Καθαριστικός είναι ο ρόλος του Σ.Ε.Δ.Η.Κ. στην ανάδειξη, προστασία και προβολή του κρητικού ελαιολάδου. Ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης εδώ και πολλά χρόνια με σειρά εκπαιδευτικών δράσεων, αλλά και ημερίδων προάγει τη διατροφική αξία του θησαυρού της κρητικής γης, προασπίζεται τη διατήρηση των παραδοσιακών ελαιόδεντρων, ενώ με παρεμβάσεις και υπομνήματα στο αρμόδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης επιχειρεί να συμμετάσχει στη διαμόρφωση πολιτικών που θα συμβάλλουν στην προστασία της ελαιοκαλλιέργειας του προϊόντος και των κρητικών παραγωγών.
Οι προκλήσεις σήμερα για την ελαιοκαλλιέργεια είναι μεγάλες με δεδομένη τη διαμόρφωση της νέας ΚΑΠ αλλά και τα προβλήματα που υπάρχουν με τη δακοκτονία και τις υψηλές τιμές του λαδιού, που από τη μια είναι αβέβαιη η διάρκειά τους και από την άλλη καταγράφεται τάση υποχώρησης της κατανάλωσης ελαιολάδου καθότι η τιμή του είναι μη προσιτή στα μέσα νοικοκυριά.
Τα παραπάνω συζητήθηκαν χθες στη διάρκεια της γενικής εκλογοαπολογιστικής συνέλευσης του Σ.Ε.Δ.Η.Κ., όπου ο πρόεδρος και δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργης Μαρινάκης μετά από 18 χρόνια παρέδωσε τη προεδρεία στον δήμαρχο Πλατανιά, Γιάννη Μαλανδάκη επισημαίνοντας πως από τη θέση του μέλους του Συνδέσμου θα συμμετέχει ενεργά στην προστασία και ανάδειξη του κρητικού λαδιού.
Ο Γιώργης Μαρινάκης κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό της 18ετους θητείας του στην προεδρεία του Σ.Ε.Δ.Η.Κ., επεσήμανε ότι η ελαιοκομία δεν είναι απλώς μια παραγωγική διαδικασία αλλά σχετίζεται με την ιστορία, το παρόν, την προοπτική και το μέλλον αυτού του προϊόντος και τόνισε ότι ο Σ.Ε.Δ.Η.Κ. αντιμετωπίζει το ελαιόλαδο ως προϊόν ιδιαίτερης διατροφικής αξίας, κυρίαρχο στοιχείο υγιεινής διατροφής, βασικό συστατικό της Κρητικής δίαιτας και σημαντικό κεφάλαιο του Κρητικού πολιτισμού.
Ειδικότερα, αναφέρθηκε στην βαρύτητα που δόθηκε ως προς την ενημέρωση του κόσμου με σχεδόν 450 συνέδρια, ημερίδες, εκδόσεις και εκδηλώσεις, οι οποίες στο σύνολό τους ως παρεμβάσεις υποστήριξαν τα συμφέροντα των παραγωγών και παράλληλα προέβαλαν τη διαχρονικότητα της διατροφικής, πολιτισμικής και ιστορικής αξίας του ελαιόλαδου.
Στον τομέα της βελτίωσης της ποιότητας του προϊόντος, ο Σ.Ε.Δ.Η.Κ., όπως είπε ο απερχόμενος πρόεδρος παρακολουθούσε στενά όλες τις παραγωγικές διαδικασίες και στήριξε τους παραγωγούς προωθώντας σύγχρονες καλές πρακτικές καλλιέργειας της ελιάς και παραγωγής ελαιόλαδου, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα την περιβαλλοντική συμβολή της ελιάς και την ανάγκη προστασίας του νερού από την κατασπατάληση και την αλόγιστη χρήση του.
Παράλληλα, πρόσθεσε ουσιαστικά με υπομνήματα και προτάσεις το ζήτημα της καταπολέμησης του δάκου με στόχο τον εκσυγχρονισμό, την αποτελεσματικότητα των ψεκασμών και παράλληλα την προστασία του περιβάλλοντος με χρήση οικολογικών και φιλικών στην φύση σκευασμάτων.
Σύμφωνα με τον κ. Μαρινάκη ο Σ.Ε.Δ.Η.Κ. στήριξε την επικερδή διάθεση του ελαιόλαδου με την έκδοση του μοναδικού στην Ελλάδα εβδομαδιαίου δελτίου τιμών, τη δημοσίευση σχετικών άρθρων στην ιστοσελίδα του Σ.Ε.Δ.Η.Κ., σε τοπικά και πανελλήνιας εμβέλειας ΜΜΕ, καθώς και την συνεχή αποστολή ηλεκτρονικών ενημερωτικών επιστολών με ελαιονέα και χρήσιμες πληροφορίες.
Ιδιαίτερη βαρύτητα, όπως είπε, έδωσε στην προώθηση της διάθεσης του προϊόντος με δημοπρασίες, ενω έδωσε έμφαση στην τυποποίηση και στήριξε τα ελαιουργεία με βραβεύσεις για την εφαρμογή ορθών πρακτικών παραγωγής.
Σημαντική παράμετρος στο έργο του Σ.Ε.Δ.Η.Κ. υπήρξε και θα συνεχίσει να είναι η ευαισθητοποίηση της νεολαίας και των παιδιών της Κρήτης αλλά και των επισκεπτών του νησιού μας, με ανάλογες ημερίδες και εκδηλώσεις, παιδικές εκδόσεις, θεατρικές παραστάσεις, ανάρτηση e-book και ηλεκτρονικών παιχνιδιών που προσφέρονται δωρεάν στα παιδιά και μάλιστα όχι μόνο στα ελληνικά αλλά και στα αγγλικά.
Η εκπόνηση μελετών και η υλοποίηση έργων ανάπλασης και προστασίας μνημειακών ελαιόδεντρων, προστάτευσε και ανέδειξε παραδοσιακούς ελαιώνες του νησιού μας και παράλληλα κατέδειξε την ουσιαστική σημασία της ελιάς για τον τουρισμό μας. Μέσα από το πρόγραμμα του «ελαιοτουρισμού» είπε ο κ. Μαρινάκης μπήκε δυναμικά στον νευραλγικό αυτό τομέα της τοπικής οικονομίας, ενεργοποίησε τη δημιουργία μουσείων ελιάς και λαδιού, διοργάνωσε περιηγήσεις και προγράμματα επισκέψεων σε σύγχρονα αλλά και παλαιά ελαιουργεία και προώθησε το υγιεινό κρητικό λάδι σε διατροφικές επιχειρήσεις και ξενοδοχεία.
«Θέλω να ευχαριστήσω όλους για τη συμμετοχή τους γιατί βλέπω πολύ ζωηρό ενδιαφέρον από τους περισσότερους δήμους της Κρήτης. Έχουν έρθει από τα πιο απομακρυσμένα σημεία του νησιού μας εδώ, ακριβώς γιατί όλοι αντιλαμβάνονται ότι η ελαιοκομία δεν είναι απλώς μια παραγωγική διαδικασία αλλά έχει σχέση με την ελιά, με το λάδι, την ιστορία, αλλά και με την προοπτική και το μέλλον αυτού του προϊόντος, που δεν είναι μόνο ένα προϊόν με την οικονομική έννοια, αλλά είναι μία διατροφική αξία και εάν θέλετε ένα φάρμακο που είναι ο αντίλογος σε όλα τα υπόλοιπα καρκινογόνα προϊόντα, τα οποία επειδή τα είχαν φτηνότερα, διακινούμε και βάζουμε στα σπίτια μας και στα εστιατόριά μας. Πράγματι είναι κρίσιμη η περίοδος, υπάρχουν προβλήματα στην ελαιοκομία. Δεν μας ξεγελάει το γεγονός ότι υπάρχουν πλέον υψηλές τιμές, οι οποίες δεν είμαι βέβαιος ότι μπορούν να διατηρηθούν για πολύ, και ούτε έχουν να κάνουν με διαρθρωτικές αλλαγές οι οποίες έγιναν, που όμως πρέπει να γίνουν. Ένα μεγάλο θέμα είναι η ΚΑΠ, είναι μεγάλη η αδικία αυτή που γίνεται στην ελαιοκομία σε σχέση με τις επιλογές του παρελθόντος και πιστεύω και εύχομαι ότι ο νέος υπουργός αγροτικής ανάπτυξης, φίλος μας και Κρητικός, Λευτέρης Αυγενάκης, θα δει αυτήν την αδικία και θα διεκδικήσει τα δικαιώματα των ελαιοπαραγωγών και εντός και εκτός Ελλάδας. Ένα άλλο μεγάλο θέμα είναι ότι στο θέμα των αποζημιώσεων των καταστροφών από τον ΕΛΓΑ υπάρχει άνιση μεταχείριση μεταξύ των παγετώνων και της θερμοπληξίας, οι δεύτερες που αφορούν στο νησί μας δεν αποζημιώνονται και είναι θέμα κανονισμού που πρέπει να αλλάξει. Και γενικότερα, υπάρχουν ζητήματα που πρέπει όλοι μαζί να διεκδικήσουμε και να κατανοήσουμε» ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Μαρινάκης.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στη δακοκτονία τονίζοντας ότι «Πράγματι η δακοκτονία είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα, όπως επίσης πολύ μεγάλο θέμα είναι και ο τρόπος άρδευσης πλέον, όχι μόνο των ελαιώνων, αλλά γενικά όλων των δενδρωδών καλλιεργειών που υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα και στο νησί μας. Υπάρχουν πλέον επιστήμονες που πρέπει να τους έχουμε δίπλα μας. Δεν μπορούμε να πορευόμαστε με το «έτσι νομίζω» ή με το «έτσι το έκανα μέχρι τώρα». Η επιστήμη είναι ο σύμμαχος και πρέπει κάποια στιγμή και η πολιτεία να φροντίσει ώστε ο γεωπόνος να είναι επί του εδάφους στο χωράφι και όχι στα γραφεία. Αυτό σημαίνει πρόσληψη νέου επιστημονικού προσωπικού, γιατί ούτε οι δήμοι, αλλά ούτε οι διευθύνσεις γεωργίας έχουν το προσωπικό εκείνο που θα έπρεπε να έχουν για να προστατέψουν γενικά τον πρωτογενή τομέα».
Ο δήμαρχος Πλατανιά, Γιάννης Μαλανδράκης, που αναλαμβάνει την προεδρεία στο Σ.Ε.Δ.Η.Κ. αναφέρθηκε στο θετικό αποτύπωμα που αφήνει πίσω και ο απολογισμός της απερχόμενης διοίκησης, με πρόεδρο τον Γ. Μαρινάκη, με την υποστήριξη του επιστημονικού, άμεσου συνεργάτη κ. Μιχελάκη, αλλά και όλων των μελών του συμβουλίου και των άλλων συνεργατών, τονίζοντας ότι « Θεωρώ ότι η επόμενη μέρα του Σ.Ε.Δ.Η.Κ. θα πρέπει να τα βρει με προγραμματικές συνεργασίες και στρατηγικό σχεδιασμό και με την Περιφέρεια Κρήτης, όπως και με επιστημονικά και ερευνητικά ιδρύματα του νησιού, καθώς βέβαια και με επιστημονικούς συλλόγους όπως είναι το ΓΕΩΤΕΕ. Το λέω αυτό διότι πρέπει να αναπτυχθεί σε κάποιους άξονες οι οποίοι θα πρέπει να είναι οριζόντιοι για όλο το νησί, όπως είναι η διάσωση της πολιτισμικής κληρονομιάς που έχει να κάνει με το ελαιόδεντρο και συγχρόνως να υπάρξει συνεργασία με τους συνεταιρισμούς ή με τις ομάδες παραγωγών για θέματα τα οποία αυτοί έχουν ανάγκη για να βελτιώσουν την προβολή και την παρουσίαση του προϊόντος, είτε τους τρόπους με τους οποίους το προϊόν αυτό μπορεί να διατεθεί στην ευρύτερη αγορά. Αυτό νομίζω ότι πρέπει να είναι ένα στοίχημα για το επόμενο διοικητικό συμβούλιο, παίρνοντας υπόψη του τις συνεργασίες που πρέπει να συνάψει βάσει των στόχων των οποίων θα έχει θέσει».
Ο Σ.Ε.Δ.Η.Κ. επειδή προφανώς θα είναι ένας φορέας ο οποίος θα μπορεί να εκφράζει το σύνολο των δήμων του πρόσθεσε ο κ. Μαλανδράκης σημειώνοντας ότι «Σε ό,τι αφορά σε θέματα θεσμικά, δηλαδή για την κοινή αγροτική πολιτική, στην οποία υπάρχουν πολλά προβλήματα σε επίπεδο Ευρώπης και όχι μόνο σε επίπεδο χώρας και σε επίπεδο ελαιοκομίας, είναι προφανές ότι πρέπει να υπάρξει μια πρόταση από το υπουργείο, το οποίο υπουργείο μετά πρέπει να την ενστερνιστεί καταρχήν, μιλάω για τις δενδρώδεις καλλιέργειες και ιδιαίτερα ελαιοκομία και στη συνέχεια αυτή να γίνει πολιτική ευθύνη για να προταχθεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Άρα τα βήματα που πρέπει να γίνουν είναι αυτά και στο κομμάτι αυτό μπορεί να έχει μια επιστημονικά τεκμηριωμένη, όχι μόνο στον Σ.Ε.Δ.Η.Κ., αλλά η άποψη του Σ.Ε.Δ.Η.Κ. να έρθει και να ενισχυθεί από επιστημονικούς φορείς όπως είναι το ΓΕΩΤΕΕ, από θεσμικούς φορείς όπως είναι ΠΕΔ και από την περιφέρεια, ώστε η Κρήτη να έχει μια ενιαία κοινή παρουσίαση του τρόπου με τον οποίο θέλει να γίνει αναθεώρηση στις δενδρώδεις καλλιέργειες της ΚΑΠ».
«Θα συνεχίσουμε στο νέο διοικητικό συμβούλιο του Σ.Ε.Δ.Η.Κ. με ακόμα περισσότερο ζήλο και προσπάθειες, ώστε να διαφυλάξουμε το βασικό προϊόν της Κρήτης, το λάδι, και ως προϊόν, όπως και σαν καλλιέργεια και φυσικά με κάθε τρόπο θα στηρίζουμε τους παραγωγούς στα δίκαια αιτήματα που προκύπτουν στη διάσωση αυτού του προϊόντος, ώστε να έχουμε ένα υψηλό επίπεδο σαν Κρήτη και σαν νησί σε αυτό το προϊόν που παράγουμε» ανέφερε από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος τοπικής οικονομίας και ανάπτυξης του δήμου Χανίων, Ιωάννης Νικηφοράκης.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Μαλεβιζίου, Μενέλαος Μποκέας, σημείωσε ότι ο Σ.Ε.Δ.Η.Κ. είναι ένα σημαντικό εργαλείο για τους δήμους, ειδικά σε αυτή τη χρονική συγκυρία που τόσο η καλλιέργεια όσο και το ίδιο το προϊόν είναι αντιμέτωπες με σημαντικές προκλήσεις, που έχουν να κάνουν τόσο με την παραγωγή, την τιμή, την ποιότητα, αλλά και τη διατροφική αξία του προϊόντος. Σε σχετικές δηλώσεις του ο κ. Μποκέας ανάφερε:
«Έχει γίνει μια πολύ σοβαρή δουλειά τα προηγούμενα χρόνια. Σίγουρα με την προεδρεία του Γιώργου Μαρινάκη έχουν μπει βάσεις για να γίνουν σημαντικά πράγματα, υπάρχουν πολλές προκλήσεις, υπάρχουν πολλά ζητήματα σε σχέση με την τιμή, με την ποιότητα, με τη διατροφική του αξία και με τη σύνδεσή του με τον τουρισμό και με άλλους τομείς όπως είναι τα εκπαιδευτικά ιδρύματα του νησιού μας, που πρέπει να τα διασυνδέσουμε με τον φορέα μας για να μπορέσουμε να δώσουμε και νέες κατευθύνσεις στην παραγωγή του ελαιόλαδου. Νομίζω ότι με αυτήν τη βάση ξεκινάμε ουσιαστικά μια νέα πορεία για τον Σ.Ε.Δ.Η.Κ., βασιζόμενοι σε ό,τι θετικό έχει γίνει μέχρι σήμερα για να παίξει έναν ακόμα πιο καθοριστικό ρόλο στον πρωτογενή τομέα και συγκεκριμένα στην ελιά».