16 °C Rethymno, GR
25/03/2023

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Κινηματογραφικό αφιέρωμα στη «Γυναίκα» και τον αγώνα της για ελευθερία, δικαιοσύνη, ισότητα

Η Κινηματογραφική Λέσχη Ρεθύμνου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου, έχει προγραμματίσει για όλες τις Κυριακές του Μαρτίου ένα αφιέρωμα ταινιών με κεντρικό θέμα τον αγώνα των γυναικών για ελευθερία, δικαιοσύνη, ισότητα, ανεξαρτησία.

Οι ταινίες που θα προβληθούν είναι οι ακόλουθες:

  • Κυριακή 5 Μαρτίου: Τι θα πει ο κόσμος
  • Κυριακή 12 Μαρτίου: Πραγματικές αλήθειες – Η ζωή της Εστέλα
  • Κυριακή 19 Μαρτίου: Παπίσα
  • Κυριακή 26 Μαρτίου: Hannah Arendt. Οι ιδέες της άλλαξαν τον κόσμο.

Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν στο Κέντρο Βυζαντινών Τεχνών Ρεθύμνου (Εθνικής Αντιστάσεως 84, παλιά πόλη Ρεθύμνου).

Ώρα έναρξης των προβολών: 20.00

Αναλυτικά οι ταινίες που θα προβληθούν:

 

 «Τι θα πει ο κόσμος»: Η καθηλωτική ιστορία μιας νεαρής μετανάστριας 

Πρώτη ταινία του αφιερώματος στη γυναίκα, που θα προβληθεί την Κυριακή 5 Μαρτίου στις 20.00 είναι η ταινία με τον τίτλο «Τι θα πει ο κόσμος», συμπαραγωγής Νορβηγίας, Γερμανίας, Σουηδίας και Ινδίας, σε σκηνοθεσία της Iram Haq, Νορβηγο-Πακιστανικής καταγωγής.

Πρόκειται για μια καθηλωτική και συγκινητική ιστορία ενηλικίωσης μιας νεαρής μετανάστριας που ακροβατεί ανάμεσα σε δύο διαφορετικούς πολιτισμούς και το ταραχώδες ταξίδι της αγάπης και απόγνωσης ανάμεσα σ’ αυτήν και την οικογένειά της.

 

Σύνοψη της ταινίας

Η δεκαεξάχρονη Nisha έχει καταγωγή από το Πακιστάν αλλά κατοικεί με τους μετανάστες γονείς της στη Νορβηγία. Εκεί ζει μια διπλή ζωή. Στο σπίτι είναι η νεαρή κόρη της παραδοσιακής πακιστανικής οικογένειας αλλά όταν είναι έξω με τους φίλους της είναι μια τυπική Νορβηγίδα στην εφηβεία. Όταν ο συντηρητικός πατέρας της, την πιάσει να φιλιέται με το αγόρι της, οι δύο κόσμοι της Nisha θα συγκρουστούν βίαια μεταξύ τους. Οι γονείς της για να τη συνετίσουν, αποφασίζουν να την πάνε πίσω στο Πακιστάν προκειμένου να συνεχίσει εκεί τη ζωή της. Σε μια χώρα που δεν γνωρίζει, η Nisha εξαναγκάζεται να υιοθετήσει την κουλτούρα και τις παραδόσεις των γονιών της και να προσαρμοστεί στις αντιλήψεις που επιβάλλει ο τόπος.

Η ταινία απέσπασε 17 βραβεία και 14 διακρίσεις σε διάφορα κινηματογραφικά φεστιβάλ. Επιπλέον, ήταν η ταινία που πρότεινε η Νορβηγία στην Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών ως υποψήφια για το βραβείο καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας για τα όσκαρ του 2019.

Η ταινία προβάλλεται σε συνεργασία της Κινηματογραφικής Λέσχης Ρεθύμνου με την Πρεσβεία της Νορβηγίας στην Αθήνα και το Νορβηγικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου.

Έτος παραγωγής: 2017

Διάρκεια: 106′

«Η ζωή της Εστέλα», ένα βιογραφικό ιστορικό δράμα

«Πραγματικές αλήθειες, η ζωή της Εστέλα» είναι η ταινία (2011) που θα προβληθεί την Κυριακή 12 Μαρτίου, σε συνεργασία της Κινηματογραφικής Λέσχης Ρεθύμνου με την Πρεσβεία της Αργεντινής στην Αθήνα και το Ινστιτούτο Θερβάντες.

Ένα βιογραφικό ιστορικό δράμα. Η ταινία αφηγείται τη ζωή της ακτιβίστριας ανθρωπίνων δικαιωμάτων Estela de Carlotto. Η Εστέλα ήταν μια κυρία της μεσαίας τάξης της Αργεντινής που μοίραζε τον χρόνο της ανάμεσα στην οικογένεια και τη δουλειά της ως διευθύντριας σχολείου, μακριά από κάθε πολιτική δραστηριότητα. Ωστόσο, μετά την απαγωγή και δολοφονία της κόρης της Λάουρα, μεταξύ 1977 και 1978, και την εξαφάνιση του εγγονού της Γκίντο που τον κρατούσαν οι απαγωγείς του, η ζωή της άλλαξε εντελώς.

Ο ακούραστος αγώνας της, αποκαλύπτει την ιστορία της ίδιας και της οικογένειάς της, η οποία αντανακλά χιλιάδες ανάλογες ιστορίες που έζησαν μέσα από αυτή την πραγματικότητα και αγωνίστηκαν για το δικαίωμα στην ταυτότητα για περισσότερα από 30 χρόνια.

Από τη δράση της γυναίκας αυτής, δημιουργήθηκε στην Αργεντινή το κίνημα των «Γιαγιάδων της Πλατείας Μαΐου» που οδήγησε στην επανένωση πολλών διαλυμένων οικογενειών με τα εξαφανισμένα παιδιά ή εγγόνια τους. Μάλιστα, λίγα χρόνια μετά το γύρισμα της ταινίας, η ίδια η Εστέλα βρήκε τελικά τον χαμένο της εγγονό ο οποίος απήχθη μετά τη δολοφονία και την εξαφάνιση των γονιών του.

Διάρκεια:94′

 

«Παπίσα», η αντίσταση νεαρής φοιτήτριας ενάντια στον σκοταδισμό

Η ταινία «Παπίσα» του 2019, θα προβληθεί την Κυριακή 19 Μαρτίου, σε συνεργασία της Κινηματογραφικής Λέσχης Ρεθύμνου με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδας.

Η ταινία βασίζεται σε αληθινά γεγονότα και εκτυλίσσεται στην Αλγερία του 1997. Θέμα της είναι η γυναικεία καταπίεση στον ισλαμικό κόσμο σε αντιδιαστολή με την αποφασιστικότητα και τη δίψα για ελευθερία μιας παρέας κοριτσιών που αποφασίζουν να επαναστατήσουν ενάντια στον συντηρητισμό και την οπισθοδρόμηση.

 

Σύνοψη

Αλγερία, 1997. Η χώρα σπαράσσεται από εμφύλιο πόλεμο, φέρνοντας την αυταρχική κυβέρνηση αντιμέτωπη με τρομοκρατικές ομάδες φονταμενταλιστών, που επιθυμούν να μετατρέψουν τη χώρα σε θεοκρατικό ισλαμικό κράτος. Σε αυτό το πνιγηρό περιβάλλον, οι γυναίκες που αρνούνται να συμμορφωθούν με τον ατελείωτο κατάλογο απαγορεύσεων γίνονται αντικείμενο βίαιων επιθέσεων και διώξεων.

Μια νεαρή φοιτήτρια, παθιασμένη με τη μόδα, αποφασίζει να επαναστατήσει από το δικό της μετερίζι. Πείθει τις γυναίκες που φοιτούν στο πανεπιστήμιό της να διοργανώσουν μια επίδειξη μόδας, η οποία αποκτά συμβολικές διαστάσεις αντίστασης ενάντια στον σκοταδισμό.

 

«Hannah Arendt. Οι ιδέες της άλλαξαν τον κόσμο»

Η Κινηματογραφική Λέσχη Ρεθύμνου θα ολοκληρώσει το αφιέρωμα της στην «Γυναίκα» την Κυριακή 26 Μαρτίου με την ταινία του 2012 «Hannah Arendt. Οι ιδέες της άλλαξαν τον κόσμο» που θα προβληθεί σε συνεργασία με την ταινιοθήκη του Ινστιτούτου Γκαίτε.

Το πορτραίτο μιας στοχαζόμενης, θαρραλέας και αποφασιστικής γυναίκας που τάχθηκε υπέρ της προσωπικής ευθύνης και της κριτικής σκέψης.

Η ταινία «Hannah Arendt» της Γερμανίδας σκηνοθέτιδας Margarethe von Trotta με την Barbara Sukowa στον πρωταγωνιστικό ρόλο, είναι μια βιογραφική δραματική ταινία.

 

Σύνοψη

Η Γερμανοεβραία φιλόσοφος Χάνα Άρεντ αναλαμβάνει να καλύψει για το αμερικανικό περιοδικό «New Yorker» τη δίκη του ναζί εγκληματία Άντολφ Άιχμαν στην Ιερουσαλήμ και σοκάρει τους πάντες με τη θαρραλέα, αντισυμβατική προσέγγισή της.

Ο πρώην αξιωματούχος της Γκεστάπο είχε συλληφθεί τον Μάιο του 1960 από ισραηλινούς πράκτορες στην Αργεντινή όπου είχε καταφύγει και μεταφέρθηκε στο Ισραήλ. Εκεί δικάστηκε ως υπεύθυνος για την οργάνωση της μεταφοράς εκατομμυρίων Εβραίων από όλη την Ευρώπη στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Η δίκη του διήρκεσε από τις 11 Απριλίου έως τις 14 Αυγούστου 1961.