Η ανέγερση και λειτουργία ενός κέντρου διημέρευσης για τα άτομα με αναπηρία αποτελεί τον μεγάλο στόχο του Συλλόγου Γονέων Ατόμων με Αυτισμό Ρεθύμνου. Ένας σύλλογος δραστήριος που επί σειρά ετών καταβάλλει προσπάθειες για την ομαλή ένταξη των ατόμων με αυτισμό και αναπηρία γενικότερα στην κοινωνία, την εργασία και την εκπαίδευση οραματίζεται μια νέα μονάδα, μια δομή που θα μπορεί να παρέχει υπηρεσίες στους ενήλικες με αναπηρία.
Στοχεύει στη δημιουργία ενός σύγχρονου χώρου όπου θα μπορούν οι ωφελούμενοι να κάνουν τις συνεδρίες και τις θεραπείες τους και ταυτόχρονα να αναπτύσσουν δράσεις και να εξελίσσουν τις δεξιότητές τους.
Ήδη τις μελέτες έχει αναλάβει και υλοποιεί αφιλοκερδώς ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης και αυτές αναμένεται να ολοκληρωθούν το φθινόπωρο, ώστε στη συνέχεια ο φάκελος να συμπληρωθεί και να κατατεθεί στην περιφέρεια Κρήτης, προκειμένου στη συνέχεια να ακολουθήσουν οι διαδικασίες ένταξης σε χρηματοδοτικό εργαλείο σε άξονα που θα ανοίξει από το νέο ΕΣΠΑ.
Το κέντρο διημέρευσης του συλλόγου έχει σχεδιαστεί να λειτουργήσει στην περιοχή των Αρμένων σε κτίριο που βρίσκεται στη θέση «Πατητήρα», που είχε προσφερθεί ως δωρεά στον δήμο Ρεθύμνου το 1998 από τον γιατρό Εμμανουήλ Χριστουλάκη. Με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου τον Απρίλιο του 2020 παραχωρήθηκε στον σύλλογο Γονέων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Ρεθύμνου.
Η πρόεδρος του συλλόγου Γονέων Ατόμων με Αυτισμό Ειρήνη Κλάδου μιλώντας στα «Ρ.Ν.» για τη σημασία της λειτουργίας ενός κέντρου ανέφερε: «Για εμάς είναι πολύ σημαντικό να ξεκινήσει το κέντρο Διημέρευσης, διότι η πίεση είναι πολύ μεγάλη στα άτομα με αναπηρία που μένουν στο σπίτι τους, ειδικά στους ενήλικες. Δεν φτάνει η μια δομή που υπάρχει σε πρωινά ωράριο που είναι ο σύλλογος «Αγάπη», αλλά ακόμα και εμείς που ξεκινάμε φέτος πρωινό ωράριο για ενήλικες στο ΚΔΑΠ ΑμεΑ, δεν έχουμε τον κατάλληλο χώρο. Φιλοξενούμαστε στον χώρο του ΚΕΦΙΑΠ και είναι κι άλλες δομές στην πρωινή βάρδια. Οπότε είναι πολύ σημαντικό να γίνει και ένα κέντρο διημέρευσης στο Ρέθυμνο για να εξυπηρετήσει άτομα με αναπηρία που αποφοιτούν από τα ειδικά σχολεία, για να έχουν και μια εργασιακή ένταξη, να έχει ένα ανοιχτό προφίλ προς την κοινωνία όπως το ονειρευόμαστε. Είμαστε στο μεταίχμιο και θεωρώ πολύ σημαντικό να προχωρήσουν όλα για να μπορέσουμε να πούμε ότι πραγματικά αλλάζει η ειδική αγωγή στο Ρέθυμνο.
Εάν φτιαχτεί και το κέντρο διημέρευσης για άτομα με αυτισμό και νοητικές αναπηρίες από εμάς στους Αρμένους, υπάρχει και το ΚΔΑΠ ΑμεΑ και ο σύλλογος Αγάπη, και εάν όντως κατασκευαστεί και το κτίριο στο ΚΕΓΕ και μεταφερθούν τα σχολεία ειδικής αγωγή (ΕΕΕΕΚ, ΕΝΕΕΓΥΛ), τότε πραγματικά θα μιλάμε για μια μεταμόρφωση όλης της ειδικής αγωγής και των δομών στο Ρέθυμνο. Πρώτη φορά θα τολμάμε να πούμε, ίσως, ότι είμαστε καλυμμένοι κι ότι όλα πάνε πάρα πολύ καλά. Αυτό που γκρινιάζουμε τόσα χρόνια και που αγωνιζόμασταν θα βρει καρπούς».
Όπως εξήγησε η κ. Κλάδου η δυναμικότητα στους χώρους στους Αρμένους είναι για 50 άτομα με αναπηρία. «Επίσης, επάνω έχουμε αφήσει ένα σημείο του χώρου που μπορούμε να φτιάξουμε και μια στέγη με αυτόνομη διαβίωση, δηλαδή να τοποθετηθεί μια στέγη» ανέφερε και πρόσθεσε ότι: «Θεωρούμε ότι το κέντρο αυτό είναι πολύ σημαντικό και για τους Αρμένους. Μιλάμε με τους κατοίκους στους Αρμένους που περιμένουν την εξέλιξη αυτή για να δημιουργηθεί μια δομή και ένας καινούργιος χώρος ώστε να αναπτυχθούν οι Αρμένοι που έχουν τις αγωνίες τους λόγω της παράκαμψης της περιφερειακής οδού που φεύγει έξω από το χωριό».
Σε σχέση με τη λειτουργία του Κέντρου Διημέρευσης όπως είπε η προοπτική είναι να λειτουργούν εργαστήρια απασχόλησης. «Έχουμε φτιάξει αρκετά σημεία των χώρων ώστε να έχουμε εργαστήρια προ επαγγελματικής απασχόλησης. Για παράδειγμα να έχουμε το εργαστήριο κατασκευών – εικαστικών, να έχουμε το εργαστήριο δημιουργίας αντικειμένων με 3D Printing που ούτως ή άλλως το έχουμε στήσει και το έχουμε παρουσιάσει φέτος στη Γιορτή Κρητικής Διατροφής κ.ά. Είναι ένα πρόγραμμα από το ίδρυμα Λάτσης που πήραμε και αγοράσαμε αρκετά μηχανήματα, όμως έχουμε κι άλλες ιδέες. Σκεφτόμαστε στον περιβάλλοντα χώρο να φτιάξουμε ένα θερμοκήπιο, να δουλεύουμε ειδικά με τα παιδιά που έχουν αποφοιτήσει από σχολεία όπως το ΕΕΕΕΚ που έχουν μάθει να δουλεύουν με τη γη, διότι υπάρχει ειδικότητα. Έτσι να έχουμε και εμείς αντίστοιχες ειδικότητες ώστε να μπορούμε να φτιάχνουμε φυτώρια, να καλλιεργούμε και να τα διαθέτουμε ακόμη αυτά μέσα στην τοπική αγορά. Οτιδήποτε και να κάνουμε θέλουμε την προοπτική, γι’ αυτό έχουμε και την κοινωνική επιχείρηση «Κυψέλη», Θέλουμε και την κοινωνική και εργασιακή ένταξη, αλλά και προώθηση. Δηλαδή ένα άτομο να μπορεί πραγματικά να μπει στην αγορά εργασίας, έστω υποστηριζόμενο εάν δεν τα καταφέρνει μόνο του. Φυσικά η δυναμική του συλλόγου είναι και η εποπτευόμενη εργασιακή ένταξη, δηλαδή να μπορούμε να δημιουργήσουμε συνθήκες πιστοποίησης, ώστε ένα άτομο να μπορεί να δουλέψει και έξω στην πραγματική αγορά εργασίας. Όπως στο πρόγραμμα αυτό που δουλέψαμε και εννιά άτομα με αναπηρία πήραν πιστοποίηση και μπορούν να δουλέψουν στα ξενοδοχεία γιατί έχουν εργασιακά δικαιώματα που αυτό είναι ένα άλλο κομμάτι που είναι πολύ σημαντικό και που εν μέρει ως πήραμε αυτό που κάναμε έχει πετύχει. Πέντε άτομα από εκείνα που εκπαιδεύτηκαν δουλεύουν είτε περιστασιακά, είτε μόνιμα σε χώρους που εξυπηρετούν κοινό. Αυτό μπορεί να γίνει πολύ πιο ανοιχτά και με ένα πρόσωπο προς την κοινωνία πολύ εξωστρεφές. Όλα αυτά νομίζω ότι αλλάζουν τα δεδομένα και μιας κοινωνίας, είτε μικρής εάν μιλήσουμε για την κοινωνία των Αρμένων που άνθρωποι από εμάς θα είμαστε στους χώρους, θα βγαίνουμε έξω, θα κάνουμε πράγματα, θα επικοινωνούμε και θα προσφέρουμε στον τόπο, αλλά και συνολικά στην κοινωνία. Επίσης στα κέντρα αυτά μπορούν να είναι και παιδιά που έχουν αφήσει τις σχολικές μονάδες, εάν και συνήθως οι ωφελούμενοι είναι πάνω από 18 και συγκεκριμένα πάνω από 20 χρονών».
Πρωινή βάρδια στο ΚΔΑΠ ΑμεΑ
Παράλληλα όπως τόνισε η κ. Κλάδου, φέτος το ΚΔΑΠ ΑμεΑ θα έχει και πρωινή βάρδια για να εξυπηρετηθούν ενήλικες μα αναπηρία, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Μέχρι σήμερα δεν είχαμε πρωινή βάρδια στο ΚΔΑΠ. Για εμάς ήταν σημαντικό και αναγκαίο να ζητήσουμε παραχώρηση χώρου και το κάναμε, για να κάνουμε πρωινό πρόγραμμα. Οπότε το καταφέρνουμε και θεωρώ ότι μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου – 1 Οκτωβρίου θα πάρουμε τις τελικές άδειες που χρειάζεται. Μιας που έχουμε την παραχώρηση θα έχει ξεκινήσει και το πρωινό πρόγραμμα. Αυτό είναι σημαντικό από την πλευρά των γονέων γιατί κάποιοι γονείς, που τα παιδιά τους έχουν αποφοιτήσει από το πλαίσιο του σχολείου, ότι μπορούν στην πρωινή βάρδια να εξυπηρετούνται μέσω του ΚΔΑΠ ΑμεΑ ώστε να μπορούν και οι ίδιοι να οργανώνονται αλλιώς, αλλά και τα άτομα με αναπηρία να μην φεύγουν από το περιβάλλον εκπαίδευσης. Διότι όταν ένα άτομο με αναπηρία φεύγει από το περιβάλλον εκπαίδευσης και ξανά μπαίνει στο σπίτι του, είναι ένα τεράστιο πισωγύρισμα, που αυτά που μαθαίνεις σιγά-σιγά τα αναιρείς και ξανά μπαίνεις στις προηγούμενές σου φάσεις. Οπότε για εμάς είναι πολύ σημαντικό να τονώνουμε και να εκπαιδεύουμε συνεχώς, καθώς και να οραματιζόμαστε για τα άτομα με αναπηρία που μπορούν να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο ανεξάρτητα, αυτόνομα, δημιουργικά και χαρούμενα».