Στο τελικό στάδιο βρίσκονται οι διαδικασίες για τη χρηματοδότηση του έργου που αφορά στην λειτουργία κλιματικού παρατηρητηρίου στην Κρήτη από το Πράσινο Ταμείο. Αυτό ανέφερε χθες ο πρόεδρός του, Γιάννης Ανδρουλάκης, μιλώντας στο μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων της Τηλεόρασης Creta, επισημαίνοντας ότι θα είναι ένας μηχανισμός παρακολούθησης και προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή.
Τη χρηματοδότηση και λειτουργία του παρατηρητηρίου ζητούσε η Περιφερικά Κρήτης προκειμένου να παρακολουθεί τις μεταβολές της κλιματικής αλλαγής όπως, για παράδειγμα, τη στάθμη της θάλασσας και της θερμοκρασίας, φαινόμενα που στη συνέχεια, θα αναλύονται για να δίδουν σχετικές κατευθύνσεις για την αντιμετώπιση και την εξερεύνηση των κατάλληλων λύσεων για την προσαρμογή του νησιού στις νέες κλιματικές μεταβολές.
«Είμαστε πολύ κοντά στην υπογραφή του κλιματικού παρατηρητηρίου, να εντάξουμε δηλαδή ως έργο το κλιματικό παρατηρητήριο της Κρήτης, που είναι ένας μηχανισμός παρακολούθησης του περιφερειακού σχεδίου για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Η κλιματική αλλαγή είναι το πιο επίκαιρο και καυτό ζήτημα των επόμενων δεκαετιών. Υποστηρίζουμε σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, τη δημιουργία του παρατηρητηρίου το οποίο, λογικά, θα έχει ενταχθεί μέσα στο 2024 στη χρηματοδότηση του πράσινου ταμείου. Ουσιαστικά, αυτό είναι ένα εργαλείο που θα περιλαμβάνει μετρήσεις και παρατηρήσεις, ενώ μέσω αυτού θα υπάρχει η δυνατότητα κατάθεσης προτάσεων για συγκεκριμένα έργα και δράσεις που συνεισφέρουν στην ανθεκτικότητα απέναντι στην κλιματική αλλαγή. Η κλιματική αλλαγή αφορά όλη την επικράτεια και την Κρήτη, τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης, προσθέτοντάς ότι η πράσινη μετάβαση οφείλει να εξετάζεται από κάθε πολιτεία σοβαρά και να εντάσσεται σε έναν αρχικό σχεδιασμό: «Η Κρήτη με τις ιδιαιτερότητές της, με τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και με τα ιδιαίτερα προβλήματά της, όπως είναι και η διαχείριση των υδάτων, πρέπει να ενταχθεί με όρους ανασυγκρότησης στον εθνικό σχεδιασμό. Κατά τη γνώμη μου, αυτό που προέχει στην Κρήτη είναι να λυθούν τα προβλήματα της λειψυδρίας, τα οποία οφείλονται σε διάφορους λόγους, όπως η υπέρ-άρδευση και η απώλεια του δικτύου», υπογράμμισε.
Παράλληλα, όπως είπε, το νησί πρέπει να αξιοποιήσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που του παρέχει ο τουρισμός: «Αν μεγάλες τουριστικές μονάδες και εστιατόρια του νησιού μπουν σοβαρά στη συμμετοχή στην πράσινη μετάβαση μιλάμε για ένα άλλο τοπίο, τόσο στη διαχείριση αποβλήτων όσο και στην παραγωγή προϊόντων προστιθέμενης αξίας, από αυτό που σήμερα θεωρείται απόβλητο. Ταυτόχρονα, η προστασία του θαλάσσιου ορίζοντα του νησιού και του υδροφόρου ορίζοντα είναι πολύ σημαντική. Όλα αυτά θα προκύψουν από το παρατηρητήριο της κλιματικής αλλαγής, θα προταθούν και ευτυχώς έχουμε να κάνουμε με μία περιφέρεια η οποία αναπτύσσει ζωτικότητα και δραστηριότητα σε όλες αυτές τις κατευθύνσεις. Θα δούμε καλά πράγματα τα επόμενα χρόνια, αρκεί βέβαια αφενός η τοπική κοινωνία και οι τοπικοί άρχοντες να συνειδητοποιήσουν ότι εντάσσονται ως μέρος ενός εθνικού σχεδιασμού και ταυτόχρονα η κεντρική εξουσία να λαμβάνουν υπόψη τις θέσεις της τοπικής κοινωνίας και να φωτίζονται από πράγματα που δεν ξέρουμε και μπορεί να μας φεύγουν».
Καθοριστικός είναι και ο ρόλος των πολιτών, σύμφωνα με τον κ. Ανδρουλάκη, ο οποίος ανέφερε ότι: «Εμείς κινητοποιούμε με διάφορους τρόπους τους πολίτες. Μέσα στα δικά μας χρηματοδοτικά προγράμματα, υπάρχει η ενίσχυση της προσπάθειας των ΜΚΟ, των σωματείων που θέλουν να αναπτύξουν περιβαλλοντικές δράσεις, οι οποίες να είναι ολοκληρωμένες. Αυτό γίνεται μέσω των καινοτόμων δράσεων από τους πολίτες, ή δράσεις οι οποίες έχουν το στοιχείο της διάκρισης ενός μηνύματος περιβαλλοντικής σημασίας προς την κοινωνία. Όλα αυτά τα υποστηρίζουμε με γενναίες χρηματοδοτήσεις, υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και προσέλευση από την Κρήτη. Ταυτόχρονα, όλα αυτά τα έργα μαζί με τα περιφερειακά εργαστήρια, τα οποία προσπαθούν να οικοδομήσουν δυναμικό, οργανώνουμε ημερίδες διάχυσης του περιβαλλοντικού μηνύματος. Δουλεύουμε με σχολεία και κάνουμε ό,τι περισσότερο μπορούμε για να υπάρχει αυτή η άλλη προσέγγιση από όλο τον κόσμο απέναντι στα ζητήματα της προστασίας του περιβάλλοντος. Όλες οι δράσεις μας είναι οριζοντιωμένες στα χρηματοδοτικά μας προγράμματα και προσκαλούμε σχολεία σε σεμινάρια και ημερίδες, προσπαθούμε να μάθουμε κάποια πράγματα στα παιδιά από μικρά. Αν μαθαίνεις κάτι από μικρός, τα πράγματα απλοποιούνται».