Η αναβολή της αγωνιστικής που ήταν να διεξαχθεί αυτό το Σαββατοκύριακο (6 και 7 Ιανουαρίου) στο τοπικό ποδόσφαιρο του Ρεθύμνου η οποία μάλιστα μπορεί να είναι και επ΄ αορίστου χρόνου, έχει ως στόχο την εξεύρεση άμεσων θετικών λύσεων προκειμένου να διασφαλιστεί το κύρος των αγώνων, η σωματική ακεραιότητα του οποιουδήποτε κινείται στον χώρο των γηπέδων αλλά και να τονώσει την προσπάθεια να αναβαθμιστεί το παντέρμο τοπικό μας ποδόσφαιρο.
Η ΕΠΣ Ρεθύμνου, μία ημέρα μετά τη συνάντηση των μελών-σωματείων με εκείνη και τους παράγοντές της, εξέδωσε την ανακοίνωση που είχε ήδη βέβαια γίνει γνωστή αναφέροντας: “Μετά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΕΠΣΡ, παρουσία του Διοικητικού Συμβουλίου και όλων των Προέδρων των ποδοσφαιρικών σωματείων Ρεθύμνου, ακούγοντας τα παράπονά τους αναφορικά με το κύμα βίας το οποίο προέκυψε στο χώρο του ποδοσφαίρου τις τελευταίες ημέρες, συναποφασίστηκε η διακοπή όλων των πρωταθλημάτων Α΄ – Β΄ Κατηγορίας και υποδομών μέχρι νεοτέρας.”
Το τίμημα των υποδομών
Για τις υποδομές, αυτή η απόφαση -σε αγωνιστικό επίπεδο- δεν κάνει καθόλου καλό. Κι αυτό γιατί, ως γνωστό, στις 10 Ιανουαρίου οι Μικτές ομάδες δίνουν τα πρώτα τους φετινά επίσημα παιγνίδια στα Χανιά. Βέβαια και εκεί, το πρόβλημα υφίσταται με τη διαδοχή του Γιώργου Κωσταράκου ο οποίος αποχώρησε και πλέον μένει ο Παναγιώτης Καραντάθας να διαχειρίζεται και τα δύο τμήματα.
Τέλος στην ανεκτικότητα
Πλην των τμημάτων υποδομής όμως, αλήθεια είναι ότι, θα πρέπει να υπάρξει ένα “τέλος” στην ανοχή της βίας, ένα “τέλος” στις παράνομες ενέργειες που τελούνται κατά τη διάρκεια ενός αγώνα (παραβίαση βασικών κανονισμών, ενέργειες που παραπέμπουν σε αλλοτινές εποχές).
Επίσης, πρέπει να μπει ένα “τέλος” σε όλη αυτή την ημιμάθεια (κανονισμών αγώνα ποδοσφαίρου, διατάξεις του ιδίου αθλήματος) που οδηγεί στην κακεντρέχεια μεταξύ των παραγόντων και συγκεντρώνει “σύννεφα” πάνω από έναν ποδοσφαιρικό αγώνα ο οποίος θα έπρεπε να αποτελεί γιορτή. πολλώ δε μάλλον σ’ ένα χωριό ή σε μια μικρή περιοχή η οποία έχει την τύχη να διαθέτει έναν ποδοσφαιρικό σύλλογο που τους εκπροσωπεί και τους διαφημίζει.
Δυστυχώς (έχει συμβεί σε πολλά σημεία του Ρεθύμνου αλλά και κατ’ επέκταση σε όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας, ένα παραπάνω όταν αναφερόμαστε σε αγώνες τοπικών πρωταθλημάτων) κάποιες φορές το γεγονός ότι υπάρχει ποδοσφαιρικός αγώνας σ’ ένα μικρό γεωγραφικό μέρος ίσως σημαίνει αυτόματα και κίνδυνος για δημιουργία επεισοδίων ή πράξεων που χωρίζουν αντί να ενώνουν τους ανθρώπους.
Χάθηκε ο αντικειμενικός στόχος
… Γιατί σε τελική ανάλυση, οι περισσότεροι έχουν ξεχάσει ότι το ποδόσφαιρο είναι ένα άθλημα το οποίο περιβάλλεται από περισσή αγάπη κι όπου αυτή η αγάπη χάνεται, διαμελίζεται μέσα από τον ωμό οπαδισμό με στόχο την τυφλή διεκδίκηση της νίκης.
Εν κατακλείδι, καθ’ ότι το Ρέθυμνο είναι μικρό κι επειδή έξω από τα γήπεδα πολλοί είναι εκείνοι που σκέφτονται με λογική και σύνεση, θα πρέπει αρχικά να κάνουν την αυτοκριτική τους και να προβούν άμεσα στην αποτροπή των μελών των ομάδων τους τα οποία είναι επιρρεπή στο λάθος (συμπεριφορών, συνηθειών κλπ),
Μόνον οι ίδιοι οι παράγοντες είναι ικανοί να βάλουν “στοπ” στα στοιχεία εκείνα που είθισται να βλάπτουν την ίδια την ομάδα τους και που σε τελική ανάλυση θα κάνουν μετουσιώσουν τη γιορτή σε καταναγκαστικό έργο.
Αναβολή και μετά τρέχουμε…
Τέλος -και για να αναφερθούμε στο αγωνιστικό σκέλος- το ημερολόγιο είναι ασφυκτικά πιεσμένο. Έχει διαπιστωθεί ότι μετά την εποχή του κορονοίού φαίνεται να μας έχει γίνει συνήθεια να ψάχνουμε αφορμές για να σπρώχνουμε τους ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές να τρέχουν και να μη φτάνουν για να βγάλουν με κάθε κόστος το πρόγραμμα (μυϊκοί τραυματισμοί, αυξομειώσεις στις αποδόσεις των ομάδων, μη έγκαιρη προετοιμασία ενόψει των πλέι οφ ή των αγώνων μπαράζ για την άνοδο). Πράγματι, η προτεραιότητα όλων είναι η ασφάλεια και η προστασία για το ίδιο το άθλημα.
Το αγωνιστικό που μοιραία κάνει στην άκρη
Υπάρχει όμως και μία άλλη πτυχή, η κύρια βάση της εν προκειμένω που αναφέρει ότι, οι παράγοντες που διοικούν το ποδόσφαιρό μας έχουν κάθε χρόνο (πάνω από 5 μήνες (4 μήνες η καλοκαιρινή περίοδος, 15 μέρες τα Χριστούγεννα και άλλες 10 το Πάσχα) για να σκεφτούν για να ενσκύψουν στα προβλήματα που ταλανίζουν το ποδόσφαιρο και να οργανώσουν το δικό τους οικοδόμημα. Αυτές οι μέρες περνούν -όπως αποδεικνύεται- ανεκμετάλλευτες με αποτέλεσμα, όταν το πράττουν να είναι αργά. Έτσι λοιπόν, μεσούσης της αγωνιστικής περιόδου όπου οι ερασιτέχνες παράγοντες έχουν ήδη επενδύσει τα χρήματά τους και που οι ποδοσφαιριστές δεν είναι επαγγελματίες για να τους “αναβοσβήνει κανείς το φως” για το πότε θα παίζουν και πότε θα σταματούν, υπάρχει ανισορροπία στην αγωνιστική τους εικόνα
Αυτά θα πει κανείς ότι είναι “ψιλά γράμματα” που, μοιραία όμως οι διοικούντες του ποδοσφαίρου δεν σκέφτονται ως προτεραιότητά τους.
Το τίμημα όμως είναι μεγάλο ανάλογα με τον σύλλογο και τα χρήματα που έχουν επενδυθεί…
Νέα ξεχωριστή συνάντηση των προέδρων
Τέλος, σε νέα συνάντηση θα προχωρήσουν οι πρόεδροι των ομάδων της Α’ και Β’ ΕΠΣ Ρεθύμνου με το ραντεβού να ορίζεται για σήμερα Παρασκευή (5/1). Το σημείο συνάντησης θα είναι το ίδιο, δηλαδή το κυλικείο του Άρη Ρεθύμνου στο γήπεδο Μισιρίων αφού όπως και την προηγούμενη φορά, έτσι και τώρα, θα συζητηθούν σχετικά α θέματα στις 19:00.