Τρίτη, 10 Φεβρουαρίου, 2026
No Result
View All Result
Ρεθεμνιώτικα Νέα
Advertisement
  • ΡΕΘΥΜΝΟ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • Πολιτική
  • ΠΑΙΔΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  • ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
  • ΑΤΖΕΝΤΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
Ρεθεμνιώτικα Νέα
  • ΡΕΘΥΜΝΟ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • Πολιτική
  • ΠΑΙΔΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  • ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
  • ΑΤΖΕΝΤΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
Ρεθεμνιώτικα Νέα
No Result
View All Result
Αρχική Κρήτη

Μ. Χνάρης: «Εκτός ελέγχου η διαχείριση του μεταναστευτικού στην Κρήτη – Αναγκαία η λήψη μέτρων»

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Newsroom Από Newsroom
20/01/2026 - 6:24 μμ
στην κατηγορία Κρήτη
ΧΝΑΡΗΣ

Στην κρίσιμη και επικίνδυνη κατάσταση που επικρατεί στην Κρήτη, όσον αφορά στη διαχείριση των αυξημένων μεταναστευτικών ροών, αναφέρθηκε ο Βουλευτής Ρεθύμνης του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Μανόλης Χνάρης, σε κοινοβουλευτική του παρέμβαση απευθυνόμενος στον αρμόδιο υπουργό.

Στην παρέμβασή του ο κ. Χνάρης αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Δυτικής Κρήτης, η οποία επεσήμανε ότι η υπάρχουσα κατάσταση «εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους τόσο για την ασφάλεια και την υγεία του προσωπικού, όσο και για τη δημόσια υγεία και ασφάλεια των ίδιων των μεταναστών».

Ειδικότερα, όπως υπογραμμίζουν τα μέλη της Ένωσης: «Κατά το έτος 2025, η Κρήτη κατέγραψε αύξηση 415% στις μεταναστευτικές ροές, με σχεδόν 21.000 αφίξεις, γεγονός που καταδεικνύει ότι το νησί έχει πλέον καταστεί περιοχή πρώτης γραμμής», ενώ την ίδια στιγμή δεν υπάρχει η αντίστοιχη θεσμική στήριξη, δεδομένου ότι δεν έχει διασφαλιστεί η αναγκαία προσαρμογή σε επίπεδο υποδομών, προσωπικού και σχεδιασμού.

«Οι Λιμενικές Αρχές της περιφέρειας λειτουργούν με προσωπικό που υπολείπεται σημαντικά των οργανικών θέσεων, ενώ καλούνται να ανταποκριθούν σε εξαντλητικά ωράρια», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωσή τους, τονίζοντας: «Η υποστελέχωση καθιστά τη φύλαξη επισφαλή, αυξάνοντας τον κίνδυνο επεισοδίων ή αποδράσεων», ενώ τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος πέραν κύριων των καθηκόντων τους, έχουν επιφορτιστεί και με τη σίτιση των μεταναστών και τη χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής, «χωρίς καμία απολύτως συνδρομή ή ενίσχυση από τις αρμόδιες κρατικές δομές, ιατρικό προσωπικό ή άλλους συναρμόδιους φορείς».

Αναφορικά με το ζήτημα των υγειονομικών κινδύνων που ενέχουν οι υφιστάμενες συνθήκες επισημαίνεται στην ανακοίνωση: «Η ανεπάρκεια άμεσης και συνεχούς υγειονομικής φροντίδας μετατρέπει τη διαδικασία φύλαξης και μεταφοράς σε υγειονομική βόμβα για το προσωπικό», ενώ ταυτόχρονα, σε συνδυασμό με τις συνθήκες διαβίωσης στην Αγυιά και τις ανεπαρκείς υποδομές, επιβαρύνει περαιτέρω την ήδη κρίσιμη κατάσταση.

Έπειτα, όσον αφορά τον χώρο προσωρινής φύλαξης στην Αγυιά, επισημαίνεται ότι «είναι μη πιστοποιημένος, ακατάλληλος και επικίνδυνος», ενώ παρά τις επανειλημμένες δεσμεύσεις, δεν προχωρά καμία μεταγωγή, με αποτέλεσμα να επιδεινώνεται δραματικά η κατάσταση, καθώς δημιουργούνται συνθήκες υψηλού κινδύνου, τη στιγμή μάλιστα που τα στελέχη που επωμίζονται τη φύλαξη δεν επαρκούν ούτε αριθμητικά ούτε επιχειρησιακά.

Τέλος, σε συνέχεια όλων των ανωτέρω, γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στους κινδύνους που υπάρχουν και για τους ίδιους τους μετανάστες, ενώ κρίνεται αναγκαία η λήψη μέτρων με σκοπό τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των κανόνων ασφαλείας.

Με βάση τα παραπάνω τα μέλη της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Δυτικής Κρήτης, αιτούνται:

• Την άμεση και ουσιαστική ενίσχυση και προστασία του προσωπικού.

• Την άμεση αποσυμφόρηση των υφιστάμενων χώρων.

• Την τακτική και έγκαιρη μεταγωγή των μεταναστών.

• Και τέλος, την εξεύρεση κατάλληλων και ασφαλών χώρων προσωρινής φύλαξης.

Με δεδομένο, λοιπόν, ότι «το προσωπικό έχει εξαντλήσει τα όρια των αντοχών» και «η ευθύνη πλέον δεν μπορεί να μετατίθεται», ο βουλευτής Ρεθύμνης του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής αιτήθηκε την άμεση δρομολόγηση όλων των αναγκαίων σχετικών ενεργειών, καθώς και την ενημέρωση της βουλής.

Tags: METΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟsidebar_nowΜανόλης ΧνάρηςμετανάστεςΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΕΣ ΡΟΕΣ
Share235Tweet147Send
Newsroom

Newsroom

Σχετικά νέα

5398865847306541 kke-logo

Ομιλία για τις θέσεις του ΚΚΕ στο μεταναστευτικό στο Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου

09/02/2026 - 4:30 μμ
5398748043399879 tragodia-sti-xio-me-metanastes

ΕΛΜΕΡ: «Η προστασία των συνόρων δεν γίνεται με νεκρούς»

09/02/2026 - 1:13 μμ
ΧΝΑΡΗΣ - ΕΙΔΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Μ. Χνάρης: «Επιτακτική η ενίσχυση του 1ου Ειδικού Δημοτικού Ρεθύμνου»

06/02/2026 - 2:58 μμ
5395278106097421 xnaris reb (7 of 18)

Μ. Χνάρης: «Παντελής έλλειψη κυβερνητικής πολιτικής για την κάλυψη 70.000 κενών θέσεων εργασίας στον πρωτογενή τομέα»

05/02/2026 - 12:52 μμ
Επόμενο άρθρο
kapi2

Μεταστεγάζεται σε νέο χώρο το ΚΑΠΗ Καλλιθέας

Τελευταία νέα

ΔΟΤΕΣ

Εθελοντική Αιμοδοσία στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Περάματος από τους «Δότες ζωής»

10/02/2026 - 4:33 μμ
ΠΑΙΔΕΙΑ

Ανταλλαγή τεχνογνωσίας για την διαχείριση των σχολικών μονάδων μετά την κατάργηση των Σχολικών Επιτροπών

10/02/2026 - 4:28 μμ
ΚΡΗΤΗ ΙΝΔΙΑ

Αυξημένη ζήτηση για αυθεντικές και υψηλής ποιότητας ταξιδιωτικές εμπειρίες από την Ινδία

10/02/2026 - 3:33 μμ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΥΛΙΚΑ

Γνωριμία 350 μαθητών με το Τμήμα Επιστήμης καi Μηχανικής Υλικών του Πανεπιστημίου Κρήτης

10/02/2026 - 3:21 μμ
ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΣ

Υψηλής σημασίας η ενεργή συμμετοχή των πολιτών στην πολιτική προστασία

10/02/2026 - 3:16 μμ
5399681759850417 εργα-μαιρη

Εργασίες αντιμετώπισης βραχοπτώσεων στο οδικό τμήμα  «Σταυρός -Μπαλί»

10/02/2026 - 3:11 μμ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

54 επενδυτικές προτάσεις στο πρόγραμμα «Ενίσχυση εξωστρέφειας επιχειρήσεων της Περιφέρειας Κρήτης»

10/02/2026 - 2:59 μμ
Μ.Η.Τ. 242157
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης

© 2025 rethnea.gr

No Result
View All Result
  • ΡΕΘΥΜΝΟ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • Πολιτική
  • ΠΑΙΔΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  • ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
  • ΑΤΖΕΝΤΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

© 2025 rethnea.gr

No Result
View All Result
  • ΡΕΘΥΜΝΟ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • Πολιτική
  • ΠΑΙΔΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  • ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
  • ΑΤΖΕΝΤΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

© 2025 rethnea.gr