Στις 31 Μαΐου ανέβηκε απ’ τη θεατρική ομάδα «Από – δραση», στο αμφιθέατρο του ΤΕΙ Περιβολίων, με τη στήριξη της Περιφέρειας και του πολιτιστικού συλλόγου Ρεθύμνου, μια πολύ ενδιαφέρουσα μουσικοθεατρική παράσταση.
Το θέμα που παρουσίασαν αφορά τη ζωή, τον έρωτα και το έργο των δύο ξεχωριστών ποιητών του μεσοπολέμου, του Κώστα Καρυωτάκη και της Μαρίας Πολυδούρη. Στη σκηνοθεσία ο γνωστός και έμπειρος ηθοποιός, που τα τελευταία χρόνια εργάζεται ως σκηνοθέτης και δάσκαλος υποκριτικής, Απόστολος Κουγιτάκης.
Κύριο χαρακτηριστικό της παράστασης ήταν ο μεγάλος αριθμός των συμμετεχόντων σ’ αυτήν.
Παρουσιάστηκε με επιτυχία η προσωπικότητα του μοναχικού ανθρώπου, αλλά ρεαλιστή, λυρικού ποιητή, που αγάπησε τόσο απόλυτα ο κόσμος των νέων, καθώς και της δυναμικής και αδέσμευτης ποιήτριας.
Το τραγικό τέλος των δύο ποιητών, που έζησαν έναν σπάνιο αλλά ανεκπλήρωτο έρωτα, αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τους νέους ποιητές, αλλά και για το κοινό που προβληματιζόταν για τις παγιωμένες αγκυλωτικές αντιλήψεις της κοινωνίας εκείνου του καιρού!
Αξιοσημείωτο συστατικό επίσης της παράστασης ήταν το διάνθισμά της με «χορικά», αποτελούμενα από αρκετές γυναικείες φιγούρες που «απήγγειλαν» εκ περιτροπής μικρά κείμενα, η εναλλαγή αρκετών προσώπων που ενσάρκωναν τους ποιητές, τα χορευτικά κομμάτια και βέβαια η καθοριστική συμμετοχή της ζωντανής μουσικής με την πιανίστρια και ερμηνεύτρια Αντιόπη Νικολουδάκη και τον κιθαρίστα Άρη Σφηνιά.
Τα τραγούδια που ερμήνευσε η Αντιόπη με τη συμμετοχή των ηθοποιών του θιάσου ήταν υπέροχα και έδιναν μια ιδιαίτερη δυναμική στην παράσταση!
Η συμμετοχή τόσο πολλών προσώπων δεν είναι εύκολη υπόθεση, αλλά καταδεικνύει την επιθυμία των ανθρώπων, ανεξαρτήτως ηλικίας και φύλου, να εκφράζονται μέσω της θεατρικής τέχνης, ενισχύοντας τόσο ουσιαστικά την αυτοβελτίωση και την αυτοπραγμάτωση τους.
Τ’ όνομα της ομάδας «Από – δραση» μάς οδηγεί στο ν’ αντιληφθούμε τη διάθεσή της για δράση, καθώς και τη σημασία της απόδρασης απ’ το «τέλμα» της καθημερινότητας με δραστηριότητες που μάς βοηθούν να γνωρίσουμε τον εαυτό μας, ν’ ανακαλύψουμε κρυμμένες δυνατότητες, ν’ αποκτήσουμε την ικανότητα να συνεργαζόμαστε και να επικοινωνούμε ουσιαστικά με τους συνανθρώπους μας.
Μες στο μεγάλο σύνολο των ερασιτεχνών ηθοποιών της παράστασης, που οι προσπάθειες όλων ήταν συγκινητικές, ξεχώρισαν κάποιες ερμηνείες που οι φορείς τους είναι πολλά υποσχόμενοι στον χώρο του θεάτρου, αν θελήσουν ν’ ασχοληθούν επαγγελματικά.
Τα σκηνικά και τα κοστούμια των ηθοποιών του θιάσου ήταν προσαρμοσμένα στη μακρινή εποχή των αρχών του 20ού αιώνα, που ζωντάνεψε τόσο όμορφα επάνω στη σκηνή.
Η γνωριμία των θεατών με τους δύο ιδιαίτερους ποιητές μας ήταν επαρκέστατη και τα διαχρονικά μηνύματα που στέλνονταν απολύτως ορατά και σαφή!
Είναι πολύ παρήγορο το γεγονός πως στην εποχή της οθόνης και του πληκτρολογίου πολλοί νέοι αλλά και μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι στρέφονται προς ομαδικές διαδραστικές ενασχολήσεις μες στο θλιβερό τοπίο της πνευματικής πενίας και της αποξένωσης. Εξάλλου στο Ρέθυμνο λειτουργεί και μόνιμη θεατρική σκηνή με καταξιωμένους επαγγελματίες ηθοποιούς!
Θερμά συγχαρητήρια σε όλες τις ομάδες που αναβαθμίζουν την ποιότητα της κοινωνικής ζωής μας και παράγουν έναν πολιτισμό αντάξιο της ιστορίας μας.
* Η Ευαγγελία Αγγελάκη – Βάμβουκα είναι εκπαιδευτικός, λογοτέχνης