Η τοπική κτηνοτροφία περνάει χωρίς περαιτέρω απώλειες τον σκόπελο από το πρώτο κύμα εργαστηριακών ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν σε αμνοερίφια της ευρύτερης περιοχής του δήμου Αρχανών Αστερουσίων.
Είναι τέτοια η κατάσταση στην τοπική κτηνοτροφία που το ενδεχόμενο διασποράς της πανώλης φαντάζει ως το τελειωτικό χτύπημα σε έναν κλάδο που δοκιμάζεται και καλείται να δείξει ισχυρές αντοχές αυτή την περίοδο.
Τα αποτελέσματα των πρώτων εργαστηριακών ελέγχων ήταν αρνητικά και αυτό δημιουργεί προσδοκίες ότι το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε εν τη γενέσει του, περιορίζοντας έτσι σε μεγάλο βαθμό τον κίνδυνο διασποράς.
Βεβαίως, ακόμα απαιτούνται αρκετές ημέρες μέχρι οι αρμόδιες υπηρεσίες να σημάνουν λήξη συναγερμού.
Οι πρώτοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι έγιναν σε μία ζώνη τριών χιλιομέτρων από τις μονάδες όπου εντοπίστηκαν τα κρούσματα, η ακτίνα των ελέγχων άνοιξε στα 10 χιλιόμετρα και συνεχίζεται σε μία περίμετρο 13 χιλιομέτρων. Κλιμάκια κτηνιάτρων, κυριολεκτικά χτενίζουν τη ζώνη υψηλού κινδύνου προκειμένου να αποκλειστεί κάθε ενδεχόμενο επιπλέον κρουσμάτων.
Είναι μία διαδικασία δύσκολη, επιχειρησιακά, αλλά και πολύ κρίσιμη διότι θα καθορίσει τα επόμενα βήματα διαχείρισης της κρίσης.
Έτσι και αλλιώς είναι σε εφαρμογή έκτακτα μέτρα και περιορισμοί.
Με απόφαση του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης τα σφαγεία θα παραμείνουν κλειστά μέχρι και τις 11 Αυγούστου.
Από εκεί και έπειτα θα υπάρξει μέσα στα επόμενα 24ωρα νέος κύκλος επαφών μεταξύ των Κτηνιατρικών Διευθύνσεων του νησιού, παραγόντων του υπουργείου και των κτηνοτρόφων προκειμένου να επικαιροποιηθούν τα μέτρα και αν όλα πάνε καλά να ξεκινήσουν οι σφαγές λίγο πριν τον Δεκαπενταύγουστο καθώς οι ανάγκες και η ζήτηση είναι πολύ μεγάλες.
Επιστολή Τσιάρα στην Κομισιόν, ζητά πρόσθετη οικονομική στήριξη για τους κτηνοτρόφους
Τη λήψη μέτρων για την αποζημίωση των κτηνοτρόφων που έχουν πληγεί από την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών (PPR) και την αντιστάθμιση του εισοδήματος που θα απολέσουν, ζητεί με επιστολή του προς τον Επίτροπο Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ Γιάνους Βόιτσεσχόφκι και την Ευρωπαία Επίτροπο Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου, την οποία κοινοποίησε και στους 26 ομολόγους του των κρατών μελών της ΕΕ, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας.
Στην επιστολή του, ο Έλληνας υπουργός επισημαίνει ότι η χώρα μας από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης της νόσου επέβαλε όχι μόνο όλα όσα προβλέπει ο Κανονισμός 687/2020, αλλά υιοθέτησε και πρόσθετα αυστηρά μέτρα για τον περιορισμό και εκρίζωση της νόσου.
Όπως επισημαίνει ο κ. Τσιάρας το ζήτημα αφορά πολλά κράτη μέλη και αποτελεί απειλή με σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις για όλη την Ένωση. Επικαλούμενος την αρχή της αλληλεγγύης, τονίζει ότι «Αυτή η κοινή πρόκληση απαιτεί συντονισμένη και αποτελεσματική απάντηση. Είναι επιτακτική ανάγκη να συντονίσουμε τις προσπάθειές μας για την προστασία και την υποστήριξη της κτηνοτροφίας, διασφαλίζοντας τη βιωσιμότητα και την ανθεκτικότητά της».
Για την εξάλειψη των οικονομικών επιπτώσεων από την PPR, ο Έλληνας υπουργός προτείνει: «Δεδομένων των σοβαρών οικονομικών επιπτώσεων αυτής της επιδημίας στους κτηνοτρόφους μας, πρέπει να ληφθούν μέτρα αποζημίωσης για την υποστήριξη των πληγέντων. Οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αυτής της μάχης, έχουν ήδη υποστεί σημαντικές απώλειες λόγω άλλων κρίσεων, όπως οι σοβαρές πλημμύρες στην Ελλάδα και επιβαρύνονται περαιτέρω από τις συνεχιζόμενες κρίσεις σε όλα τα κράτη μέλη. Ως εκ τούτου, είναι επιτακτική η παροχή οικονομικής βοήθειας, όχι μόνο για την αποζημίωση των κτηνοτρόφων με το υψηλότερο δυνατό ποσό για την απώλεια κάθε ζώου αλλά και για την αντιστάθμιση της απώλειας του εισοδήματός τους».