Μία νέα εποχή για τις μεταμοσχεύσεις κερατοειδούς ανοίγει για την Κρήτη, καθώς η προσπάθεια ετών για τη δημιουργία τράπεζας κερατοειδών παίρνει σάρκα και οστά.
Η τράπεζα θα «φιλοξενηθεί» στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου και θα είναι έτοιμη να λειτουργήσει εντός του τρέχοντος έτους.
«Στην Κρήτη θα έχουμε σύντομα μία τράπεζα κερατοειδών για να μπορέσουν να γίνονται μεταμοσχεύσεις και να καλυφθούν οι πολύ μεγάλες ανάγκες που υπάρχουν», δήλωσε ο αναπληρωτής διοικητής του ΠΑΓΝΗ, Στέλιος Κτενιαδάκης.
Η διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου είναι σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων και απομένει να διευθετηθούν κάποιες λειτουργικές και γραφειοκρατικές λεπτομέρειες.
«Σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων και με την πρόθεση για προσφορά από την τοπική κοινωνία, η τράπεζα κερατοειδών θα αλλάξει τα δεδομένα. Το ΠΑΓΝΗ θα μπορέσει να παίξει έναν κομβικό ρόλο στις μεταμοσχεύσεις κερατοειδών. Θα είναι μία όαση σε ανθρώπους που χρειάζονται μεταμόσχευση κερατοειδούς», πρόσθεσε ο κ. Κτενιαδάκης.
Μέσω της τράπεζας κερατοειδών, θα προσφέρεται η δυνατότητα να γίνονται σε ετήσια βάση 50 μεταμοσχεύσεις, με αποτέλεσμα να καλύπτονται οι ανάγκες όχι μόνο για ασθενείς της Κρήτης αλλά και ολόκληρης της χώρας.
Στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ηρακλείου πραγματοποιούνται μεταμοσχεύσεις κερατοειδών, αλλά γίνονται κυρίως είτε με τεχνητά μοσχεύματα είτε με μοσχεύματα δωρητών από το εξωτερικό.
«Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι το ΠΑΓΝΗ διαθέτει καταρτισμένο και έμπειρο προσωπικό, το οποίο πραγματοποιεί ήδη τέτοιου τύπου μεταμοσχεύσεις και είναι διατεθειμένο να προσφέρει περαιτέρω τις υπηρεσίες του για τις ανάγκες της τράπεζας κερατοειδών», τόνισε ο αναπληρωτής διοικητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου.
Η Πανεπιστημιακή Οφθαλμολογική Κλινική του ΠΑΓΝΗ διαθέτει κορυφαία τεχνογνωσία και διευρυμένα πεδία εξειδίκευσης. Η τράπεζα κερατοειδούς είναι το επιστέγασμα μίας διαρκούς προσπάθειας ανάπτυξης με σημείο αναφοράς την προσφορά κορυφαίων υπηρεσιών σε πολίτες που το έχουν ανάγκη.
«Είμαστε σε επαφή και έχουμε ζητήσει τη βοήθεια του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων προκειμένου να οργανώσουμε τη λειτουργία της τράπεζας κερατοειδών. Στις τάξεις του νοσοκομείου είμαστε σε απόλυτη ετοιμότητα για να λειτουργήσει εντός του 2024. Το μόνο που απομένει είναι η οργάνωση της διαδικασίας», επεσήμανε ο κ. Κτενιαδάκης.