Σε έκτακτη γενική συνέλευση προχώρησαν οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης τη Δευτέρα 6 Ιανουαρίου στα γραφεία της Ένωσης Ηρακλείου, προσπαθώντας να βρουν λύσεις στα διαρκώς αυξανόμενα προβλήματα που ταλανίζουν τον κλάδο τους. Με την παρουσία εκπροσώπων από όλο το νησί, συζήτησαν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν καθημερινά, ζητώντας άμεσες και ουσιαστικές παρεμβάσεις.
Ο κλάδος της κτηνοτροφίας στην Κρήτη βρίσκεται σε ασφυκτική κατάσταση εξαιτίας του υψηλού κόστους παραγωγής. Οι τιμές των ζωοτροφών, του πετρελαίου και του ηλεκτρικού ρεύματος έχουν εκτοξευθεί, ενώ η έλλειψη ελέγχων στις αγορές οδηγεί σε ασύδοτες αυξήσεις τιμών. Όπως τόνισαν οι κτηνοτρόφοι, η οικονομική βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεών τους «κρέμεται» από μία κλωστή.
Τα αιτήματα των κτηνοτρόφων όπως αναφέρονται σε κοινή ανακοίνωση των Κτηνοτροφικών Συλλόγων Κρήτης είναι:
• Οικονομική στήριξη για τη μείωση του κόστους παραγωγής.
• Αυστηροποίηση των ελέγχων για την προστασία της τοπικής παραγωγής.
• Έγκαιρες και δίκαιες αποζημιώσεις για τις απουσίες μας και ενίσχυση με δίκαιες καταβολές των επιδοτήσεων.
• Στρατηγικό σχέδιο για τη βιώσιμη ανάπτυξη της κτηνοτροφίας.
• Ενίσχυση της εκπροσώπησης και της συμμετοχής της Κρήτης στη λήψη.
Οι κτηνοτρόφοι αποφάσισαν να προχωρήσουν σε παγκρήτιο συλλαλητήριο στις 15 Ιανουαρίου στο Ηράκλειο αντιδρώντας στη συνεχιζόμενη αδιαφορία της πολιτείας, με στόχο να στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα διαμαρτυρίας και με την ελπίδα να προβούν άμεσα σε παρεμβάσεις.
«Υπάρχει ένα «αλαλούμ» σε όλο το σύστημα που μας περιβάλει, δυστυχώς με προβλήματα που διαρκώς διογκώνονται», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Ρεθύμνου Γιώργος Βενιεράκης μιλώντας στα «Ρ.Ν.», ενώ συμπλήρωσε για τη συνάντηση που είχαν στο Ηράκλειο με τους κτηνοτροφικούς συλλόγους του νησιού και τα ζητήματα που συζητήθηκαν:
«Ήταν μια από τις μεγαλύτερες συναντήσεις που είχαμε ποτέ με τους κτηνοτρόφους του νησιού, η συμμετοχή ήταν μεγάλη. Συζητήσαμε θέματα που μας αφορούν, πάγια αιτήματα και προβλήματα που έχουμε, όπως είναι ο ΕΝΦΙΑ, το κόστος που ανεβαίνει συνέχεια με τις πρώτες ύλες να είναι ακριβές, όπως είναι ο ΕΛΓΑ, όπως είναι οι καιρικές συνθήκες που μεταβάλλονται συνέχεια εις βάρος και έχουμε υποστεί μεγάλες ζημιές από αυτό το κομμάτι, όπως και το κόστος του πετρελαίου και του ρεύματος, οι τιμές των προϊόντων που έχουν πάρει την κατιούσα όπως είναι το λάδι και το γάλα, έχουν φτάσει σε τιμές που δεν μπορούν οι παραγωγοί να είναι βιώσιμοι στον κλάδο».
Καθυστερήσεις αποζημιώσεων και «ψαλιδισμένες» επιδοτήσεις
Σοβαρές είναι οι καταγγελίες για τις καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις που δικαιούνται οι κτηνοτρόφοι λόγω φυσικών καταστροφών και αντίξοων συνθηκών. Παράλληλα, οι μειωμένες επιδοτήσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ οδηγούν σε οικονομική ασφυξία, με πολλούς παραγωγούς να μην έχουν λάβει καν τα ποσά που τους αναλογούν.
Όπως ανέφερε ο κ. Βενιεράκης: «Ένα από τα θέματα που συζητήσαμε ήταν για τις αποζημιώσεις λόγω των καιρικών συνθηκών που έχουμε υποστεί τα τελευταία τρία χρόνια, την οικονομική ενίσχυση «Αμάλθεια» που αφορά τους νησιώτες κτηνοτρόφους την περιμένουμε εδώ και τρία χρόνια. Επίσης συζητήσαμε για τις αδικαιολόγητα μειωμένες επιδοτήσεις στις πληρωμές που έγιναν από τον Οκτώβριο μέχρι τον Δεκέμβριο, που πάρα πολλοί δεν πήραν χρήματα, είτε και καθόλου, είτε και πολύ λιγότερα».
Ελληνοποιήσεις – Σε κίνδυνο η τοπική παραγωγή
Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το ζήτημα των ανεξέλεγκτων ελληνοποιήσεων αμφιβόλου ποιότητας προϊόντων, τα οποία βαφτίζονται «ελληνικά» και ανταγωνίζονται άδικα την τοπική παραγωγή με πολύ χαμηλές τιμές που συνήθως προτιμούν οι καταναλωτές. «Δεν μπορούμε να πουλήσουμε τίποτα, καθώς τα προϊόντα μας μένουν απούλητα λόγω της αισχροκέρδειας», ανέφερε ο κ. Βενιεράκης, τονίζοντας την ανάγκη για αυστηρότερους ελέγχους και προστασία των παραγωγών, ενώ συμπλήρωσε: «Οι ανεξέλεγκτες ελληνοποιήσεις που γίνονται από τα σύνορα ήταν ένα από τα θέματα συζήτησης, καθώς δεν υπάρχει έλεγχος και εισάγονται στη χώρα υποπροϊόντα και άλλα προϊόντα που είναι εις βάρος μας και αγνώστου προέλευσης και ποιότητα, μπαίνουν στην αγορά. Η αισχροκέρδεια που υπάρχει στις αλυσίδες με αποτέλεσμα ο καταναλωτής να αγοράζει φθηνά και με αποτέλεσμα να την πληρώνει και ο παραγωγός διότι ο καταναλωτής εγκαταλείπει κάποια προϊόντα γιατί πραγματικά είναι ακριβά. Το κράτος θα μπορούσε να παρέμβει στην υποστελέχωση των κρατικών υπηρεσιών στα σύνορα της χώρας για να υπάρχει καλύτερος έλεγχος στα προϊόντα που εισάγονται».