Τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων της Κρήτης αποκτούν κομβική σημασία για την παγκόσμια αγορά με το δεδομένο ότι οι ανακαλύψεις πετρελαίου και φυσικού αερίου έφτασαν πέρυσι σε ιστορικό χαμηλό.
Πρόκειται για στοιχεία που εξέδωσε το Φόρουμ Χωρών Εξαγωγής Αερίου (GECF) και ουσιαστικά αποτυπώνουν τις μεγάλες ανάγκες που υπάρχουν για την ανακάλυψη νέων κοιτασμάτων.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι παγκόσμιες ανακαλύψεις φυσικού αερίου και πετρελαίου μειώθηκαν περισσότερο από 50% πέρυσι σε σύγκριση με το 2022, ποσοστό που αποτελεί ρεκόρ.
Η «βουτιά» στην ανακάλυψη υδρογονανθράκων σε συνδυασμό με τις ανάγκες που διατηρούνται σε πολύ υψηλά επίπεδα, παρά την προσπάθεια της πράσινης μετάβασης και της σταδιακής απεξάρτησης από ορυκτά καύσιμα, αναδεικνύουν τα κοιτάσματα της Κρήτης σε «x factor» της διεθνούς πετρελαϊκής κοινότητας.
Η Κρήτη παραμένει σε κεντρικό «κάδρο» του διεθνούς ενδιαφέροντος, καθώς στα θαλάσσια μπλοκ που έχουν γίνει οι απαιτούμενες σεισμικές έρευνες, υπάρχουν εκτιμήσεις για κοιτάσματα «μαμούθ».
Θυμίζω ότι πριν από μερικές εβδομάδες ολοκληρώθηκαν οι γεωφυσικές έρευνες τρισδιάστατων δεδομένων από τις υποθαλάσσιες γεωλογικές δομές νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης. Στόχος αυτού του νέου κύκλου των ερευνών ήταν να καταγραφεί με τον πλέον αποτελεσματικό και όσο πιο ευκρινή τρόπο η δυναμικότητα των υδρογονανθράκων σε συγκεκριμένους στόχους.
Με τα νέα δεδομένα που συνέλεξε ειδικά εξοπλισμένο σκάφος που έκανε τις 3D έρευνες, η κοινοπραξία της ExxonMobil και της HELLENiQ ENERGY, στην οποία έχουν παραχωρηθεί τα θαλάσσια μπλοκ της Κρήτης, θα προχωρήσει στην ανάλυση και στην ερμηνεία προκειμένου να καταλήξει σε αποφάσεις που θα αφορούν στη διενέργεια ή μη της πρώτης ερευνητικής γεώτρησης για τον εντοπισμό πιθανών αξιόλογων και αξιοποιήσιμων κοιτασμάτων φυσικού αερίου.
Η απόφαση για την πρώτη ερευνητική γεώτρηση στα θαλάσσια μπλοκ της Κρήτης αναμένεται προς το τέλος του τρέχοντος έτους, το αργότερο στις αρχές του 2025.
Εάν επαληθευτούν οι εκτιμήσεις, τότε στην Κρήτη υπάρχει ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα της ανατολικής Μεσογείου, αντίστοιχο του γιγαντιαίου κοιτάσματος «Ζορ» στην Αίγυπτο και μεγαλύτερο από το κοίτασμα «Λεβιάθαν» του Ισραήλ και των αντίστοιχων «Γλαύκος» και «Αφροδίτη» στην Κύπρο.