Αγωνία για την εξέλιξη του ιού της πανώλης των αιγοπροβάτων
Τη συνεργασία των κτηνοτρόφων σε όλη την Κρήτη ζήτησε ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταυρός Αρναουτάκης και ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Σταύρος Τζεδάκης στη διάρκεια σύσκεψης με εκπροσώπους κτηνοτρόφων από όλο το νησί χθες, προκειμένου να μην υπάρξουν άλλα προβλήματα με τον ιό της πανώλης.
Όπως τονίστηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης, είναι ιδιαίτερα θετικό το ότι κατά τους ελέγχους που έγιναν στη ζώνη των τριών χιλιομέτρων, από τα δύο κρούσματα που εντοπίστηκαν την περασμένη εβδομάδα σε Παρανύμφους και Εθιά δεν υπήρξαν άλλα κρούσματα.
Όπως αναφέρθηκε έχουν σταλεί στο κτηνιατρικό εργαστήριο στην Αθήνα περισσότερα από 120 δείγματα και αναμένονται τα αποτελέσματα, ενώ σήμερα θα ολοκληρωθούν οι έλεγχοι στην ακτίνα των 10 χιλιομέτρων από τα ποιμνιοστάσια σε Εθιά και Παρανύμφους, από εκεί δηλαδή που εμφανίστηκαν τα κρούσματα.
«Είμαστε όλοι από την ίδια πλευρά και η συνεργασία είναι αναγκαία», τόνισε ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, εξηγώντας πως υπάρχει η υποχρέωση να ακολουθούνται τα πρωτόκολλα που ορίζει η νομοθεσία. Ευχαρίστησε το υπουργείο, τις υπηρεσίες και τους κτηνοτρόφους για την αποτελεσματική συνεργασία που έχει διαμορφωθεί στην πορεία των ελέγχων. «Στόχος μας είναι όλοι μαζί να φέρουμε το καλύτερο αποτέλεσμα, να διεκδικήσουμε και να λυθεί το πρόβλημα», σημείωσε.
Ο Σταύρος Αρναουτάκης, τόνισε, πως η αξιολόγηση των μέτρων είναι διαρκής και αναμένονται τα αποτελέσματα που θα προκύψουν από το εργαστήριο. Παράλληλα, ανακοίνωσε πως η Περιφέρεια Κρήτης θα χρηματοδοτήσει τον εξοπλισμό του εργαστηρίου στην Κρήτη, προκειμένου να μην μεταφέρονται δείγματα στην Αθήνα και να προκύπτουν γρηγορότερα αποτελέσματα.
Ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Σταύρος Τζεδάκης στις δηλώσεις του υπογράμμισε πως είναι αναγκαία η έγκαιρη αποζημίωση των κτηνοτρόφων που επλήγησαν και σημείωσε πως είναι κοινή η προσπάθεια να σωθεί το ζωικό κεφάλαιο της Κρήτης.
Για τις ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι τώρα μίλησε η διευθύντρια της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Ηρακλείου Σοφία Λαμπρινίδη. Οι κτηνοτρόφοι υποστήριξαν τη συνεργασία προκειμένου να μην εξαπλωθεί η νόσος αλλά να εκριζωθεί από το νησί.
«Έγιναν δύο ζώνες τριών και δέκα χιλιομέτρων από εκεί που εμφανίστηκαν τα κρούσματα. Αύριο (σήμερα) ολοκληρώνουμε τον έλεγχο στη ζώνη και των 10 χιλιομέτρων. Θέλουμε και διεκδικούμε γρήγορη ανάλυση των αποτελεσμάτων για να μπορούμε να ξέρουμε τη μετέπειτα πορεία. Αυτό που διεκδικούμε σαν Περιφέρεια Κρήτης είναι πραγματικά οι παραγωγοί μας να αποζημιωθούν για τη ζημιά που έχουν πάθει. Την οικονομική και τη συναισθηματική, γιατί όπως ξέρετε δεν είναι εύκολο κανείς να χάνει το κοπάδι του. Καταλαβαίνουμε τους παραγωγούς μας, είμαστε μαζί τους», τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Σταύρος Τζεδάκης.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης οι κτηνοτρόφοι εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για τα κοπάδια τους, φοβούμενοι για την εξάπλωση της νόσου.
«Όλοι από την ίδια πλευρά προσπαθούμε να σώσουμε το ζωικό κεφάλαιο της Κρήτης απέναντι σε αυτό το πρωτόγνωρο φαινόμενο για το νησί μας. Όπως όλοι ξέρετε από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκαν τα δύο κρούσματα πήγαμε σε χωριά των Αστερουσίων. Τότε με άμεσες κινήσεις σαν Περιφέρεια και με τις κατευθύνσεις του περιφερειάρχη μας συγκροτήσαμε τα τοπικά κέντρα ελέγχου ανά νομό και το περιφερειακό κέντρο αναφοράς, προκειμένου να δράσουμε άμεσα. Και με τη βοήθεια του υπουργείου και του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και μαζί με τις υπηρεσίες μας καταφέραμε να ξεκινήσουμε τα κλιμάκια για τους εντατικούς ελέγχους των κοπαδιών», πρόσθεσε ο κ. Τζεδάκης.
«Είμαστε όλες τις ημέρες μάχιμοι στα πόστα μας για να μπορέσουμε να περιορίσουμε τη νόσο. Αυτή τη στιγμή περιμένουμε τα αποτελέσματα από τα εργαστήρια για να δούμε πως θα κινηθούμε την επόμενη ημέρα. Είμαστε αισιόδοξοι. Το μήνυμα από το υπουργείο είναι ότι τα μέτρα που έχει λάβει έχουν δράσει, η ακινητοποίηση δηλαδή για λίγες ημέρες των αιγοπροβάτων μας, η απαγόρευση των μετακινήσεων έχει ένα θετικό αποτύπωμα στον περιορισμό της νόσου», τόνισε η διευθύντρια της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κρήτης, Σοφία Λαμπρινίδη.
Η κα. Λαμπρινίδη εμφανίστηκε καθησυχαστική αναφορικά με την κατανάλωση τυριού και γάλακτος που βρίσκονται στις ζώνες.
«Το γάλα το οποίο είναι αυτή τη στιγμή στις ζώνες μπορεί να επεξεργαστεί στους 72 βαθμούς για 15 δευτερόλεπτα σε εγκεκριμένες εγκαταστάσεις, που θα είναι όμως μέσα στις ζώνες, και μετά φεύγει ελεύθερα. Όπως και το τυρί μας. Το κρέας από τις ζώνες επίσης μπορεί, εφόσον έχει θερμική επεξεργασία στους 80 βαθμούς στο κέντρο», ανέφερε.
«Τα μέτρα αυτά, οι ζώνες δεν θα είναι για πάντα, ήρθανε απλά για να περιορίσουν το νόσημα. Κάποια στιγμή, ευελπιστούμε περίπου σε ένα δίμηνο θα έχουν την πλήρη απελευθέρωση εφόσον όλα πάνε καλά», τόνισε η κα. Λαμπρινίδη. Σε ό,τι αφορά τα μέτρα που πρέπει να τηρούν οι κτηνοτρόφοι, η κ. Λαμπρινίδη ανάφερε: «Βεβαίως έχουμε στείλει και ένα ενημερωτικό φυλλάδιο προς διάφορες κατευθύνσεις και προς τους συλλόγους τους, στα τυροκομεία, στα σφαγεία κ.λπ. Είναι και οι ίδιοι θορυβημένοι. Τους έχουμε στείλει εγκύκλιους που αναγράφονται τα μέτρα βιοασφάλειας. Είναι αυτά τα απλά, τα καθημερινά που έπρεπε να τα κάναμε εδώ και χρόνια. Απλά τώρα λίγο παραπάνω προσοχή στις απολυμάνσεις, στα οχήματα, στις ρόδες μας, πώς μπαίνουμε πως βγαίνουμε από την εκτροφή. Συσταβλισμός. Αυτή τη στιγμή ξέρουμε ποιές είναι οι εστίες, η νόσος δεν θα πετάξει από τον ουρανό να πέσει πάνω μας. Θα προσέχουμε. Τα αυτοκίνητα που μας φέρνουν τις ζωοτροφές να απολυμαίνουμε τις ρόδες δεν θα τους αφήνουμε να μπαίνουν έτσι. Επισκέπτες, άσκοποι στην εκτροφή, όχι. Να απολυμαίνουν τους τροχούς, τα πόδια τους. Απλοί κανόνες. Ο ιός εύκολα σκοτώνεται.
Αγωνιούν οι κτηνοτρόφοι
Έκδηλη είναι η αγωνία των κτηνοτρόφων που ανησυχούν για το ζωικό τους κεφάλαιο, υποστηρίζοντας ότι οι αποζημιώσεις δεν επαρκούν. Ο Λευτέρης Τριανταφυλλάκης γενικός γραμματέας του Κτηνοτροφικού Συλλόγου του Ηρακλείου σε δηλώσεις του τόνισε: «Βρισκόμαστε πιστεύω σε καλό δρόμο με την έννοια ότι δεν έχουμε ακόμα άλλα κρούσματα» ενώ σε ό,τι αφορά το κρέας και το γάλα είπε ότι υπάρχουν προβλήματα κυρίως με τις κοινωνικές εκδηλώσεις όπου έχουν προγραμματιστεί: «Υπάρχουν εννοείται προβλήματα πάρα πολλά. Υπάρχουνε γάμοι, οι άνθρωποι περιμένουν τις εξελίξεις. Είναι ένα σοβαρό πρόβλημα. Ευελπιστούμε να μην υπάρξουν άλλα κρούσματα και να αλλάξουνε τα σημερινά δεδομένα μας προς το καλύτερο. Αυτό μας διαβεβαίωσαν και από το υπουργείο και από την περιφέρεια».
Από την πλευρά του ο Γρύλλος Παπαδάκης, πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Μυλοποτάμου τόνισε: «Από ό,τι πληροφορούμαστε, είναι θέμα ωρών να βγούνε τα πρώτα αποτελέσματα της ακτίνας των δέκα χιλιομέτρων, καθώς ήδη έχουμε τελειώσει με την ακτίνα τριών χιλιομέτρων. Τα αποτελέσματα είναι ευχάριστα και φαίνεται ότι μέχρι στιγμής ότι έχει περιοριστεί το θέμα της εξάπλωσης της πανώλης. Από κει και πέρα συζητούνε το πως μπορεί ο καθένας κτηνοτρόφος να περιορίσει και να προστατεύσει την κτηνοτροφική του μονάδα. Θέλουμε όμως και να λύσουμε τα θέματα που κυριαρχούν στο οικονομικό σκέλος για τον κάθε κτηνοτρόφο και το πως μπορούμε να βρούμε κάποιο τρόπο να ανοίξουν τα σφαγεία εδώ στην Κρήτη, διότι είναι πάρα πολλοί κτηνοτρόφοι που έχουνε μέσα αρνοερίφια που πρέπει να σφαχτούν για την γιορτή της Παναγίας. Από κει και πέρα όμως έχουνε παρθεί επιταγές από κρεοπώλες που έχουνε κλείσει ήδη και την τιμή και πρέπει να λυθεί και αυτό το θέμα. Κοιτάζουμε βέβαια να υπάρχουν περιοριστικά μέτρα. Ο καθένας πρέπει να περιορίσει και να προστατεύσει την κτηνοτροφική του μονάδα να μην έχουμε την εξάπλωση, του ιού της πανώλης. Πρέπει όλοι να προστατευτούμε. Δηλαδή πρέπει όλοι με σωστές κινήσεις και καθαρό μυαλό να προστατεύσουμε την περιουσία μας.
Θεωρώ και πιστεύω ότι οι αποζημιώσεις πρέπει να δοθούνε άμεσα στους κτηνοτρόφους που ήδη σφαγιάστηκαν τα ζώα τους. Πρέπει άμεσα και άμεση αντικατάσταση στο ζωικό κεφάλαιο. Περιθώριο, τη σήμερον ημέρα, ο κάθε κτηνοτρόφος, ειδικά εδώ στην Κρήτη, δεν έχει για χασούρες. Πρέπει άμεσα, το ξαναλέω, από τον ίδιο τον υπουργό πρωτοβουλία, τον κύριο Τσιάρα, να αποζημιωθούν οι παθόντες».
Ο περιφερειακός σύμβουλος Βασίλης Σμπώκος υποστήριξε ότι: «Αυτή τη στιγμή η αντιμετώπιση της κατάστασης, στα μάτια των κτηνοτρόφων, φαίνεται σαν το πρωτόκολλο λέει πως θα θανατώσουμε τα πρόβατα και πως θα τα θάψουμε. Αυτό συμβαίνει μέχρι σήμερα. Εμείς, λοιπόν, ζητάμε από το επίσημο κράτος ένα σχέδιο β’ ένα πλαν Β, για το πως θα προστατεύσουμε την κτηνοτροφία, το ζωικό κεφάλαιο της Κρήτης. Σχέδιο β δηλαδή για το πως θα αντιμετωπιστεί αυτό δεν υπάρχει. Θα πρέπει να μπει στην εξίσωση το εμβόλιο. Το πρωτόκολλό της Ευρωπαϊκής Ένωσης λέει να ακυρώνει το εμβόλιο. Δεν το ακυρώνει. Απλά λέει ότι θα πρέπει να υπάρξει πανδημική κατάσταση για να συμβεί αυτό. Αυτή τη στιγμή, πανδημική, λέει, κατάσταση σε ενενήντα εφτά σημεία σε όλη τη χώρα λέγεται ότι υπάρχει εστία. Υπάρχουνε εστίες μόλυνσης αιγοπροβάτων. Ένα επιπλέον, για να υπάρξει ο έλεγχος, όπως πραγματικά πρέπει να υπάρξει, για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, είναι ότι πρέπει να στελεχωθούν οι υπηρεσίες. Πρέπει τουλάχιστον να καλυφθούνε οι οργανικές θέσεις στο κτηνιατρείο και σε όλους τους φορείς τους ελεγκτικούς του κράτους. Εμείς εδώ είναι η πρώτη στιγμή που ενημερωνόμαστε. Εγώ έκανα μία πρόταση να πάει σε προσπέκτους ή σε Α4 όλα αυτά που πρέπει να ακολουθεί ο κάθε κτηνοτρόφος για να προστατεύσει το κοπάδι του. Να πάνε σε όλους τους χώρους εστίασης, σε όλους τους χώρους, σε όλα τα καφενεία, τα χωριά, να ενημερωθεί ο κόσμος και να είμαστε σε συνεχή επαφή για αυτά τα ζητήματα».
Παράλληλα ο κ. Σμπωκος πρόσθεσε: «Υπάρχουνε ανοιχτά θέματα όσον αφορά τα σφαγεία. Όσον αφορά τις ζωοτροφές που έρχονται από την υπόλοιπη χώρα, τα τριφύλλια. Εδώ πέρα η συζήτηση εξελίσσεται. Ουσιαστικά απαντήσεις για αυτά δεν φαίνεται να υπάρχουνε. Θέλω να πιστεύω ότι ο τρόπος αντιμετώπισης όπως παρουσιάζεται θα σταματήσει εκεί το φαινόμενο, θα το σταματήσει αλλά είμαι πολύ μα πολύ υποψιασμένος, γιατί άμα έχει αυτή την υπερμεταδοτικότητα ο ιός δεν ξέρω πως θα αντιμετωπιστεί. Εμείς, λοιπόν, εδώ ως Περιφέρεια Κρήτης θα πρέπει να προτείνουμε συγκεκριμένες λύσεις και να ζητάμε επιτακτικά από το κράτος το σχέδιο πλαν Β, με γνώμονα να γλιτώσουμε το ζωικό μας κεφάλαιο, όχι πως θα το θάψουμε ζωντανό».
Από την πλευρά του ο Δημήτρης Βρύσσαλης περιφερειακός σύμβουλος, Λαϊκής Συσπείρωσης επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση σημειώνοντας ότι: «Οι ευθύνες της κυβέρνησης για την πορεία της νόσου στο νησί μας είναι μεγάλες. Είναι μεγάλες γιατί οι υπηρεσίες και οι κτηνιατρικές είναι υποστελεχωμένες και βεβαίως το μοντέλο που επιχειρείται να ακολουθηθεί στο νησί για τις αποζημιώσεις απαράδεκτο. Είναι αυτό που ουσιαστικά θα ξεκληρίσει τους κτηνοτρόφους του νησιού μας. Καλούμε την κυβέρνηση και την Περιφερειακή Αρχή να πάρει τέτοια μέτρα ώστε να αποζημιωθούνε στο εκατό τοις εκατό οι κτηνοτρόφοι, να απαλλαγούνε από τέλη και φόρους, να ενισχυθούνε οι κτηνιατρικές υπηρεσίες και βεβαίως με κρατική βοήθεια και ενίσχυση τα απολυμαντικά και οτιδήποτε υποδομές χρειάζονται να δοθούν άμεσα στους κτηνοτρόφους μας».
Ο Γιάννης Σταυρακάκης από τον Σύλλογο Συνεργασία Κτηνοτρόφων Νομού Ηρακλείου, σημείωσε: «Το θέμα μας είναι σοβαρό, διότι δεν ξέρουμε τι θα απογίνει και αν μπορούμε να διαθέσουμε τα προϊόντα μας. Οι μονάδες απαιτούν επίβλεψη και όπως λένε οι ειδικοί δεν πρέπει να μετακινούμε. Τηρούμε βέβαια τα υγειονομικά μέτρα και ό,τι μας έχουνε πει μέχρι στιγμής. Η καραντίνα θα συνεχιστεί οπωσδήποτε, δεν γίνεται να μην συνεχιστεί γιατί αν δεν τηρηθεί θα ΄χομε μεγάλο θέμα. Αν γίνει η διασπορά, τελειώσαμε».