Επιτακτική η ανάγκη δημιουργίας δομών και υπηρεσιών
Αύξηση μεταναστευτικών ροών που θα ξεπεράσει σε ποσοστό το 300% αναμένεται το 2024 στην Κρήτη σε σχέση με την περυσινή χρονιά.
Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά και αποτυπώνουν τις ξεκάθαρες τάσεις που έχουν καταγραφεί στο νησί από τον Σεπτέμβριο του 2023.
Συγκεκριμένα, από τις αρχές του τρέχοντος έτους μέχρι και τις 16 Ιουνίου, στην Κρήτη έχουν καταγραφεί 45 περιστατικά και συνολικά 2.058 αφίξεις μεταναστών.
Βασική «πύλη εισόδου» της Κρήτης είναι τα νότια παράλια των Χανίων και το ακριτικό νησί της Γαύδου, όπου έχουν καταγραφεί 26 περιστατικά και 1.251 μετανάστες (στοιχεία από 1η Ιανουαρίου έως 31 Μαΐου).
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της περυσινής χρονιάς, ο αριθμός των μεταναστών που εντοπίστηκε να επιχειρεί να εισέλθει παράνομα στο νησί δεν ξεπέρασε τους 798 σε 21 καταγεγραμμένα περιστατικά. Μάλιστα, από αυτά τα 21 περιστατικά, τα 15 είναι μετά τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2023, όταν δηλαδή ξεκίνησε η αύξηση των μεταναστευτικών ροών στην Κρήτη.
Ουσιαστικά, το ποσοστό αύξησης αγγίζει έως σήμερα το 250% και εκτιμάται ότι θα αυξηθεί σε σημαντικό βαθμό μέχρι να ολοκληρωθεί η χρονιά.
«Η τάση αύξησης των μεταναστευτικών ροών είναι ξεκάθαρη. Το φαινόμενο το έχουμε διαπιστώσει από τους τελευταίους μήνες του 2023 και συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς», δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Ανατολικής Κρήτης, Γιώργος Σφακιανάκης.
Η Κρήτη βρίσκεται το τελευταίο διάστημα στο «κάδρο» των δικτύων διακίνησης μεταναστών, καθώς οι αυξημένες μεταναστευτικές ροές στο νησί αποτυπώνουν μία στοχευμένη επιλογή και όχι τυχαίες παρακάμψεις.
Η Κρήτη βρίσκεται στην «καρδιά» του μεταναστευτικού διαδρόμου της κεντρικής Μεσογείου και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ παρακολουθεί στενά τη νέα μεταναστευτική τάση που διαμορφώνεται.
Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις της εκπροσώπου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Ελλάδας, Στέλλας Νάνου, στην τηλεόραση «Creta».
Η κ. Νάνου είχε δηλώσει πως «πρόκειται για μία συγκεκριμένη μεταναστευτική διαδρομή με αφετηρία τη Λιβύη και προορισμό την Κρήτη. Στο παρελθόν, οι μεταναστευτικές αφίξεις στην Κρήτη και στη Γαύδο αποτελούσαν τυχαίες παρακάμψεις. Τους τελευταίους μήνες παρατηρούμε μία νέα τάση. Βλέπουμε πλέον τα πλοιάρια να ταξιδεύουν απ’ ευθείας από τη Λιβύη για την Κρήτη και τη Γαύδο».
Η χώρα προέλευσης των μεταναστών που έχουν αφιχθεί στην Κρήτη είναι κυρίως από την Αίγυπτο, το Μπαγκλαντές και το Πακιστάν, ενώ υπάρχουν και ελάχιστες περιπτώσεις από Συρία, Σουδάν και Παλαιστίνη.
Οι λόγοι που τα δίκτυα των μεταναστών επιλέγουν την Κρήτη είναι σύνθετοι και ποικίλοι.
Τα «μοτίβα» είναι δυναμικά, αλλάζουν συνεχώς και επηρεάζονται από έναν συνδυασμό παραγόντων. Σημαντικός παράγοντας είναι τα δίκτυα και οι διαδρομές των διακινητών. Επίσης οι πληροφορίες που διακινούνται μεταξύ μεταναστών ή προσφύγων και φυσικά υπάρχουν και τα βαθύτερα αίτια που έχουν να κάνουν με τις συνθήκες που επικρατούν στις χώρες προέλευσης και διέλευσης.
Τα τρία ανοιχτά «μέτωπα»
Φορείς της Κρήτης βάζουν στο «τραπέζι» τρία σημαντικά «μέτωπα» διαχείρισης.
Σημείο πρώτο είναι η διαχείριση αυτών των ανθρώπων από τη στιγμή που θα φτάσουν μέχρι και τη στιγμή που θα αναχωρήσουν από την Κρήτη. Σήμερα, οι δομές διαχείρισης βρίσκονται στο σημείο μηδέν. Κάθε περίπτωση αντιμετωπίζεται διαφορετικά, καθώς δεν υπάρχει πλαίσιο, ούτε φιλοξενίας, ούτε μεταφοράς, ούτε καν σίτισης αυτών των ανθρώπων.
Σημείο δεύτερο είναι το επιχειρησιακό. Το γεγονός δηλαδή ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του λιμενικού δεν έχουν το απαιτούμενο προσωπικό αλλά και τα επιχειρησιακά μέσα να ανταποκριθούν.
Σημείο τρίτο είναι η διαχείριση της κρίσης από την πολιτεία. Έχουμε φτάσει σε μία κατάσταση κατά την οποία η μεταναστευτικές ροές στην Κρήτη δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται ως μεμονωμένα περιστατικά.
Σε κάθε περίπτωση, οι μεταναστευτικές ροές χαρακτηρίζονται διαχειρίσιμες και σε καμία περίπτωση δεν προκύπτει μεταναστευτική κρίση.
Ωστόσο η ανάγκη να δημιουργηθούν υπηρεσίες και δομές διαχείρισης είναι επιτακτική.
«Δεν έχει αλλάξει το παραμικρό. Έχουμε επισημάνει τα προβλήματα στα θεσμικά όργανα της πολιτείας χωρίς ωστόσο να δοθούν λύσεις. Ακόμα και οι προτάσεις που είχαν συζητηθεί στο πλαίσιο της επίσκεψης του πρώην υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρη Καιρίδη, δεν υλοποιήθηκαν», σημειώνει ο κ. Σφακιανάκης.