Αντιμέτωποι με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς θα βρεθούν τους επόμενους μήνες όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες δεν ενταχθούν στη νέα ρύθμιση που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας και η οποία αναμένεται να αποτελέσει την ύστατη ευκαιρία όσων χρωστούν σε ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ.
Δυνητικά, η ρύθμιση που θα είναι ανεξάρτητη από τις ρυθμίσεις για χρέη προς τράπεζες και Δημόσιο αφορά περί τους 900.000 οφειλέτες σε πρώην ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ.
Ουσιαστικά γίνεται προσπάθεια ένταξης του συνόλου των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολουμένων και των αγροτών που αποκλείστηκαν από την ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό, είτε γιατί έχουν κλείσει τα βιβλία τους ή έχουν πτωχεύσει, είτε γιατί δεν έχουν έστω μία κερδοφόρα χρήση τα τελευταία χρόνια, είτε ακόμη και γιατί η περιουσία τους ξεπερνά τα προβλεπόμενα όρια.
Βασική προϋπόθεση είναι να ρυθμίσουν χρέη που δημιουργήθηκαν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2016, τα οποία μάλιστα, βάσει των σεναρίων που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας, θα επανυπολογιστούν, με αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση της αρχικής οφειλής, ακόμη και κατά 50% με 54%.
Το «κούρεμα» των προσαυξήσεων, που αφορά ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες (για τους αγρότες δεν προβλέπονται προσαυξήσεις), θα φθάνει στο 85%.
Η νέα αυτή ρύθμιση θα συζητηθεί με τους εκπροσώπους των δανειστών κατά τη δεύτερη μεταμνημονιακή τους επίσκεψη στην Αθήνα, στις 21 Ιανουαρίου και αν εγκριθεί η ρύθμιση θα ενεργοποιηθεί την άνοιξη. Η απόφαση για νέα ρύθμιση οφειλών σε ασφαλιστικά ταμεία προωθείται καθώς αρκετές δεκάδες χιλιάδες οφειλετών απώλεσαν, λόγω αδυναμίας πληρωμής κάποιων δόσεων, τις ρυθμίσεις χρεών που εφαρμόστηκαν στο παρελθόν και στις οποίες είχαν υπαχθεί. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι σήμερα ενεργή παραμένει σχεδόν μόνο μία στις τρεις ρυθμίσεις, ήτοι, μόλις 128.370 οφειλέτες βρίσκονται σε ρύθμιση έναντι 417.942 που είχαν υποβάλλει αίτηση συμμετοχής.
Ειδικά για τη ρύθμιση των 100 δόσεων, τα στοιχεία δείχνουν ότι έχουν «χαθεί» 48.049 αιτήσεις για συνολικά χρέη 2,1 δισ. ευρώ και πλέον, παραμένουν ενεργές 63.782 που αφορούν 1,5 δισ. ευρώ οφειλές. Επίσης, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2018 είχαν υποβληθεί 3.342 αιτήσεις για εξωδικαστική ρύθμιση, από οφειλέτες που έχουν οφειλές προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης. Από αυτές, οι 1.021 προχωρούν σε διαδικασία διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές. Οι 182 αφορούν διμερή διαπραγμάτευση με το Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών, ενώ οι υπόλοιπες 2.139 είναι αιτήσεις για οφειλές ελεύθερων επαγγελματιών.
Το τρίμηνο Ιούνιος-Σεπτέμβριος 2018, το ΚΕΑΟ εισέπραξε 356,19 εκατ. ευρώ, ενώ από την έναρξη της λειτουργίας του έως το τέλος Σεπτεμβρίου, έχουν εισπραχθεί, μέσω ρυθμίσεων, εξοφλήσεων ή κατασχέσεων 3,8 δισ. ευρώ.
Πάντως παράγοντες της ασφάλισης αμφισβητούν την δυνατότητα των «νεκρών» επιχειρήσεων να ανταπεξέλθουν στην υποχρέωση πληρωμής των τρεχουσών εισφορών και της δόσης της οφειλής. Όπως τονίζουν χαρακτηριστικά ,αυτές οι δύο διευκολύνσεις συνδυαστικά μπορεί να αποτελέσουν σανίδα σωτηρίας για μια μικρή κατηγορία επαγγελματιών που θέλουν να επαναδραστηριοποιηθούν αλλά είναι «δώρο άδωρο» για την πλειοψηφία που έχει «καταστραφεί» και δε μπορεί να ανταπεξέλθει σε οποιαδήποτε πληρωμή ακόμα και με ευνοϊκούς όρους.