Η Κρήτη βρίσκεται αντιμέτωπη με μία σειρά από προκλήσεις που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, τις επιπτώσεις στον πρωτογενή τομέα και το μοντέλο διαχείρισης της κρίσης με χρονικό ορίζοντα τις επόμενες δεκαετίες.
Η παρατεταμένη ανομβρία, οι θερμοκρασίες ρεκόρ που καταγράφονται τους τελευταίους μήνες και οι δραματικές ελλείψεις σε υδάτινους πόρους διαμορφώνουν ένα διαφορετικό status quo σε έναν από τους βασικούς πυλώνες της τοπικής οικονομίας όπως είναι ο πρωτογενής τομέας.
Πολιτεία, θεσμικοί φορείς, ο παραγωγικός κόσμος αλλά και η επιστημονική κοινότητα καλούνται να απαντήσουν σε αυτές τις προκλήσεις διαμορφώνοντας έναν ρεαλιστικό στρατηγικό σχεδιασμό για την επιβίωση του αγροτικού τομέα.
Ένα από τα βασικά διλήμματα για την Κρήτη αφορά στο μοντέλο παραγωγής και την επιλογή των καλλιεργειών με βάση τις κλιματικές συνθήκες που διαμορφώνονται.
«Αλλάζοντας καλλιέργειες αλλάζουμε και την ποικιλότητα. Θα πρέπει να δούμε τι κερδίζουμε και τι χάνουμε. Θα πρέπει να εξετάσουμε εάν η αλλαγή στις καλλιέργειες ή η προσαρμογή στις συνθήκες και στον τρόπο καλλιέργειας είναι η βέλτιστη λύση», τόνισε η καθηγήτρια Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης και συντονίστρια του εθνικού δικτύου Climpact, Μαρία Κανακίδου.
Ο άνυδρος χειμώνας, η δεύτερη διαδοχική χρονιά με περιορισμένες βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις στο νησί σε συνδυασμό με τους ακραίους καύσωνες που καταγράφονται έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό κοκτέιλ με δραματικές επιπτώσεις.
Η διαχείριση του νερού που έχει απομείνει στα περισσότερα φράγματα, κυρίως της ανατολικής Κρήτης, μοιάζει με δυσεπίλυτο γρίφο, καθώς οι ποσότητες δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες.
«Η Κρήτη βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής γιατί είμαστε η πρώτη περιφέρεια που μπαίνουμε σε συνθήκες τροπικών περιοχών. Αυτό σημαίνει ότι θα βιώνουμε όλο και συχνότερα ακραία καιρικά φαινόμενα. Υπάρχουν καλλιέργειες που είναι τρωτές στην κλιματική αλλαγή και πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να διαχειριστούμε αυτή την κατάσταση», επεσήμανε η κ. Κανακίδου και πρόσθεσε πως «το κύριο θέμα είναι πως η κλιματική αλλαγή, την οποία βιώνουμε με τα φαινόμενα της ξηρασίας, των έντονων πλημμυρικών φαινομένων και των μεγάλων περιόδων ξηρασίας, επηρεάζουν τον αγροτικό τομέα και τους δείκτες παραγωγικότητας».