21 °C Rethymno, GR
07/10/2022

Λαμπρός εορτασμός στον Άγιο Μάμα Μυλοποτάμου

Με λαμπρότητα εορτάστηκε την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2022 η μνήμη του Παιδομάρτυρα Αγίου Μάμα στο ομώνυμο  χωριό του Δήμου Μυλοποτάμου χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. Προδρόμου, με τη συμμετοχή των  αρχών, πλήθους πιστών και κληρικών.


Μετά την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και την περιφορά των Λειψάνων και της Σεπτής Εικόνας του Αγίου ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο πεσόντων με   κατάθεση στεφάνων από την  Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου κ. Μαίρη Λιονή,  τον Δήμαρχο Μυλοποτάμου  κ. Δημήτρη Κόκκινο, τον Συνταγματάρχη  Εμμανουήλ Μυστράκη Διοικητή της 50ης Μονάδας Επιστράτευσης,  την Πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Ρεθύμνου κ. Ρένα Κουτσαλεδάκη, τον  Πρόεδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Ανωγείων κ. Μιχάλη Δραμουντάνη, τον  Συντονιστή του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Ρεθύμνου κ. Θοδωρή Δουλουμπέκη, τον  γραμματέα της ΝΕ ΠΑΣΟΚ Κίνημα Αλλαγής Ρεθύμνου κ. Μιχάλη Σαρρή, τον αντιπρόεδρο της Πανελλήνιας Πολιτιστικής Ένωσης Μυλοποταμιτών κ. Μιχάλη Νικηφόρο, τον πρόεδρο της τ. κοινοτητας φακιδάρη Στέλιο τον αντιπρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου κ. Αντρέα Αλεφαντινό  και τους μικρούς μαθητές του σχολείου. Τον  πανηγυρικό της ημέρας  εκφώνησε ο κ. Αποστολάκης   Βασίλειος  Αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. Ε.Α.

 Καλωσόρισμα από τον Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Σαρρή Μιχάλη

Στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μιχάλης Σαρρής, ανέφερε:»Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω στον   Άγιο Μάμα που με λαμπρότητα εορτάζει σήμερα τον προστάτη του Άγιο,  τον Παιδομάρτυρα Άγιο Μάμα. Συνάμα  είναι  και  ημέρα προόδου, αναβάθμισης  και ελπίδας με επίκεντρο τη  νέα γενιά καθώς πραγματοποιούνται σήμερα τα εγκαίνια της επέκτασης του σχολείου, της αναμόρφωσης της παιδικής χαράς και του περιβάλλοντα χώρου   δύο περίπου χρόνια μετά τον αρχικό προγραμματισμό εξαιτίας της πανδημίας.
Η υλοποίηση  τέτοιων έργων που στηρίζουν τα παιδιά και τις οικογένειες τους είναι παντού ευπρόσδεκτα και απαραίτητα  αλλά αποκτούν ιδιαίτερη αξία όταν υλοποιούνται σε ορεινές  περιοχές όπως η δική μας. Οι υποδομές αυτές   διευκολύνουν  το έργο   των εκπαιδευτικών καθώς και τη διαδικασία της μάθησης. Βοηθούν επίσης  τους μικρούς μαθητές να κάνουν τα πρώτα βήματα στη γνώση κοντά στον τόπο διαμονής τους χωρίς να χάνεται πολύτιμος χρόνος για αυτούς και τις οικογένειές τους    αναβαθμίζοντας  ταυτόχρονα  την ποιότητα ζωής όλων  των κατοίκων της περιοχής.
Το αύριο  και γενικότερα το μέλλον είναι συνυφασμένο με τα σχολεία και την παιδεία μας. Ειδικά   στην περιοχή του Μυλοποτάμου   η  παιδεία  μπορεί και πρέπει να έχει καταλυτικό ρόλο  στο να επιλυθούν σύνθετα ζητήματα βοηθώντας την ίδια την κοινωνία να αναδείξει  τις δυνατότητες και τα θετικά  της στοιχεία  οδηγώντας σε μαρασμό  παλαιές νοοτροπίες και αντιλήψεις   που δεν τιμούν την ιστορία και την πορεία αυτού του τόπου.
Σήμερα με ιδιαίτερη συγκίνηση πραγματοποιούμε τα εγκαίνια στο χώρο του σχολείου  κάτω από  αυτό το αιωνόβιο δένδρο όπου και η δικιά μου γενιά έκανε τις πρώτες παρέες και το πρώτο ταξίδι στη μάθηση. Ένα σχολείο που καταφέραμε   όχι μόνο να κρατηθεί ανοικτό αλλά και να  αναβαθμιστεί για να  συνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του και στις επόμενες γενιές. Εδώ θα ήθελα να ευχαριστήσω δημόσια τον Περιφερειάρχη κ. Σταύρο  Αρναουτάκη  που εκπροσωπείται σήμερα από την Αντιπεριφερειάρχη κ. Μαίρη Λιονή, την Περιφέρεια Κρήτης, για την χρηματοδότηση της νέας αίθουσας καθώς και το Δήμαρχο Μυλοποτάμου κ. Δημήτρη Κόκκινο για την χρηματοδότηση της ανακατασκευής  της παλαιάς αίθουσας αλλά και της παιδικής χαράς.
Είναι γεγονός ότι στο Δήμου Μυλοποτάμου και γενικά στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου έγιναν και συνεχίζουν να γίνονται έργα μεγαλύτερου προϋπολογισμού από  αυτό που εγκαινιάζουμε σήμερα, όμως με την κίνηση αυτή θέλουμε να στείλουμε το μεγάλο μήνυμα ότι όλοι πρέπει να έχουν πρόσβαση στην μάθηση και ότι πρέπει να διατηρήσουμε τα σχολεία μας ανοικτά ακόμα και στα πιο  απομακρυσμένα χωριά περισσότερο μάλιστα όταν αναφερόμαστε σε περιοχές όπως αυτή του Μυλοποτάμου.

Εκφώνηση πανηγυρικού από τον Αποστολάκη Βασίλειο Αξιωματικό εα ΕΛ.ΑΣ

 Ο Βασίλης Αποστολάκης αξιωματικός εν αποστρατεία της ΕΛ.ΑΣ εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας και ανέφερει:

Άγιος Μάμας:
Μνημόσυνο Πεσόντων.
“Σκιές, κι αν πλανάστε, σ’ άλλη ζωή,
λείψανα, κι αν κοιμάστε,
σας λειτουργώ, στη δόξα μου,
μακαρισμένοι να’ στε.”
Τα λόγια αυτά του ποιητή, που μας προκαλούν ρίγη συγκίνησης, αφιερώνονται, με ευλάβεια, στην ιερή μνήμη των πεσόντων, υπέρ πίστεως και πατρίδος, στην ιερή μνήμη των προμάχων του Έθνους.
Προσφωνήσεις………
Προσερχόμενος στο βήμα και συναισθανόμενος την τιμή και την ευθύνη, που απορρέουν, από τη θέση, στην οποία ευρίσκομαι αυτή τη στιγμή, επιθυμώ να ευχαριστήσω, από καρδιάς, τους Φορείς του αρχοντικού, ιστορικού και φιλόξενου χωριού: Άγιος Μάμας, ως και το Δήμο Μυλοποτάμου, για την εξαιρετική τιμή, που μου έγινε, να είμαι ο  ομιλητής και για την ευγενική σας παρουσία.
«Είναι μεγάλη μου τιμή, μα και χαρά συνάμα, η πρόσκλησή σας για να ΄ρθώ  στο –γ- ξακουστό  Άγιο Μάμα.»
Τιμητικά και με σεβασμό αφιερώνονται τα λιτά κι απέριττα λόγια μου, που θα ακουσθούν παρακάτω, στις ιερές μορφές του ηρωικού χωριού, που μας υποδέχεται καλοσυνάτα και πέρασαν στην ιστορία, ως Μάρτυρες της λευτεριάς, όπως και σε όλους εκείνους τους προγόνους μας, που πότισαν, με το τίμιο αίμα τους την ιερή μας γη και φύτρωσε το ευγενέστερο προϊόν της ανθρώπινης σκέψης, το δένδρο της Ελευθερίας, τους καρπούς του οποίου γευόμαστε σήμερα οι Νεοέλληνες.
Δέος με κατέχει, τούτη τη στιγμή, που εκφωνώ τον πανηγυρικό της ημέρας. Ψελλίζει η ταπεινότητά μου θνητά λόγια, εκεί όπου φωνάζουν αθάνατα έργα.
Γι’ αυτό ό,τι ειπωθεί σήμερα, είναι λιγότερο λόγος και περισσότερο προσευχή.
Στον ιερό αυτό χώρο, στο Ηρώον των πεσόντων του Αγίου Μάμαντος, προσήλθαμε, σήμερα, με πρωτοβουλία των Φορέων του Χωριού, για να τιμήσομε την μνήμη των Αγιομαμιτών, που έπεσαν στα πεδία των μαχών, υπερασπιζόμενοι την τιμή και τη δόξα της Πατρίδας μας.
Εκδηλώσεις σεμνές, που αποτελούν Μνημόσυνα και αποπνέουν μία ιεροπρέπεια, όπως η σημερινή, υπερασπίζονται, με σθένος και σεβασμό τη ιστορία μας, ανασύροντας μνήμες από το δοξασμένο παρελθόν, και δείχνουν έτσι στις νέες γενιές, το δρόμο, που χάραξαν ένδοξες και τιμημένες παλιές μορφές.
Η Κρήτη είναι το μεγαλύτερο νησί της Ελλάδος και το πέμπτο της Μεσογείου. Προηγούνται: Η Σικελία, η Σαρδηνία, η ομογάλακτη αδερφή μας, η πολύπαθη και μαρτυρική Κύπρος και η Κορσική.
Κατάκαρπο δένδρο είναι η Κρήτη. Παράγει καρπούς, που τρέφουν το σώμα της και καρπούς, που τρέφουν την ψυχή της. Ψυχοτρόφοι καρποί της είναι οι πρόγονοί μας. Έθρεψαν και τρέφουν τις ψυχές μας.
Από τη Ζάκρο και το Παλαίκαστρο, μέχρι τη Γραμβούσα, την Παλαιόχωρα και τη Γαύδο, κάθε πόλη, κάθε χωριό έχει το δικό του μερτικό, τη δική του παρουσία στα εθνικά προσκλητήρια, τους δικούς τους νεκρούς, που πάντα θα καίει άσβεστο το καντήλι της Μνημοσύνης τους.
Ο Άγιος Μάμας, ένα ιδιαίτερο χωριό, με γνήσιους ανθρώπους, φιλοπρόοδους, φιλοπάτριδες, ειλικρινείς έδωσε αρκετό αίμα, για τα ιδανικά της ελευθερίας, όποτε εσήμανε εθνικό προσκλητήριο.
μάλιστα στους πεσόντες για την πατρίδα. «Τω πατρίω Νόμω χρώμενοι», γράφει ο Θουκυδίδης, «δημοσίας ταφάς εποιήσαντο» οι Αθηναίοι, για τους πεσόντες, κατά το πρώτο έτος του Πελοποννησιακού πολέμου, οπότε και εξεφώνησε ο Περικλής «έπαινον τον πρέποντα δι’ αυτούς», τον περίφημο επιτάφιόν του.
Αυτή την πατρογονική συνήθεια ακολούθησε ο Άγιος Μάμας, όπου η ευγνωμοσύνη των φιλότιμων κατοίκων του, έστησε το περικαλλές τούτο Μνημείο, για να δοξάζονται οι Αγιομαμίτες ήρωες, ανά τους αιώνες και «να νικάται η λησμονιά, που άθελα φέρνει ο χρόνος».
Αυτό το Μνημείο, με τα χρυσά ονόματα των πεσόντων Αγιομαμιτών,  υπενθυμίζει στις κατοπινές γενιές, ότι δεν υπάρχει τίποτε πιο ωραίο, από το να θυσιάζει κανείς τη ζωή του για την Πατρίδα του.
Διότι η Πατρίδα, σύμφωνα με το Σωκράτη, που κατέγραψε ο Πλάτων, στο έργο του «Κρίτων», είναι πιο πολύτιμη, πιο άγια και πιο αξιοσέβαστη και από τη Μάνα και από τον Πατέρα και από τους άλλους προγόνους, «Μητρός τε και Πατρός και των άλλων προγόνων απάντων τιμιώτερον εστίν η Πατρίς και σεμνότερον και αγιότερον…».
Οι Ήρωες του Αγίου Μάμαντος, που αναγράφονται στο Μνημείο κέρδισαν, με τη θυσία τους, ο καθένας χωριστά, τον αιώνιο έπαινο, από τα παλιά χρόνια, μέχρι την πρόσφατη ιστορία μας, το φρικτό διήμερο, 4 και 5 Σεπτεμβρίου 1943, στον αιματοβαμμένο «Γουρνόλακκο» του Ψηλορείτη.
Εκπέμπουν στον κάθε επισκέπτη, στον κάθε περαστικό ηχηρά και αθάνατα μηνύματα, ότι πάντοτε υπάρχουν αθάνατες αξίες, όπως η ελευθερία και η αξιοπρέπεια, για τις οποίες κάθε υπεύθυνος και έντιμος πολίτης αξίζει να αγωνίζεται και να προσφέρει ακόμη και τη ζωή του.
Γι’ αυτούς τους λόγους, υποκλινόμαστε μπροστά στο μεγαλείο της αυτοθυσίας και της φιλοπατρίας τους.
Οι πεσόντες του Αγίου Μάμαντος, της Κρήτης, της Ελλάδος υπήρξαν πρότυπα αρετής και μοναδικό παράδειγμα αληθινών και αγνών αγωνιστών.
Γονατίζομε ευλαβικά μπροστά στο μέγεθος του ηρωισμού τους και στη μνήμη τους ανάφτομε χρυσά λιβανιστήρια.
Ένας ξεχωριστός συντοπίτης μας, που κοσμεί την Κρητική παροικία της Αττικής, ο Ζαχαρίας Κωνσταντίνου-Αργυρώς Βολτυράκης, με καταγωγή από το Σταυρωμένο Μυλοποτάμου Ρεθύμνης, αφιερώνει, δι’ εμού, τα παρακάτω λόγια ψυχής, στους Ήρωες Αγιομαμίτες: «Ξένε διαβάτη, σα βρεθείς, σ’ αυτήν εδώ τη στράτα, για τους νεκρούς της λευτεριάς, δόξας στεφάνι κράτα»,
«Ευλαβικά θέλει ο Θεός τσ’ αγίους να προσκυνούμε, και στα Μνημεία τους Ήρωες, με σέβας να τιμούμε».
Σεβαστό και εκλεκτό ακροατήριο,
Ιέρεια η μνήμη βαστά τα άχραντα μυστήρια και μας επιβάλλει να κρατήσομε και εμείς άσβεστη τη λαμπάδα της μνημοσύνης των Ηρώων και να μη σβήσει ποτέ από τη σκέψη μας, τους τιμημένους Νεκρούς, ο ανελέητος χρόνος.
Και πάλι το κάλεσμά μας το σημερινό, για την πνευματική συμμετοχή μας στο μυσταγωγικό λιτάνεμα των θείων μορφών, που έπεσαν στους εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες της Πατρίδας μας.
Και πάλι στο προσκλητήριο του «Δεύτε λάβετε φως».
Και πάλι στα μνήματα της αθανασίας τους, μεταφερόμαστε, νοερά, ταπεινοί προσκυνητές, για να καταθέσομε τα μύρα της ευγνωμοσύνης μας.
Στις ηρωικές μορφές, που έπεσαν, από εχθρικά βόλια και ενσαρκώνουν το αγωνιστικό πνεύμα της φυλής, αιώνια η ευλάβειά μας. Περηφάνιά μας η προσφορά τους. Καύχημα του Έθνους ο θάνατός τους. Τίμημα της λευτεριάς η θυσία τους. Οι τάφοι τους προσκύνημα. Η ανάμνησή τους μοιρολόι, έστω κι αν δεν δικαιώθηκαν όλες οι πτυχές του αγώνα τους.
Η θυσία των Ηρώων μας βρίσκεται πάντα στο προσκήνιο, για τη θολή και ξεθωριασμένη εποχή, που περνά το ανθρώπινο γένος, από την απειλή ενός θερμοπυρηνικού αφανισμού μας, που τον κλωθογυρίζουν, στο νου τους και για τα δικά τους οφέλη, οι λογής λογής πολεμοκάπηλοι και ισχυροί της γης.
Οι πύρινες γλώσσες, που ξεπηδούν, ανά τον κόσμο, τροφοδοτούνται έντεχνα, από τους ιδιοτελείς υποκριτές του παγκόσμιου φαρισαϊσμού.
Γι’ αυτό η συνείδηση πρέπει να αγρυπνά ακούραστα και προσεκτικά.
Μέσα από τη θυσία των Ηρώων μας, ξεπετιέται μέγα μήνυμα και μέγα δίδαγμα: Μονιασμένοι, πειθαρχημένοι, συντονισμένοι, σε μία ενιαία, πανεθνική, παλλαϊκή προσπάθεια, με το νου μας και τα μάτια μας στραμμένα στην ιερή μας γη, στα σύνορά μας, στους ακρίτες μας, στην ομογάλακτη αδερφή μας τη μαρτυρική και πολύπαθη Κύπρο, ιδιαίτερα τούτα  τα δίσεκτα χρόνια, που οι καιροί «ου μενετοί» και οι ηθικές αξίες, συνεχώς διαβρώνονται.
Η ατέλειωτη στρατιά, η τιμημένη στρατιά των Νεκρών μας, θα νιώθει ικανοποίηση και ξεκούραση, με τα «Μολών Λαβέ», αλλά και με τους αδιάκοπους αγώνες μας για την ειρήνη, για την ειρήνη που θωρακίζει τη ζωή μας.
>> Ανεξάντλητος, αλήθεια, ο τόπος μας, σε διδάγματα Λευτεριάς, Ειρήνης και Δημοκρατίας και κορυφαίος Δάσκαλος ο ΕΘΝΑΡΧΗΣ, που κοιμάται στο Ακρωτήρι»…