Την Δευτέρα, 9 Φεβρουαρίου και ώρα 18:00, θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα ΚΑΣΤΕΛΛΑΚΗ, στο Επιμελητήριο Ηρακλείου, η εναρκτήρια εκδήλωση για την Διημερίδα «Κρήτη και Θάλασσα», η οποία συνδιοργανώνεται από τα Ερευνητικά κέντρα ΕΛΚΕΘΕ και ΙΤΕ. Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων το ΙΤΕ, κατά την εκδήλωση αυτή, πολίτες και τοπικοί παράγοντες του Ηρακλείου και ευρύτερα της Κρήτης θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για το έργο που πραγματοποιείται στα δύο Ερευνητικά Κέντρα, μέσα από σύντομες παρουσιάσεις και ομιλίες.
Σκοπός της εκδήλωσης είναι η παρουσίαση δράσεων οι οποίες σχετίζονται με την Κρήτη, τη Θάλασσα και τη Γαλάζια Ανάπτυξη από ερευνητικές ομάδες του ΙΤΕ και του ΕΛΚΕΘΕ, προκειμένου η τοπική κοινωνία, οι φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, η ερευνητική και ακαδημαϊκή κοινότητα να γνωρίσουν καλύτερα τις ερευνητικές δραστηριότητες των δύο Κέντρων.
Το επιστημονικό μέρος της Ημερίδας θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 10 Φεβρουαρίου, ώρα 10:00 – 18:00, στο Αμφιθέατρο του ΕΛΚΕΘΕ στον Θαλασσόκοσμο, στις Γούρνες Πεδιάδος Ηρακλείου.
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης:
18:00-18:05 Έναρξη εκδήλωσης από τον Δρ. Κωνσταντίνο Μυλωνά, Διευθυντή του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Βιολογίας, Βιοτεχνολογίας και Υδατοκαλλιεργειών (Ι.Θ.ΑΒ.Β.ΥΚ) του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε., πρόεδρο της επιτροπής διοργάνωσης
18:05-18:15 Χαιρετισμός από τον αξ. Περιφερειάρχη Κρήτης, κο Σταύρο Αρναουτάκη
18:15-18:35 Χαιρετισμός και παρουσίαση του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών από τον Διευθυντή και Πρόεδρο Δ.Σ., Δρ. Αριστομένη Π. Καραγεώργη
18:35-18:55 Χαιρετισμός και παρουσίαση του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας από τον Διευθυντή και Πρόεδρο Δ.Σ., καθ. Βασίλη Χαρμανδάρη
19:00-19:25 «Η ιστορία της ελληνικής αλιείας: ένα άγνωστο ιστοριογραφικό πεδίο» από τον Δρ. Νίκο Αλεβυζάκη, Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών, Ι.Τ.Ε.
19:25-19:50 «Από την αλιεία στην ιχθυοκαλλιέργεια: μια καινούργια ανθρώπινη δραστηριότητα» από τον Δρ. Κωνσταντίνο Μυλωνά, Διευθυντή Ι.Θ.ΑΒ.Β.ΥΚ (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.)
19:50-20:00 Λήξη εκδήλωσης και χαιρετισμός από την επιτροπή διοργάνωσης ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. και Ι.Τ.Ε.
20:00-21:00 Μπουφές















