Κυρανάκης: «Δεν κινδυνεύει η περιουσία κανενός από τις διαδικασίες κτηματογράφησης»

Διαβεβαιώσεις πως δεν κινδυνεύει η περιουσία των πολιτών από τις διαδικασίες κτηματογράφησης έδωσε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, από το βήμα της Βουλής, διαψεύδοντας ότι το 85% των περιουσιών έχουν αποκλειστεί.

Όπως εξήγησε απαντώντας σε επίκαιρες ερωτήσεις που κατέθεσαν η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου και ο βουλευτής της Νέας Αριστεράς, Δημήτρης Τζανακόπουλος οι διαδικασίες κτηματογράφησης βοηθάνε τον πολίτη «να κατοχυρώσει τα ακίνητά του» και πρόσθεσε πως «είναι πολλαπλάσιος ο αριθμός των δηλώσεων που κατατίθενται»

«Με τα εργαλεία του ν.5142, ακόμη και εάν ένα ακίνητο δεν θα δηλωθεί, όταν ο πραγματικός ιδιοκτήτης προσκομίσει τον τίτλο του, το μεταγεγραμμένο τίτλο του ή την αποδοχή κληρονομιάς, ή προσκομίσει μία δικαστική απόφαση χρησικτησίας, μπορεί να εγγράψει και να κατοχυρώσει το περιουσιακό του δικαίωμα» επεσήμανε.

Συμπλήρωσε, δε, πως «ακόμα και στην Αθήνα και στα αστικά κέντρα, όπου έχει κλείσει το Κτηματολόγιο εδώ και πάρα πολύ καιρό, ο κόσμος μπορεί να χρησιμοποιεί αυτή τη δυνατότητα και να πάει το «αγνώστου» ακίνητο να το εγγράψει σε «γνωστού», εφόσον έχει μεταγεγραμμένο τίτλο στο παλιό Υποθηκοφυλακείο».

Διευκρίνισε, μάλιστα, πως η τακτική των συνεχών παρατάσεων «είχαμε φαινόμενα όπως του Αργοσαρωνικού, όπου ένα κύκλωμα πολιτών και επαγγελματιών εκμεταλλεύτηκαν κενά για να καρπωθούν περιουσίες που δεν του ανήκαν».

Αναφορικά με τις αυξήσεις δηλώσεων κτηματογράφησης, ανέφερε ότι με τις νέες διαδικασίες έχουν πολλαπλασιαστεί. Χαρακτηριστικά, στο Ρέθυμνο 18πλασιάστηκαν, στα Χανιά 12πλασιάστηκαν, στον Βόρειο Ηράκλειο 15πλασιάστηκαν, στην Κέρκυρα και στην Θεσπρωτία 7πλασιάστηκαν. Ειδικά για τα προβλήματα με συμβόλαια στην Κέρκυρα, ο κ. Κυρανάκης ανέφερε ότι έχει δοθεί η δυνατότητα, ο ενδιαφερόμενος να προχωρήσει στην καταχώρηση της δήλωσης με όσα στοιχεία έχει και να προσκομίσει μετά τα υπόλοιπα.

Απέρριψε, επίσης, το γεγονός ότι το 85% των περιουσιών έχουν αποκλειστεί, και ανέφερε ότι με βάση το ποσοστό ολοκληρωμένων δηλώσεων, έχουμε δεκάδες χιλιάδες δηλώσεις μέσω της ηλεκτρονικής δυνατότητας από το dilosi.ktimatologio.gr, με πολίτες οι οποίοι έχουν δεσμευτεί ότι θα προσκομίσουν αυτά τα οποία τους λείπουν στη συνέχεια.

Κωνσταντοπούλου: «Δεν μπορεί να λέει το κράτος σε έναν πολίτη: κάνε μια ψευτοδήλωση»

Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, επισήμανε ότι το κράτος δεν μπορεί να λέει σε ένα πολίτη «’κάνε τώρα μια ψευτοδήλωση’ – γιατί αυτό τους λέτε – με ό,τι έχεις, ακόμα και λευκά χαρτιά και θα το συμπληρώσεις μετά, γιατί έτσι δεν μπορεί να σας εμπιστευτεί κανείς».

Επισήμανε ότι δεν μπορεί η κυβέρνηση να επιχαίρει, εάν το ποσοστό των υπόχρεων που δεν μπορούν να βρουν για να καταθέσουν τα συμβόλαια από τα καταργημένα υποθηκοφυλακεία έχει πέσει από το 85% στο 65%. Σημείωσε ότι, η ύπαρξη συμβολαίου από το αρχείο ενός συμβολαιογράφου, δεν είναι η τελική πράξη μεταβίβασης, αλλά αυτή της μετεγγραφής στο υποθηκοφυλακείο.

Τζανακόπουλος: «Αλαλούμ η μεταγενέστερη προσκόμιση δικαιολογητικών για τις δηλώσεις»

Από την πλευρά του, ο βουλευτής της Νέας Αριστεράς, Δημήτρης Τζανακόπουλος, υποστήριξε ότι η πρακτική να γίνονται δηλώσεις με επιφύλαξη για μεταγενέστερη προσκόμισή τους, έχει δημιουργήσει «το απόλυτο αλαλούμ».

Ανέφερε, επίσης ότι «ο ρυθμός είναι τέτοιος που δεν θα επιτρέψει τη συμπλήρωση του συμβατικού ορίου και θα καθυστερήσει εκ των πραγμάτων η ολοκλήρωση του έργου, γιατί ένα έργο δεν ολοκληρώνεται όταν η κυβέρνηση αποφασίσει και νομοθετήσει ότι το έργο ολοκληρώθηκε. Ολοκληρώνεται όταν πραγματικά και στην πράξη και στη διοίκηση ολοκληρωθεί».

Εκτίμησε, επίσης, ότι «θα είναι τόσο μεγάλη η αμφισβήτηση των δηλώσεων που θα υπάρξουν, χωρίς δικαιολογητικά και χωρίς προέλεγχο, με αποτέλεσμα να επιβαρυνθούν οικονομικά οι πολίτες».

Πηγή: cnn.gr

Σχετικά νέα

Τι αλλάζει στις μεταμοσχεύσεις το 2025 στην Ελλάδα – Ετοιμάζεται κανονιστικό πλαίσιο για δωρεά οργάνων και από κυκλοφορικό θάνατο

Τι αλλάζει στις μεταμοσχεύσεις το 2025 στην Ελλάδα – Ετοιμάζεται κανονιστικό πλαίσιο για δωρεά οργάνων και από κυκλοφορικό θάνατο

Το κανονιστικό πλαίσιο για δωρεά οργάνων από κυκλοφορικό θάνατο που έχει νομοθετηθεί από το Μάρτιο του 2023, αλλά ακόμη δεν εφαρμόζεται στην Ελλάδα, ετοιμάζεται...

Επόμενο άρθρο