Σε πολύ χαμηλά επίπεδα εξακολουθεί και κινείται η διαδικασία της κτηματογράφησης στον νομό Ρεθύμνου. Η συλλογή δηλώσεων ακίνητης περιουσίας παραμένει (και χαρακτηρίζεται) αποκαρδιωτική: ούτε το 20% δεν φτάνει, ασχέτως εάν βρισκόμαστε δύο εβδομάδες πριν την εκπνοή της τελευταίας διορίας που δόθηκε. Θα υπάρξει (νέα, τέταρτη στη σειρά) παράταση, μετά τις 15 Μαρτίου; Ουδείς μπορεί να απαντήσει με σιγουριά, αν και σύμφωνα με τα όσα διαρρέονται από το περιβάλλον της αναδόχου κοινοπραξίας στην Αθήνα, η κλεψύδρα του χρόνου αδειάζει και δεν πρόκειται να ξαναγεμίσει.
Ο φόρτος εργασίας για τους μηχανικούς και τους συμβολαιογράφους παραμένει πολύ υψηλός, κι ενώ – τουλάχιστον – οι πρώτοι στερούνται του απαραίτητου (επικουρικού και εξειδικευμένου) προσωπικού, για να μετριαστεί το άχθος των υποχρεώσεών τους που κουβαλούν στις πλάτες τους. Χώρια των υπόλοιπων θεμάτων/υποθέσεων, που καλούνται να διαχειριστούν και να διεκπεραιώσουν αμφότεροι (μηχανικοί και συμβολαιογράφοι).
Εγκατάλειψη περιουσιών στην ορεινή Κρήτη
Δύο μήνες μεσολάβησαν από την τελευταία φορά όπου τα «Ρ.Ν.» επικοινώνησαν με τον κ. Δημήτρη Γρηγοράκη, γραμματέα του τοπικού τμήματος του Ρεθύμνου του Πανελλήνιου Συλλόγου Τοπογράφων Μηχανικών. Από τότε μέχρι σήμερα, δεν προέκυψαν συνταρακτικές αλλαγές. Σαν να …βάλτωσαν όλα και να περιήλθαν σε μία μακρά στασιμότητα, για πολλούς και διάφορους λόγους.
«Φαίνεται πως οι ρυθμοί έπεσαν. Κάποιες δηλώσεις που είχαν ολοκληρωθεί μέσα στο Κτηματολόγιο και υποβλήθηκαν μέσα στο Φθινόπωρο, έδωσαν ένα καλό ρυθμό μέχρι τον Δεκέμβρη – Γενάρη. Τώρα όμως μέσα στο χειμώνα επιβαρύνθηκαν πάλι τα δεδομένα· και για λόγους καιρού, και για λόγους αποχώρησης των ιδιοκτητών από το νησί (οι περισσότεροι επέστρεψαν στις χειμερινές τους κατοικίες και σε άλλες περιοχές). Πάγωσαν όλα αυτά» παρατηρεί ο κ. Γρηγοράκης.
«Η κατάσταση είναι απογοητευτική» σχολιάζει συμπληρωματικά. «Είμαστε κάτω από το 20%. Από την ανάδοχο εταιρεία εκτιμούν ότι το υπουργείο δεν θα δώσει νέα παράταση για τις προθεσμίες. Με αυτόν τον τρόπο, προσπαθεί να αυξήσει την πίεση στους ιδιοκτήτες για να υποβάλλουν δηλώσεις με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο».
Φαίνεται πάντως ότι «Η πλατφόρμα θα είναι ανοιχτή για υποβολή δηλώσεων – έστω και εκπρόθεσμα – χωρίς συνέπειες» εκτιμά ο κ. Γρηγοράκης, που εισπράττει «απογοήτευση» (σε ένα βαθμό κι αποστροφή!) από τον κόσμο με τον οποίο συνομιλεί για το συγκεκριμένο ζήτημα: «Ένας γνωστός μου, με τον οποίο είχα ραντεβού, είχε δηλωμένο στο Ε9 το σπίτι που έχει πάρει από τη μητέρα του στο χωριό και καμία δεκαριά ακίνητα γύρω από το χωριό – 30 στρέμματα το μεγαλύτερο. Αυτός λοιπόν ο άνθρωπος κατέληξε στο συμπέρασμα ότι θα δηλώσει μόνο τρία από αυτά, τα πιο σημαντικά. Τα υπόλοιπα δεν θα τα δηλώσει καθόλου. Για ποιο λόγο; Είτε γιατί δεν ξέρει τα όρια σε κάποια, είτε γιατί κάποια από αυτά θα’ χουν προβλήματα με τους δασικούς χάρτες, είτε γιατί εν τέλει δεν έχει καμία αξία για αυτόν πλέον αυτή η περιουσία και θα την εγκαταλείψει!».
Την ίδια εικόνα «απογοήτευσης», ο γραμματέας του τοπικού τμήματος του Ρεθύμνου του Πανελλήνιου Συλλόγου Τοπογράφων Μηχανικών, «Έχω την εντύπωση ότι θα τη δούμε σε πάρα πολλές περιοχές της ορεινής Κρήτης». Σε αντίθεση με τις παραλιακές ζώνες οι οποίες «έχουν πολύ μεγάλη αξία». Εκεί «θα έχουμε αντιπαράθεση ιδιοκτητών για εκατοστά -«Ποιο είναι δικό μου, ποιο είναι δικό σου». Αλλά, δυστυχώς στην ορεινή Κρήτη θα δούμε τέτοια πράγματα».
Τα όποια προβλήματα – εμπόδια παρουσιάζονται, λειτουργώντας αποτρεπτικά, «Επιτείνονται και από την οικονομική κρίση και από τους δασικούς χάρτες και τον δασικό χαρακτήρα, και από το γεγονός ότι οι περισσότεροι από αυτούς τους ιδιοκτήτες δεν έχουν συμβόλαια ή υπόβαθρα για να κάνουν τις δηλώσεις» υποστηρίζει ο κ. Γρηγοράκης, που θα μας μεταφέρει άλλη μία προσωπική του εμπειρία: «Ζήτησα μία αμοιβή για να εντοπίσω τα ακίνητα του ιδιοκτήτη και να του τα αποτυπώσω και μου είπε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να αναλάβει τέτοιο κόστος».
Το κόστος για τη σωστή καταγραφή των ακινήτων σε πολλές περιπτώσεις είναι ασύμφορο, για αρκετούς πολίτες.
«Το θέμα ποιο είναι: Ναι μεν τώρα έχουμε ένα κόστος αποτύπωσης π.χ. 100 ευρώ ανά ακίνητο (ανάλογα την περίπτωση και τη δυσκολία), αλλά αργότερα εάν πας να το διορθώσεις ή να το δηλώσεις, το κόστος ανεβαίνει σε… χιλιάρικα: Δηλαδή πρέπει να πληρώνεις δικηγόρο, ν’ ακολουθήσεις δικαστική διαδικασία για να διορθώσεις το ακίνητο και να καταχωρηθείς ως ιδιοκτήτης. Εκεί είναι τελείως απαγορευτική η διαδικασία της διόρθωσης» προειδοποιεί ο κ. Γρηγοράκης.
Γιατί είναι αναγκαία η (νέα) πίστωση χρόνου
Στον ορεινό όγκο της Κρήτης «Πολύς κόσμος δεν τα ξέρει καν τα ακίνητά του. Οι περισσότεροι τα έχουν εγκαταλείψει και ζουν Ρέθυμνο, Αθήνα ή σε αστικές περιοχές» λέει ο γραμματέας του τοπικού τμήματος των Τοπογράφων Μηχανικών, ο οποίος ήλπιζε «και ακόμη το εύχομαι – ότι θα δινόταν νέα παράταση. Αν τα επίπεδα των δηλώσεων είναι στο 20%, η κατάσταση θα συνεχίσει να είναι απογοητευτική. Εξακολουθώ να θεωρώ ότι είναι σημαντικό χρονικό σημείο, η καλοκαιρινή περίοδος. Διότι τότε έρχονται πολλοί παραθεριστές που έρχονται και κλείνουν ιδιοκτησιακά ζητήματα κι εκεί θα υπάρχει κινητικότητα για δηλώσεις. Θεωρώ ότι το υπουργείο θα ήταν λάθος να κλείσει τώρα τις προθεσμίες και να μην αφήσει και την καλοκαιρινή περίοδο. Ήδη ανακοίνωσαν παράταση και στους δασικούς χάρτες. Θα έπρεπε να δοθεί (παράταση) και για το Κτηματολόγιο, αντίστοιχα» είναι η άποψη που θα διατυπώσει.
Διακρίνει την αυστηρότητα «προς αυτή την προοπτική», με τις σφιχτές ημερομηνίες, για να ασκηθεί πίεση προς τους ιδιοκτήτες και να προχωρήσουν οι δηλώσεις. «Αλλά δεν βλέπω να ανταποκρίνονται οι ιδιοκτήτες. Για διάφορους λόγους: Πανδημία, οικονομικά προβλήματα, κενά, ελλείψεις. Στην Κρήτη θα πρέπει να προσεχθεί το ιδιαίτερο αυτό καθεστώς, γιατί θα οδηγήσει σε αδιέξοδα. Μάλλον θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά αυτό το καθεστώς, με την έλλειψη τίτλων, και να δοθεί επιπλέον χρόνος, ειδικά στο νησί μας. Δεν είμαστε έτοιμοι ακόμα, απ’ ό,τι φαίνεται. Δεν έχουν προετοιμαστεί ακόμα οι ιδιοκτήτες» επιμένει ο κ. Γρηγοράκης.
«Τα γραφεία μας είναι φορτωμένα και έχουμε μπλοκάρει» συνεχίζει ο ίδιος. «Προσωπικό δεν βρίσκουμε γιατί χρειάζεται να έχει κάποιες βασικές γνώσεις και να έχει ειδικευτεί σε κάποια θέματα. Δεν έχουμε καταφέρει ούτε να τους βρούμε, ούτε να τους εκπαιδεύσουμε αυτούς τους ανθρώπους. Τα γραφεία δεν έχουν τη στελέχωση που θα θέλαμε για να ανταποκριθούν. Και οι συμβολαιογράφοι πιέζονται και κυνηγούν και άλλα πράγματα, όπως οι προθεσμίες για γονικές παροχές. Κι εμείς έχουμε τα αυθαίρετα, έχουμε διάφορα άλλα θέματα».
Ο κ. Γρηγοράκης θεωρεί ότι οι μήνες από την άνοιξη ως το φθινόπωρο είναι και οι πιο γόνιμοι για την κτηματογράφηση, παρουσία και των απόδημων ιδιοκτητών γης στους τόπους καταγωγής τους.
«Το καλοκαίρι είναι πολύ χρήσιμο. Άνοιξη – φθινόπωρο – καλοκαίρι, θα έχουμε πάλι δυναμική. Θα μπορούσε μέχρι το καλοκαίρι να έχει διπλασιαστεί αυτό το ποσοστό (το ούτε …20% του σήμερα)» θα επιχειρηματολογήσει. «Έτσι κι αλλιώς, θα πρέπει να υπάρξει ο χρόνος γιατί εάν δεν το δώσουν επίσημα, θα δοθεί ανεπίσημα. Είμαι σίγουρος γι’ αυτό. Απλά, θα υπάρχει μία ανασφάλεια του κόσμου, θα νιώθουν ότι είναι εκτός προθεσμίας. Δεν υπάρχει λόγος να αποθαρρύνουμε κόσμο, πρέπει να τους ενθαρρύνουμε να προχωράνε σε δηλώσεις» θα πει καταληκτικά.