Για μη διαχειρίσιμη κατάσταση κάνει λόγο ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ρεθύμνου
Εκρηκτική είναι η κατάσταση με τις ελλείψεις φαρμάκων, καθώς το ήδη σοβαρό πρόβλημα οξύνθηκε το τελευταίο δεκαήμερο μετά και την απόφαση για απελευθέρωση εξαγωγών σε περισσότερα από εκατό φαρμακευτικά σκευάσματα, τα οποία μέχρι πρότινος περιλαμβάνονταν στην σχετική λίστα απαγόρευσης. Όπως καταγγέλλουν οι φαρμακοποιοί από την επόμενη κιόλας ημέρα η κατάσταση που δημιουργήθηκε στα φαρμακεία ήταν ασφυκτική, αφού οι ελλείψεις είναι μεγάλες σε μια ευρεία γκάμα φαρμάκων. Αντιπηκτικά, αντιδιαβητικά, φάρμακα για την επιληψία, στην πλειοψηφία τους ακριβά σκευάσματα βρίσκονται μεταξύ άλλων πλέον σε έλλειψη οδηγώντας σε αδιέξοδο τον φαρμακευτικό κλάδο, αλλά κυρίως τους ασθενείς οι οποίοι μαζί με τα σοβαρά προβλήματα υγείας που έχουν είναι αντιμέτωποι και με τεράστιες δυσκολίες για την αντιμετώπιση της ασθένειάς τους και τη θεραπεία τους. Πολλά από αυτά τα σκευάσματα μάλιστα αφορούν χρόνια πάσχοντες, για τους οποίους η έλλειψη σκευασμάτων θέτει σε κίνδυνο την υγεία τους. Το πρόβλημα, όπως αναφέρει, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ρεθύμνου, Κώστας Βαρδιάμπασης, τείνει να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, τα ράφια των φαρμακείων αδειάζουν και ήδη ο κλάδος δια μέσω του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου έχει προσφύγει στη δικαιοσύνη για την άρνηση της απαγόρευσης των εξαγωγών των σκευασμάτων.
Ειδικότερα, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου, Κώστας Βαρδιάμπασης, κάνει λόγο για κατάσταση μη διαχειρίσιμη τονίζοντας χαρακτηριστικά:
«Οι ελλείψεις των φαρμάκων έχουν ξαναχτυπήσει κόκκινο για δύο κύριους λόγους. Ο ένας λόγος είναι ότι δυστυχώς και παρά τις πολύ αυστηρές προειδοποιήσεις του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου προς τον ΕΟΦ, άνοιξε τη δυνατότητα εξαγωγών ο ΕΟΦ σε παραπάνω από 100 σκευάσματα με αποτέλεσμα και αυτά να αρχίσουν να γίνονται ξανά ελλειπτικά. Είχαν απαγορευτεί οι εξαγωγές από περίπου 400 φάρμακα και τώρα βγήκε μια λίστα απαγόρευσης που έχει περίπου 300 φάρμακα. Αυτά τα 100 την επόμενη ακριβώς ημέρα έγιναν ξανά ελλειπτικά, με αποτέλεσμα να έχουμε ακόμα μεγαλύτερη αναστάτωση οι φαρμακοποιοί, να ψάχνουμε συνεχώς φάρμακα, κάθε μέρα, να έχουμε ασθενείς που να παίρνουν τηλέφωνα στα φαρμακεία και να μας ρωτάνε εάν έχουμε το φάρμακο που τους έχει συνταγογραφήσει ο γιατρός τους. Πλέον η κατάσταση αρχίζει να γίνεται μη διαχειρίσιμη. Τα προβλήματα τα έχουμε επισημάνει, θα ξαναπροχωρήσουμε σε νέες καταγγελίες. Έχει προχωρήσει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος στον εισαγγελέα πια, στη δικαιοσύνη, προκειμένου να δει ποιος είναι αυτός που παρεμβαίνει και ποιος είναι αυτός που κρίνει ότι αυτά τα φάρμακα δεν λείπουν από την αγορά, ώστε να τα αφήνει ο ΕΟΦ να εξάγονται, διότι αυτό συμβαίνει. Και εάν πράγματι αποδειχτεί ότι όλα αυτά τα φάρμακα που μας λείπουν εμάς από τα φαρμακεία μας για τους ασθενείς μας, ταξιδεύουν αυτήν την ώρα που μιλάμε στο εξωτερικό για τα υπερκέρδη κάποιων ελάχιστων φαρμακέμπορων και το αφήσει αυτό η δικαιοσύνη έτσι, τότε δεν ξέρω τι άλλο να πω και εγώ για την κατάσταση αυτής της χώρας».
Σημειώνεται ότι εν μέσω χειμώνα και ενώ οι ιώσεις και δη οι παιδικές είναι σε έξαρση το πρόβλημα γιγαντώνεται, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι οι σημαντικότερες ελλείψεις είναι αυτές που παρατηρούνται σε σκευάσματα που δεν υπάρχουν ούτε τα πρωτότυπα («επώνυμα») των μεγάλων φαρμακευτικών εταιρειών αλλά ούτε και γενόσημα με την ίδια δραστική ουσία. Σε αυτά συγκαταλέγονται οι πόσιμες ή ενδοφλέβιες σκιαγραφικές ουσίες, οι οποίες είναι απαραίτητες για τη διενέργεια αξονικών και μαγνητικών εξετάσεων, τα αντιβιοτικά φάρμακα με δραστική ουσία την αμοξυκιλλίνη (και ειδικότερα αυτά με μικρότερη δοσολογία που απευθύνονται σε παιδιά), οι οφθαλμικές αλοιφές (κορτιζονούχες και αντιβιοτικές), ορισμένα αγχολυτικά και -σε μικρότερο βαθμό- οι ινσουλίνες και ο αντιτετανικός ορός.
Ελλείψεις καταγράφονται επίσης, εδώ και μήνες και, σε συγκεκριμένους κωδικούς αναλγητικών. Η πιο πρόσφατη λίστα του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκου (ΕΟΦ), που δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο (19/1), αναφέρει 157 φαρμακευτικά σκευάσματα περιορισμένης διαθεσιμότητας, ενώ οι φαρμακοποιοί του Ρεθύμνου εξακολουθούν να προμηθεύονται σημαντικό μέρος των σκευασμάτων με πλαφόν από τις φαρμακαποθήκες.
«Πλέον έχουμε ελλείψεις και στα αντιπηκτικά φάρμακα, μιλάμε για σοβαρά φάρμακα ασθενών που έχουν περάσει για παράδειγμα έμφραγμα και δεν μπορούν να μείνουν ούτε μια μέρα χωρίς αυτήν την αγωγή. Είναι και φάρμακα ακριβά. Μιλάμε για αντιεπιληπτικά φάρμακα, για αντιβιοτικά, για παιδιατρικές αντιβιώσεις, για οφθαλμιατρικά κολλύρια. Έχουν εξαφανιστεί πια αυτά τα φάρμακα από τα φαρμακεία. Εν τω μεταξύ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κάποια από αυτά είναι μοναδικά, δεν υπάρχει καμία εναλλακτική. Όπου τυχόν υπάρχει γενόσημο, φυσικά οι φαρμακοποιοί το προτείνουμε γιατί δεν υπάρχει και άλλος δρόμος. Εάν ο ασθενής επιμένει σε αυτό που ήθελε, δεν έχουμε κάτι άλλο να κάνουμε. Έχουμε όμως περιπτώσεις ασθενών, οι οποίοι επειδή παίρνουν χρόνια το ίδιο συγκεκριμένο φάρμακο, δεν θέλουν να το αλλάξουν, αλλά εάν δεν το βρίσκουν πια πρέπει να εμπιστευτούν τον γιατρό και τον φαρμακοποιό τους ότι υπάρχει κάποια εναλλακτική που μπορεί να την πάρει μπροστά σε αυτό που ζούμε αυτήν τη στιγμή.
Το πρόβλημα δεν παραμένει απλώς σταθερό, έχει οξυνθεί τις τελευταίες δέκα μέρες εξαιτίας του γεγονότος ότι ο ΕΟΦ έχει απελευθερώσει σε επιπλέον 100 φάρμακα τις εξαγωγές», σημείωσε ο κ. Βαρδιάμπασης.
«Η προβληματική πρωτοβάθμια επιβαρύνει την ήδη επιβαρυμένη και υποστελεχωμένη δευτεροβάθμια»
Το πρόβλημα με τις ελλείψεις φαρμάκων που αφορά όλο τον πληθυσμό έρχεται να προστεθεί στο οξύ πρόβλημα που αφορά στη λειτουργία του νοσοκομείου Ρεθύμνου, η οποία σύμφωνα με τους γιατρούς και τους εργαζόμενους του Γ.Ν.Ρ. είναι οριακή. Όπως σχολιάζει ο κ. Βαρδιάμπασης, μια μέρα μετά τη μεγαλειώδη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στο Ρέθυμνο, όπου σύσσωμη η κοινωνία του Ρεθύμνου απαίτησε την ενίσχυση του νοσοκομείου και γενικότερα των δομών του ΕΣΥ, η προβληματική πρωτοβάθμια υγεία επιβαρύνει την ήδη επιβαρυμένη και υποστελεχωμένη δευτεροβάθμια περίθαλψη τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Με αφορμή το συλλαλητήριο στον χώρο της υγείας, η κατάσταση είναι συνολικά εκρηκτική. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι οι ελλείψεις των φαρμάκων που αφορούν ένα πρόβλημα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας είναι κάτι που αφορά και τη δευτεροβάθμια, η οποία έχει σοβαρότατο πρόβλημα. Διότι εάν ένας ασθενής, ένα παιδάκι το οποίο έχει βρογχιολίτιδα και χρειάζεται μια αντιβίωση με κορτιζονούχες εισπνοές και καθυστερήσει να τις πάρει επειδή αυτή η αντιβίωση έχει έλλειψη και οι γονείς ψάχνουν από φαρμακείο σε φαρμακείο να πάρουν τη συγκεκριμένη αγωγή και δεν τη βρίσκουν, τότε αυτό το παιδάκι που θα καταλήξει; Στο νοσοκομείο. Και θα έχουν άλλον ένα παραπάνω ασθενή σε ένα νοσοκομείο το οποίο δεν έχει γιατρούς. Αυτό είναι το πρόβλημα συνολικά της υγείας. Η προβληματική πρωτοβάθμια επιβαρύνει την ήδη επιβαρυμένη και υποστελεχωμένη δευτεροβάθμια. Είναι συνολικό το πρόβλημα στην υγεία, σαφώς πιο σημαντικό και επικίνδυνο στα νοσοκομεία, αλλά την ίδια στιγμή δεν έχουμε και μια πρωτοβάθμια η οποία λειτουργεί ιδανικά».