Με μεγάλη επιτυχία, και με μεγάλη συμμετοχή δεκάδων εκπαιδευτικών και μαθητών από ολόκληρη την Ελλάδα, πραγματοποιήθηκε το 12ο Σεμινάριο του Εκπαιδευτικού Προγράμματος «ΛΕΜΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ» του Ιδρύματος Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, τη Δευτέρα 8 Απριλίου 2024, στο ξενοδοχείο NJV Athens Plaza.
Το Σεμινάριο ήταν αφιερωμένο στη μνήμη της αείμνηστης Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη, η οποία είχε την έμπνευση και την πρωτοβουλία να εφαρμοστεί το Πρόγραμμα στα ελληνικά σχολεία, σε συνεργασία με το Robert F. Kennedy Human Rights, προκειμένου να εμφυσήσει στη νέα γενιά την αξία του σεβασμού και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Με μεγάλη συγκίνηση και σεβασμό για την προσωπικότητα, το έργο και την προσφορά της Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη μίλησε η Πρόεδρος του Robert F.Kennedy Human Rights κυρία Kerry Kennedy: «Στην εποχή μας υπάρχει έλλειψη αλληλεγγύης και συμπόνιας. Πρέπει πάντα να θυμόμαστε να είμαστε αλληλέγγυοι με τους συνανθρώπους μας, όπως πάντα έκανε η Μαριάννα που είχε μια καρδιά που μας αγκάλιαζε όλους».
H κυρία Kennedy έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο σπουδαίο έργο της Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη, το οποίο τιμήθηκε το 2020 από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών με το Βραβείο Nelson Mandela, και ανακοίνωσε την απόφαση του Ιδρύματος Robert F. Kennedy Human Rights να προστεθεί ξεχωριστό κεφάλαιο αφιερωμένο στη ζωή, το έργο και τον αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα της Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη στο βιβλίο του Προγράμματος, το οποίο διδάσκεται σε χιλιάδες μαθητές σε ολόκληρο τον κόσμο.
Το Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, δια της εκπροσώπου κυρίας Νούλης Μανώλη, ευχαρίστησε την κυρία Kennedy για αυτή την πρωτοβουλία: «Η ανακοίνωση της δημιουργίας κεφαλαίου αφιερωμένου στην Μαριάννα Βαρδινογιάννη είναι μια πολύ μεγάλη τιμή για το Ίδρυμά μας, την οικογένεια Βαρδινογιάννη αλλά και για ολόκληρη την Ελλάδα. Ευχαριστούμε θερμά την Kerry Kennedy για τη σκέψη αυτή. Είναι ένας ελάχιστος φόρος τιμής για αυτή τη διεθνή Ελληνίδα να διδάσκεται και να αναλύεται το έργο της, μαζί με το έργο των μεγαλύτερων αγωνιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ευχόμαστε το παράδειγμα της ζωής της και η ελπίδα που πάντοτε απλόχερα προσέφερε να φωτίζουν τις ζωές των εκπαιδευτικών και των μαθητών μας».
O Πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής κύριος Σπυρίδων Δουκάκης απηύθυνε χαιρετισμό στο πλαίσιο του Σεμιναρίου και μίλησε για τη μεγάλη σημασία της διδασκαλίας του Προγράμματος «ΛΕΜΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ» στα ελληνικά σχολεία: «Αυτό το Πρόγραμμα είναι ό, τι καλύτερο μπορούμε να έχουμε στην ελληνική κοινωνία, στην ελληνική πραγματικότητα. Έχουμε ένα μότο στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, το «Μαζί για την Εκπαίδευση». Αυτό το οποίο πρέσβευε και η αείμνηστη Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη: το δικαίωμα όλων των παιδιών στην εκπαίδευση. Κάτι που είναι ο στόχος όλων μας».
Το «παρών» στο Σεμινάριο έδωσε η AXION Hellas που αποτελεί σταθερό σύμμαχο του Ιδρύματος Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, φροντίζοντας για τη διδασκαλία και εξάπλωση του Προγράμματος «ΛΕΜΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ», ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας. Η Πρόεδρος της AXION Hellas κυρία Αλίκη Δρακούλη τόνισε ότι: «Είναι στο χέρι μας να συνεχίσουμε το όραμα της Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη και θα το πραγματοποιήσουμε γιατί της το οφείλουμε, και το οφείλουμε στην κοινωνία. Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου της Axion Hellas, και του Ειδικού Συμβούλου της Πρίγκιπα Νικόλαου, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την άψογη συνεργασία όλα αυτά τα χρόνια. Η συνεισφορά σας στο ταξίδι μας είναι ανεκτίμητη!».
H Διευθύντρια του Προγράμματος «ΛΕΜΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ» στο Robert F. Kennedy Human Rights κυρία Karen Robinson στην ομιλία της προς την ελληνική εκπαιδευτική κοινότητα παρουσίασε τις βασικές κατευθύνσεις και προτάσεις για την αποτελεσματικότερη διδασκαλία του Προγράμματος, τονίζοντας πως η διδασκαλία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μπορεί να γίνει μέσα από όλα τα μαθήματα και ότι τις περισσότερες φορές οι εκπαιδευτικοί στην πραγματικότητα διδάσκουν στα παιδιά με τον δικό τους τρόπο πως πρέπει να σεβόμαστε τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ έκανε μια ξεχωριστή αναφορά στην Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη λέγοντας ότι: «Έχουμε μια φράση στις ΗΠΑ που λέει «Άσε τη ζωή σου να μιλήσει για εσένα». Ας αφήσουμε λοιπόν την ίδια τη ζωή και το έργο της να μιλήσουν για αυτή την σπουδαία προσωπικότητα και αυτά να αποτελούν παράδειγμα για όλους μας».
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΔΡΑΣΕΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ:
Στο δεύτερο μέρος του Σεμιναρίου εκπαιδευτικοί και μαθητές είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις δράσεις που υλοποίησαν στο πλαίσιο του Προγράμματος.
Τις δράσεις τους παρουσίασαν τα παρακάτω σχολεία:
- Κολλέγιο Αθηνών-Κολλέγιο Ψυχικού, που εκπροσωπήθηκε από τον Φιλόλογο κύριο Ιορδάνη Παπαδόπουλο, ο οποίος μίλησε για τους «Τρόπους Εφαρμογής του Προγράμματος ΛΕΜΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ στο Κολλέγιο Αθηνών-Κολλέγιο Ψυχικού»
- Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία-Αρσάκεια Σχολεία, που εκπροσωπήθηκαν από την Επόπτρια των Αρσακείων Σχολείων κυρία Κική Παπαπέτρου-Μουρσελά και την Φιλόλογο κυρία Ευδοκία Γιαννικοπούλου, Διευθύντρια του 2ου Αρσακείου Γυμνασίου Εκάλης, που παρουσίασε την «Ανασκόπηση του Παναρσακειακού Συνεδρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα»
- 2ο Πρότυπο Γυμνάσιο Βόλου, που εκπροσωπήθηκε από την Φιλόλογο κυρία Ξανθούλα Δημαράκη η οποία παρουσίασε τη «Συγκριτική έρευνα των μαθητών για την θέση της γυναίκας σε δύο διαφορετικές γενιές». Παρόντες ήταν και 17 μαθητές και μαθήτριες που συμμετείχαν στην έρευνα και έδωσαν ζωντάνια με την παρουσία τους στο Σεμινάριο
- 2ο Γυμνάσιο Αλεξάνδρειας Ημαθίας, που εκπροσωπήθηκε από την Φιλόλογο κυρία Ελένη Αγγέλη η οποία παρουσίασε ένα όμορφο τραγούδι που δημιούργησαν οι μαθητές με αφορμή το Πρόγραμμα, με τίτλο «Να δώσουμε τα χέρια, να γίνουμε φωνή»
- Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Γέρακα με Λυκειακές Τάξεις, που εκπροσωπήθηκε από τις καθηγήτριες Τερψιχόρη-Έρση Γιαννοπούλου, Κλειώ Μπολεράκη και Αικατερινή Βαρελά οι οποίες παρουσίασαν τον τρόπο που οι μαθητές μετουσίωσαν τα ανθρώπινα δικαιώματα σε καλλιτεχνική δημιουργία
- Εσπερινό ΕΠΑΛ Πρέβεζας, που εκπροσωπήθηκε από τη Διευθύντρια κυρία Βίκη Γάκη και την εκπαιδευτικό Ευαγγελή Θανασάρα που παρουσίασαν τις δράσεις των μαθητών μιλώντας για την «Αξιοποίηση της Τέχνης στην Εκπαίδευση ενηλίκων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης». Παρών και ο μαθητής του σχολείο Αρτούρ Τσόκο, ο οποίος ήταν η ψυχή της πρωτοβουλίας να ζωγραφιστούν σχολικές αίθουσες με έμπνευση από γνωστά έργα τέχνης και τα ανθρώπινα δικαιώματα
- 3ο Λύκειο Σερρών, το οποίο εκπροσωπήθηκε από την Φιλόλογο κυρία Ελένη Λιούσα η οποία μίλησε με θέμα «Πόλεμος και Ανθρώπινα Δικαιώματα: από τον Θουκυδίδη στο σήμερα»
- Γυμνάσιο Αλικιανού Χανίων Κρήτης, το οποίο εκπροσωπήθηκε από τον Διευθυντή Γεώργιο Καρκάνη και την Καθηγήτρια Αργυρώ Τζαγκαράκη, οι οποίοι παρουσίασαν την πρωτότυπη έκδοση με μαντινάδες εμπνευσμένες από τα ανθρώπινα δικαιώματα, μια έκδοση που έγινε σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη. Μια μελοποιημένη μαντινάδα έκλεισε τον κύκλο των παρουσιάσεων.
Το Σεμινάριο συντόνισαν οι εκπρόσωποι του Ιδρύματος Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη κυρίες Ινώ Κωνσταντοπούλου και Γωγώ Σταθοπούλου.
Εκ μέρους της Axion Hellas παρόντες, εκτός από την Πρόεδρο κυρία Αλίκη Δρακούλη, ήταν ο Ειδικός Σύμβουλος της οργάνωσης Πρίγκιπας Νικόλαος και η κυρία Νένη Δούκα.
Εκ μέρους του Σωματείου «ΕΛΠΙΔΑ-Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο» παρούσα ήταν κυρία Ελένη Σαμαρά-Κωνσταντακάτου, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου.
Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη