Την έντονη αντίθεσή του για το σχέδιο της κυβέρνησης και του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος να συγχωνευτούν όλες οι δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης σε έναν οργανισμό, εκφράζει στα «Ρ.Ν.» ο πρόεδρος των ΕΔΕΥΑ και δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργης Μαρινάκης. Ο κ. Μαρινάκης είχε συνάντηση στην Αθήνα για το θέμα αυτό το μεσημέρι της Τρίτης με τον αρμόδιο υπουργό Θοδωρή Σκυλακάκη και τους δυο γενικούς γραμματείς κ. Μανόλη Γραφάκο γενικό γραμματέα Διαχείρισης Αποβλήτων και κ. Πέτρο Βαρελίδη, γενικό γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, όπου ανέλυσε εκτενώς την επιχειρηματολογία του και την αντίθεσή του υποστηρίζοντας ότι ο σχεδιασμός αυτός των συγχωνεύσεων, είναι προβληματικός και λειτουργικά και νομικά: «Επιχειρούν να απαντήσουν στα υποτιθέμενα προβλήματα των ΔΕΥΑ με έναν τρόπο ο οποίος είναι λειτουργικά και νομικά ιδιαίτερα προβληματικός. Αυτή είναι η άποψή μου. Παρουσιάζουν ένα σχέδιο το οποίο θεωρώ ότι δεν είναι ούτε λειτουργικά, ούτε νομικά εφικτό. Προωθούν να δημιουργήσουν οργανισμούς που δεν ξέρω καν τις νομική τους ταυτότητα. Προσδοκούν όλες τις υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης των δήμων με ΔΕΥΑ, αλλά και των δήμων χωρίς ΔΕΥΑ, να πάνε σε έναν οργανισμό που δεν κατάλαβα ούτε πως θα λειτουργεί, ούτε πως θα διοικείται. Τους επεσήμανα ότι λησμονούν τον λόγο για τον οποίο δημιουργήθηκαν οι ΔΕΥΑ, ο οποίος είναι επειδή ακριβώς δεν μπορούσαν οι δήμοι να αντιμετωπίσουν την αμεσότητα των τοπικών προβλημάτων. Προσπαθούν να κλέψουν μοντέλα που αφορούν ίσως αστικές περιοχές με οικοδομικά τετράγωνα ή σχήματα όπως ΦΟΔΣΑ, που και εκεί δεν είναι πετυχημένο το μοντέλο του. Σε κάθε περίπτωση δεν έχει καμία σχέση η λειτουργία ΦΟΔΣΑ με τη ΔΕΥΑ, γιατί οι ΦΟΔΣΑ απλώς υποδέχονται το απόρριμμα, αλλά τη δουλειά την κάνουν οι δήμοι με τις υπηρεσίες ή με τους εργολάβους αποκομιδής» τόνισε ο κ. Μαρινάκης.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο των ΕΔΕΥΑ δεν υπάρχει η απαραίτητη επεξεργασία στο όλο θέμα. «Τα εργαλεία που υποτίθεται δημιουργούν για να είναι βιώσιμο το καινούργιο σχήμα που προωθούν να δημιουργήσουν, στην ουσία δηλαδή να αφομοιώσουν τις ΔΕΥΑ σε έναν πολύ μικρό αριθμό οργανισμών, δεν μπορεί να είναι λειτουργικό. Δεν απαντάει στα προβλήματα και τα προνόμια που του δίνουν» τονίζει και προσθέτει ότι: «Εάν τα είχαν δώσει (τα εργαλεία αυτά) στις ΔΕΥΑ τώρα και τρία χρόνια που τα ζητάμε, όπως για παράδειγμα χώρο στο δίκτυο για να αποκτήσουμε ενεργειακή αυτάρκεια, δεν θα είχαμε κανένα θέμα σήμερα. Επειδή θεωρώ ότι από τη συζήτηση αντιλήφθηκαν και ο υπουργός και ο γενικός γραμματέας, Γραφάκος και Βαρελίδης, ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα όσο κάποιοι τα σχεδιάζουν επί χάρτου, ελπίζω να αλλάξουν για πάρα πολλά πράγματα άποψη. Πάνε να δημιουργήσουν ένα τέρας που δεν θα μπορεί να εξυπηρετήσει τις περιοχές και κυρίως τα προβλήματα. Διότι κάνουν σχεδιασμό χωρίς να υπάρχει προίκα».
Σημειώνεται ότι σε συνέντευξή του στα «Νέα» που δημοσιεύτηκε την Τρίτη ο δήμαρχος Ρεθύμνου και πρόεδρος των ΕΔΕΥΑ, μιλώντας για τα οικονομικά προβλήματα των ΔΕΥΑ επανέλαβε πως πρόκειται για ενεργοβόρες επιχειρήσεις με το κόστος πλέον να είναι δυσβάσταχτο την ίδια στιγμή που παρά τις υποσχέσεις η πολιτεία ουδέποτε μέχρι σήμερα προχώρησε στην επιχορήγησή τους. Μεταξύ άλλων μιλώντας στα «Νέα» ο κ. Μαρινάκης είπε: «Η οικονομική δυσχέρεια των Δ.Ε.Υ.Α. οφείλεται κυρίως στην αναγκαστική επέκτασή τους ώστε να καλύπτουν και να υπηρετούν την αχαρτογράφητη ενδοχώρα τους χωρίς η πολιτεία, ως όφειλε, να τους μεταβιβάσει τους αναγκαίους πόρους και στο ενεργειακό κόστος που εκτινάχθηκε λόγω της ενεργειακής κρίσης που έπληξε σφόδρα τις Δ.Ε.Υ.Α. από το 2021 μέχρι σήμερα. Οι Δ.Ε.Υ.Α. παρότι είναι επιχειρήσεις ενεργειακής έντασης δεν επιδοτήθηκαν από την πολιτεία ανάλογα με την υπέρμετρη επιβάρυνσή τους, αλλά μόνο με τις οριζόντιες επιδοτήσεις που ήταν ανεπαρκέστατες. Παρότι η Ε.Δ.Ε.Υ.Α. ζήτησε από την πολιτεία την οικονομική ενίσχυση των Δ.Ε.Υ.Α., καθώς και τη χρηματοδότηση δράσεων παραγωγής και εξοικονόμησης ενέργειας ώστε να αποκτήσουν ενεργειακή αυτάρκεια, μέχρι στιγμής τα αιτήματά της δεν έχουν ικανοποιηθεί. Υπάρχουν σημαντικά προβλήματα όπως η έλλειψη χώρου στο δίκτυο, ενώ δεν υπάρχουν και οι απαιτούμενες χρηματοδοτήσεις. Έως ότου λοιπόν να αποκτήσουν οι Δ.Ε.Υ.Α. ενεργειακή αυτάρκεια, θα πρέπει η ΔΕΗ να δώσει στις ΔΕΥΑ ειδικό τιμολόγιο, προσαρμοσμένο στο ενεργειακό τους προφίλ.
Παράλληλα, η ΑΑΔΕ θα πρέπει να συναινέσει στην ανάθεση της είσπραξης των ληξιπρόθεσμων χρεών των καταναλωτών προς τις Δ.Ε.Υ.Α. από τις Δ.Ο.Υ., διαδικασία που θα βελτιώσει την εισπραξιμότητα των Δ.Ε.Υ.Α. που προφανώς θα πρέπει να προσαρμόσουν στις τιμολογιακές τιμές σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία».