Την ανικανότητα της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας να αποτρέψει τη διάδοση του ιού της πανώλης στη χώρα μας και κατ’ επέκταση να αντιμετωπίσει τις προκληθείσες καταστροφικές συνέπειες στην ελληνική κτηνοτροφία και στην εθνική οικονομία, στηλιτεύει με κοινοβουλευτική παρέμβαση – Ερώτηση του, ο Βουλευτής Ρεθύμνης και υπεύθυνος ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Μανόλης Χνάρης, απευθυνόμενος προς τους αρμόδιους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Τσιάρα και κ. Χατζηδάκη, αντίστοιχα.
Ειδικότερα στην ερώτηση που απευθύνεται προς του υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών αναφέρεται:
«Πλέον ανησυχητικές διαστάσεις έχει λάβει η εξάπλωση της πανώλης των αιγοπροβάτων, μετά τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος στη Θεσσαλία και την εν συνεχεία εξάπλωση του σε ελάχιστο χρονικό διάστημα σε διαφορά σημεία της χώρας από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη με αποτέλεσμα να τίθεται σε σοβαρό κίνδυνο η ύπαρξη της ελληνικής κτηνοτροφίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εθνική μας οικονομία.
Οι Έλληνες κτηνοτρόφοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της καταστροφής ακόμα και ολόκληρων των κοπαδιών τους ενώ όπως προκύπτει από επίσημα στοιχεία έχουν ήδη θανατωθεί σε ολόκληρη την επικράτεια χιλιάδες ζώα, με τον αριθμό τους να βαίνει συνεχώς αυξανόμενος.
Από τα ανωτέρω, επιβεβαιώνεται για ακόμα μία φορά η ανικανότητα του επιτελικού κράτους της Νέας Δημοκρατίας να διαχειριστεί κρίσιμες καταστάσεις.
Επιβεβαιώνεται επίσης για ακόμα μία φορά, πέρα από την έλλειψη πολιτικής βούλησης της Κυβέρνησης και η αδυναμία στελέχωσης των απαραίτητων ελεγκτικών μηχανισμών με το κατάλληλο προσωπικό και τεχνολογικό εξοπλισμό τόσο σε προληπτικό επίπεδο για τη διενέργεια ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας όσο και κατασταλτικά για τη γρήγορη ιχνηλάτηση και απομόνωση των κρουσμάτων για την αντιμετώπιση του φαινομένου.
Τα ανωτέρω αναδεικνύουν το διαχρονικό πρόβλημα ανεπάρκειας του ελεγκτικού μηχανισμού, του οποίου την έλλειψη επανειλημμένα έχουμε τονίσει ότι υφίσταται, όπως άλλωστε πολύ έντονα έχει διαπιστωθεί και στην περίπτωση των ελληνοποιήσεων προϊόντων.
Έλλειμμα υφίσταται και στην εντατικοποίηση και αυστηροποίηση των ελέγχων στην αγορά καθώς ενδέχεται να παρατηρηθούν φαινόμενα αισχροκέρδειας που δύναται να πλήξουν τον καταναλωτή λόγω της έλλειψης στη διάθεση αιγοπρόβειου κρέατος στην αγορά ειδικά για τη χρονική περίοδο μετά τις 15 Αυγούστου.
Παράλληλα, η απαγόρευση που έχετε θέσει για τη σφαγή των αμνοεριφίων μέχρι και την 11η/8/2024 σε όλη τη χώρα ακόμα και σε Περιφερειακές Ενότητες που δεν έχει βρεθεί κρούσμα, έχει δημιουργήσει επιπλέον αναστάτωση στους κτηνοτρόφους και στο καταναλωτικό κοινό.
Επιπλέον, η πρόβλεψη και χορήγηση αποζημιώσεων για την αναπλήρωση του ζωικού κεφαλαίου των πληγέντων από την πανώλη κτηνοτροφών, με 100€ και 150€ ανά ζώο, δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές τους ανάγκες καθώς ουδόλως επαρκεί για την ανασύσταση του ζωικού κεφαλαίου.
Αναποτελεσματική μέχρι και σήμερα κρίνεται και η ενεργοποίηση του υπομέτρου 5.2 «Επενδύσεις αποκατάστασης των ζημιών που προκαλούνται στο γεωργικό κεφάλαιο (φυτικό, ζωικό και πάγιο) από φυσικά φαινόμενα, δυσμενείς καιρικές συνθήκες και καταστροφικά γεγονότα» καθώς ο κυκεώνας γραφειοκρατικών διαδικασιών και η έλλειψη σαφούς χρονοδιάγραμματος συνεπάγεται τον αποκλεισμό αρκετά μεγάλου αριθμού πληγέντων κτηνοτρόφων.
Επειδή ο κτηνοτροφικός κλάδος συμβάλλει τα μέγιστα στην εθνική οικονομία.
Επειδή συνιστά απόλυτη ανάγκη η άμεση χορήγηση αποζημιώσεων οι οποίες να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των πληγέντων κτηνοτρόφων για την ανασύσταση του ζωικού τους κεφαλαίου.
Επειδή είναι πρωταρχικής σημασίας η εντατικοποίηση και αυστηροποίηση των ελέγχων τόσο για την εξάλειψη του φαινομένου όσο και κατ’ επέκταση για την προστασία του καταναλωτή».
Καταλήγοντας ο κ. Χνάρης, ρωτά τους υπουργούς:
«1) Πως σκοπεύετε κατά προτεραιότητα να επανδρώσετε τις πύλες εισόδου της χώρας και τους λοιπούς ελεγκτικούς μηχανισμούς με το κατάλληλο προσωπικό και τεχνολογικό εξοπλισμό για την αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού όπως και των ελληνοποιήσεων προϊόντων και τη μη επανεμφάνιση τους στο μέλλον;
2) Επεξεργάζεσθε την αύξηση των αρμόδιων κτηνιατρικών κέντρων ελέγχου σε επιπλέον Περιφέρειες για τη γρηγορότερη και αποτελεσματικότερη ιχνηλάτηση των κρουσμάτων;
3) Υπάρχει πρόβλεψη για την αύξηση της καταβολής αποζημίωσης ανά ζώο προκειμένου να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των κτηνοτρόφων για την ανασύσταση του ζωικού τους κεφαλαίου και για την αντιστάθμιση απώλειας εισοδήματος;
4) Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε για την απλοποίηση των διαδικασιών ένταξης των κτηνοτρόφων με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα στο υπομέτρο 5.2 που αφορά την αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου στις πραγματικές τους τιμές;
5) Είστε διατεθειμένοι μετά την 11η/8/2024 που είναι η καταληκτική ημερομηνία για την απαγόρευση σφαγής σε όλη τη χώρα ή και πρωτύτερα, να δώσετε τη δυνατότητα σε παραγώγους Περιφερειακών Ενοτήτων που δεν έχει εμφανιστεί κρούσμα να μπορούν υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και προδιαγραφές να προβούν σε σφαγές αιγοπροβάτων εντός των ορίων της ΠΕ;
6) Σε κάθε άλλη περίπτωση συνέχισης της άνω τεθείσας απαγόρευσης μετά και την 15η/8/2024 πως σκοπεύετε να καλύψετε τις ανάγκες σε αιγοπρόβειο κρέας στην εγχώρια αγορά;
7) Τι μέτρα προτίθεσθε να λάβετε για την εντατικοποίηση και αυστηροποίηση των ελέγχων για την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας και την προστασία του καταναλωτή;
Ο ερωτών Βουλευτής»
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ