Ζητούμενο η άρση κάθε αποκλεισμού και η στελέχωση των δομών υγείας και παιδείας
Θετική εξέλιξη για τον δήμο Ρεθύμνου η ίδρυση 2ου ειδικού δημοτικού σχολείου και ο τομέας Διοίκησης και Οικονομίας στο ΕΝΕΓΥΛ
Άρση κάθε αποκλεισμού, φυσικού, ψηφιακού, κοινωνικού και απόλυτη συμπερίληψη είναι το πάγιο αίτημα του αναπηρικού κινήματος που καθημερινά διεκδικεί μια καλύτερη ποιότητα ζωής.
Τα ζητήματα των ατόμων με αναπηρία τέθηκαν επί τάπητος στην συνεδρίαση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με αναπηρία που πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες στην Θεσσαλονίκη, αλλά και σε διαδοχικές συναντήσεις που είχαν με τους αρμόδιους υπουργούς.
Εν όψει της Εθνικής Στρατηγικής για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία 2024-2030 (ΕΣΔΑμεΑ), την οποία και επεξεργάζεται η Προεδρία της Κυβέρνησης, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη διευρυμένη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, στην αίθουσα του Υπουργικού Συμβουλίου
Ωστόσο παρά τις προσπάθειες και την όποια πρόοδο μπορεί να σημειώνεται σε κάποια θέματα, υπάρχουν πολλά που ακόμα μένει να γίνουν για την συμπερίληψη των ΑμεΑ στις τοπικές κοινωνίες.
Η προσβασιμότητα είναι ένας τομέας κρίσιμος, στον οποίο τα βήματα που μένει ακόμα να γίνουν είναι πολλά. Το ένα κομμάτι αφορά στις υποδομές σε δρόμους και υπηρεσίες, ενώ απαραίτητη για την προσβασιμότητα των ΑμεΑ είναι και η αλλαγή νοοτροπίας και συμπεριφοράς όλων των πολιτών. Το άλλο κομμάτι αφορά στην εκπαίδευση, στην ψυχαγωγία και στην υγεία. Η υποστελέχωση των δημόσιων υπηρεσιών αποτελεί μεγάλο αγκάθι με τα προβλήματα για τα ΑμεΑ να είναι ακόμα μεγαλύτερα.
Όπως ανέφερε μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο πρόεδρος του σωματείου ΑμεΑ, Δημήτρης Τσαχάκης, τα θέματα που τέθηκαν στη συνεδρίαση της ΕΣΑΜΕΑ αφορούσαν στον προσωπικό βοηθό, επισημαίνοντας ότι ο θεσμός έχει ξεκινήσει μόνο για την Αττική, ενώ για την υπόλοιπη περιφέρεια έχουν προβλεφτεί 1.000 άτομα, χωρίς μέχρι σήμερα ο θεσμός να έχει εφαρμοστεί. Παράλληλα τέθηκε το θέμα της αποϊδρυματοποίησης, για το οποίο κατέθεσε τις ενστάσεις του. Ικανοποιητικά εξελίσσεται το Ψηφιακό Εθνικό Μητρώο Ατόμων με Αναπηρία (ΕΠΑΝ), αλλά και η Ευρωπαϊκή Κάρτα ΑμεΑ που ετοιμάζεται.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Τσαχάκης στα ΚΕΠΑ (Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας), όπου ειδικά για το Ρέθυμνο το κέντρο δεν έχει καν στέγη, παρά φιλοξενείται με προσωπικό που έρχεται από τα Χανιά, το Ηράκλειο ή και την Αθήνα στο κτίριο «Θεομήτωρ» της Μητρόπολης, στην περιοχή του τιμίου Σταυρού.
«Όλα αυτά τα θέματα τα συζητήσαμε με την Εθνική Συνομοσπονδία, στη συνεδρίαση του γενικού συμβουλίου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία. Έχουν γίνει συναντήσεις με τους υπουργούς και εκκρεμούν κι άλλες, προκειμένου να διαμορφώσουμε και εμείς τη στρατηγική και τους στόχους μας για το εθνικό στρατηγικό πλαίσιο τα επόμενα έξι χρόνια, αλλά και επειδή είναι σε διαβούλευση το φορολογικό νομοσχέδιο έχουμε κάνει συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας, Κ. Χατζηδάκη. Εμείς διαμορφώνουμε τις θέσεις και τη στρατηγική μας.
Παράλληλα, είχαμε συναντήσεις στο υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών για θέματα προσβασιμότητας. Έχει ιδρυθεί και λειτουργεί η Εθνική Αρχή Προσβασιμότητας. Πρόεδρος είναι ο Κώστας Στεφανίδης από το ΙΤΕ, είναι η κ. Μπερνιδάκη αντιπρόεδρος του Σωματείου ΑμεΑ. Επίσης, τέθηκαν τα κενά που έχουμε στην ειδική αγωγή. Έθεσα τα κενά που έχουμε κυρίως στην παράλληλη στήριξη, που θα μπορούσαμε να πούμε ότι έχει δύο πλευρές. Είναι η πλευρά η καθαρά εκπαιδευτική, δηλαδή ο εκπαιδευτικός που βοηθάει το παιδί στην εκπαιδευτική διαδικασία. Και είναι και η λειτουργική πλευρά, δηλαδή η κινητικότητα του παιδιού μέσα στην τάξη, αλλά και γενικά στο σχολείο. Έχουμε θέματα προσβασιμότητας στα σχολεία και αυτό έχει τεθεί, να ζητήσουμε κονδύλια που θα δοθούν στους δήμους, ώστε να γίνουν προσβάσιμα.
Στην υγεία έθεσα το θέμα του νοσοκομείου, αλλά το έθεσαν κι άλλοι. Αυτό που διαπίστωσα είναι ότι λίγο ή πολύ υπάρχουν τα ίδια προβλήματα σε όλη τη χώρα με τα νοσοκομεία» ανέφερε μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο πρόεδρος του Σωματείου ΑμεΑ Ρεθύμνου.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Τσαχάκης στο ΚΕΦΙΑΠ Ρεθύμνου (Κέντρο Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης), το οποίο λειτουργεί με συμβασιούχους και παρά το ότι διαθέτει σύγχρονο εξοπλισμό αυτός έχει παροπλιστεί με αποτέλεσμα να μην είναι πλέον χρήσιμος. Ειδικότερα, είπε: «Ζήτησα να λειτουργήσει ως κέντρο αποκατάστασης, αλλά να στελεχωθεί με μόνιμο προσωπικό. Να αξιοποιηθεί ο εξοπλισμός του. Για παράδειγμα έχουμε μια πισίνα που δεν έχει λειτουργήσει ποτέ, έχουμε υδρομασάζ και πανάκριβα μηχανήματα που έχουν σκουριάσει. Τα γερανάκια που κατεβαίνουν στην πισίνα έχουν σκουριάσει και αυτά, δεν λειτουργούν. Το αυτοκίνητο που είναι προσβάσιμο σαπίζει στην αποθήκη. Δηλαδή έχουμε ένα περιφερειακό ΚΕΦΙΑΠ, σε όλη την Κρήτη και πρέπει να λειτουργήσει. Ο τομέας της αποκατάστασης στη χώρα μας είναι εξ ολοκλήρου στα χέρια του ιδιωτικού τομέα. Αυτά τα ΚΕΦΙΑΠ θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν αυτόν τον σκοπό».
Καταλήγοντας ανάφερε ότι: «έχουν γίνει πολλά τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Έγιναν κυρίως για τη χώρα μας, έχει ευρωπαϊκές υποχρεώσεις για τις οποίες ελέγχεται και εξετάζεται κάθε πέντε χρόνια από τους εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ και αφετέρου υπάρχουν πιέσεις και διεκδικήσεις από το Εθνικό Αναπηρικό Κίνημα. Νομίζω ότι έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που θα πρέπει όλα αυτά να υλοποιηθούν γιατί εκεί πάσχουμε. Βέβαια η χρηματοδότηση, όπως μας είπαν, είναι από το Ταμείο Ανάκαμψης και από το ΕΣΠΑ. Το ΕΣΠΑ δίνει πολλές δυνατότητες, κυρίως στους δήμους να αναπτύξουν τις δομές που απαιτούνται, αλλά και τα θέματα της προσβασιμότητας. Σκοπός μας είναι η ανεξάρτητη διαβίωση των ατόμων με αναπηρία, η αποϊδρυματοποίηση, η συμπερίληψη και η διαβίωση στην κοινότητα. Αυτά να προχωρήσουν, γιατί αυτά είναι στο τέλος-τέλος το ζητούμενο».
Παράλληλα ο κ. Τσαχάκης έθεσε και το ζήτημα των εκπαιδευτών για τα άτομα με προβλήματα όρασης, για το οποίο ανέφερε ότι υπάρχουν 40 άτομα για όλη τη χώρα που εκπαιδεύονται στην Ολλανδία για να εκπαιδεύσουν στη συνέχεια τους τυφλούς.
Αναλυτικά οι αρμοδιότητες της επιτροπής έχουν ως εξής:
Το έργο και ο ρόλος της επιτροπής όπως ρητά προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 70 του Ν. 3852/2010 είναι συμβουλευτικός, για την επεξεργασία και εισήγηση στο δημοτικό συμβούλιο και στις αρμόδιες υπηρεσίες θεμάτων που σχετίζονται με την αποκατάσταση και τη βελτίωση της προσβασιμότητας των εμποδιζόμενων ατόμων και την ενημέρωση-ευαισθητοποίηση των δημοτών της πόλης για ορθή χρήση και σεβασμό των υποδομών και την άρση των αρνητικών αντιλήψεων κατάληψης ζωτικού χώρου για όλους, εμποδιζόμενους και μη, ηλικιωμένους, μόνιμα ή παροδικά ΑμεΑ, γονείς με νήπια σε καροτσάκια, γυναίκες σε κατάσταση εγκυμοσύνης, άτομα με χρόνιες παθήσεις κ.α. και έχει μεταξύ άλλων τις εξής αρμοδιότητες:
– Τον προγραμματισμό και τη χάραξη της πολιτικής αποκατάστασης προσβασιμότητας των ατόμων με μειωμένη κινητικότητα,
– Την πρόταση των αναγκαίων μέτρων προτεραιότητας για την αποκατάσταση αστοχιών και φθορών στον αστικό δημόσιο χώρο (φυσικό και δομημένο).
– Το σχεδίασμα της στρατηγικής ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των κατοίκων και των επισκεπτών της πόλης του Ρεθύμνου σχετικά με τα ζητήματα της προσβασιμότητας.
– Το συντονισμό των ενεργειών και τη συνεργασία με όλους τους φορείς της πόλης, ώστε η στρατηγική ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης να έχει κρίσιμα αποτελέσματα σε βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
– Την ανάπτυξη μόνιμων συνεργασιών για την προώθηση της σημασίας της ανεμπόδιστης μετακίνησης των εμποδιζόμενων ατόμων.
Τη διατύπωση προτάσεων για:
– Ένταξη του Δήμου Ρεθύμνης σε ολοκληρωμένα προγράμματα (Εθνικά και Ευρωπαϊκά) με στόχο τη δημιουργία ορθών υποδομών στο φυσικό και δομημένο χώρο, αλλά και την ενίσχυση της προσβασιμότητας σε υποδομές και δίκτυα τεχνολογίας.
– Ανάπτυξη του προσβάσιμου τουρισμού ή τουρισμού για όλους.
– Τη βελτίωση υποδομών πολιτισμού.
– Τη βελτίωση υποδομών αναψυχής.
– Την ενεργοποίηση φορέων και συλλογικοτήτων για βελτίωση επιμέρους διαστάσεων της προσβασιμότητας στον ιδιωτικό και δημόσιο χώρο, με προτεραιότητα στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, Οργανισμούς και επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, δομές υγείας και πρόνοιας, ναούς, σχολεία κ.α.
Σημαντικός ο ρόλος της επιτροπής προσβασιμότητας του δήμου Ρεθύμνου
Σε ό,τι αφορά τα τοπικά ζητήματα ο κ. Τσαχάκης αναφέρθηκε σε τρεις θετικές εξελίξεις που αφορούν στα ΑμεΑ.
Το πρώτο είναι η σύσταση της Επιτροπής Προσβασιμότητας ΑμεΑ και ατόμων με μειωμένη κινητικότητα του Δήμου Ρεθύμνης. Η επιτροπή θα είναι επταμελής και θα αποτελείται από τον αντιδήμαρχο καθημερινότητας (Θ. Κρεβετζάκη), έναν δημοτικό σύμβουλο από την αντιπολίτευση, έναν εκπρόσωπο του ΤΕΕ, έναν εκπρόσωπο της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου και έναν εκπρόσωπο της Τεχνικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας, έναν εκπρόσωπο του Σωματείου ΑμεΑ (Δ. Τσαχάκη) και έναν εκπρόσωπο του Συλλόγου Γονέων Ατόμων με αυτισμό Ρεθύμνου.
Ο κ. Τσαχάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη σύσταση της επιτροπής, καθώς αποτελεί το πρώτο βήμα για να τεθούν στο τραπέζι της συζήτησης και να αντιμετωπιστούν βασικά ζητήματα που έχουν να κάνουν με την προσβασιμότητα των ατόμων με κινητικά προβλήματα στην πόλη. Αναλυτικά, μιλώντας στα «Ρ.Ν.» είπε: «Η επιτροπή έχει πολλές δυνατότητες, καθώς θα εισηγείται τα θέματα στο δημοτικό συμβούλιο. Έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε προκειμένου να διασφαλίσουμε την αναβάθμιση της καθημερινότητας των ΑμεΑ. Για παράδειγμα, το δίκτυο όλων των διαδρομών, τις ράμπες, τις θέσεις στάθμευσης, τις καταλήψεις κοινόχρηστου χώρου από καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, την πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες. Η επιτροπή θα ασχολείται με το φυσικό όσο και το δομημένο περιβάλλον. Αυτό που μας ενδιαφέρει κυρίως είναι να γίνει έρευνα, να αξιολογήσουμε, να ιεραρχήσουμε και να προτεραιοποιήσουμε τους στόχους. Κάποια να γίνουν άμεσα και κάποια άλλα να γίνουν μεσοπρόθεσμα, μακροπρόθεσμα κ.λπ.» και πρόσθεσε ότι: «Για την πολιτική προστασία μιλήσαμε και στη συνεδρίαση της ΕΣΑΜΕΑ, ενώ και τοπικά έχουμε κάνει συνάντηση με τον κ. Γιώργο Σκορδίλη, ο οποίος είναι αρμόδιος αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας. Του έχουμε παραδώσει μια κατάσταση με 150 περίπου μέλη του σωματείου, τα οποία έχουν σοβαρό πρόβλημα κινητικότητας, κατάκοιτους, τυφλούς. Δώσαμε τα τηλέφωνα, τις διευθύνσεις, ώστε να έχουν μια άμεση παρέμβαση σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
Παράλληλα αναφέρθηκε στην ίδρυση του 2ου ειδικού δημοτικού σχολείου, αλλά και στην ίδρυση και λειτουργία δεύτερου τομέα στο ΕΝΕΓΥΛ, επισημαίνοντας τη σημασία δομών ειδικής αγωγής για την κοινωνία του Ρεθύμνου.