29 °C Rethymno, GR
26/06/2022

ΚΚΕ Ρεθύμνου: «Σε ξένο αχυρώνα ο καυγάς ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ στα βράχια του Παλίγκρεμνου»

Σε ξένο αχυρώνα ο καυγάς ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ, με φόντο την προστασία του Παλίγκρεμνου αναφέρει σε ανακοίνωση της η ΤΕ του ΚΚΕ Ρεθύμνου.

Ειδικότερα, τονίζει:»Ο καυγάς των τοπικών οργάνων της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα του Παλίγκρεμνου μας θυμίζει την παροιμία με τα συμπαθή τετράποδα που «μαλώνουν σε ξένο αχυρώνα».

Και οι δύο έχουν κάνει κόσκινο την περιβαλλοντική νομοθεσία με την «πράσινη ανάπτυξη», τις «ήπιες» δήθεν παρεμβάσεις, τις «οικιστικές πυκνώσεις». Έχουν αποχαρακτηρίσει χιλιάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων. Δρομολόγησαν την σύνταξη των δασικών χαρτών όχι για να προστατεύσουν τον πολύπαθο δασικό πλούτο της χώρας αλλά για να εξοστρακίσουν το λαό και να τον προσφέρουν στο πιάτο των ΑΠΕ, των εναλλακτικών μορφών τουρισμού και της καπιταλιστικής ανάπτυξη.

Στον Παλίγκρεμνο είτε βρίσκονται στην κεντρική είτε είναι στην τοπική εξουσία: Με το ένα χέρι διαλαλούν την περιβαλλοντική τους ευαισθησία και με το άλλο στρώνουν χαλιά στα συμφέροντα κρατώντας ανενεργές τις διαδικασίες που θεσμοθετούν την προστασίας της περιοχής. Κι όταν ο λαός βγαίνει στο προσκήνιο έχουν έτοιμο το «πίγκ πόγκ» των ευθυνών ανάμεσα στους διαφορετικούς κρίκους του ΕΝΙΑΙΟΥ, ΑΔΙΑΙΡΕΤΟΥ και ΤΑΞΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΣ, για να μην βρίσκει άκρη. Η ΝΔ δικαιολογεί την κυβέρνησή της, δείχνοντας τις ευθύνες του δήμου (στον οποίο συνεργάζεται με ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ). Ο ΣΥΡΙΖΑ δικαιολογεί τον εαυτό του και τον δήμο (στη διοίκηση του οποίου συμμετέχει) ρίχνοντας το ανάθεμα στην κυβέρνηση.

Η μισή αλήθεια του ενός και η άλλη μισή του άλλου κάνουν ολόκληρη την αλήθεια. Και ο δήμος και η κυβέρνηση είχαν την αρμοδιότητα και τις εισηγήσεις να κινήσουν τις διαδικασίες θεσμοθέτησης του καθεστώτος προστασίας. Δεν το έκαναν συνειδητά για χάρη των επενδυτών. Είναι συνυπεύθυνοι δήμος, κυβέρνηση, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ. Το πιστοποίησαν με την ηχηρή τους απουσία από την τεράστια λαϊκή κινητοποίηση της 15/5/2022 στον Παλίγκρεμνο. Κανείς επίσημος εκπρόσωπός τους, βουλευτής κλπ δεν έδωσε το παρόν. Το «φώναξαν» ακόμη πιο καθαρά στο Περιφερειακό Συμβούλιο όταν όλοι οι σύμβουλοι του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ, της ΝΔ αρνήθηκαν την πρόταση της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ να συμπαρασταθούν στο αίτημα του λαού για την προστασία της περιοχής. Όχι από έλλειψη ενημέρωσης όπως ακούστηκε. Για υπεράσπιση των επενδυτών και της τσιμεντοποίησης του Παλίγκρεμνου. Ο αρμόδιος Περιφερειακός Σύμβουλος ισχυρίστηκε πως πρόκειται για «ήπια» παρέμβαση που δεν πρέπει να παρεμποδιστεί. Αυτή είναι η «κοινή τους συνταγή» για να εξυπηρετούν τα μεγάλα συμφέροντα ακόμη και σε περιοχές προστατευόμενες, NATURA κλπ. «Ήπια παρέμβαση» λένε κι ότι θέλεις γράφεις. Ας σταματήσει λοιπόν η στάχτη στα μάτια και οι στημένοι καυγάδες. Οι ευθύνες τους είναι κοινές.

Η θεωρία εξ άλλου που διατυπώνει ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ ότι «Ανάπτυξη και προστασία του περιβάλλοντος και του πολιτισμού μας.. δεν είναι έννοιες ανταγωνιστικές αλλά συμπληρωματικές» είναι «κλεμμένη» από τα εγχειρίδια του νεοφιλελευθερισμού και της ΝΔ.Σκοπό έχει να βάλει το λύκο να φυλάει τα πρόβατα. Πρόκειται βεβαίως για την καπιταλιστική ανάπτυξη με σκοπό το ιδιωτικό κέρδος, που πραγματοποιείται πάντα σε βάρος των κοινωνικών αναγκών και αγαθών. Στο όνομά αυτής της «συμπληρωματικότητας» καταστρατηγούνται θεμελιώδη εργατικά λαϊκά δικαιώματα και γίνονται τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά εγκλήματα.

Κοινές λοιπόν και οι αφετηρίες. Ο τεχνητός καυγάς μόνο για την καρέκλα».