να μπαίνω στα καταστήματα και να ξανά θυμίζω ότι υπάρχει αυτό το πρόγραμμα. Μετά θα πάμε βάσει του προγράμματος. Κάνουμε συνάντηση με τον δήμο, αναφέρουμε ποια θα είναι τα καταστήματα, κάνουμε τις ποσοστώσεις και έπειτα πάμε σε αναθέσεις έργων. Αυτήν την στιγμή δεν γνωρίζουμε την διαδικασία step by step, γιατί ό,τι λέει το πρόγραμμα πάμε βάσει πρωτοκόλλου. Μετά την επικαιροποίηση πάμε αρχαιολογία. Εμάς ως Δ.Σ. η δουλειά μας είναι τα καταστήματα. Άπαξ και τελειώσει αυτό, δυστυχώς με την γραφειοκρατική αναμονή δεν μπορεί να τα βάλει κανείς μας», τόνισε η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρεθύμνου, Αθηνά Τσικτιντίκου.

 

Οι δράσεις που περιλαμβάνει το Open Mall

Από τη συγκεκριμένη δράση με συνολικό προϋπολογισμό 2.350.213,67€, ο δήμος Ρεθύμνης χρηματοδοτείται με ποσό 2.198.213,67€ και ο Εμπορικός Σύλλογος με τις συμμετέχουσες επιχειρήσεις με ποσό 152.000€.

Ειδικότερα, με το έργο «Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου δήμου Ρεθύμνης», έχουν σχεδιαστεί να γίνουν σημαντικές παρεμβάσεις στην περιοχή που περικλείεται από τις οδούς: Γερακάρη, Βάρδα Καλλέργη, Αρκαδίου, Ελευθερίου Βενιζέλου, Ιουλίας Πετυχάκη, Αρκαδίου, Εμμ. Κεφαλογιάννη και Δημακοπούλου, που συνιστά την πιο κεντρική εμπορική περιοχή του δήμου Ρεθύμνης και διαθέτει σημαντικούς πολιτιστικούς πόρους και ιδιαίτερα μεγάλη τουριστική δυναμική.

Αναλυτικότερα σε ό,τι αφορά τον Εμπορικό σύλλογο, οι παρεμβάσεις θα επικεντρωθούν στην αισθητική αναβάθμιση και ενοποίηση του δομημένου περιβάλλοντος και συγκεκριμένα των εμπορικών καταστημάτων που συμμετέχουν στην Πράξη.

Κάποιες από τις παρεμβάσεις που περιλαμβάνονται στα υποέργα του Εμπορικού συλλόγου είναι:

Υποέργο 1: Αποξηλώσεις, προμήθεια ηχείων, επιτοίχια φωτιστικά, πινακίδες με λογότυπο, κάλυψη φωτιστικού με καφασωτό, χρωματισμοί, antigraffiti, προμήθεια κινητών συστημάτων σκίασης, προμήθεια προστεγασμάτων.

Υποέργο 2: Έξυπνο σύστημα εικονικής περιήγησης καταστημάτων και δρόμων.

Υποέργο 3: Έκδοση αδειών.

Υποέργο 4: Δαπάνες προσωπικού και έμμεσες δαπάνες.

Αναλυτικά, στις παρεμβάσεις που έχουν εγκριθεί για τον δήμο Ρεθύμνου περιλαμβάνονται οι παρακάτω δράσεις:

– Βιοκλιματική Ανάπλαση των οδών Σαλαμίνος και Μελισσινού (έχει ήδη ξεκινήσει).

– Ανάπλαση πλατείας Τεσσάρων Μαρτύρων.

– Επισκευή δημόσιων τουαλετών που βρίσκονται στον δημοτικό κήπο, στην πλατεία Μικρασιατών, στην Ιουλίας Πετυχάκη και στη μαρίνα.

– Βελτίωση φωτισμού μνημείων περιοχής για την ανάδειξη της αισθητικής.

– Προμήθεια εξοπλισμού αναβάθμισης Δημόσιου χώρου, συστημάτων έξυπνης πόλης και έξυπνης κινητικότητας.

– Τοποθέτηση βυθιζόμενων κάδων – σε τρία σημεία στην οδό Γερακάρη.

– Εγκατάσταση συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης στην Γερακάρη.

– Προμήθεια και εγκατάσταση «έξυπνου» αστικού εξοπλισμού – «έξυπνα» παγκάκια, Info kiosk.

– Προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού πληροφόρηση – πινακίδες σήμανσης μνημείων και πολιτιστικών χώρων, πληροφοριακές πινακίδες περιοχής παρέμβασης.

– Εγκατάσταση συστήματος παροχής ελεύθερης ασύρματης πρόσβασης στο διαδίκτυο.

– Δημιουργία Pocket Park στην Πλατεία Μικρασιατών.

 

Τις επόμενες ημέρες ξεκινούν οι εργασίες στην οδό Σαλαμίνος – Μελισσινού

Την επανέναρξη των εργασιών βιοκλιματικής ανάπλασης στις οδούς Σαλαμίνος – Μελισσινού προγραμματίζει τις επόμενες ημέρες η τεχνική υπηρεσία του δήμου Ρεθύμνου. Να θυμίσουμε ότι μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού είχε εκτελεστεί ένα μικρό τμήμα, από το ύψος του περιφερειακού ως το ύψος της τροχαίας και οι εργασίες σταμάτησαν ενόψει της τουριστικής σεζόν, δεδομένου ότι πρόκειται για έναν βασικό δρόμο της παλιάς πόλης. Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο με το οποίο επιδιώκεται η αισθητική αναβάθμιση και η διασφάλιση της λειτουργικότητας της περιοχής, η ενίσχυση της εμπορικής δραστηριότητας και η ποιοτική βελτίωση της καθημερινότητας των περιοίκων και των επισκεπτών. Το έργο χρηματοδοτείται από το «Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ)», στο πλαίσιο του ΕΠ «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» (Άξονας Προτεραιότητας 01: «Ανάπτυξη επιχειρηματικότητας με Τομεακές προτεραιότητες».

Στις εργασίες περιλαμβάνονται: κατασκευή νέων, σύγχρονων πεζοδρομίων ευρωπαϊκών προδιαγραφών με όδευση τυφλών ειδικά στο βόρειο τμήμα της οδού Μελισσινού, όπου το επιτρέπει το πλάτος του πεζοδρομίου, νέα χάραξη οδοστρώματος κυκλοφορίας οχημάτων πλάτους 3,50μ., δημιουργία διαβάσεων πεζών τοποθέτηση νέων φωτιστικών σωμάτων ανά περίπου 15μ., μετατόπιση και υψομετρική αναπροσαρμογή φρεατίων υποδοχής ομβρίων στις νέες χαράξεις του δρόμου – πεζοδρομίων, φύτευση δέντρων, κατασκευή νέων καθιστικών και εγκατάσταση κάδων μικρο – απορριμμάτων που θα αναρτηθούν στον εκάστοτε φωτιστικό ιστό, ώστε να αποφεύγεται η διάτρηση των πλακών του πεζοδρομίου αλλά και σε άλλα σημεία που θα κριθεί απαραίτητο.

Όλα τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν στην κατασκευή πεζοδρομίων και νέου οδοστρώματος, πέραν της ποιότητάς τους, θα είναι συμβατά με τη φυσιογνωμία και το παραδοσιακό χρώμα του Ιστορικού Κέντρου του Ρεθύμνου.

Για τη συνέχιση των εργασιών είναι βέβαιο ότι θα απαιτηθούν νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.