Με μέτρο… πραγματοποιούν τις αγορές τους από τα κρεοπωλεία οι Ρεθεμνιώτες. Η κίνηση δεν έχει μειωθεί, όσο η ποσότητα που μπαίνει στο καλάθι με τα ψώνια. Οι τιμές στα προϊόντα έχουν ανέβει κι ενδέχεται να ανέβουν περαιτέρω. Οι επαγγελματίες και οι καταναλωτές είναι ζημιωμένοι και στο τέλος και στην αρχή της ημέρας: διότι κάθε νέο 24ωρο κρύβει δυσάρεστες εκπλήξεις! Ο λογαριασμός με τα έξοδα αυξάνεται και πάει. Και να θέλει να κάνει κάποιος οικονομία, οι όποιες αποταμιεύσεις υπάρχουν στην άκρη για ώρα ανάγκης …εξατμίζονται κι αυτές! Η ακρίβεια έχει χτυπήσει και το δημοφιλέστατο σουβλάκι! Λίγα ψητοπωλεία κρατούν ακόμη τους παλιούς τιμοκαταλόγους τους – αλλά για πόσο ακόμα;
«Πρωτόγνωρες καταστάσεις»
«Ζούμε πρωτόγνωρα πράγματα! Είμαστε όλοι σε αχαρτογράφητα νερά αυτή τη στιγμή, δυστυχώς. Η ακρίβεια είναι μεγάλη. Κάθε μέρα αντιμετωπίζουμε και κάτι καινούργιο. Ανάλογα και το προϊόν υπάρχουν και οι ανάλογες αυξήσεις. Έχουν ξεφύγει πάνω από 35% οι τιμές, όπως έχουν ξεφύγει οι τιμές σε όλα τα είδη» είπε ο κ. Μιχάλης Κυριακόπουλος, πρόεδρος των κρεοπωλών του Ρεθύμνου. «Πέρα από το κομμάτι του κρέατος, της πρώτης ύλης (ζωοτροφής), έχουμε μεγάλες αυξήσεις στην ενέργεια. Έχουμε πολύ μεγάλη αύξηση στο πλαστικό, στα είδη συσκευασίας, με αποτέλεσμα ο κόσμος να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες του. Υπάρχει ένα μεγάλο θέμα» πρόσθεσε. Όπως μας ανέφερε, «Τα κρεοπωλεία του Ρεθύμνου, θεωρητικά μέχρι σήμερα, έχουν απορροφήσει ένα ποσοστό των αυξήσεων· αλλά δυστυχώς δεν γίνεται να συνεχιστεί αυτό για πολύ. Γιατί, κάθε μέρα μπαίνουν κι άλλες, κι άλλες αυξήσεις. Όσο μπορούμε κι ό,τι μπορούμε, κρατάμε».
Ο συνάδελφός του Στέλιος Αντωνάκης παρατήρησε με τη σειρά του: «Κάθε μέρα έχουμε και νέες αυξήσεις. Οι τιμές έχουν ανέβει και θ’ ανέβουν κι άλλο. Δεν έχει επηρεαστεί η κίνηση, απλώς ο κόσμος ψωνίζει πιο μετρημένα».
Ο κ. Κυριακόπουλος έσπευσε να εξηγήσει: «Ο κόσμος αγοράζει, αλλά αγοράζει λιγότερα. Κάνει διαχείριση των χρημάτων του για να μπορέσει να βγάλει τις υποχρεώσεις του, που είναι πολύ παραπάνω απ’ ό,τι ήταν πριν. Δεν μπορώ να υπολογίσω σε ποσοστό, αλλά είναι πολύ παραπάνω οι (οικονομικές) υποχρεώσεις. Είμαστε όλοι σε ένα καζάνι. Πληρώνουμε ενέργεια, κρέας, στα σούπερ μάρκετ έχουν ξεφύγει οι τιμές. Μια πενταμελής οικογένεια θέλει κατά μέσο όρο 250 ευρώ παραπάνω για να πάρει στα ίδια πράγματα. Η θέρμανση; Εφέτος είχαμε βαρύ χειμώνα και οι άνθρωποι δεν μπορούσαν να ζεσταθούν!».
Ο πρόεδρος των κρεοπωλών συνέκρινε τις τωρινές συνθήκες μ’ εκείνες στις περιόδους των μνημονίων, την περασμένη δεκαετία: «Αυτό που γίνεται τώρα δεν έχει καμία σύγκριση ούτε με τα capital controls ούτε με τα μνημόνια. Γιατί στην κρίση μπορεί να μην είχαμε λεφτά, αλλά δεν υπήρχε αυτή η συνεχής ακρίβεια. Αυτή τη στιγμή οι μισθωτοί κατά μέσο όρο δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Διότι ο μισθός στην Ελλάδα είναι πολύ χαμηλός και τα έξοδα πολύ μεγάλα. Και δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς και τα έξοδά τους».
Μεγάλο …αγκάθι για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά είναι το ενεργειακό κόστος. Δήλωσε ο κ. Κυριακόπουλος: «Πληρώνουμε τα διπλά λεφτά. Όλα τα κρεοπωλεία, με τους συναδέλφους που μιλάμε και προσπαθούμε να βρούμε μία άκρη – συνεννοούμαστε τί πολιτική θα ακολουθήσουμε για να είμαστε σωστοί – το μεγαλύτερό μας πρόβλημα είναι η ενέργεια. Είναι πάνω από το 50% η αύξηση. Έχουμε πολύ μεγάλο πρόβλημα με το ρεύμα. Είναι πολύ ακριβό. Τα καύσιμα δεν τα βάζουμε καθόλου. Έχει ξεφύγει κι αυτό το κομμάτι. Δεν το σκεφτόμαστε, ενώ είναι ένα πολύ μεγάλο κόμιστρο για εμάς που κινούμε αυτοκίνητα».
Πάσχα χωρίς… Ανάσταση
Το Πάσχα πλησιάζει κι όλοι αναρωτιούνται τι θα γίνει με τις τιμές και την επάρκεια των κρεάτων. «Αρνί υπάρχει – είναι σημαντικό αυτό» διαβεβαιώνει ο πρόεδρος των κρεοπωλών. «Το Ρέθυμνο είναι ο μεγαλύτερος κτηνοτροφικός νομός στην Κρήτη. Έχουμε αρνιά. Όλα τα κρεοπωλεία θα έχουν αρνιά. Και θεωρητικά θα τα έχουμε σε λογικές τιμές. Δεν μπορώ να υπολογίσω ακριβώς, γιατί αυτή τη στιγμή τα πολλά αρνιά φεύγουν εμπορικά στις μεγάλες πόλεις (Αθήνα – Θεσσαλονίκη) και προορίζονται για τα μεγάλα μάρκετ. Οπότε, υπάρχει ένας αθέμιτος ανταγωνισμός. Πιστεύω όμως ότι δεν θα ξεπεράσει τα 9,60».
Ο κ. Αντωνάκης, έμπειρος της αγοράς, εμφανίστηκε καθησυχαστικός ως προς το μείζον ζήτημα της επάρκειας των αμνοεριφίων, αποκλείοντας το ενδεχόμενο επιβεβαίωσης των σεναρίων, ότι το αρνί θα φτάσει τα 15 ευρώ: «Δεν νομίζω. Τουλάχιστον εδώ στην Κρήτη, αποκλείεται. Μπορεί να πάει 10-11 ευρώ αλλά όχι 15. Δεν ξέρουμε βέβαια, αλλά προσωπικά δεν το πιστεύω».
Ο ίδιος μάς παρέθεσε και τις τιμές στα βασικά είδη του κλάδου του: Το μοσχάρι κυμαίνεται στα 10 ευρώ, τα χοιρινά 4,5 – 6 ευρώ και τα αρνιά στα 9,30 ευρώ το κιλό.
Σύμφωνα με τον κ. Αντωνάκη οι μεγαλύτερες αυξήσεις, «της τάξεως του 30%», καταγράφονται στα κοτόπουλα και τα χοιρινά, τα κρέατα που προτιμούν περισσότερο οι καταναλωτές.
Ενδεικτικά, τα κοτόπουλα απ’ τα 2 με 2,5 ευρώ πριν ένα μήνα ανέβηκαν στα 3,5, ενώ το χοιρινό στο ίδιο διάστημα απ’ τα 4,5 ευρώ προσεγγίζει τα 5,5 με 6 ευρώ σήμερα κατά μέσο όρο.
«Με την ακρίβεια που υπάρχει στις ζωοτροφές, οι παραγωγοί δεν βγαίνουν» σημείωσε ο κ. Αντωνάκης. «Κάθε μέρα έχουμε αυξήσεις. Δεν ξέρουμε ακόμα τι θα γίνει. Πιστεύω ότι θα ισορροπήσει η αγορά, αλλά για την ώρα βρισκόμαστε σε μία μεταβατική περίοδο» είναι η εκτίμησή του.
Απογοητευμένοι και απαισιόδοξοι είναι και οι πολίτες. Βλέπουν ότι οι τιμές «τσιμπούν» διαρκώς προς τα πάνω, σε όλα τα είδη. Το ενεργειακό κόστος είναι ένα μεγάλο βάρος που καλούνται να σηκώσουν. «Δεν υπάρχει κάτι που να μας κάνει να ελπίζουμε» μας σχολίασε καταναλωτής, για να συμπληρώσει μία κυρία η οποία είχε μόλις ολοκληρώσει τα ψώνια της: «Υπάρχει ακρίβεια. Είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα. Δεν υπάρχει δουλειά. Είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση. Το ρεύμα έχει ανέβει πάρα πολύ. Δεν ξέρω πού θα πάει όλο αυτό. Δεν μπορούμε να πληρώσουμε τους λογαριασμούς. Γενικά δεν έχει ανέβει μόνο η ΔΕΗ· έχουν ανέβει οι τιμές στο αλεύρι, στο νερό, στο κρέας, στα πάντα! Δεν ξέρω πώς θα τα βγάλουμε πέρα!».
Στα ψητοπωλεία: Ακρίβυνε και το σουβλάκι!
Το «τσουνάμι» της ακρίβειας έχει επηρεάσει πάρα πολύ αρνητικά, και πιο πολύ από ποτέ, τα ψητοπωλεία. Όλη αυτή η αποπνικτική οικονομική ατμόσφαιρα οδηγεί, δυστυχώς, σ’ ένα μονόδρομο ανατιμήσεων τους επαγγελματίες του χώρου.
«Δυστυχώς, τα τιμολόγια έχουν ανέβει στα ύψη και δεν έχουμε πολλές επιλογές μπροστά μας. Δεν έχουμε κάνει ακόμα κάποια κίνηση, αλλά είμαστε από τα λίγα μαγαζιά που δεν έχουμε κάνει αύξηση. Όμως, αργά ή γρήγορα κι εμείς με τη σειρά μας θα ανεβάσουμε τις τιμές, είτε το θέλουμε είτε όχι» παραδέχθηκε ο κ. Νεκτάριος Σεβαστόπουλος. «Η κίνηση έχει πέσει κατά πολύ. Όταν ανεβάζεις τα πάντα στην αγορά και οι μισθοί παραμένουν οι ίδιοι, δυστυχώς δεν μπορείς να κάνεις κι αλλιώς. Πέφτει το ενδιαφέρον του κόσμου».
Η κ. Λίζα, συνάδελφός του, υπογράμμισε: «Είναι δύσκολα τα πράγματα. Δεν ξέρουμε τι να κάνουμε. Έχει πέσει η δουλειά. Είχαμε την καραντίνα, τώρα έχουμε τις τιμές που έχουν αυξηθεί πάρα πολύ. Πρέπει να κάνουμε κι εμείς αύξηση στο σουβλάκι».
Η αύξηση στο ηλιέλαιο είναι ιλιγγιώδης, αγγίζοντας το 120%. «Και δεν είναι μόνο το ηλιέλαιο· είναι τα γκάζια, είναι η βενζίνη για τη διανομή μας. Συνεπώς, είναι όλα πιο ακριβά» συμπλήρωσε ο κ. Σεβαστόπουλος.
Τις τελευταίες ημέρες κυκλοφόρησε η φήμη ότι καταστήματα της εστίασης, επομένως και ψητοπωλεία, εξετάζουν το ενδεχόμενο να αφαιρέσουν τις πατάτες ως συνοδευτικό και να τις προσφέρουν με έξτρα χρέωση.
«Εμείς ως τώρα δεν το έχουμε στο μυαλό μας. Δεν νομίζω ότι θα γίνει κάτι τέτοιο. Από κάτι συζητήσεις που έχω ακούσει, νομίζω ότι είναι στο αέρα όλο αυτό. Δεν νομίζω ότι θα γίνει. Η πίτα είναι παραδοσιακή, την έχουμε συνηθίσει τόσα χρόνια. Πιο πιθανό είναι να ακριβύνει και να μείνει η ίδια (σε περιεχόμενο)» τόνισε ο κ. Σεβαστόπουλος, ο οποίος στάθηκε ιδιαίτερα στους λογαριασμούς του ρεύματος: «Είναι διπλό το χτύπημα, διότι δεν είναι μόνο στο μαγαζί, είναι και στο σπίτι που μένεις. Ελπίζουμε σε καλύτερες μέρες, γιατί διαρκώς ανεβαίνει: Ανά δίμηνο, ανά τετράμηνο – αναλόγως τη συμφωνία που έχεις κάνει. Γίνονται όλο και πιο δύσκολα τα πράγματα. Και δεν ξέρω που θα οδηγήσει όλο αυτό».
Η αβεβαιότητα κυριεύει τους εργαζόμενους και τους επαγγελματίες. «Θα φύγουν οι φοιτητές, θα έρθουν οι τουρίστες – αν θα έρθουν με αυτά που συμβαίνουν. Δεν ξέρουμε τι θα γίνει» αγωνιά η κ. Λίζα. Όπως επισήμανε, προς το παρόν το κατάστημά της πουλάει το κανονικό σουβλάκι (το γνωστό πιτόγυρο) στα 3,30 ευρώ. «Τα άλλα μαγαζιά το έχουν αυξήσει. Είναι δύσκολοι καιροί, το καταλαβαίνουμε. Αλλά κι εμείς θα το αυξήσουμε γιατί έχουν ανέβει όλα. Δεν έχουμε άλλη επιλογή. Σκεφτόμαστε να το πάμε στα 3,5 ευρώ – να μην το πάμε 3,90 και 4,00, γιατί είναι πολύ υπερβολικό» υποστήριξε και κατέληξε: «3,5 είναι καλά, μέχρι εκεί, όχι παραπάνω για να υπάρχει μία ισορροπία – όπως και στον εργοδότη: Και για να μπορούμε να πληρώσουμε τους υπαλλήλους, όπως και στον πελάτη. Πρέπει να βλέπουμε και τη μεριά του πελάτη και τη δική μας μεριά».