Έχουμε και σαφή υποχρέωση, τουλάχιστον το 30% των πόρων του προγράμματος που ανέρχεται σε 564 εκ. ευρώ, να το κατευθύνουμε προς δράσεις αυτής της προτεραιότητας» ανέφερε η προϊστάμενη της Διαχειριστικής Αρχής Μαρία Κασσωτάκη
Μεγάλο αναπτυξιακό «στοίχημα» αποτελεί για την Περιφέρεια Κρήτης το νέο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του νησιού που προσφέρει σημαντικά οικονομικά «εργαλεία» και πόρους που θα αγγίξουν τα 564 εκατομμύρια ευρώ.
Σε ένα μεγάλο ποσοστό, οι διαθέσιμες πιστώσεις θα κατευθυνθούν σε παρεμβάσεις που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή.
«Το θέμα που κυριαρχεί στο καινούργιο πρόγραμμα είναι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των κινδύνων που προκύπτουν από αυτήν. Μάλιστα έχουμε και σαφή υποχρέωση, τουλάχιστον το 30% των πόρων του προγράμματος, να το κατευθύνουμε προς δράσεις αυτής της προτεραιότητας», δήλωσε η διευθύντρια της Διαχειριστικής Αρχής του ΠΕΠ Κρήτης, Μαρία Κασσωτάκη.
Τα έργα που βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των προτεραιοτήτων αφορούν σε αντιπλημμυρικές υποδομές, διαχείρισης καταστροφών και σε έργα τα οποία υποστηρίζουν την δασοπυρόσβεση.
«Τέτοιου τύπου έργα αποτελούν σημαντικό τμήμα του προγράμματος, παράλληλα βέβαια και με άλλες παρεμβάσεις τις οποίες έχουμε συνηθίσει και στο παρελθόν, όπως είναι η αναβάθμιση των υποδομών, της εκπαίδευσης, της υγείας και η επίλυση θεμάτων περιβάλλοντος με κατασκευή βιολογικών καθαρισμών και δικτύων σε παραθαλάσσιες περιοχές. Γιατί υπάρχουν ακόμα και στην Κρήτη παραθαλάσσιες τουριστικές περιοχές που δεν διαθέτουν τον απαιτούμενο βιολογικό και τα δίκτυα. Είναι, λοιπόν, προτεραιότητα η διαχείριση των υδάτων και κυρίως η διαχείριση των θεμάτων των πόλεων, η βιώσιμη ανάπτυξη των πόλεων, μέσα από αυτό το πρίσμα της κλιματικής ανθεκτικότητας, αλλά και της κοινωνικής συνοχής», επεσήμανε η κ. Κασσωτάκη.
Ειδικά για ζητήματα κοινωνικής συνοχής, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δώσει συγκεκριμένο πλαίσιο και κωδικούς χρηματοδότησης στο νέο ΕΣΠΑ με διαθέσιμες πιστώσεις αποκλειστικά προς αυτή την κατεύθυνση. Για την Κρήτη, οι πιστώσεις αγγίζουν τα 150 εκατομμύρια ευρώ.
«Σημαντικοί πόροι, περίπου 150 εκατομμύρια ευρώ, κατευθύνονται σε θέματα κοινωνικής συνοχής, αντιμετώπισης της φτώχειας και της κοινωνικής ένταξης με καινούργιες δράσεις που δεν τις είχαμε δει στο παρελθόν, όπως αυτές που έχουν να κάνουν με τα θέματα της αντιμετώπισης της παιδικής φτώχειας. Η άποψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι όχι πλέον μπετά όχι πλέον άσφαλτος. Εκεί που πρέπει να επενδύσουμε είναι στα θέματα που καθιστούν την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της και τις περιφέρειές τις πιο ανταγωνιστικές», τόνισε η διευθύντρια της Διαχειριστικής Αρχής του ΠΕΠ Κρήτης.
Παρόλα αυτά, τα περιφερειακά προγράμματα είναι τα κατεξοχήν προγράμματα, τα οποία έρχονται να καλύψουν, ακόμα και σε αυτή την φάση, σημαντικό έλλειμμα υποδομών, το οποίο διαπιστώνεται σε συγκεκριμένους τομείς, από τις υποδομές μέχρι την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων.
«Εμείς έχουμε ακόμα την δυνατότητα, σε περιφερειακό επίπεδο, να κινηθούμε προς την κατεύθυνση υλοποίησης έργων υποδομής. Δεν ξέρω τι θα συμβεί στο μέλλον, ωστόσο προς το παρόν υπάρχουν διαθέσιμες πιστώσεις από το ΕΣΠΑ για έργα υποδομών», σημείωσε η κ. Κασσωτάκη.
«Αγκάθι» παραμένει η υποστελέχωση των φορέων που καλούνται να ωριμάσουν έργα και να απορροφήσουν πιστώσεις από το νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα.
«Οι δήμοι, όπως και όλοι οι φορείς, αντιμετωπίζουν σημαντικά θέματα υποστελέχωσης, τα οποία είναι πλέον εμφανή, διότι οι προκλήσεις από τα χρηματοδοτικά μέσα είναι μεγάλες. Υπάρχουν αυτή τη στιγμή πολλά χρηματοδοτικά εργαλεία στην αγορά, είναι το ΕΣΠΑ, είναι το ταμείο ανάκαμψης, ενδεχομένως κι άλλα όπως το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης. Οπότε οι δήμοι είναι αντιμέτωποι με πάρα πολλές προκλήσεις και την δυνατότητα να λάβουν χρηματοδοτήσεις για να κάνουν πολλά έργα. Την ίδια στιγμή δεν έχουν το απαιτούμενο ανθρώπινο δυναμικό το οποίο θα εξασφαλίσει την βέλτιστη αξιοποίηση όλων αυτών των εργαλείων», πρόσθεσε η κ. Κασσωτάκη.