Τρίτη, 16 Δεκεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
Rethnea
Advertisement
  • ΡΕΘΥΜΝΟ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • Πολιτική
  • ΠΑΙΔΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  • ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
  • ΑΤΖΕΝΤΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
Rethnea
  • ΡΕΘΥΜΝΟ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • Πολιτική
  • ΠΑΙΔΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  • ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
  • ΑΤΖΕΝΤΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
Rethnea
No Result
View All Result
Αρχική Κρήτη

Καθησυχαστικοί οι επιστήμονες για την εξάπλωση του πνευμονοϊού

ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΣΚΑΪ ΚΡΗΤΗΣ ΜΙΛΗΣΕ Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Δ. ΚΟΦΤΕΡΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΕΣ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

Newsroom Από Newsroom
08/01/2025 - 10:23 πμ
στην κατηγορία Κρήτη
ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ-ΜΑΓΚΙ

«Ο πνευμονοϊός δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας», σημειώνει ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Λοιμωξιολογιάς του Πανεπιστημίου Κρήτης

Με τις αναπνευστικές λοιμώξεις να βρίσκονται σε έξαρση λόγω της εποχικότητας, η πρόσφατη είδηση για τον πνευμονοϊό από την Κίνα έχει προκαλέσει έντονες συζητήσεις και προβληματισμό σε παγκόσμιο επίπεδο.

Την ίδια στιγμή, οι λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, όπως η γρίπη και ο κορονοϊός, συνεχίζουν να επηρεάζουν ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Διαμαντής Κοφτερίδης, μιλώντας στο Ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ Κρήτης στην εκπομπή του Σωτήρη Μεταξά και του Κώστα Κεφαλογιάννη, ξεκαθάρισε την πραγματική διάσταση των πραγμάτων, καταρρίπτοντας υπερβολές και δίνοντας πρακτικές συμβουλές για την προστασία των πολιτών από τις λοιμώξεις του αναπνευστικού.

ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ - ΜΑΓΚΙ

Όπως επεσήμανε ο κ. Κοφτερίδης, ο πνευμονοϊός δεν είναι κάτι το οποίο ανησυχεί την ιατρική κοινότητα, καθώς πρόκειται για έναν ιό που είναι γνωστός πάνω από 25 χρόνια και επιπλέον υπολογίζεται ότι κυκλοφορεί 60 – 70 χρόνια.

«Η επαφή με τον πνευμονοϊό δεν είναι κάτι καινούργιο. Έχουμε αντισώματα, άρα δεν πρέπει να ανησυχούμε. Είναι ένας ιός με ήπια νόσηση του ανώτερου αναπνευστικού, δεν έχουμε καμία ανησυχητική πληροφορία από την Κίνα, δεν νομίζω ότι υπάρχει μια αλλαγή που να προκαλεί παγκόσμια ανησυχία. Είμαστε στην εποχή των αναπνευστικών λοιμώξεων, υπάρχει η έξαρση όλων των ιώσεων του αναπνευστικού. Επειδή πρόσφατα – πριν πέντε χρόνια – είχαμε την πανδημία με τον κορονοϊό, οποιαδήποτε αύξηση συρροής κρουσμάτων δημιουργεί ανησυχία στην κοινότητα, αλλά όχι στην ιατρική κοινότητα», τόνισε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

«Εποχική» η φύση του κορονοϊού

Για τον κορονοϊό ο καθηγητής υπογράμμισε ότι πλέον έχει εξελιχθεί σε μια εποχική λοίμωξη, παρόμοια με τη γρίπη και τον RSV (συγκιτιακό ιό).

Παρότι υπάρχουν εμβολιαστικά προγράμματα για άτομα άνω των 60 ετών, η ανταπόκριση παραμένει περιορισμένη λόγω διστακτικότητας. Ο κ. Κοφτερίδης υπογράμμισε τη σημασία του εμβολιασμού τόσο για την πρόληψη σοβαρής νόσησης όσο και για τη διαχείριση των λοιμώξεων μέσω αντιικής θεραπείας.

«Όσον αφορά στον κορονοιό γενικότερα αυτήν την περίοδο έχουμε λοιμώξεις, έχουμε προσβολή κυρίως ανθρώπων οι οποίοι είναι μεγάλης ηλικίας ή ανοσοκατασταλμένοι. Στους ανθρώπους πολύ μεγάλης ηλικίας έχουμε και θανάτους, αλλά αυτό θα συνέβαινε ακόμη και με άλλους ιούς εκτός από τον κόβιντ, όπως με τον RSV (συγκιτιακός ιός) και η γρίπη. Ο κορονοϊός έχει γίνει μια εποχιακή λοίμωξη, δεν ανησυχούμε όπως τότε. Υπάρχει ένα πρόγραμμα εμβολιασμών σε ηλικίες άνω των 60 ετών για τον κορονοϊό. Υπάρχει βέβαια και μια άρνηση από τον κόσμο με αποτέλεσμα η ανταπόκριση να είναι μικρή».

Επικείμενη έξαρση της γρίπης

Όσον αφορά τη γρίπη, ο καθηγητής προειδοποίησε για αναμενόμενη αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες εβδομάδες, με την κορύφωση να αναμένεται μέχρι το τέλος Μαρτίου. «Όλοι οι ευάλωτοι άνθρωποι πρέπει να προλάβουν τη σοβαρή νόσηση, κάτι που μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τον εμβολιασμό», τόνισε.

Ο ίδιος υπενθύμισε ότι εκτός από το εμβόλιο, υπάρχουν διαθέσιμα φάρμακα για την αντιμετώπιση τόσο της γρίπης όσο και του κορονοϊού, υπογραμμίζοντας τη σημασία της έγκαιρης ιατρικής καθοδήγησης.

«Όσον αφορά στις γρίπες που είναι σε έξαρση, στα νοσοκομεία η εικόνα είναι ακόμη καλή, αλλά τις επόμενες βδομάδες θα έχουμε σίγουρα αύξηση των κρουσμάτων κυρίως της γρίπης, που θα κορυφωθεί στις επόμενες τρεις – τέσσερις εβδομάδες και μέχρι τέλος Μαρτίου θα έχουμε την εποχιακή της έξαρση. Το μήνυμα είναι εφόσον υπάρχει τρόπος πρόληψης, ειδικά στις ομάδες υψηλού κινδύνου, θα πρέπει όλοι οι άνθρωποι που είναι ευάλωτοι να προλάβουν τη σοβαρή νόσηση, κάτι το οποίο γίνεται μόνο με τον εμβολιασμό. Για τη γρίπη και τον κορονοϊό έχουμε επίσης φάρμακα, αντιική θεραπεία, οπότε θα πρέπει σε συνεργασία με τον γιατρό τους άνθρωποι οι οποίοι έχουν προβλήματα υγείας (καρδιαγγειακά προβλήματα, μεγάλης ηλικίας, προβλήματα με τα νεφρά και το ήπαρ ή προβλήματα αναπνευστικά) θα πρέπει εφόσον προσβληθούν από αυτές τις ιώσεις σε συνεννόηση με τον γιατρό τους, εάν προκύπτει περίπτωση κορονοιού ή γρίπης να λάβουν και την κατάλληλη αγωγή. Στο μεταξύ πρέπει να εμβολιαστούν. Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, ακόμη και σήμερα να εμβολιαστούν, θα έχουν πολύ μεγάλο όφελος».

Μέτρα προστασίας

Επιπλέον, ο κ. Κοφτερίδης αναφέρθηκε στα βασικά μέτρα πρόληψης που μπορούν να μειώσουν τη μετάδοση των αναπνευστικών λοιμώξεων, όπως είναι η χρήση μάσκας – ιδιαίτερα για τις ευάλωτες ομάδες και το στενό τους περιβάλλον -, η προσωπική υγιεινή με το συχνό πλύσιμο των χεριών και ο περιορισμός των επαφών για όσους νοσούν

Ταυτόχρονα ο καθηγητής υπενθύμισε ότι η μετάδοση των ιώσεων δεν γίνεται μόνο αερογενώς αλλά και μέσω επαφής με μολυσμένα αντικείμενα.

«Οπωσδήποτε οι ειδικές ομάδες θα πρέπει να προλαμβάνουν και με τη χρήση μάσκας. Εκείνο που έχει μεγάλη σημασία είναι άνθρωποι που είναι στο στενό περιβάλλον ευάλωτων ανθρώπων θα πρέπει να είναι και αυτοί εμβολιασμένοι για να τους προστατεύσουν με αυτόν τον τρόπο. Όταν κάποιος νοσεί καλό είναι να μένει στο σπίτι του δύο – τρεις μέρες για να υποχωρήσουν τα συμπτώματα και να μην πάει στην εργασία του να μεταδώσει τη νόσο και στους άλλους ή να μην πάει σε χώρους συγχρωτισμού όπου θα μεταδοθεί η νόσος πιο εύκολο», επεσήμανε, ενώ συμπλήρωσε: «Επίσης σημαντικό είναι το πλύσιμο των χεριών, καθώς η μετάδοση δεν είναι μόνο αερογενώς, αλλά γίνεται και με αντικείμενα σε αυτές τις ιώσεις. Άρα εάν πιάσουμε ένα αντικείμενο το οποίο είναι μολυσμένο, μετά μπορεί να μεταφέρουμε τον ιό σε εμάς. Οπότε το πλύσιμο των χεριών, το φτάρνισμα με το χαρτομάντιλο και η προστασία του προσώπου βοηθάνε».

Επιμέλεια: Μαγδαληνή Κουντουνιώτη

 

Tags: sidebar_nowΔιαμαντής ΚοφτερίδηςλοιμώξειςΠΝΕΥΜΟΝΟΙΟΣΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΣΚΑΙ ΚΡΗΤΗΣ
Share398Tweet249Send
Newsroom

Newsroom

Σχετικά νέα

ΝΕΟΝΑΚΗ

Στην παιδιατρική κλινική του νοσοκομείου δυο ανήλικα κατόπιν εισαγγελικής εντολής

15/12/2025 - 11:14 μμ
ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΡΕΘΥΜΝΟΥ - ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΜΑΘΗΤΩΝ

Στη συνεδρίαση λογοδοσίας της περιφερειακής αρχής τα προβλήματα στη μεταφορά των μαθητών στην ΠΕ Ρεθύμνου

15/12/2025 - 9:12 μμ
ΣΤΡΑΚΑΣΤΡΟΥΚΕΣ

Η παράσταση «Στρακαστρούκες» που φωτίζει ζητήματα κακοποίησης θα παρουσιαστεί στα Ανώγεια

15/12/2025 - 6:03 μμ
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΤΣΙΠΟΠΟΥΛΟΥ

«Παιχνιδοκαμώματα» με τα ξωτικά του Αϊ Βασίλη στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Ατσιποπούλου

15/12/2025 - 5:46 μμ
Επόμενο άρθρο

Αλήθειες για τον πρώην πρωθυπουργό Σημίτη

Τελευταία νέα

βοακ

Ξεκίνησαν οι εργασίες για την παράκαμψη Ρεθύμνου του ΒΟΑΚ

16/12/2025 - 7:17 πμ
ΝΕΟΝΑΚΗ

Στην παιδιατρική κλινική του νοσοκομείου δυο ανήλικα κατόπιν εισαγγελικής εντολής

15/12/2025 - 11:14 μμ
ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΡΕΘΥΜΝΟΥ - ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΜΑΘΗΤΩΝ

Στη συνεδρίαση λογοδοσίας της περιφερειακής αρχής τα προβλήματα στη μεταφορά των μαθητών στην ΠΕ Ρεθύμνου

15/12/2025 - 9:12 μμ
5350585336943172 2 (2)

Στη σύμβαση παραχώρησης του ΒΟΑΚ το τμήμα Κίσσαμος – Χανιά

15/12/2025 - 7:24 μμ
ΣΤΡΑΚΑΣΤΡΟΥΚΕΣ

Η παράσταση «Στρακαστρούκες» που φωτίζει ζητήματα κακοποίησης θα παρουσιαστεί στα Ανώγεια

15/12/2025 - 6:03 μμ
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΤΣΙΠΟΠΟΥΛΟΥ

«Παιχνιδοκαμώματα» με τα ξωτικά του Αϊ Βασίλη στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Ατσιποπούλου

15/12/2025 - 5:46 μμ
ΔΟΤΕΣ ΖΩΗΣ

Εθελοντική αιμοδοσία στα Χάρκια Ρεθύμνου: «Μια μικρή αλλά πολύτιμη ιστορία αλληλεγγύης»

15/12/2025 - 5:27 μμ
Μ.Η.Τ. 242157
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης

© 2025 rethnea.gr

No Result
View All Result
  • ΡΕΘΥΜΝΟ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • Πολιτική
  • ΠΑΙΔΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  • ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
  • ΑΤΖΕΝΤΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

© 2025 rethnea.gr

No Result
View All Result
  • ΡΕΘΥΜΝΟ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • Πολιτική
  • ΠΑΙΔΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  • ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
  • ΑΤΖΕΝΤΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

© 2025 rethnea.gr