-
Συστάσεις στους κατοίκους για περιορισμό της κατανάλωσης
Το πεπαλαιωμένο δίκτυο, εμφανείς αλλά και αφανείς διαρροές του δικτύου και δυσλειτουργίες στις γεωτρήσεις έχουν δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην υδροδότηση της περιοχής του Ατσιποπούλου. Όπως λένε οι κάτοικοι το τελευταίο εικοσαήμερο η κατάσταση που βιώνουν είναι δραματική, αφού το νερό φτάνει με το σταγονόμετρο στις βρύσες τους, με ότι δυσκολίες αυτό συνεπάγεται στην καθημερινότητά τους.
Το θέμα αυτό συζητήθηκε στη διάρκεια γενικής συνέλευσης των κατοίκων του χωριού, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στον οικισμό, παρουσία του προέδρου της ΔΕΥΑ Ρεθύμνου Βασίλη Θεοδωράκη. Οι κάτοικοι του εξέθεσαν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν από το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου, όπου δεν έχουν νερό για να εξυπηρετήσουν τις βασικές τους ανάγκες, εκφράζοντας την έντονη διαμαρτυρία τους και τη δυσαρέσκιά τους.
Αυτό που επεσήμανε από την πλευρά του στους κατοίκους ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ Βασίλης Θεοδωράκης είναι ότι αντιμετωπίζουν πρόβλημα οι δυο γεωτρήσεις της περιοχής, καθώς δεν λειτουργούν σωστά αφού όπως είπε δεν υπάρχει διαθέσιμο νερό για να αντλήσουν.
Για τον λόγο αυτό όπως πρόσθεσε ετοιμάζεται μια τρίτη γεώτρηση, η οποία θα τεθεί σε λειτουργία την ερχόμενη Τρίτη, σε μια προσπάθεια να υδροδοτηθεί αποτελεσματικά η περιοχή.
Ο κ. Θεοδωράκης όμως επέστησε τη προσοχή των πολιτών για εξοικονόμηση νερού με περιορισμό της κατανάλωσης, καθώς η καλοκαιρινή περίοδος αναμένεται να είναι ιδιαίτερα δύσκολη και ο κίνδυνος της λειψυδρίας είναι μπροστά.
Τα «Ρ.Ν.», επικοινώνησαν με τον κ. Θεοδωράκη ο οποίος ερωτήθηκε για το πρόβλημα της περιοχής του Ατσιποπούλου και σημείωσε ότι: «Κάναμε μια συγκέντρωση των κατοίκων το απόγευμα της Πέμπτης, την οποία την προκάλεσα εγώ, προκειμένου να τους ενημερώσω ότι οι δυο γεωτρήσεις της περιοχής έχουν πρόβλημα. Το τελευταίο εικοσαήμερο που αυξήθηκε η κατανάλωση, οι γεωτρήσεις δεν επαρκούν. Δηλαδή η μια δουλεύει 24 ώρες το 24ωρο, η δεύτερη όμως λειτουργεί μόνο τις 12 ώρες γιατί δεν βρίσκει νερό να αντλήσει. Σαν ΔΕΥΑΡ προχωράμε στην αξιοποίηση τρίτης – εφεδρικής γεώτρησης η οποία θα τεθεί σε λειτουργία τη Δευτέρα ή την Τρίτη. Επέστησα όμως την προσοχή στους κατοίκους, ότι λόγω της λειψυδρίας αν και η τρίτη γεώτρηση είναι στην ίδια υδρολεκάνη (στο ίδιο πέτρωμα) που είναι και οι άλλες, τότε θα έχουμε πρόβλημα αργότερα. Άρα θα πρέπει να προσέχουν τις καταναλώσεις τους, σε διαφορετική περίπτωση θα έχουμε πρόβλημα τον Σεπτέμβριο».
Πεπαλαιωμένο το δίκτυο ύδρευσης, δεδομένες οι διαρροές
Παράλληλα, όπως εξήγησε λόγω του πεπαλαιωμένου δικτύου της περιοχής, το οποίο δεν είναι καταγεγραμμένο, είναι δεδομένο ότι υπάρχουν διαρροές, τις οποίες διερευνούν και όταν εντοπίζουν επισκευάζουν τα συνεργεία της ΔΕΥΑΡ.
Ειδικότερα, πρόσθεσε ότι: «Υπολογίζουμε ότι θα υπάρχουν και διαρροές σίγουρα, γιατί το δίκτυο του Ατσιποπούλου είναι παλαιό και απαράδεκτο. Έχουμε βρει αρκετές αυτό το 20ημερο. Έχουμε δουλέψει μέρα-νύχτα, κάθε φορά που βρίσκουμε διαρροές, τις αποκαθιστούμε. Εκτιμούμε ότι ίσως υπάρχουν και άλλες, είμαστε σε διερεύνηση. Δεν έχουμε σταματήσει» είπε και πρόσθεσε ότι για τη ΔΕΥΑΡ είναι προτεραιότητα η αντικατάσταση του δικτύου.
Το δίκτυο όλης της Δημοτικής Κοινότητας Νικηφόρου Φωκά είναι αχαρτογράφητο. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ψάχνουμε εξονυχιστικά για να βρούμε τις διαρροές. Η ΔΕΥΑΡ έχει κάνει μελέτη για όλο το δίκτυο του Ατσιποπούλου προκειμένου αυτό να αντικατασταθεί. Ήδη η περιοχή Πανόραμα έχει νέο δίκτυο και αναζητούμε χρηματοδοτικά εργαλεία για να το ολοκληρώσουμε και στις υπόλοιπες περιοχές» ανέφερε ο κ. Θεοδωράκης.
Ωστόσο ξεκαθάρισε ότι το πρόβλημα έλλειψης νερού στην περιοχή οφείλεται στις γεωτρήσεις: «Σίγουρα οι γεωτρήσεις έχουν πρόβλημα. Αν η γεώτρηση είχε νερό θα δούλευε 24 ώρες. Τώρα δεν δουλεύει γιατί δεν έχει νερό. Ή το νερό που έχει, αδειάζει και μέχρι να ξαναγεμίσει δεν υπάρχει νερό».
Εκτός από την εφεδρική γεώτρηση που θα τεθεί σε λειτουργία στις αρχές της εβδομάδας ο κ. Θεοδωράκης ανέφερε ότι με απόφαση του ΔΣ της ΔΕΥΑΡ περιορίζεται κατά 50% το νερό άρδευσης στην περιοχή, προκειμένου όπως πρόσθεσε να ωφεληθεί από αυτή τη μείωση η ύδρευση: «Ο κανονισμός της ΔΕΥΑΡ λέει ότι όταν υπάρχει πρόβλημα στην ύδρευση, – όταν αυτό γίνεται από μικτά δίκτυα, τότε όλο το νερό διατίθεται στην ύδρευση και όσοι δεν συμμορφωθούν θα είναι αντιμέτωποι με πρόστιμα».
Αντίστοιχα προβλήματα μικρότερης έντασης καταγράφονται και σε πολλούς οικισμούς όπως εξήγησε ο κ. Θεοδωράκης που συνέχισε και χθες τις ενημερωτικές συναντήσεις για τον περιορισμό της κατανάλωσης στην περιοχή της Λούτρας.
Η επιστολή του προέδρου της ΔΕΥΑΡ για την εξοικονόμηση νερού
Σημειώνεται ότι ήδη η ΔΕΥΑΡ με επιστολή της προς τους κατοίκους του Ρεθύμνου τους ενημερώνει για την ανάγκη περιορισμού της κατανάλωσης, προκειμένου η πόλη και οι οικισμοί της να μην έρθουν αντιμέτωποι με τη λειψυδρία.
Στην επιστολή αναφέρεται: «Μοιραζόμαστε την ίδια ανησυχία για τον κίνδυνο λειψυδρίας, ως επακόλουθο της κλιματικής αλλαγής, η οποία πλέον είναι ορατή και τη βιώνουμε στην καθημερινότητά μας. Υπό αυτή τη συνθήκη, το θέμα του νερού θα μας απασχολεί εφεξής, διαρκώς και έντονα.
Συμφωνούμε επίσης πως η αποτελεσματικότητα των έργων που με τόση προσπάθεια σχεδιάζουν, διεκδικούν και υλοποιούν τόσο ο δήμος όσο και η ΔΕΥΑΡ υπό την καθοδήγηση του δημάρχου μας κ. Μαρινάκη, με στόχο τη διαρκή βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων κι επισκεπτών του Ρεθύμνου, εξαρτάται από τις δικές μας επιλογές και καθημερινές πρακτικές.
Έχοντας εμπιστοσύνη στην ορθολογική σας κρίση και στο υψηλό αίσθημα προσωπικής ευθύνης, το οποίο έχετε αποδείξει ότι διαθέτετε, παρακαλούμε για τη συνεργασία και τη συνδρομή σας στην κοινή μας κι επίμονη προσπάθεια επιτυχούς αντιμετώπισης της λειψυδρίας στον τόπο μας.
Αρκούν απλές καθημερινές πρακτικές, τις οποίες ήδη γνωρίζετε.
Άλλωστε προτάσεις εξοικονόμησης νερού σας καταθέτει και η ΔΕΥΑΡ μέσω των λογαριασμών ύδρευσης, από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με καταχωρήσεις στον έντυπο τοπικό τύπο, με ραδιοφωνικά σποτ κ.ά.
Για να μην υποφέρουμε, λοιπόν, από τη λειψυδρία, για να προστατεύσουμε το περιβάλλον μας, οφείλουμε να διαχειριστούμε με σύνεση τα αποθέματα νερού και να διασφαλίσουμε την κοινωνική και οικονομική βιωσιμότητα του Ρεθύμνου στο παρόν και το μέλλον. Έτσι λοιπόν θα πρέπει να υιοθετήσουμε σήμερα μια άλλη νοοτροπία, υγιή, περιβαλλοντικά φιλική και με σεβασμό στο μέλλον των παιδιών μας. Περιορίζοντας τη σπατάλη νερού, σε απαγορευτικές πλέον πρακτικές όπως το πλύσιμο δρόμων, πεζοδρομίων, αυτοκινήτων, ανεξέλεγκτου ποτίσματος κήπων κ.λπ.
Η ΔΕΥΑΡ, σε μια προσπάθεια εξορθολογισμού της χρήσης του νερού και συμμόρφωσης όσων επιμένουν στην αλόγιστη σπατάλη του, θα προβεί στη διασταύρωση δεδομένων κατανάλωσης ώστε να παρέχει εκπτώσεις σε όσους πολίτες αποδεδειγμένα μειώσουν την κατανάλωση νερού και πρόστιμα σε όσους την αυξήσουν.
Ελπίζοντας ότι οι επιβραβεύσεις των ευσυνείδητων καταναλωτών θα είναι πολλαπλάσιες των ποινών που ευχόμαστε να μην χρειαστεί να επιβληθούν, σας ευχαριστούμε για τη συνειδητή επιλογή σας να αποτελέσετε ενεργό μέρος της λύσης του προβλήματος, στο παρόν και το μέλλον. Το δικό μας και του τόπου μας».